به خاطر سپردن لغات انگلیسی و یادگیری کاربرد آن‌ها همواره یکی از چالش‌های اصلی زبان‌آموزان بوده است. از طرفی، آشنایی با کلمات پرکاربرد امری ضروری در یادگیری زبان انگلیسی است. یکی از محبو‌ب‌ترین منابع برای یادگیری این کلمات، کتاب ۵۰۴ است که مجموعه‌ای از کاربردی‌ترین لغات زبان انگلیسی را در خود گنجانده است. کدینگ یکی از تکنیک‌های مؤثر و جذاب برای یادگیری لغات انگلیسی است که با ایجاد ارتباط ذهنی بین کلمات جدید با کلماتی که از قبل می‌دانیم به ما کمک می‌کند تا واژگان را سریع‌تر و آسان‌تر به ذهن بسپاریم. در این مطلب از «مجله فرادرس» یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ را به شما آموزش می‌دهیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

به این منظور، ابتدا مراحل ساخت کدینگ برای یادگیری لغات جدید را به صورت پله‌به‌پله آموزش می‌دهیم و در ادامه با استفاده از چند مثال یاد می‌گیریم چگونه به طور خاص از این روش برای به خاطر سپردن لغات کتاب ۵۰۴ بهره بگیریم. در انتها نیز معایب و مزایای یادگیری از طریق این تکنیک را برمی‌شماریم.

یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ

یکی از روش‌های یادگیری لغات انگلیسی «کدینگ» (Coding) نام دارد که با عنوان‌های «Keyword Learning» و «Keyword Mnemonic» نیز شناخته می‌شود. در این روش، یک کلمه انگلیسی جدید را با استفاده از کلمه مشابه دیگری که از قبل می‌دانیم، می‌آموزیم و در واقع آن را به عنوان کدی برای به خاطر سپردن آن کلمه در نظر می‌گیریم. این کد به ما کمک می‌‌کند که وقتی بار دیگر به آن لغت برخورد کردیم، بتوانیم راحت‌تر معنای آن را به یاد بیاوریم.

یادگیری با این روش بر اساس این باور است که حافظه انسان از طریق «تصور» (Imagination) و «ارتباط‌سازی» (Association) عمل می‌کند. با این‌که تاریخ پیدایش روش کدینگ به عنوان ابزاری برای به خاطر سپردن بهتر واژگان کاملا مشخص نیست، به نظر می‌رسد که اولین بار در اواسط قرن نوزدهم توسط فردی به نام «J.Bacon» برای یادگیری لغات فرانسوی استفاده شده است.

تصویر دختری که با در دست داشتن کتابی در حال فکر کردن است.

این روش به‌خصوص برای یادگیری لغاتی کاربرد دارد که حفظ کردن آن‌ها برایمان دشوار باشد یا به عبارتی، همان لغاتی که بارها و بارها برای یادگیری آن‌ها تلاش کرده‌ایم اما هنوز در ذهنمان تثبیت نشده‌‌اند. کتاب ۵۰۴ مجموعه‌ای از کاربردی‌ترین لغات زبان انگلیسی را در بر دارد که یادگیری آن‌ها می‌تواند برای زبان‌آموز سطح مبتدی دشوار باشد. از این رو، ابتدا با مراحل ساخت کدینگ برای یادگیری لغات به صورت کلی آشنا می‌شویم و در ادامه یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ را با استفاده از چند مثال توضیح می‌دهیم.

چگونه با فرادرس دایره لغات انگلیسی خود را گسترش دهیم؟

بدون شک به کارگیری محتوای بصری و شنیداری می‌تواند نقش مؤثری در یادگیری و تثبیت هر چه بهتر واژگان جدید انگلیسی در ذهن داشته باشد. فرادرس مجموعه فیلم‌های آموزشی متعددی را به منظور تقویت دایره لغات انگلیسی در اختیار زبان‌آموزان قرار داده است که با تماشای آن‌ها می‌توانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن طیف گسترده‌ای از واژگان را بیاموزید؛ چراکه هم‌زمان با یادگیری کاربرد این لغات در جمله، تلفظ صحیح این کلمات را نیز می‌آموزید. این فیلم‌های آموزشی در دسته‌بندی موضوعی متنوع و برای تمام سطوح مقدماتی تا پیشرفته ارائه شده‌اند که در ادامه فهرستی از عنوانین برخی از آن‌ها را آورده‌ایم:

برای دیدن فهرستی کامل از فیلم‌های آموزشی فرادرس در خصوص تقویت دایره لغات می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید:

مجموعه آموزش لغات زبان انگلیسی فرادرس
برای دیدن مجموعه آموزش لغات زبان انگلیسی فرادرس می‌توانید روی تصویر فوق کلیک کنید.

