ترید با استفاده از خط روند به معنای یافتن موقعیت‌های مناسب معاملاتی با ترسیم خطوطی روی نمودار قیمت است تا روندها را بهتر بتوان شناسایی و تحلیل کرد. خطوط روند به تریدرها کمک می‌کند تا بتوانند دید واضح‌تری از جهت احتمالی حرکت قیمت در بازار مربوطه به‌دست آورند. خطوط روند با اتصال سقف‌ها یا کف‌های قیمتی به هم در نمودار رسم می‌شود. علاوه بر این تریدرها می‌توانند برخی از الگوهای قیمتی مهم مانند الگوی مثلث را با استفاده از خطوط روند در نمودار شناسایی کنند و با توجه به استراتژی‌های ترید با خط روند، نسبت به پیدا کردن موقعیت‌های مناسب معاملاتی در آن‌ها اقدام کنند. در این مطلب از مجله فرادرس پس از بیان مفهوم ترید با خط روند، نحوه شناسایی استراتژی‌های ترید در راستای خط روند و ترید شکست خط روند را شرح می‌دهیم و در ادامه نحوه شناسایی و ترید برخی از الگوهای قیمتی با استفاده از خط روند را بیان می‌کنیم.

آنچه در این مطلب می‌آموزید:

  • ترید با خط روند را در تحلیل تکنیکال یاد می‌گیرید.

  • با نحوه بررسی ساختار روندهای قیمتی آشنا می‌شوید.

  • ترید هم‌راستا با خط روند را می‌آموزید.

  • ترید با استراتژی شکست خط روند را یاد می‌گیرید.

  • با نحوه ترید کانال‌های قیمتی آشنا می‌شوید.

  • خواهید توانست انواع الگوهای قیمتی را با خط روند شناسایی کنید.

فهرست مطالب این نوشته
997696

ترید خط روند در تحلیل تکنیکال

بررسی رفتار قیمت نسبت به خط روند و یافتن سطوح مناسب قیمتی برای ورود به معامله را ترید با خط روند می‌گویند. ترید با خط روند را می‌توان با استراتژی‌های متنوعی مانند ترید شکست خط روند و با انواع خطوط روند در نمودار انجام داد. سه نوع خط روند در تحلیل تکنیکال وجود دارد که معامله‌گران برای ترید از آن‌ها استفاده می‌کنند.

  • خط روند صعودی: خطی مورب است که کف‌های بالاتر را به یکدیگر متصل می‌کند. این نوع خط روند برای شناسایی روند صعودی به‌کار می‌رود.
  • خط روند نزولی: خطی مورب است که سقف‌های پایین‌تر را به هم وصل می‌کند. بنابراین خط روند نزولی بیان‌گر روند کاهشی قیمت در بازار موردنظر است.
  • خط روند افقی: خط روند افقی، خطی مستقیم است که چندین سقف یا کف قیمتی نسبتا برابر را به هم متصل می‌کند. خط روند افقی برای تشخیص بازارهای بدون روند کاربرد دارد.

نحوه رسم خطوط روند

یکی از روش‌های ساده و موثر برای نمایش بصری روندها در نمودار قیمت، ترسیم خطوط روند است. این خطوط در واقع خطوط موربی هستند که مجموعه‌ای از سقف‌ها یا کف‌های قیمتی را به هم متصل می‌کنند. در ادامه مراحل رسم خطوط روند را ذکر می‌کنیم.

  • شناسایی روند: نخستین گام، تشخیص روند کلی دارایی است که می‌تواند صعودی، نزولی و خنثی باشد و با بررسی نمودار قیمت انجام می‌شود.
  • انتخاب نقاط کلیدی: پس از شناسایی روند باید دو نقطه مشخص را پیدا کنیم. برای این منظور در روندهای صعودی کف‌های بالاتر، در روندهای نزولی سقف‌های پایین‌تر و در روندهای خنثی نقاط قیمتی نسبتا برابر را برای رسم خطوط روند می‌توان انتخاب کرد.
  • ترسیم خط: خطی رسم می‌کنیم که نقاط انتخابی را به هم متصل کند. سعی می‌کنیم خط روند تا حد امکان با بیشترین تعداد نقاط تماس داشته باشد. جهت خط نیز باید با جهت روند هم‌سو باشد.
  • اعتبارسنجی خط روند: پس از ترسیم خط روند، نمودار را بررسی می‌کنیم تا مطمئن شویم که خط با روند کلی هم‌خوانی داشته باشد.
اعتبارسنجی خط روند
افزایش اعتبار خط روند با افزایش تعداد تماس‌های قیمتی به آن

 خط روند معتبر

خط روندی که در نمودار رسم می‌کنیم بهتر است سه نقطه برخورد داشته باشد. با توجه به اینکه تنها با دو نقطه قیمتی می‌توان خط روندی رسم کرد، بنابراین خط روندی معتبر است که از سه نقطه قیمتی در نمودار مربوطه عبور کند.

سوالی که در هنگام ترید با خط روند همواره مطرح می‌شود این است که خط روند باید از بدنه کندل‌ها عبور کند یا لازم است تا محل تلاقی سایه‌ کندل‌ها را نیز در رسم خط روند برای ترید در نظر بگیریم. در جواب این سوال می‌توان گفت قانون مشخصی برای آن وجود ندارد.

ولی نکته مهمی که لازم است همواره آن را به‌ یاد داشته باشید این است که هر اندازه تعداد نقاط برخورد قیمت با خط روند بیشتر باشد، خط روند مربوطه معتبرتر است. بنابراین لازم است تا به‌دنبال خط روندی باشید که بیشترین تایید قیمتی را بدهد، بدون اینکه زیاد شکسته شده باشد.

علاوه بر این حفظ یک سبک ثابت در ترسیم خطوط روند نیز بسیار مهم است. لازم است برای خودتان مشخص کنید که دقیقا چگونه می‌خواهید خط روند را برای ترید رسم کنید و در ادامه همواره به همان روش پایبند بمانید تا بتوانید تحلیل‌های معتبری از نمودار ارائه دهید.

در تصویر زیر دو خط روند مختلف را مشاهده می‌کنید که هر کدام چندین نقطه تماس دارند. پس از برخورد سوم، این خطوط روند تایید شده‌اند و می‌بینید که برای رسم آن‌ها هم از سایه‌ها و هم از بدنه‌‌های کندل‌های قیمتی استفاده شده است. لازم به ذکر است هر دوی این خطوط روند معتبر هستند.

دو خط روند برای یک نمودار
ترسیم دو خط روند معتبر برای یک نمودار

خط روند بالایی و پایینی

در روندهای نزولی، بیشینه‌های قیمتی و در روندهای صعودی، کمینه‌های قیمتی را برای رسم خطوط روند به‌همدیگر متصل می‌کنیم. بنابراین با در نظر گرفتن نقاط تماس، علاوه بر اینکه می‌توانیم خطوط روند را رسم کنیم، این امکان را پیدا می‌کنیم که در جهت روند وارد پوزیشن معاملاتی شویم یا در صورت شکست خط روند، در جهت برگشت روند قیمتی معامله کنیم.

قدرت خطوط روند را با مقدار زاویه یا میزان شیب آن‌ها متوجه می‌شویم. برای مثال در روندهای صعودی هراندازه شیب خط روند صعودی بیشتر باشد نشان‌دهنده این است که کمینه‌های قیمتی با سرعت بیشتری بالا می‌روند و شتاب حرکت افزایشی بالاست.

