19 تیر 1404 ساعت 10:49
بدون تردید گوبکلی تپه در ترکیه اسرارآمیزترین و عجیبترین بنای ساخته شده توسط بشر است. بنایی که هزاران سال پیش از تمدنهای پیشرفته شکل گرفته و تاریخ بشر را زیر سوال میبرد.
با مشاهده تصاویر گوبکلی تپه در ترکیه تصور میکنید که یک مکان باستانی عادی را در برابر چشمان خود دارید. هرچند شما با یک شگفتی باورنکردنی طرف هستید. این بنای خارقالعاده هرآنچه تاکنون در رابطه با زندگی انسان در تاریخ گفته شده است را زیر سوال میبرد.
عجایب باورنکردنی گوبکلی تپه در ترکیه
ماجرای گوبکلی تپه در ترکیه واقعا جالب است. در سال ۱۹۶۳ گروهی از کارشناسان باستان شناسی متوجه وجود بنایی تاریخی در جنوب شرقی ترکیه شدند. آنها در آن زمان تصور میکردند که این بنا ارزش چندانی ندارد و باید وقت خود را روی پروژههای مهمتر بگذارند. در نتیجه گوبکلی تپه تا چند دهه دیگر مدفون باقی ماند.
در سال ۱۹۹۴ یک باستانشناس آلمانی بهنام کلاوس اشمیت تصمیم گرفت این منطقه را بررسی کند. مردم محلی به او گفته بودند که در این تپه تعدادی سنگ قبر قدیمی وجود دارد. هرچند باستانشناس آلمانی متوجه شد که آنها ستونهای سنگی T شکل هستند. یکسال بعد کاوشها آغاز شد تا جواهری از دل خاک بیرون بیاید.
شرایط انسانها در زمان ساخت این بنا
در تصاویر گوبکلی تپه در ترکیه مجموعهای از ستونهای بلند را بهشکل حلقههای مختلف می بینید. این بنا ۱۲ هزار سال قدمت دارد و به دورانی بر میگردد که انسانها شکارچی-گردآورنده بودند. معما نیز از همینجا آغاز میشود. در آن زمان اصلا کشاورزی در منطقه خاورمیانه شکل نگرفته بود. در نتیجه خبری از حیوانات اهلی و جوامع پیشرفته نیز نبود.
ما با انسانهایی طرف هستیم که بهصورت گروهی شکار میکردند و از میوه گیاهان بهره میبردند. آنها نه از معماری خبر داشتند و نه میتوانستند از ابزارهای پیشرفته برای ساخت بنا استفاده کنند. پس چطور ممکن است چنین بنایی قدمتی ۱۲ هزار ساله داشته باشد؟ بهباور بسیاری گوبکلی تپه در ترکیه یادگار یک تمدن بسیار پیشرفته باستانی است.
این معبد اسرارآمیز از سه حلقه سنگی بزرگ تشکیل شده و مملو از تصاویر و طرحهای گوناگون است. در طول ۲۰ سال کاوش در گوبکلی تپه دانشمندان هنوز موفق نشدهاند حتی یک ابزار مرتبط با تراشیدن سنگ را پیدا کنند. شما چطور میتوانید ستونهایی به ارتفاع ۱۵ متر را با دست خالی تراش داده و به این منطقه انتقال دهید.
شاید با خود بگویید که در گذشته بناهای شگفتانگیز زیادی توسط انسانها ساخته شدهاند؛ اما یک مقایسه ساده میتواند عمق ماجرا را نشان دهد. امپراتوری پرافتخار هخامنشیان حدود ۲۵۷۵ سال پیش بنیان نهاده شد و قدمت اهرام مصر نیز به حدود ۴۵۰۰ سال پیش مربوط میشود. از آن زمان تا به امروز زندگی و تواناییهای بشر تا چه میزان تغییر کرده است؟ حالا باید بگوییم که گوبکلی تپه در ترکیه به ۷۰۰۰ سال پیش از ساخت اهرام مصر مربوط میشود.