مراحل ساخت کدینگ برای یادگیری لغات ۵۰۴

همان‌طور که اشاره کردیم، روش کدینگ یکی از تکنیک‌های مؤثر در یادگیری واژگان جدید زبان انگلیسی است که با بهره‌گیری از تداعی‌های ذهنی و شباهت‌های آوایی به ماندگاری بهتر کلمات در ذهن کمک می‌کند.

به طور کلی، یادگیری واژگان انگلیسی با استفاده از روش کدینگ شامل مراحل مشخصی می‌شود که در ادامه به صورت گام به گام آن‌ها را توضیح داده‌ایم. برای یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ نیز لازم است تا مراحل مشابهی را طی کنیم.

تصویر مراحل یادگیری لغات ۵۰۴ با کدینگ

۱. یادگیری تلفظ کلمه

نخستین گام در به‌کارگیری روش کدینگ، شنیدن و تکرار تلفظ صحیح انگلیسی واژه مورد نظر است. فرض می‌کنیم که می‌خواهیم کلمه «Shriek» به معنای «فریاد زدن» را بیاموزیم. در مرحله اول لازم است تا با تلفظ آن («/ʃriːk/») آشنا شویم و سپس آن را چندبار با صدای بلند تکرار کنیم.

۲. انتخاب کد

منظور از کد، کلمه یا عبارتی است که از قبل آن را می‌دانید و از نظر آوایی شبیه به لغت انگلیسی مورد نظر باشد. مثلا، برای کلمه انگلیسی «Shriek» به معنای «فریاد / فریاد زدن» می‌توانیم کلمه فارسی «شریک» به معنای همکار را به عنوان کد در نظر بگیریم.

۳. ارتباط دادن کد و کلمه

در این مرحله لازم است تا بین واژه اصلی و کد انتخاب‌ شده، ارتباطی تصویری و معنادار ایجاد کنیم. هر چه این ارتباط و تصویرسازی ذهنی ملموس‌تر باشد، یادگیری و به خاطر سپردن واژه نیز آسان‌تر خواهد بود. به عنوان مثال، برای این‌که کلمه «Shriek» را به خاطر بسپاریم، دو شریک در مغازه‌ای را تصور می‌کنیم که یکی از آن‌ها فراموش کرده است در مغازه را قفل کند و دیگری با متوجه شدن این موضوع، فریاد می‌زند و به او می‌گوید: «شریییک! چه کار کردی؟»

۴. کاربرد کلمه در جمله

در مرحله آخر، برای تثبیت هر جه بهتر معنای کلمه و آشنایی با کاربرد آن در جمله، لازم است مثالی از آن را بخوانیم یا سعی کنیم با این کلمه جمله‌سازی کنیم. به مثالی از کاربرد واژه «Shriek» در جمله توجه کنید.

With a loud shriek, Ronald fled from the room.

«رونالد» با فریاد بلندی از اتاق گریخت.

نکته: برای ایجاد ارتباط معنا‌دار بین دو کلمه می‌توان تصویر ذهنی خود را روی کاغذ کشید یا از تصویر آماده مرتبطی کمک گرفت.​

برای یادگیری سایر لغات ۵۰۴ به روش کدینگ نیز لازم است تا همین مراحل را طی کنیم. در ادامه با استفاده از چند مثال دیگر از کتاب ۵۰۴ واژه با نحوه به‌کارگیری این روش بهتر آشنا می‌شویم. لازم به ذکر است که پیش‌تر در «مجله فرادرس» فهرست کاربردی از برخی از پرکاربردترین لغات انگلیسی ارائه کردیم که بسیاری از لغات کتاب ۵۰۴ را نیز در بر می‌گیرد و برای مطالعه بیشتر می‌توانید به لینک مطلب مربوطه مراجعه کنید.