یادگیری ترید خط روند در کریپتو با فرادرس

خطوط روند را در همه بازارهای مالی مانند بازار ارزهای دیجیتال می‌توان رسم کرد. با رسم خطوط روند در نمودار قیمت، معامله‌گران می‌توانند رفتار قیمت را نسبت به خط روند مربوطه تحلیل کنند. در این حالت با توجه به نحوه واکنش قیمت به خط روند مربوطه، تریدرها می‌توانند نسبت به باز کردن پوزیشن‌های مناسب معاملاتی در بازار موردنظر اقدام کنند. بنابراین برای یادگیری ترید خط روند در کریپتو در ابتدا باید خطوط روند در نمودار را به‌درستی رسم کنیم تا در ادامه بتوانیم تحلیل مناسبی از نحوه رفتار قیمت نسبت به خط روند مربوطه ارائه کنیم.

برای این منظور لازم است تا با مفاهیم پایه‌ای مربوط به تحلیل تکنیکال مانند نواحی حمایت و مقاومتی آشنا شویم. علاوه بر این برای پیش‌بینی روندهای قیمتی در بازار رمزارزها همواره لازم است تا ارز دیجیتال موردنظر را از نظر بنیادی نیز تحلیل کنیم تا بتوانیم با ترکیب تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، احتمال موفقیت در ترید را افزایش دهیم.

مجموعه آموزش ارز دیجیتال و رمز ارز – مقدماتی تا پیشرفته
برای مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش ارزهای دیجیتال فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.

برای یادگیری ترید ارزهای دیجیتال فیلم‌های‌ آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که در فهرست زیر برخی از آن‌ها را مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده فیلم‌های آموزشی بیشتر درباره بازار ارزهای دیجیتال می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید.

خواندن ساختار روند

تصویر زیر یک روند نزولی بلندمدت را نشان می‌دهد. در جریان این روند اصلی، معامله‌گران شروع به شناسایی فازهای ضعیف تثبیت قیمت می‌کنند و بر روی این حرکات قیمتی، خطوط روند را رسم می‌کنند. با مشاهده فاز تثبیت قیمت که در آن زاویه خط روند کم است، متوجه می‌شویم که احتمال زیادی برای حرکت قیمت در راستای روندی صعودی وجود ندارد.

فروشندگان همچنان قیمت را در سطوح پایینی نگه می‌دارند. بنابراین قیمت در محدوده کف‌های قبلی و نزدیک به آن‌ها نوسان می‌کند. علاوه بر این کف‌های بالاتر قیمتی به‌سختی در نمودار تشکیل می‌شوند و خریداران نمی‌توانند کنترل حرکت قیمت را به‌دست بیاورند.

روندهای نزولی و صعودی
مشخص کردن روند نزولی شدید و صعودی ضعیف با خطوط روند

حمایت و مقاومت در ترید با خط روند

توجه به تغییر نقش خط روند یکی از موضوعاتی است که در ترید با خط روند بسیار کاربرد دارد و به معامله‌گران در پیدا کردن نشانه‌های تغییر رفتار قیمت کمک می‌کند. برای مثال زمانی که روند صعودی پس از برخورد با خط روند به طرف پایین برمی‌گردد و این موضوع به دفعات تکرار می‌شود، این خط روند به‌عنوان مقاومت برای قیمت عمل می‌کند. اما زمانی که قیمت این خط مقاومت را به‌ سمت بالا بشکند، می‌تواند نشانه‌ای از احتمال تغییر روند باشد.

در ادامه اگر قیمت دوباره به همان خط روند بازگردد و به آن پولبک بزند، در این حالت این خط روند به‌جای مقاومت، به‌عنوان حمایت عمل می‌کند. چراکه خریداران سطح قبلی مقاومت را اکنون به‌عنوان یک ناحیه باارزش حمایتی در نظر می‌گیرند. این تغییر نقش می‌تواند نشانه‌ای مهم از احتمال تغییر در روند قبلی باشد و برای معامله‌گران فرصتی مناسب برای ورود به معامله در جهت روند جدید را فراهم می‌کند.

البته لازم به ذکر است که قدرت این تغییر نقش مقاومتی به حمایتی و برعکس، به عواملی مانند جهت روند بلندمدت و واکنش قیمتی پس از شکست بستگی دارد. اما شناسایی این تغییر نقش به پیدا کردن فرصت‌های مناسب برای ورود به معامله کمک می‌کند.

حمایت و مقاومت در ترید خط روند
تبدیل حمایت به مقاومت در ترید خط روند

فاصله از خط روند

خطوط روند ابزارهای بسیار مناسبی برای مشاهده و درک روند بازار هستند که با آن‌ها می‌توان رفتار قیمت را تحلیل کرد. برای مثال در مواردی رفتار قیمت بیش از حد هیجانی می‌‌شود و قیمت با شتابی غیرعادی از خط روند فاصله می‌گیرد. این جهش ناگهانی ممکن است در نگاه اول جذاب باشد، اما برای معامله‌گران باتجربه، هشدار مهمی محسوب می‌شود.

حرکات ناگهانی قیمت و ایجاد فاصله از خط روند این موضوع را نشان می‌دهد که روند قیمت ممکن است بیش از حد از مسیر طبیعی خود منحرف شده باشد. در این حالت رشد یا ریزش قیمت، بیشتر ناشی از هیجانات و گمانه‌زنی‌ها است تا عوامل بنیادی واقعی تاثیرگذار در قیمت. این مومنتوم ناپایدار معمولا منجر به یک اصلاح قیمتی می‌شود، زیرا بازار تلاش می‌کند خود را با ارزش‌گذاری‌های منطقی‌تری هماهنگ کند. چنین جهشی می‌تواند به‌عنوان ناحیه توزیع عمل کند.

فاصله از خط روند
ترید خط روند با توجه به میزان فاصله قیمت از آن

برای مثال در روندهای صعودی این چنین جهش‌های قیمتی که باعث فاصله‌ از خط روند می‌شود، ممکن است ناحیه توزیع را در نمودار ایجاد کند. جایی که خریداران اولیه، سود خود را نقد می‌کنند و احتمال ضرر معامله‌گرانی که دیرتر وارد شده‌اند، در بازار مربوطه افزایش پیدا می‌کند. زیرا قیمت دوباره به سمت خط روند باز می‌گردد یا حتی ممکن است آن را به سمت پایین بشکند.

ترید هم‌راستا با خط روند

از استراتژی ترید هم‌راستا با خط روند برای شناسایی نواحی مناسب ترید در روندهای صعودی و نزولی و هم‌جهت با روند بازار استفاده می‌شود. در این روش تریدرها سعی می‌کنند زمانی وارد معامله شوند که یک اصلاح قیمتی در قالب پولبک به پایان رسیده و قیمت آماده حرکت در جهت روند اصلی است.

برای این منظور لازم است تا بتوانیم روند کلی بازار را شناسایی کنیم و تخمین بزنیم که اصلاح قیمتی چه زمانی به پایان می‌رسد. برای ترید با این روش، از خطوط روند برای تعیین جهت حرکت بازار و از سطوح حمایت و مقاومت برای پیش‌بینی نقاط احتمالی مربوط به پایان اصلاح استفاده می‌کنیم.

