03 مرداد 1404 ساعت 17:32

ار دنبال راهی برای ترک اعتیاد به گوشی هستید؟ با این 7 قابلیت طلایی اندروید، تمرکزتان را بالا ببرید، زمان استفاده از موبایل را مدیریت کنید و در نتیجه آرامش بیشتری را تجربه کنید.

گوشی‌های هوشمند، با وجود تمامی امکانات کاربردی‌ که دارند، می‌توانند یکی از اصلی‌ترین عوامل حواس‌پرتی در طول روز برای کاربران باشند. کاربرانی که برای بررسی پیام‌های کاری سراغ گوشی می‌روند، ممکن است چند دقیقه بعد در حال تماشای ویدیوهای سرگرم‌کننده اینستاگرام یا مطالعه مطالب در رابطه با ترک اعتیاد به گوشی باشند.

[su_icon icon=”icon: th-list” background=”#ffffff” color=”#909090″ text_color=”#434343″ size=”20″ radius=”32″ text_size=”18″ margin=”0px 0px 0px 0px”]فهرست مطالب[/su_icon]

روش‌های کاهش وابستگی به گوشی

روش‌های مختلفی برای کاهش این نوع حواس‌پرتی وجود دارد؛ برای مثال حذف اپلیکیشن‌های شبکه اجتماعی یکی از این موارد است یا اینکه کامل گوشی برای مدتی کنار می‌گذارند. اما بسیاری از این روش‌ها برای طولانی مدت قابل استفاده نیست و یا بطور کلی برای همه افراد مناسب نیستند.

یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین راه‌حل‌ها، استفاده از قابلیتی است که به‌صورت پیش‌فرض در سیستم‌عامل اندروید وجود دارد. بدون نیاز به نصب برنامه‌های جانبی یا تغییرات پیچیده، می‌توانید گوشی خود را تنظیم کنید تا تمرکز بیشتری در زندگی داشته باشید.

در ادامه با گجت نیوز همراه باشید تا با هفت قابلیت مهم اندروید آشنا شوید که نقش کلیدی در ترک اعتیاد به گوشی برای افراد دارد.

1. حالت تمرکز (Focus Mode)؛ دکمه برای ترک اعتیاد به گوشی

حالت تمرکز یکی از قابلیت‌های مفید اندروید در بخش Digital Wellbeing است. ابن قابلیت کمک می‌کند تا اپلیکیشن‌های مزاحم را برای مدتی از دسترس خارج کنید. وقتی این حالت فعال باشد، آیکون برنامه‌هایی که انتخاب می‌کنید به رنگ خاکستری تبدیل می‌شوند و نوتیفیکیشن‌های آن‌ها نیز متوقف می‌شود.

در یک زمان‌بندی مشخص، مثلا از ساعت 9 صبح تا 5 عصر که زمان انجام کارهای روزانه است، اپ‌هایی مثل تیک تاک، یوتیوب، ایکس(توییتر) و اینستاگرام در در این لیست قرار می‌گیرند.

هنگامیکه به‌صورت ناخودآگاه به سمت اپ‌های سرگرم‌کننده می‌روید، یک آیکون غیرفعال و یادآوری ساده می‌بینید که نشان می‌دهد حالت تمرکز روشن است.  در نتیجه بعد از مدتی اثر استفاده ار این ویژگی را در پیشرفت زندگی خود مشاهده می‌کنید.

2. حالت مزاحم نشو (Do Not Disturb)؛ کنترلی ساده برای کاهش اعلان‌ها

با وجود فعال بودن حالت تمرکز (Focus Mode)، همچنان تماس‌ها، پیام‌ها و اعلان‌های گوشی می‌توانند باعث حواس‌پرتی شوند. در این شرایط، یکی از ساده‌ترین و پرکاربردترین قابلیت‌های اندروید، حالت مزاحم نشو (Do Not Disturb) است.

بسیاری این حالت را فقط برای جلسات یا هنگام خواب استفاده می‌کنند. اما وقتی به بخشی از برنامه روزانه تبدیل شود، شاهد تاثیر قابل توجه آن در کاهش مزاحمت‌های روزانه خواهید شد.