مثال کدینگ برای یادگیری لغات ۵۰۴

در این بخش از مطلب، به یادگیری چند لغت دیگر از کتاب ۵۰۴ با روش کدینگ می‌پردازیم.

کدینگ برای واژه Abandon

فرض کنیم می‌خواهیم کلمه «Abandon» به معنای «ترک کردن / رها کردن» را بیاموزیم. با تلفظ کلمه «Abandon» متوجه واژه «بند» داخل آن می‌شویم. حال در مرحله بعد که قایقی را تصور می‌کنیم که به «بند» یا طنابی وصل است. سپس، فردی وارد قایق می‌شود و به ما می‌گوید:

«لطفا بند رو رها کن

سپس قایق رها شده و ما را «ترک می‌کند.» بنابراین، جمله فوق و به همراه تصویری مرتبطی که در ذهن ساخته‌ایم را می‌توان به عنوان کد مناسبی برای یادگیری لغات «Abandon» در نظر گرفت.

حال در محله آخر، برای یادگیری بهتر مثالی از کاربرد واژه Abandon را در جمله می‌خوانیم.

The soldier could not abandon his friends who were hurt in the battle.

سرباز نتوانست دوستانش که در جنگ آسیب دیده بودند را رها کند.

کدینگ برای واژه Unique

کلمه «Unique» در فارسی به معنای «منحصربه‌فرد» استفاده می‌شود. «Unique» از نظر آوایی شباهت‌هایی به اسم دخترانه «یگانه» دارد (هر دو با صدای «ی» شروع می‌شوند و شامل صدای «ن» هستند.) علاوه بر این، این دو کلمه مترادف هم هستند. حال با در نظر داشتن فردی به این نام در ذهن، می‌توانیم کد زیر را برای یادگیری آن به کار ببریم:

یگانه دختر Uniqueای است.

به مثالی از این واژه در جمله توجه کنید.

Going to Africa was a unique experience for us.

رفتن به آفریقا تجربه‌ای منحصربه‌فرد برای ما بود.

دقت داشته باشید که لزومی ندارد حتما کلمه انتخابی شما برای کدینگ فارسی باشد. برای مثال، اگر از قبل با واژه انگلیسی «Unicorn» آشنا باشید، می‌توانید از این کد استفاده کنید:

Unicorns are unique.

اسب‌های تک‌شاخ منحصربه‌فرد هستند.

کلمه «Unique» و «Unicorn» از نظر آوایی شبیه به هم هستند و هر دو با پیشوند انگلیسی «-Uni» به معنای «یک / تک» ساخته شده‌اند. همین‌طور، اسب تک‌شاخ موجودی خیالی با ویژگی‌های ظاهری منحصربه‌فردی است. اگر هم علاقه‌مند به یادگیری لغات انگلیسی از طریق تحلیل ریشه، پیشوندها و پسوندهای آن هستید، تماشای فیلم آموزش لغات انگلیسی از طریق ریشه‌شناسی در فرادرس را به شما پیشنهاد می‌کنیم که لینک آن را در ادامه آورده‌ایم.

تصویر یک اسب تک‌شاخ

کدینگ برای واژه Keen

به عنوان مثالی دیگر از یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ، واژه «Keen» را در نظر بگیرید. یکی از کاربردهای این کلمه در زبان انگلیسی برای توصیف ویژگی افراد در معنای «تیزبین» است. با استفاده از تشابه تلفظ این واژه با بخشی از عبارت پرسشی زیر می‌توان چنین کدی را برای آن در نظر گرفت:

کی نگاه کرد؟ اون که خیلی Keen بود.

​در واقع، علاوه بر تشابه تلفظ بخشی از سوال فوق با کلمه «Keen»، ارتباط معنایی «نگاه کردن» با «تیز بین بودن» نیز آن را به کد مناسبی برای به‌خاطر سپردن این کلمه تبدیل کرده است.