مثال ترید هم‌راستا با خط روند

همان‌طور که در مثال تصویری زیر مشاهده می‌کنید، قیمت در حال تثبیت سقف‌ها و کف‌های بالاتر است که نشان‌دهنده وجود یک روند صعودی در بازار است. برای اینکه بتوانیم از استراتژی ترید هم‌راستا با خط روند در این مثال استفاده کنیم، باید تنها به‌دنبال فرصت‌های خرید باشیم. برای این منظور نیز نمودار را تحلیل می‌کنیم تا بتوانیم نواحی مناسب برای باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی را پیدا کنیم.

اولین اقدام برای استفاده از استراتژی ترید هم‌راستا با خط روند، رسم خط روند صعودی در این مثال است تا شیب روند صعودی تایید شود. همان‌‌طور که در نمودار مشاهده می‌کنید، با اتصال دو کف اصلی می‌توانیم یک خط روند صعودی واضح رسم کنیم.

ترید با خط روند
ترید هم‌راستا با خط روند صعودی

این خط روند صعودی نه‌تنها شیب روند را نشان می‌دهد بلکه به‌عنوان یک سطح حمایتی نیز عمل می‌کند. در تصویر بالا مشاهده می‌کنید که با اصلاح قیمت به سمت خط روند، قیمت پس از برخورد به آن دوباره به سمت بالا برگشت می‌کند و حرکت صعودی جدیدی را شروع می‌کند.

اگر به سمت چپ نمودار در تصویر بالا دقت کنید، متوجه می‌شوید که این سطح با مقاومت قبلی منطبق است که اکنون پس از اصلاح قیمت و برخورد دوباره قیمت به آن، به حمایت تبدیل شده است. بنابراین در استراتژی ترید هم‌راستا با خط روند که در این مثال مشاهده می‌کنید، از ترکیب دو عامل خط روند و سطح حمایت روبرو هستیم که این تلاقی احتمال بازگشت قیمت از این ناحیه را افزایش می‌دهد.

البته نباید بدون دریافت تایید و شتاب‌زده وارد معامله شویم. بنابراین در ابتدا لازم است تا سیگنال‌هایی را مبنی بر بازگشت واقعی قیمت از این سطح در نمودار مربوطه پیدا کنیم. این سیگنال‌های برگشت روند می‌توانند به‌صورت الگوهای شمعی بازگشتی مانند الگوی چکش، اینگالف صعودی یا ستاره صبحگاهی در نمودار ایجاد شوند.

بنابراین منتظر شکل‌گیری یکی از این الگوها می‌مانیم تا بتوانیم به‌عنوان سیگنال ورود به معامله از آن‌ها استفاده کنیم.

در مثال تصویری بالا سیگنال ورود با توجه به تشکیل الگوی اینگالف صعودی در نمودار ایجاد می‌شود. بنابراین در پایان تشکیل این الگوی کندلی می‌توانیم اقدام به خرید کنیم. حد ضرر را نیز کمی پایین‌تر از خط روند قرار می‌دهیم و حد سود را با نسبت سود به زیان انتخابی در استراتژی مدیریت ریسک تعیین می‌کنیم.

ترید هم‌راستا با خط روند نزولی

برای انجام ترید هم‌راستا با خط روند نزولی در اولین گام لازم است تا نقاط بیشینه را روی نمودار شناسایی کنیم و خط روند را با متصل کردن آن‌ها به هم در روند کاهشی مربوطه رسم کنیم. در ادامه همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، خطی افقی را با امتداد خطی که در ابتدا نقش حمایت را در نمودار داشته است در نمودار مربوطه رسم می‌کنیم. این خط افقی با عبور خط روند به زیر آن به خط مقاومتی تبدیل شده است.

برای ترید هم‌راستا با خط روند نزولی می‌بایست به محل تلاقی خط روند نزولی و سطح مقاومتی توجه کنیم. این تلاقی نشان ‌می‌دهد که قیمت در سطح مربوطه با مقاومت بالایی روبرو شده است. بنابراین احتمال زیادی برای برگشت قیمت به سمت پایین و ادامه روند نزولی وجود دارد.

ترید با خطوط روند
ترید هم‌راستا با خط روند نزولی

برای اینکه احتمال موفقیت معاملات را افزایش دهیم، پس از رسیدن قیمت به ناحیه تلاقی خط روند نزولی و خط مقاومتی منتظر سیگنالی نزولی می‌مانیم که برگشت قیمت و ادامه روند نزولی را تایید کند.

این سیگنال می‌تواند به‌صورت یکی از الگوهای کندل برگشتی نزولی مانند پین‌بار نزولی یا الگوی ستاره شامگاهی در نمودار ظاهر شود.

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید با نزدیک شدن قیمت به خط مقاومت و خط روند نزولی در نمودار مربوطه، الگوی پین بار نزولی تشکیل شده است که فرصت مناسبی را برای ورود به معامله فروش فراهم می‌کند.

برای ورود به معامله در این مثال کافی است تا در سطح قیمتی مربوط به بسته شدن کندل پین‌بار وارد پوزیشن معاملاتی شورت شویم. حد ضرر را نیز می‌توانیم کمی بالاتر از سایه بالایی در پین‌بار مربوطه قرار دهیم. برای قراردادن تارگت نیز هم می‌توانیم سطح حمایت مهم بعدی را برای تیک پروفیت در نظر بگیریم و هم می‌توانیم با توجه به نسبت ریسک به ریوارد انتخابی، سطح قیمتی مناسبی را در نمودار مربوط انتخاب کنیم.

ترید با استراتژی شکست خط روند

ترید در شکست خط روند یکی از استراتژی‌های معاملاتی با استفاده از خطوط روند است. از این استراتژی زمانی می‌توان استفاده کرد که قیمت خط روند را بشکند و از آن عبور کند. شکست خط روند نشانه‌ای از تغییر روند قیمت است و تریدرها می‌توانند با استفاده از افزایش احتمال تغییر روند نسبت به باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی اقدام کنند.

همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، با متصل کردن کمینه‌های قیمتی خط روندی صعودی در نمودار رسم شده است. در ابتدا قیمت در هر برخورد به این خط روند به سمت بالا حرکت می‌کند اما پس از مدتی خط روند صعودی را به سمت پایین می‌شکند. این موضوع باعث تغییر روند بازار از صعودی به نزولی می‌‌شود. با وجود اینکه استفاده از استراتژی شکست خط روند در ابتدا ساده به‌نظر می‌رسد، اما لازم است تا به شکست‌های نامعتبر توجه کنیم.

به عبارت دیگر برای ورود به معامله در زمان شکست نباید شتاب کرد. زیرا ممکن است شکست مربوطه نوعی فیک بریک اوت باشد و جهت روند تغییر نکند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شکست‌های نامعتبر و نحوه شناسایی و ترید آن‌ها می‌توانید مطلب فیک بریک اوت چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.