نکته جالب اینجاست که برای اینکه هیچ تماس مهمی از دست ندهید، امکان سفارشی‌سازی در این حالت وجود دارد. تماس‌های دریافتی از مخاطبان مهم (Starred Contacts) یا اعلان جلسات از تقویم، می‌توانند همچنان فعال بمانند.

3. خاموش کردن نوتیفیکیشن اپ‌ها

نوتیفیکیشن‌ها یکی از رایج‌ترین دلایل حواس‌پرتی در طول روز هستند. بعضی اعلان‌ها گاهی هیچ ضرورتی ندارند، اما ذهن را از کار اصلی جدا می‌کنند. یکی از کارهای ساده اما تأثیرگذار، خاموش‌کردن اعلان اپ‌هایی است که باعث ترک اعتیاد به گوشی می‌شوند.

از بخش تنظیمات (Settings) گوشی وارد قسمت اعلان‌ها (Notifications) شوید. سپس به بخش اعلان اپلیکیشن‌ها (App Notifications) بروید. در اینجا می‌توانید اعلان هر برنامه را به‌صورت جداگانه غیرفعال کنید.

[su_icon icon=”icon: file-text-o” background=”#ffffff” color=”#909090″ text_color=”#434343″ size=”20″ radius=”32″ text_size=”18″ margin=”0px 0px 0px 0px” target=”self”]بیشتر بخوانید[/su_icon]

در این روش، شبکه‌های اجتماعی که حواس کاربر را پرت می‌کنند از لیست اعلان‌ها خارج می‌شوند. از سوی دیگر فقط اپ‌های مهم مثل جیمیل، تقویم یا برنامه بانکی باقی می‌مانند.

با این تغییر، دیگر خبری از نوتیفیکیشن‌های ناگهانی درباره لایک‌ها، ویدیوهای جدید یا پست‌های بی‌اهمیت نیست. اگر کاربری بخواهد این موارد را پیگیری کند، باید خودش وارد اپ شود تا مشاهده کند.

4. حالت سیاه‌ و سفید (Grayscale)؛ وقتی گوشی کمتر سرگرم‌کننده می‌شود

رنگ‌ها در صفحه‌نمایش گوشی فقط برای زیبایی نیستند؛ بلکه آن‌ها توجه شما را برای استفاده بیشتر جلب می‌کنند. همین ویژگی باعث می‌شود برنامه‌هایی مثل اینستاگرام یا یوتیوب تا این حد اعتیادآور باشند. یکی از راه‌های ساده برای ترک اعتیاد به گوشی، فعال‌کردن حالت سیاه‌ و سفید است.

برای فعال‌کردن این حالت، در ابتدا باید وارد تنظیمات گوشی شوید. سپس  به بخش دسترسی‌ پذیری (Accessibility) بروید. سپس گزینه اصلاح رنگ (Color correction) را انتخاب کنید. در نهایت حالت سیاه‌وسفید (Grayscale) را فعال کنید.

[su_icon icon=”icon: file-text-o” background=”#ffffff” color=”#909090″ text_color=”#434343″ size=”20″ radius=”32″ text_size=”18″ margin=”0px 0px 0px 0px” target=”self”]بیشتر بخوانید[/su_icon]

برای مثال گوشی از ساعت 8 شب به بعد به‌طور کامل رنگ‌هایش را از دست می‌دهد. همه چیز، از آیکن‌ها گرفته تا تصاویر، به سایه‌هایی از خاکستری تبدیل می‌شوند. همچنین می‌توانید این حالت را به‌عنوان یک میانبر در بخش تنظیمات سریع (Quick Settings) هم قرار دهید تا به راحتی آن را فعال کنید.

با استفاده از این ویژگی، محتوایی مثل ریلزهای اینستاگرام جذابیت خود را از دست می‌دهند. جالب اینجاست که حتی مطالعه اخبار هم بدون تیترهای رنگی، کمتر وسوسه‌ برانگیز به‌نظر می‌رسد. در نتیجه با این تغییر ساده، استفاده کمتر از گوشی روز و بهره وری بیشتری از روز نصیبتان می‌شود.