پس از کدگذاری برای لغت مورد نظر بهتر است مثالی از آن بخوانیم تا با کاربرد کلمه در جمله نیز آشنا شویم.

Bill’s keen mind pleased all his teachers.

ذهن تیزبین «بیل» رضایت تمام معلم‌هایش را جلب کرد.

کدینگ برای واژه Peril​

کلمه «Peril» در زبان انگلیسی به معنای «خطر» به کار می‌رود. یکی از اولین چیزهایی با این کلمه به ذهنمان خطور می‌کند، «مایع ظرف‌شویی پریل» است. از آنجا که نباید از مایع ظرف‌شویی برای شستن دست‌های خود استفاده کنیم و لازم است حین استفاده از آن حتما دستکش داشته باشیم، می‌توانیم به راحتی با استفاده از کدگذاری زیر این لغت را به حافظه بسپاریم:

Peril برای پوست خطر داره پس دستکش فراموش نشود.

حال برای تثبیت هر چه بهتر این کلمه در ذهن، مثالی از آن را در جمله می‌خوانیم.

​There is great peril in trying to climb the mountain.

بالا رفتن از کوه با خطر بزرگی همراه است. ​

تصویر دختری که پای تخته ایستاده است و پشت سر او نوشته شده است «How many words do you know».

مزایا و معایت یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ

هر کدام از روش‌های یادگیری زبان انگلیسی معمولا مزیت‌ها و معایب خود را دارند که بر اساس این‌که سطح زبان انگلیسی و هدف خود از یادگیری می‌توانیم تصمیم بگیریم که آیا این روش مناسب ما است یا خیر. در این بخش از آموزش «مجله فرادرس» فهرستی از مزایا و معایت یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ را فهرست کرده‌ایم. در صورت تمایل به یادگیری لغات این کتاب از طریق تماشای فیلم‌های آموزشی نیز پیشنهاد می‌کنیم فیلم آموزش کتاب ۵۰۴ واژه ضروری انگلیسی از فرادرس را از دست ندهید. لینک این آموزش را می‌توانید در ادامه مشاهده کنید.

مزایای یادگیری لغات ۵۰۴ به روش کدینگ را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • یادگیری سریع واژگان: کدینگ با ایجاد ارتباط معنایی و تصویری با کلمه، فرآیند به خاطر سپردن کلمات را آسان‌تر می‌کند.
  • به خاطر سپردن کلمات دشوار: یادگیری لغات به روش کدینگ تکنیکی مؤثر برای به خاطر سپردن آن دسته از کلماتی که با وجود مرور و تکرار باز هم موفق به یادگیری آن‌ها نشده‌ایم.
  • مناسب برای کودکان و زبان‌آموزان مبتدی: از آنجا که این روش با داستان‌سازی، تخیل و بازی با صداها همراه است، می‌تواند روشی سرگرم‌کننده برای زبان‌آموزان سطوح پایه به‌ویژه کودکان و نوجوانان باشد.
  • امکان تلفیق با سایر تکنیک‌های آموزشی: کدینگ را می‌توان با سایر روش‌های یادگیری مانند جمله‌سازی یا استفاده از فلش‌ کارت یا داستان همراه کرد.

از طرفی این روش معایبی را نیز به همراه دارد که عبارت‌اند از:

  • عدم کارایی در یادآوری معکوس: «یادآوری معکوس» (Backward Recall) را می‌توان نقطه مقابل «یادآوری مستقیم/ ترتیبی» (Forward Recall) در نظر گرفت. در یادآوری مستقیم واژگان را به همان ترتیبی که شنیده‌ایم به خاطر می‌آوریم. برای مثال، فرض کنید واژه «Keen» را از زبان انگلیسی به فارسی آموخته‌ایم. در این صورت اگر به این کلمه در متنی انگلیسی بربخوریم و معنای آن را به خاطر بسپاریم، می‌توان گفت یادآوری که در ذهن ما صورت گرفته است به صورت مستقیم بوده است. در مقابل یادآوری معکوس زمانی رخ می‌دهد که در متنی فارسی معادل آن یعنی واژه «تیزبین» را ببینیم و واژه «Keen» را به یاد بیاوریم. تحقیقات نشان می‌دهد که یادگیری لغات به روش کدینگ بیشتر در «Forward Recall» به ما کمک می‌کند و تأثیر چندانی در «Backward Recall» ندارد.
  • یادگیری کوتاه‌مدت کلمه: با این‌که یادگیری لغات به روش کدینگ روشی مؤثر در سریع‌ به خاطر سپردن کلمات است، با گذر زمان ممکن است تصویر ذهنی مرتبطی که بین واژه انگلیسی و معادل آن ساخته‌ایم به مرور از ذهن ما پاک شود.
  • چالش یا محدودیت یادگیری برای کلمات انتزاعی: از آنجا که ربط دادن مفاهیم انتزاعی یا پیچیده به تصویر ذهنی ملموس کار دشواری است، این روش ممکن در یادگیری کلمات انتزاعی مفید واقع نشود.