ترید شکست خط روند
استراتژی ترید شکست خط روند صعودی

بنابراین برای انجام تریدها موفق در زمان شکست‌ خط روند لازم است تا تاییدهایی برای شکست معتبر از بازار مربوطه دریافت کنیم. برای درک نحوه ترید با استفاده از شکست خط روند، در ادامه ترید شکست خط روند نزولی و صعودی را به‌طور جداگانه شرح می‌دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه مدیریت ترید با استراتژی‌های معاملاتی می‌توانید فیلم آموزش طرح‌ریزی استراتژی معاملاتی در بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.

ترید شکست خط روند نزولی

در تصویر زیر مشاهده می‌کنید که قیمت در روندی نزولی قرار دارد. بنابراین برای ترید با خط روند در این مثال در ابتدا بیشینه‌های قیمتی را به‌هم وصل می‌‌کنیم. در این مثال ملاحظه می‌کنیم که کمینه‌های پایین‌تر در نمودار قیمت ایجاد شده است اما کمینه آخری هم‌سطح کمینه قیمتی قبلی تشکیل شده است. بنابراین الگوی قیمتی کف دوقلو که الگویی بازگشتی در تحلیل تکنیکال است، در این مثال ایجاد شده است.

این موضوع نشان می‌دهد که فروشندگان توانایی خود را در ادامه کاهش قیمت در بازار موردنظر از دست داده‌اند. این حالت نشانه‌ای از کاهش مومنتوم نزولی در بازار مربوطه است. این موضوع باعث می‌شود که پس از تشکیل الگوی کف دوقلو، قیمت روند صعودی خود را شروع کند. این روند صعودی در ادامه توانسته تا خط روند نزولی را به سمت بالا بشکند و از آن عبور کند.

شکست خط روند نزولی به سمت بالا نشانه‌ای از افزایش احتمال تغییر روند نزولی به صعودی است. بنابراین با توجه به رفتار قیمت در این مثال فرصت مناسبی برای باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ برای تریدرها ایجاد می‌شود.

ترید در زمان شکست خط روند
روند صعودی قیمت پس از شکست خط روند نزولی

ترید شکست خط روند صعودی

در تصویر زیر روند صعودی در نمودار شناسایی شده است. بنابراین برای ترید با شکست خط روند صعودی در ابتدا لازم است تا با متصل کردن کمینه‌های قیمتی، خط روند صعودی در نمودار مربوطه را رسم کنیم. با نگاهی به تصویر زیر متوجه می‌شوید که آخرین بیشینه تشکیل شده در روند صعودی از بیشینه قبلی خود کمتر است. این موضوع در نمودار قیمت نشان‌دهنده وجود مقاومتی قوی در سطح قیمتی مربوطه است. در ادامه قیمت به سمت پایین حرکت کرده و خط روند را به سمت پایین شکسته است.

شکست خط روند صعودی
روند نزولی قیمت پس از شکست خط روند صعودی

شکست خط روند در این مثال نشانه‌ای از برگشت روند صعودی به نزولی است. در این حالت ملاحظه می‌کنیم که کف و سقف قیمتی پایین‌تری نیز در نمودار تشکیل شده است. پس از شکست خط روند نزولی فرصت مناسبی برای ورود به معامله شورت در بازار مربوطه ایجاد شده است. علاوه بر توجه به رفتار قیمت در این مثال می‌توانیم از اندیکاتورهایی مانند RSI برای تایید شکست خط روند استفاده کنیم.

برای استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت نسبی در این مثال وارد تنظیمات اندیکاتور می‌‌شویم و مقدار ۵۰ را اضافه می‌کنیم. با این کار، یک خط در وسط اندیکاتور نمایش داده می‌‌شود که همان عدد ۵۰ را نشان می‌دهد. در ادامه یکی از استراتژی‌های معاملاتی برای ترید با این اندیکاتور را شرح می‌دهیم.

  • تنها زمانی وارد موقعیت خرید می‌شویم که RSI هنگام شکسته شدن خط روند نزولی، بالای خط ۵۰ باشد.
  • تنها زمانی وارد موقعیت فروش می‌شویم که RSI هنگام شکسته شدن خط روند صعودی، زیر خط ۵۰ قرار داشته باشد.
اندیکاتور شاخص قدرت نسبی در ترید
استراتژی شکست خط روند با اندیکاتور شاخص قدرت نسبی

در مثال تصویری بالا خط روند نزولی را رسم می‌کنیم. همان‌طور که در نمودار مشاهده می‌کنید، زمانی که قیمت خط روند را به سمت بالا می‌شکند، سیگنالی برای احتمال تغییر روند است، اما اندیکاتور شاخص قدرت نسبی هنوز در زیر خط ۵۰ قرار دارد. بنابراین از ورود به پوزیشن معاملاتی خرید خودداری می‌کنیم. چون شکست خط روند توسط RSI تایید نشده است. همان‌طور که انتظار می‌رفت، قیمت نتوانسته روند صعودی را پس از شکست ادامه دهد.

استراتژی شکست خط روند
حرکت صعودی قیمت پس از شکست خط روند نزولی

همان‌طور که در نمودار مثال تصویری بالا مشاهده می‌کنید بازار به خط روند نزولی واکنش نشان می‌دهد و آن را دنبال می‌کند. اما در نهایت قیمت خط روند نزولی را می‌شکند. این موضوع نشانه‌ای از تغییر احتمالی جهت روند است. توجه داشته باشید که در لحظه شکست خط روند، RSI نیز بالای خط ۵۰ قرار دارد که تایید بیشتری برای تغییر روند ارائه می‌دهد. بنابراین می‌توان این شرایط را به‌عنوان فرصتی مناسب برای ورود به موقعیت خرید در نظر گرفت.

استراتژی شکست خط روند صعودی
ترید شکست خط روند صعودی با استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت نسبی

همان‌‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، بازار در روندی صعودی قرار داد. در این حالت شکست قیمت به زیر خط روند سیگنالی برای برگشت احتمالی روند است. به این موضوع توجه کنید که در زمان این شکست، اندیکاتور شاخص قدرت نسبی نیز زیر سطح ۵۰ قرار دارد. این موضوع تایید می‌کند که زمان مناسبی برای ورود به موقعیت معاملاتی فروش فراهم شده است.

الگوی کانال خط روند

الگوی کانال خط روند زمانی شکل می‌گیرد که دو خط روند موازی، حرکت قیمت در یک محدوده مشخصی را دربر می‌گیرند. خطوط روند در کانال نمایانگر سطوح حمایت و مقاومت هستند که سقف‌ها و کف‌هایی را مشخص می‌کنند که قیمت طی یک بازه زمانی به‌طور مداوم به آن‌ها واکنش نشان می‌دهد.

  • خط روند پایینی نقش حمایت را ایفا می‌کند و نشان‌دهنده سطحی است که در آن فشار خرید معمولا مانع از کاهش بیشتر قیمت می‌شود.
  • خط روند بالایی به‌عنوان مقاومت عمل می‌کند و سقفی را نشان می‌دهد که در آن فشار فروش معمولا مانع از رشد بیشتر قیمت می‌شود.
کانال قیمتی
خطوط روند موازی در ترسیم کانال قیمتی

برای آنکه کانال قیمت معتبری داشته باشیم، لازم است تا قیمت حداقل دوبار به هر یک از خطوط بالا و پایین برخورد کند تا الگو به‌طور قابل مشاهده و مشخصی شکل بگیرد. موازی بودن این خطوط به معامله‌گران کمک می‌کند تا حرکت‌های احتمالی آینده قیمت را پیش‌بینی کرده و فرصت‌های معاملاتی مناسبی را شناسایی کنند.