کاربرد ساخت بنایی پیچیده برای انسانهای اولیه
باستانشناسان تاکنون موفق نشدهاند هیچ نشانهای از وجود یک تمدن پیشرفته باستانی در این منطقه پیدا کنند. چراکه در آن زمان انسانها هنوز به این میزان از پیچیدگی نرسیده بودند. پس چه توضیحی برای این بنا وجود دارد؟ اصلا کاربرد آن چه بوده است؟
برخی گوبکلی تپه در ترکیه را یک بنای مذهبی میدانند. از آنجایی که هیچ اسکلتی در این بنا یافت نشده است، یعنی نمیتوانسته محل سکونت دائمی افراد باشد. بهباور برخی ما با یک معبد مهم طرف هستیم. تصاویر و طرحهای دقیق ستونها نیز به پرستش خدایان مختلف مربوط میشود. از آنجایی که قدیمیترین باورهای مذهبی انسان هزاران سال پیش ایجاد شده بود، چنین تصوری عجیب نیست.
پیش از شکلگیری یکتاپرستی مردم کره زمین اغلب خدایان گوناگون را میپرستیدند. پس شاید تصاویر حیوانات نشانی از خدایان مختلف و در ارتباط با پدیدههای گوناگون باشد. در این حالت چطور میتوان نمادهای کیهانشناسی موجود در این بنا را توجیه کرد؟
برخی دانشمندان تاکید دارند که تعدادی از ستونها کاملا با صورت فلکی ثور همراستا هستند. همچنین برخی نقشها نیز گویی یک رخداد کیهانی حیرتانگیز را نشان میدهند. جالب اینجاست که بررسی دادههای نجومی نیز رخداد کیهانی را تایید میکنند. در آن دوران یک انفجار ابرنواختر در نزدیکی منظومه شمسی رخ داده و ساکنان زمین نیز میتوانستند نشانههای آن را ببینند.
متاسفانه یافتههای جدید بهجای حل مسئله، معمای گوبکلی تپه در ترکیه را پیچیدهتر میکنند. چطور ممکن است انسانهای ۱۲ هزار سال پیش که حتی از کشاورزی، ابزارهای اولیه و طبیعتا علم بیبهره بودهاند، یک رصدخانه ساخته باشند؟ چطور امکان دارد انسان متوجه وجود صور فلکی در آسمان شده و ستونهای یک بنای عجیب را همراستا با آن قرار داده باشد؟
توضیح احتمالی برای گوبکلی تپه ترکیه
گوبکلی تپه در ترکیه نشان میدهد که سازندگان بنا هزاران سال از سایر انسانهای اطراف خود جلوتر بودهاند. آیا باید باور کرد که یک تمدن پیشرفته در خاورمیانه وجود داشته و ناگهان کامل از بین رفته است؟ آنهم بدون اینکه ذرهای از دانش و پیشرفتهای خود را به نسلهای بعد منتقل کند؟
سه هزار سال پس از گوبکلی تپه تازه به یک تمدن زنسالار در ترکیه میرسیم. تمدنی که از برخی جنبهها شگفتانگیز بوده؛ اما از نظر مسائلی مثل معماری یا دانش نجوم حتی نمیتوانسته خیال نزدیک شدن به سازندگان گوبکلی تپه را در سر داشته باشد.
برخی افراد فکر میکنند راز گوبکلی تپه نه در ترکیه که در فضا حل میشود. این افراد بازدید موجودات فضایی از کره زمین و ارتباط با انسانهای اولیه را مطرح میکنند. توجه داشته باشید بناهای مختلفی در کره زمین هستند که نمیتوان ارتباط آنها را با تمدنهای اولیه و ساده انسانی درک کرد. شاید به همین دلیل در رابطه با هرم بزرگ چین تا این حد پنهانکاری میشود.
یک نکته عجیب دیگر نیز در رابطه با گوبکلی تپه وجود دارد. سازندگان بنا بعدها تلاش کردهاند آن را با حجم زیادی ماسه پنهان کنند. برخی حمله اقوام بیگانه و ضرورت حفاظت از بنا را بیان میکنند؛ اما چنین چیزی در تاریخ سابقه ندارد. چرا باید گروهی تصمیم بگیرند بهجای حفظ جان خود یک بنا را با حجم زیادی ماسه پنهان کنند؟
بهنظر میرسد راز گوبکلی تپه به این زودی حل نخواهد شد. با توجه به اینکه حداکثر ۱۰ درصد از این بنا کاوش شده است، احتمال دارد که در آينده شواهدی شگفتانگیز معما را حل کنند.
source