یکی از الگوهای برگشتی صعودی در تحلیل تکنیکال الگوی W در نمودار است. زمانی که این الگو در نمودار قیمت کامل می‌شود، احتمال برگشت روند و شروع روندی افزایشی در نمودار مربوطه افزایش پیدا می‌کند. این الگو در حالت کلی زمانی در نمودار تشکیل می‌شود که قیمت پس از روندی ریزشی به ناحیه حمایتی مهمی در نمودار مربوطه می‌رسد. در این هنگام قیمت برای ادامه روند نزولی یا شروع روندی صعودی برای مدتی دچار بی‌تصمیمی می‌شود. این موضوع باعث ایجاد دو کف قیمتی متوالی در نمودار می‌شود که بیشینه‌ای نسبی در میان آن‌ها وجود دارد. با توجه به اهمیت این الگو در تحلیل تکنیکال در این مطلب از مجله فرادرس این الگو را شرح می‌دهیم و نحوه شناسایی آن را در نمودار قیمت یاد می‌گیریم. در ادامه نیز نحوه ترید الگوی دبلیو و استراتژی‌های ترید پیشرفته با استفاده از آن را توضیح می‌دهیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

الگوی W در تحلیل تکنیکال

الگوی W یکی از انواع الگوهای برگشتی صعودی در تحلیل تکنیکال است که تریدرها برای شناسایی روندهای صعودی در نمودار قیمت از آن استفاده می‌کنند. این الگو از دو کف قیمتی متوالی تشکیل شده‌ است که در میان آن‌ها بیشینه‌ قیمتی در نمودار مربوطه ظاهر می‌شوند و شکلی شبیه W در نمودار ایجاد می‌کند.

در تشکیل الگوی W در نمودار قیمت هیچ الزامی نیست که کمینه‌های قیمتی در یک راستا باشند. بنابراین تریدرها معمولا این الگو را با الگوی کف دوقلو اشتباه می‌گیرند. با توجه به این موضوع می‌توان گفت الگوی W الگویی کلی است که علاوه بر الگوی کف دوقلو، سایر الگوهای شبیه W را نیز شامل می‌شود.

الگوی W در تحلیل تکنیکال
نحوه نوسانات قیمت در الگوی دبلیو

تحلیل الگوی W در نمودار

برای تحلیل الگوی W می‌توانیم موارد زیر را در نظر بگیریم.

  • کمینه اول: در این مرحله قیمت ریزش می‌کند و فشار فروش در بازار مربوطه وجود دارد.
  • بیشینه وسطی: پس از کمینه اولی قیمت به‌طور موقت افزایش پیدا می‌کند و بیشینه‌ای را در نمودار تشکیل می‌دهد.
  • کمینه دومی: پس از بیشینه قیمتی موقت، قیمت دوباره ریزش می‌کند و به سطح حمایتی می‌رسد.
  • شکست الگوی W: این الگو زمانی در نمودار تایید می‌شود که قیمت در برگشت از کمینه دومی به سمت بالا بتواند از سطح مربوط به بیشینه وسطی عبور کند و به سمت بالای آن حرکت کند. این موضوع بیان‌گر افزایش احتمال برگشت روند و شروع افزایش قیمت در بازار مربوطه است.

یادگیری الگوی W در کریپتو با فرادرس

الگوی W در بازار ارزهای دیجیتال همانند سایر بازارهای مالی کاربرد دارد. نحوه کاربرد این الگو در بازار کریپتو نیز مانند سایر بازارها به این ترتیب است که احتمال برگشت روندهای نزولی را به سمت سطوح بالاتر قیمتی نشان می‌‌دهد. بنابراین زمانی که در روندهای نزولی دو کف قیمتی در نزدیکی هم تشیکل می‌شود و در میان آن‌ها قیمت بیشینه‌ای نسبی تشکیل دهد، سیگنالی برای تریدرها محسوب می‌شود که در صورت عبور قیمت از بیشینه نسبی می‌توان وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شد.