5. زمان‌بندی اپلیکیشن‌ها (App Timers)؛ محدودیتی ساده برای ترک اعتیاد به گوشی

برخی اپلیکیشن‌ها مانند یوتیوب یا اینستاگرام بدون آنکه متوجه شویم به‌راحتی می‌توانند ساعت‌ها از وقت ما در روز را صرف کنند. برای کنترل این موضوع، اندروید قابلیتی به نام App Timers (زمان‌سنج برنامه) دراد که به کمک آن برای هر اپلیکیشن، محدودیت زمانی به‌صورت روزانه می‌توان تعیین کرد.

با رفتن به بخش Digital Wellbeing (سلامت دیجیتال) در تنظیمات، می‌توانید برای هر برنامه‌ای که بخواهید یک زمان مشخص تعیین کنید. مثلا، 30 دقیقه در روز برای استفاده از واتساپ تنظیم می‌کنید.

وقتی این زمان به پایان برسد، آیکن برنامه خاکستری می‌شود. به این معنی که دیگر دسترسی به این برنامه مسدود خواهد شد. البته به‌صورت دستی محدودیت را می‌توانید لغو کند. همین وقفه کوتاه باعث می‌شود تا به این فکر کنید که آیا واقعا لازم است وقت بیشتری برای آن اپ صرف کنید؟!

6. حالت زمان خواب (Bedtime Mode)؛ خداحافظی با وقت‌گذرانی‌ بیهوده شبانه

یکی از زمان‌هایی که بیهوده و به مدت زیاد از گوشی استفاده می‌کنیم، آخر شب است. برای کاهش این عادت، اندروید قابلیتی به‌نام Bedtime Mode (حالت زمان خواب) دارد.

برای فعال‌سازی حالت زمان خواب (Bedtime Mode)، کافیست وارد تنظیمات گوشی شوید. سپس به بخش سلامت دیجیتال و کنترل والدین (Digital Wellbeing & parental controls) بروید. در آنجا گزینه حالت زمان خواب (Bedtime Mode) را انتخاب کنید.

[su_icon icon=”icon: file-text-o” background=”#ffffff” color=”#909090″ text_color=”#434343″ size=”20″ radius=”32″ text_size=”18″ margin=”0px 0px 0px 0px” target=”self”]همچنین بخوانید[/su_icon]

با فعال‌کردن این حالت، گوشی هر شب به‌صورت خودکار وارد حالت مزاحم نشو (Do Not Disturb) می‌شود. برای مثال از ساعت 11 شب به بعد می‌توانید زمان آن را فعال کنید. در این زمان، نمایشگر گوشی به حالت خاکستری (Grayscale) درمی‌آید تا کمتر تمایلی به استفاده از آن داشته باشید.

یک صفحه بی‌رنگ اینستاگرام بسیار خسته‌کننده برای سرگرمی شبانه است. در همین حال، خاموش‌شدن نوتیفیکیشن‌ها هم مانع ورود به مکالمه‌های شبانه یا مطالعه اخبار بی‌پایان را می‌گیرد.

7. پنهان‌کردن اپ‌های مزاحم (Hide distracting apps)؛ دور از چشم، دور از ذهن

برای کاهش حواس‌پرتی، اپ‌های شبکه اجتماعی از صفحه اصلی (Home Screen) حذف می‌شوند و در یک پوشه در صفحه دوم قرار می‌گیرند. فقط اپ‌های ضروری در صفحه اول باقی می‌مانند.

اضافه‌کردن ویجت سلامت دیجیتال (Digital Wellbeing widget) هم کمک می‌کند تا میزان استفاده از گوشی همیشه جلوی چشم باشد.

همین چند مرحله اضافه، باعث می‌شود که کاربر قبل از ورود به اینگونه اپ‌ها، کمی بیشتر فکر کند که آیا واقعا لازم است به سراغ آن بروم یا نه.

 قابلیت‌های طلایی اندروید، راهی ساده برای ترک اعتیاد به گوشی

بدون حذف اپلیکیشن‌ها یا نصب برنامه‌های جانبی، فقط با استفاده از ابزارهای داخلی اندروید مثل Focus Mode (حالت تمرکز)، Bedtime Mode (حالت خواب) و App Timers (محدودیت زمانی اپ‌ها) حواس‌پرتی و اعتیاد به گوشی را کمتر می‌کنید.

در نهایت وقتی صفحه اصلی خلوت‌تر شود و اعلان‌های غیرضروری قطع می‌شوند، استفاده از گوشی برای کاربر هدفمند خواهد شد.

source

توسط expressjs.ir