انواع کانال‌های قیمت

کانال‌های قیمتی را می‌توان به سه دسته اصلی زیر تقسیم کرد.

  • کانال صعودی قیمت
  • کانال نزولی قیمت
  • کانال قیمتی خنثی
انواع کانال‌های قیمتی
انواع کانال‌های صعودی، نزولی و خنثی

کانال صعودی قیمت

در یک کانال صعودی، قیمت درون یک محدوده قیمتی به سمت بالا حرکت می‌‌کند که نشان‌دهنده روندی افزایشی است. هر دو خط حمایت و مقاومت در این کانال دارای شیب مثبت رو به بالا هستند. برای ترید با خط روند در کانال صعودی، معامله‌گران معمولا در نزدیکی خط پایینی کانال که مانند حمایت عمل می‌کند، به‌دنبال فرصت‌های خرید هستند. از سوی دیگر در نزدیکی خط بالایی کانال که همانند مقاومت در کانال قیمتی عمل می‌کند، می‌توانند سود خود را برداشت کنند.

کانال صعودی قیمت
واکنش قیمت به کانال صعودی

کانال نزولی قیمت

کانال نزولی قیمت نشان‌دهنده روندی نزولی در بازار مربوطه است. در کانال نزولی قیمت به‌طور پیوسته رو به پایین حرکت می‌کند. در این حالت هر دو خط حمایت و مقاومت دارای شیب منفی رو به پایین هستند. معامله‌گران معمولا در نزدیکی مرز بالایی کانال که مقاومت محسوب می‌شود، اقدام به فروش می‌کنند. از سویی دیگر تریدرها می‌توانند در نزدیکی خط روند پایینی کانال که همانند حمایت عمل می‌کند، دوباره وارد معامله خرید شوند.

کانال نزولی قیمت
واکنش قیمت به کانال نزولی

کانال قیمتی خنثی

در کانال‌های افقی، قیمت بدون جهت‌گیری‌های صعودی و نزولی بین دو خط روند بالا و پایین در کانال قیمتی خنثی نوسان می‌کند. با توجه به اینکه خطوط حمایت و مقاومت کانال هر دو افقی هستند، بنابراین روند بازار در کانال افقی قیمت بدون جهت است. برای ترید با استفاده از خط روند در کانال‌های افقی، معامله‌گران در مرز پایینی کانال که همان خط حمایتی است خرید می‌کنند و در نواحی نزدیک به خط مقاومت بالایی یا مرز بالایی کانال اقدام به فروش می‌کنند تا بتوانند از نوسان قیمت در این بازه کسب سود کنند.

در کانال‌های خنثی می‌توانیم الگوهای قیمتی نظیر سقف دوقلو و سقف سه‌قلو نیز پیدا کنیم که به معامله‌گران کمک می‌کند تا بتوانند برای ترید با خط روند تحلیل بهتری از بازار ارائه کنند.

کانال خنثی
واکنش قیمت به کانال خنثی

شناسایی کانال برای ترید با خط روند

برای اینکه بتوانیم با استفاده از کانال‌های قیمتی موقعیت‌های مناسبی را برای ترید با خط روند پیدا کنیم، در ابتدا لازم است تا کمینه‌ها و بیشینه‌های قیمتی را در نمودار مربوطه شناسایی کنیم. این نقاط قیمتی نواحی هستند که در آن‌ها قیمت تغییر مسیر می‌دهد.

در ادامه لازم است تا برای رسم خط حمایت پایینی در کانال حداقل دو کمینه قیمتی را به‌هم متصل کنیم. برای رسم خط مقاومت نیز باید حداقل دو بیشینه قیمتی را به‌هم متصل کنیم. هم‌زمان لازم است تا به این موضوع نیز دقت کنیم که برای رسم کانال‌های قیمتی، خطوط روند بالایی و پایینی باید موازی هم باشند.

در زمان رسم خط روند برای ترید در کانال‌های قیمتی در مواردی خطوط حمایت و مقاومت از بدنه و در مواردی از سایه‌‌ کندل‌ها عبور می‌کنند. موضوع مهم در رسم کانال‌های قیمتی این است که قیمت درون کانال نوسان کند. بنابراین برای اینکه از معتبر بودن خط روند و کانال مربوطه مطمئن شویم، باید به این موضوع توجه کنیم که قیمت پس از هر نوسان دوباره به درون کانال برگشت کند.

نحوه رسم کانال قیمتی
شناسایی کمینه‌ها و بیشینه‌های قیمتی برای رسم کانال

ترید کانال با خط روند

برای ترید کانال با استفاده از انواع خط روند می‌توانیم از سه استراتژی زیر استفاده کنیم.

  • استراتژی ورود به کانال
  • استراتژی شکست خط روند کانال
  • استراتژی خروج از معامله

برای اینکه بتوانید با انواع کانال‌های قیمتی و تحلیل پرایس اکشن مهارت خود را در تحلیل نمودار افزایش دهید، می‌توانید فیلم آموزش چنگال اندروز، خط روند و کانال در بورس و بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.

استراتژی ورود به کانال

برای پیدا کردن فرصت معاملاتی مناسب برای ورود به کانال در ترید با خط روند می‌توانیم از دو روش استفاده کنیم.

  • خرید در حمایت و فروش در مقاومت
  • ترید با خط روند میانی در کانال
ترید با کانال قیمت
کمینه‌ها و بیشینه‌ها در کانال صعودی قیمت

خرید در حمایت و فروش در مقاومت

یکی از استراتژی‌های متداول برای ترید کانال با خط روند ورود به معامله در نواحی حمایتی و خروج از آن در نزدیکی نواحی مقاومتی در کانال مربوطه است. برای این منظور تریدرها می‌توانند تنها در جهت روند افزایشی در کانال‌های صعودی، وارد پوزیشن‌های معاملاتی لانگ شوند. در کانال‌های نزولی نیز برای افزایش احتمال تریدهای موفق می‌توانند تنها در جهت روند کاهشی قیمت، موقعیت‌های مناسبی برای ورود به پوزیشن‌های معاملاتی شورت در بازار مربوطه را شناسایی کنند.

نواحی خرید و فروش در کانال
پیدا کردن موقعیت‌های خرید و فروش در کانال قیمتی

ترید با خط روند میانی در کانال

خط روند میانی در کانال‌های قیمتی برای ترید از اهمیت بالایی برخوردار است. مخصوصا زمانی که کانال موردنظر در تایم‌فریم‌های بالاتری باشد. دلیل این موضوع واکنش قیمت به خط روند میانی کانال است که همانند خط حمایت یا مقاومت در نمودار عمل می‌کند.

ترید با خط روند میانی کانال
خط میانی در کانال قیمتی

استراتژی شکست خط روند کانال

با توجه به اینکه قیمت همواره می‌تواند با شکست یکی از خطوط روند پایینی یا بالایی از کانال خارج شود، بنابراین یکی از روش‌های ترید کانال، استراتژی شکست خط روند است. برای ترید کانال در شکست خط روند می‌توانیم از دو روش زیر استفاده کنیم.