اما همان‌طور که در هر بازاری علاوه بر تحلیل تکنیکال نیاز است تا عوامل تاثیرگذار مخصوص به همان بازار را برای انجام معاملات موفق ارزیابی کنیم، در بازار کریپتو نیز زمانی می‌توان تریدهای موفقی انجام داد که علاوه بر توجه به الگوهای قیمتی سایر عوامل را نیز بررسی کنیم.

مجموعه آموزش ارز دیجیتال و رمز ارز برای دوره‌های آموزشی فرادرس
برای مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش ارزهای دیجیتال فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.

برای آشنایی با مفاهیم مربوط به ارزهای دیجیتال و نحوه ترید در این بازار فیلم‌های آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که در فهرست زیر برخی از آن‌ها را مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده فیلم‌های آموزشی بیشتر در این حوزه می‌توانید از مجموعه فیلم آموزشی زیر استفاده کنید.

تفاوت الگوی W با الگوی M

این دو الگو عکس یکدیگر هستند. بنابراین الگوی W از دو کمینه متوالی تشکیل شده و بیان‌گر احتمال برگشت قیمت و شروع روندی صعودی در بازار است ولی الگوی M از دو بیشینه متوالی تشکیل شده و بیان‌گر افزایش احتمال برگشت قیمت و ریزش بازار بعد از تایید الگو است. در ادامه مشخصات الگوی M در نمودار قیمت را شرح می‌دهیم.

تفاوت الگوی W با الگوی M
مقایسه شکل دو الگوی دبلیو و M

ویژگی‌های الگوی M در نمودار قیمت

خصوصیات الگوی M را می‌توان به ترتیب زیر توضیح داد.

  • بیشینه اول: در ابتدا قیمت افزایش پیدا می‌کند و قله قیمتی را تشکیل می‌دهد. این موضوع بیان‌گر افزایش فشار خرید در بازار مربوطه است.
  • کمینه وسطی: بعد از افزایش قیمت اولیه، بازار ریزش می‌کند و کمینه‌ای نسبی را به‌صورت پولبک به قیمت‌های پایین‌تر تشکیل می‌دهد.
  • بیشینه دوم: پس از ایجاد کمینه وسطی در نمودار، قیمت وارد روندی صعودی می‌شود و به سمت سطح مقاومتی بالاتر حرکت می‌کند.
  • شکست: این الگو زمانی تایید می‌شود که روند نزولی بتواند از کمینه وسطی به سمت پایین عبور کند. این حالت سیگنالی برای برگشت روند و افزایش احتمال شروع روندی نزولی در بازار مربوطه است.

نحوه شناسایی الگوی W در نمودار قیمت

برای شناسایی الگوی W در نمودار قیمت در ابتدا لازم است تا به‌دنبال ریزش قیمتی شدیدی در بازار باشیم. این مرحله ریزش اولیه در زمان شکل‌گیری الگوی موردنظر است. در ادامه قیمت به سمت بالا حرکت می‌کند و بیشینه وسطی را در الگوی قیمتی تشکیل می‌دهد.

پس از این افزایش موقت، قیمت دوباره ریزش می‌کند و مرحله دوم کاهش قیمت در این الگو را ایجاد می‌کند. در نهایت روندی صعودی این الگو را تکمیل می‌‌کند. الگوی W زمانی تایید می‌شود که قیمت بتواند از ناحیه مقاومتی شکل‌گرفته با بیشینه وسطی در این الگو به سمت بالا عبور کند.

انواع الگوی دبلیو
انواع الگوهای دبلیو در نمودار قیمت

انواع الگوی W در ترید

در ادامه برخی از انواع رایج الگوی W در نمودار قیمت برای انجام معاملات را شرح می‌‌دهیم.

الگوی W ساده

یکی از انواع رایج این الگو، مدل ساده الگوی W است که در نمودار قیمت توسط تریدرها شناسایی و ترید می‌شود. در این مدل ساده نوسانات قیمت به‌گونه‌ای است که شکل W را در نمودار ایجاد می‌کند. در این نوع از الگوی دبلیو تریدرها می‌توانند همان ویژگی‌های اصلی مانند دو کمینه قیمتی که در میان آن‌ها یک بیشینه است را در نمودار قیمت شناسایی کنند.