تقویت زبان انگلیسی با فرادرس

زبان انگلیسی تبدیل به یکی از مهارت‌های ضروری شده است که یادگیری آن می‌تواند تأثیر مثبتی در موفقیت تحصیلی و شغلی ما داشته باشد. همچنین، به گسترش ارتباطات ما با افراد در نقاط مختلف جهان ارتباط کمک کند. انتخاب منبع مناسب یکی از اولین و مهم‌ترین قدم‌ها در یادگیری زبان انگلیسی است. فیلم‌های آموزش زبان انگلیسی فرادرس با ارائه دوره‌های آموزشی متنوع برای آموزش مباحث مختلف مثل گرامر، واژگان یا تقویت مهارت‌های چهارگانه زبان انگلیسی برای تمامی سطوح مقدماتی تا پیشرفته می‌تواند منبع مناسبی برای یادگیری زبان انگلیسی به خصوص به صورت خودآموز باشد. برای مثال، فیلم‌های آموزشی زیر از فرادرس روش‌های مختلفی را برای فراگیری واژگان انگلیسی پیش روی شما می‌گذارند.

برای دیدن فهرست کاملی از فیلم‌های آموزش زبان انگلیسی فرادرس می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

مجموعه فیلم‌های آموزش زبان انگلیسی فرادرس
برای تماشای مجموعه فیلم‌های آموزش زبان انگلیسی فرادرس می‌توانید روی تصویر فوق کلیک کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله با یک روش مؤثر و در عین حال سرگرم‌کننده برای یادگیری لغات آشنا شدیم و مرحله به مرحله توضیح دادیم که چطور می‌توان به‌طور خاص آن را برای یادگیری لغات کتاب ۵۰۴ به کار برد. به طور خلاصه، در روش کدینگ، لغت جدیدی را با استفاده از کلمه یا عبارتی دیگری به عنوان کد به خاطر می‌سپاریم. لازم است که این کد با کلمه مورد نظر از نظر آوایی تشابه داشته باشد. سپس سعی می‌کنیم با استفاده از این تشابه در ذهن خود سناریو یا تصویری مرتبط بین کد و کلمه را بسازیم.

به عنوان نمونه، کلمه «Jealous» به معنای «حسود» ما را یاد عبارت «از حسادت جلز ولز زدن» می‌اندازد؛ چراکه کلمه «Jealous» و «جلز ولز زدن» در تلفظ شباهت‌هایی با هم دارند. با استفاده از این تشابه، می‌توانیم در ذهن خود فردی را تصور کنیم که از شدت حسادت در پوست خود نمی‌‌گنجد و با در نظر گرفتن جمله «‌Jealous را نگاه! دارد از حسادت جلز ولز می‌زند» به عنوان کد سعی کنیم معنای آن را به خاطر بسپاریم. البته برای یادگیری کامل‌تر لازم است که حتما با خواندن مثالی از آن این کلمه، با کاربرد آن در جمله نیز آشنا شویم. در انتهای مطلب نیز، مزایا و معایت یادگیری با این روش را مورد بررسی قرار دادیم تا دید کامل‌تری نسبت به این روش یادگیری داشته باشیم.

مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «مباحث متفرقه زبان انگلیسی» است. در ادامه، می‌توانید فهرست این مطالب را ببینید:

source

توسط expressjs.ir