  • ترید شکست معتبر خط روند کانال
  • ترید شکست نامعتبر کانال قیمت

ترید شکست معتبر خط روند کانال

زمانی که قیمت از یکی از خطوط حمایت یا مقاومت در کانال قیمتی شکست معتبری را انجام می‌دهد، سیگنالی برای افزایش احتمال تغییر روند قیمت به تریدرها می‌دهد. در این حالت تریدرها می‌توانند پس از دریافت تاییدهای لازم پس از شکست به معامله ورود کنند. در مواردی نیز تریدرها صبر می‌کنند تا پس از شکست، قیمت به ناحیه شکست پولبک بزند و سپس وارد معامله می‌شوند.

شکست کانال قیمتی
ترید شکست کانال قیمتی صعودی

ترید شکست نامعتبر کانال قیمت

با توجه به اینکه در مواردی فیک بریک اوت خط روند حمایتی یا مقاومتی در کانال قیمتی روی می‌دهد، بنابراین یکی از استراتژی‌های معاملاتی برای ترید کانال با خط روند، مربوط به ترید شکست فیک در کانال موردنظر است. در این استراتژی تریدرها پس از فیک بریک اوت خط روند منتظر می‌مانند تا قیمت به داخل کانال برگشت کند. در این حالت معمولا برگشت به داخل کانال با مومنتوم بالایی همراه است که تریدرها می‌توانند از نوع کندل بازگشتی به داخل کانال به میزان قدرت برگشت قیمت به کانال مربوطه مطلع شوند.

شکست نامعتبر
فیک بریک اوت در خط روند

استراتژی خروج از معامله

برای اینکه بتوانیم استراتژی مناسبی برای خروج از معامله در زمان ترید کانال با خط روند داشته باشیم، لازم است تا با رعایت اصول مدیریت ریسک و سرمایه انتخابی، نواحی مناسبی را برای حد ضرر و قیمت تیک پروفیت انتخاب کنیم.

ترید خط روند
حد ضرر و تارگت در ترید خط روند

خروج از معامله با حد ضرر

برای معاملات لانگ با توجه به این که نواحی نزدیک به خط حمایت کانال برای ورود انتخاب می‌شوند، بنابراین حد ضرر را کمی پایین‌تر از خط روند پایینی در کانال قرار می‌‌دهیم. برای معاملات شورت نیز با توجه به اینکه نواحی نزدیک به خط مقاومت کانال برای ورود به معامله انتخاب می‌شوند، می‌توانیم کمی بالاتر از خط روند بالایی را برای قراردادن حد ضرر انتخاب کنیم.

سطوح تیک پروفیت برای خروج از معامله

برای پیدا کردن سطوح مناسب برای تیک پروفیت لازم است تا با توجه به پهنای کانال و رفتار قیمت، سطوح مناسبی را برای خروج از معامله پیدا کنیم. علاوه بر این لازم است تا تریدرها در انتخاب تارگت مناسب برای ترید با خط روند در کانال‌های قیمتی همواره به نسبت ریسک به ریوارد انتخابی توجه کنند و تارگت مربوطه را با توجه به حد ضرر به‌گونه‌ای تنظیم کنند که با استراتژی مدیریت ریسک و سرمایه آن‌ها هم‌خوانی داشته باشد.

برای مثال در ترید کانال با خط روند در بازار فارکس در صورتی که مقدار حد ضرر ۵۰ پیپ تا نقطه ورود به معامله فاصله داشته باشد، برای به‌دست آوردن نسبت ریسک به ریوارد ۲:۱ می‌توانیم تارگت را در ناحیه‌ای قرار دهیم که از نقطه ورود به معامله ۱۰۰ پیپ فاصله داشته باشد.

ترید الگوهای قیمتی با خط روند

با توجه به اینکه بسیاری از الگوهای قیمتی از خطوط روند تشکیل شده‌اند، بنابراین با استفاده از استراتژی‌های مشابه ترید با خط روند می‌توان این الگوهای قیمتی را ترید کرد. الگوی قیمتی مجموعه‌ای از حرکات قیمتی است که بارها و بارها در نمودار تکرار می‌شود.

با دانستن این موضوع که در گذشته با ظاهر شدن یک الگو، قیمت چگونه رفتار کرده است، می‌توانیم رفتار آتی بازار را در هنگام تکرار همان الگو بهتر پیش‌بینی کنیم. البته همواره به این نکته توجه کنید که عملکرد گذشته لزوما تضمینی برای نتایج قیمتی مشابه در آینده نیست. ولی تحلیل این الگوها احتمال پیش‌بینی‌های درست را افزایش می‌دهد.

برای اینکه بتوانید با انواع الگوهای قیمتی و تحلیل پرایس اکشن معاملات خود را بهتر مدیریت کنید، می‌توانید فیلم آموزش مدیریت حرفه‌ای ترید در بازار سرمایه فرادرس را مشاهده کنید.

در ادامه برخی از الگوهای قیمتی که با استفاده از خطوط روند در نمودار شناسایی می‌شوند را شرح می‌دهیم و نحوه ترید این الگوهای قیمتی را با خط روند بیان می‌کنیم.

ترید مثلث صعودی با خط روند

«الگوی مثلث صعودی» (Ascending Triangle Pattern) را می‌توان با خطی افقی که بیشینه‌های این الگو را به هم وصل می‌کند و خط روندی صعودی در قسمت پایین این الگو شناسایی کرد. خط روند صعودی و خط افقی بالایی در مثلث صعودی، خطوط روند غیر‌هم‌جنس در این الگو هستند. خط افقی بالایی همانند مقاومت و خط روند صعودی در قسمت پایین این الگو همانند خط حمایت عمل می‌کند.

این الگو معمولا یک الگوی ادامه‌دهنده است و اغلب پس از یک روند صعودی ظاهر می‌‌شود. در زمان تشکیل الگوی مثلث صعودی، بازار وارد فاز تثبیت می‌‌شود. یعنی روند موقتا متوقف می‌‌شود. اما اگر قیمت بتواند از ناحیه مقاومت عبور کند، احتمال شروع روند صعودی جدید وجود دارد.

الگوی مثلث صعودی
رفتار قیمت در الگوی مثلث صعودی

معامله‌گران پیش از ورود به معامله به‌دنبال تایید الگو هستند. در طول تشکیل الگو معمولا حجم معاملات کاهش پیدا می‌کند. اما زمانی که خط افقی بالایی شکسته می‌شود و این شکست با افزایش حجم معاملات تایید شود، احتمال ادامه روند صعودی بیشتر می‌شود. این موضوع به تریدرها کمک می‌کند تا بتوانند نواحی مناسبی را برای ورود به معامله در ترید مثلث صعودی با خط روند پیدا کنند.

ترید مثلث نزولی با خط روند

با توجه به اینکه «الگوی مثلث نزولی» (Descending Triangle Pattern) نیز از خطوط روند هم‌گرا تشکیل شده است، بنابراین می‌توان از استراتژی مربوط به ترید با خط روند در این الگو نیز استفاده کرد. مثلث نزولی برخلاف مثلث صعودی، معمولا پس از یک روند نزولی شکل می‌گیرد. این الگو زمانی ایجاد می شود که مجموعه‌ای از کف‌های قیمتی ثابت در سطح حمایتی با مجموعه‌ای از سقف‌های نزولی در سطح مقاومتی برخورد می‌کند.

مثلث نزولی
رفتار قیمت در الگوی مثلث نزولی

این الگو نیز به‌عنوان یک الگوی ادامه‌دهند ه شناخته می‌شود و نشان می‌دهد که احتمال دارد بازار از ناحیه حمایت به سمت پایین شکسته شود. البته این احتمال نیز وجود دارد که قیمت برخلاف انتظار از مقاومت بالایی عبور کند که این موضوع می‌تواند شروع یک روند صعودی جدید را نشان دهد. در این الگو نیز استراتژی شکست خط حمایتی می‌تواند برای ترید استفاده شود. در این حالت در صورتی که در زمان شکست حمایت، حجم معاملات افزایش پیدا کند، تاییدی بر قدرت سیگنال نزولی در این الگو است.

ترید مثلث متقارن با خط روند

«الگوی مثلث متقارن» (Symmetrical Triangle Pattern) زمانی شکل می‌گیرد که دو خط روند به سمت یکدیگر نزدیک شوند. به‌عبارت دیگر الگوی مثلث متقارن را می‌توان ترکیبی از الگوهای مثلث صعودی و نزولی در نظر گرفت. البته با این تفاوت که الگوی مثلث متقارن فاقد خط افقی است. برای ترید مثلث متقارن با خط روند، معامله‌گران می‌توانند در زمان شکست معتبر خطوط روند بالایی یا پایینی به معامله ورود کنند. این الگو معمولا به‌عنوان یک الگوی ادامه‌دهنده شناخته می‌شود، چون در اغلب موارد، بازار پس از تشکیل این الگو روند قبلی خود را ادامه می‌دهد.

مثلث متقارن
رفتار قیمت در الگوی مثلث متقارن

اما در صورتی‌که پیش از تشکیل الگوی مثلث متقارن، روند مشخصی در بازار وجود نداشته باشد، مثلث متقارن به‌عنوان یک الگوی دوطرفه در نظر گرفته می‌شود و امکان حرکت قیمت به هر دو سمت بالا یا پایین وجود دارد. به همین دلیل زمانی که شکست قیمت در هر جهتی تایید شود، می‌توان انتظار داشت که روند در همان جهت ادامه پیدا می‌کند.

بنابراین برای ترید الگوی مثلث متقارن با خط روند باید آماده شکست قیمت از هر کدام از خطوط روند بالا یا پایین باشیم. در ادامه لازم است بررسی کنیم که این شکست به روند جدیدی تبدیل می‌شود یا نه، درنهایت می‌‌توان بر اساس شکل‌گیری روند احتمالی تصمیم به خرید یا فروش گرفت.

ترید الگوی پرچم با خط روند

الگوی «پرچم» (Flag) زمانی شکل می‌گیرد که خطوط روند در بازار که همانند حمایت و مقاومت عمل می‌کنند، به‌طور موازی با یکدیگر در نمودار قیمت حرکت می‌کنند. خطوط روند موازی می‌توانند شیب‌های صعودی یا نزولی داشته باشند. در نهایت این الگو با یک شکست در خلاف جهت خطوط روند تکمیل می‌شود.

  • در الگوی پرچم صعودی، شیب هر دو خط روند به سمت پایین است و شکست خط روند بالایی نشانه‌ای از شروع روند صعودی جدید است.
  • در الگوی پرچم نزولی، شیب هر دو خط روند به سمت بالا است و شکست از ناحیه حمایت، شروع یک روند نزولی جدید را نشان می‌دهد.
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال
ترید در شکست الگوی پرچم

با اینکه ممکن است الگوهای پرچم را به‌عنوان الگوهای بازگشتی در نظر گرفت، اما معمولا آن‌ها را به‌عنوان الگوهای ادامه‌دهنده در تحلیل تکنیکال معرفی می‌کنند. برای درک بهتر الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال، این الگو را می‌توان به سه بخش زیر تقسیم کرد.

  • حرکت قوی اولیه در جهت صعودی یا نزولی
  • اصلاح ملایم و کوتاه‌مدت در خلاف جهت که همان پرچم است.
  • شکست خط روند و ادامه حرکت قیمت در جهت روند اصلی

ترید الگوی کنج با خط روند

الگوی کنج همانند الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال از دو خط روند تشکیل شده است که برای ترید می‌توان موقعیت‌های مناسبی را نسبت به واکنش قیمت به این خطوط پیدا کرد. در الگو کنج خطوط روند به‌‌تدریج به‌هم نزدیک می‌شوند. الگوی کنج را می‌توان در دو حالت الگوی کنج صعودی و الگوی کنج نزولی در نمودار قیمت شناسایی کرد.

پس از تشکیل الگوی کنج صعودی، احتمال شکست این الگو به سمت سطوح پایین‌تر قیمتی وجود دارد. در این حالت خط روند حمایتی در این الگو به سمت پایین شکسته می‌شود و فرصت‌هایی را برای باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی شورت در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد.

از سویی دیگر در الگوهای کنج صعودی لازم است تا قیمت خط روند بالایی که به‌عنوان خط مقاومتی در نمودار است را به سمت بالا بشکند و از آن عبور کند. در این حالت تریدرها می‌توانند از فرصت ایجاد شده برای ورود به پوزیشن‌های معاملاتی لانگ در بازار مربوطه استفاده کنند.

برخی از معامله‌گران نیز سعی می‌کنند از نوسان قیمت بین دو خط روند در الگوی کنج برای ترید استفاده کنند. در این حالت آن‌ها در نزدیکی خط روند پایینی خرید انجام می‌دهند و در نزدیکی خط روند بالایی اقدام به فروش می‌کنند.

ترید با خط روند در الگوی کنج
نحوه ترید در شکست الگوی کنج

مثال الگوی قیمتی کنج

بسیاری از الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال بر اساس خطوط روند در نمودار شناسایی می‌شوند. برای مثال «الگوی کنج» (Wedge) را می‌توان یکی از الگوهای قیمتی در نظر گرفت که در ترید با خط روند کاربرد زیادی دارد.

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، خط روند پایینی این موضوع را بیان می‌کند که قیمت به‌آرامی در حال کاهش است. با توجه به اینکه زاویه این خط روند کم است، بنابراین نشان‌دهنده این است که قدرت فروشندگان در بازار کم شده است. در نهایت، پیش از یک بازگشت قدرتمند، بازار یک حرکت نهایی رو به پایین انجام می‌‌دهد که می‌توان آن را در قالب یک شکست نامعتبر تحلیل کرد.

از سویی دیگر در الگوی گوه‌ای یا کنج، خطوط روند غیر همجنس به‌تدریج به‌ هم نزدیک می‌شوند که نشانه‌ای از ورود بازار به فاز تثبیت است. در این حالت امواج قیمتی کوچک‌تر و کوچک‌تر می‌شوند و کل بازار در روند حرکتی کندی قرار می‌گیرد. در طول شکل‌گیری الگوی کنج، بهترین کار این است که از ورود به معامله خودداری کنیم. زمانی که خط روند در این الگو به سمت بالا شکسته می‌شود، الگوی کنج فعال می‌شود و احتمال شروع حرکت صعودی بیشتر می‌شود.

ترید سقف دوقلو با خط روند

الگوی سقف دوقلو زمانی در نمودار قیمت تشکیل می‌شود که دو بیشینه متوالی قیمتی در نمودار تشکیل شود. در فاصله بین تشکیل سقف اول و سقف دوم، قیمت ریزش می‌کند و کمینه نسبی در نمودار تشکیل می‌شود که در حالت کلی شکلی شبیه به حرف M در نمودار ایجاد می‌کند.

«الگوی سقف دوقلو» (Double Top Pattern) یکی از انواع الگوهای بازگشتی نزولی محسوب می‌شود، به عبارت دیگر انتظار می‌رود قیمت دارایی پس از شکل‌گیری این الگو، از سطح حمایتی که در پایین‌ترین نقطه بین دو سقف ایجاد شده، به سمت سطوح پایین‌تر عبور کند.

این سطح حمایتی همان خط روند افقی است که با شکست معتبر آن به سمت پایین، سیگنال مناسبی برای ترید این الگو به حساب می‌آید. نحوه رسم مناسب این خط روند خنثی و تایید آن به‌عنوان حمایت بسیار اهمیت دارد، زیرا ترید تنها بر اساس ظاهر دو قله قیمتی می‌تواند منجر به تحلیل نادرست شود.

الگوی سقف دوقلو
خط گردن در الگوی سقف دوقلو

در الگوی سقف دوقلو، بازاری که روند صعودی دارد، دو بار تلاش می‌کند به اوج‌های جدیدی برسد، اما در هر دو مرتبه، فروشندگان وارد عمل شده و قیمت را پایین می‌آورند. این موضوع می‌تواند نشانه‌ای از تضعیف قدرت خریداران و کاهش شتاب صعودی در بازار باشد.

در این الگو معمولا قله دوم کمی پایین‌تر از قله اول قرار دارد که نشان‌دهنده کاهش فشار خرید و احتمال پایان روند صعودی است.

الگوی کف دوقلو

«الگوی کف دوقلو» (Double Bottom Pattern) همان‌طور که می‌توان از نام آن متوجه شد، برعکس الگوی سقف دوقلو است. این الگو زمانی شکل می‌گیرد که قیمت بازار دو مرتبه تلاش می‌کند تا سطح حمایتی را بشکند، اما در هر دوبار موفق نمی‌شود. در این میان، افزایش موقتی قیمت تا سطح مقاومتی روی می‌دهد. بنابراین رفتار قیمت شکلی شبیه به حرف W در نمودار ایجاد می‌کند.

الگوی کف دوقلو
شناسایی الگوی کف دوقلو در نمودار قیمت

الگوی کف دوقلو یک الگوی بازگشتی صعودی به شمار می‌رود. زیرا معمولا پایان فشار فروش و شروع یک روند صعودی را نشان می‌دهد. بنابراین اگر قیمت بازار بتواند سطح مقاومتی را بشکند، احتمال رشد آن زیاد است. همانند الگوی سقف دوقلو، در زمان ترید خط روند در این الگو هم بهتر است پیش از باز کردن موقعیت معاملاتی، سطح مقاومتی تایید شود. برای این منظور می‌توان از تایید اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد.

ترید خط روند در الگوی سر و شانه

همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید «الگوی سر و شانه» (Head and Shoulders Pattern) از سه قله قیمتی تشکیل شده است. قله میانی بلندترین سطح قیمتی است و به عنوان سر الگو شناخته می‌شود. در دو طرف آن، دو قله کوتاه‌تر قرار دارند که شانه‌ها را تشکیل می‌دهند. هر سه قله پس از شکل‌گیری، به یک سطح حمایتی مشترک که به آن خط گردن گفته می‌شود، در نمودار مربوطه بازمی‌گردند. در حالی که دو قله اول پس از برخورد با خط گردن، به سمت بالا برمی‌گردند، قله سوم با شکستن این سطح، وارد یک روند نزولی می‌شود.

الگوی سر و شانه
اجزای الگوی سر و شانه در نمودار قیمت

الگوی سر و شانه یک الگوی بازگشتی نزولی است. مشابه الگوی سقف دوقلو، بازار در تلاش است تا از یک سطح مقاومتی عبور کند اما موفق نمی‌شود. تفاوت آن با سقف دوقلو این است که در الگوی سر و شانه در ابتدا یک قله کوتاه تشکیل می‌شود، سپس قله‌ای بلندتر یا سر در الگو تشکیل می‌شود و در نهایت قله‌ای که از قله دوم پایین‌تر است در نمودار ایجاد می‌شود. کاهش ارتفاع سقف قیمتی آخری در این الگو نشان‌دهنده کاهش قدرت خرید و افت شتاب صعودی بازار است.

یادگیری تحلیل تکنیکال با فرادرس

ترید با استفاده از خطوط روند یکی از استراتژی‌های معاملاتی در تحلیل تکنیکال است. در تحلیل تکنیکال تریدرها با بررسی رفتار گذشته قیمت در نمودار، سعی می‌کنند تا روند آتی قیمت را پیش‌بینی کنند. برای مثال در استراتژی ترید خط روند، معامله‌گران با توجه به بیشینه‌ها و کمینه‌های قیمتی، در ابتدا خطوط روند صعودی، نزولی یا خنثی را در نمودار رسم می‌کنند.

سپس با توجه به نحوه واکنش قیمت به خط روند و نحوه شکل‌گیری الگوهای شمعی در نزدیکی خطوط روند، نحوه رفتار احتمالی قیمت را پیش‌بینی می‌کنند. برای کسب مهارت در تحلیل تکنیکال در ابتدا بهتر است تریدرها معاملات خود را در پلتفرم‌های آزمایشی انجام دهند. استفاده از پلتفرم‌های دمو برای ترید این امکان را به تریدرها می‌دهد تا بتوانند بدون ریسک مهارت‌های تحلیلی و معاملاتی خود را افزایش دهند.

مجموعه آموزش تحلیل تکنیکال – مقدماتی تا پیشرفته
برای مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش تحلیل تکنیکال فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.

برای یادگیری تحلیل تکنیکال تریدرها می‌توانند از منابع آموزشی معتبری مانند فیلم‌های آموزشی تهیه شده در فرادرس در حوزه تحلیل تکنیکال استفاده کنند. در فهرست زیر برخی از فیلم‌های آموزشی در حوزه تحلیل تکنیکال را مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده فیلم‌های آموزشی بیشتر در حوزه تحلیل تکنیکال می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید.

جمع‌بندی

در ابتدای این مطلب از مجله فرادرس ترید با خط روند در تحلیل تکنیکال را شرح دادیم. برای این منظور درباره رسم خطوط روند و خط روند معتبر توضیحاتی را ارائه کردیم. سپس نحوه خواندن ساختار روند از قبیل حمایت‌ها و مقاومت‌ها را بیان کردیم. سپس به معرفی استراتژی‌های مربوط به ترید خط روند پرداختیم.

بنابراین ترید هم‌راستا با خط روند و ترید شکست خط روند را شرح دادیم. الگوی کانال قیمتی را توضیح دادیم. برای این منظور انواع کانال‌های صعودی و نزولی قیمت و نحوه شناسایی و ترید ‌‌آن‌ها را بیان کردیم. در پایان نیز ترید الگوهای قیمتی با خط روند را توضیح دادیم و نحوه شناسایی و ترید با برخی از آن‌ها مانند الگوهای مثلث و پرچم را شرح دادیم.

source

توسط expressjs.ir