ویژگی مهم این مدل این است که کف‌های قیمتی تقریبا در یک راستا قرار دارند. با توجه به سادگی این الگو و مشخص بودن نواحی ورود به معامله و خروج از آن، این الگو در میان تریدرها محبوبیت زیادی دارد.

انواع الگوهای دبلیو در تحلیل تکنیکال
انواع الگوهای دبلیو که در نمودار قیمت می‌توان شناسایی کرد.

مدل کوتاه‌مدت الگوی W

مدل کوتاه‌شده این الگو در بازه زمانی کوتاه‌تر تشکیل می‌شود و نوسانات قیمتی کوچک‌تری را شامل می‌شود. برای شناسایی این نوع از الگوی دبلیو لازم است به این موضوع دقت کنیم که کمینه اولی در سطوح قیمتی پایین‌تری نسبت به کمینه دومی در نمودار شکل می‌گیرد. این الگو نشانه‌ای از افزایش فشار خرید در میان تریدرها است که باعث می‌شود که کمینه دومی در سطح حمایتی بالاتری نسبت به کمینه اولی در نمودار تشکیل شود.

کمینه قیمتی دوم که بالاتر از کمینه اولی در نمودار قیمت تشکیل می‌شود، سیگنالی برای تغییر روند است و این موضوع را نشان می‌دهد که خریداران کنترل بیشتری بر روی بازار دارند.

الگوی دبلیوی کوتاه‌مدت بیان‌گر تغییر روند نزولی به صعودی در بازار مربوطه است حتی اگر این تغییر روند در بازه زمانی کوتاهی انجام شود. با توجه به این موضوع الگوی دبلیوی کوتاه‌مدت برای نوسان‌گیری در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت در نمودار کاربرد بیشتری دارد. بنابراین با استفاده از این الگو تریدرها می‌توانند در بازه‌های کوتاهی به معامله وارد و از آن خارج شوند و از فرصت‌های ایجاد شده در بازه‌های کوتاه‌مدت در بازار مربوطه استفاده کنند.

الگوی دبلیوی گسترده

الگوی دبلیوی گسترده یکی دیگر از انواع الگوی دبلیو در تحلیل تکنیکال است که نسبت به انواع دیگر این الگو پیچیدگی بیشتری دارد. این مدل در بازه زمانی بلند‌مدت‌تری تشکیل می‌شود و نوسانات بیشتری در بازار مربوطه را نشان می‌دهد.

در این الگو کمینه اولی در سطح قیمتی بالاتری نسبت به کمینه دومی در نمودار قیمت قرار دارد. در الگوی دبلیوی گسترده تریدرها در زمان ایجاد کمینه قیمتی دوم نهایت سعی خود را انجام می‌دهند تا بتوانند به سطوح قیمتی پایین‌تری برسند.

الگوی W گسترده فرصت‌های معاملاتی با سود بالاتری را در بازه‌های زمانی بلند‌مدت‌تر در اختیار تریدرها قرار می‌دهد.

الگوی W نشان‌گر چیست؟

هر قسمت از الگوی دبلیو شرایطی خاص را از بازار نشان می‌دهد که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

روند نزولی اولیه در الگوی دبلیو

بخش نخست از الگوی دبلیو را روند نزولی اولیه تشکیل می‌دهد. این بخش از الگو بیان‌گر فشار فروش است که قیمت را به سطوح پایین می‌رساند و اولین کمینه را تشکیل می‌دهد. با این وجود با رسیدن قیمت به کمینه اولیه فروشندگان قدرت خود را از دست می‌‌دهند.

در این ناحیه تریدرهایی که در سطوح بالاتر قیمتی پوزیشن‌های معاملاتی شورت باز کرده‌اند، شروع به تیک پروفیت می‌کنند. از سویی دیگر تریدرهای دیگری که قصد خرید دارد، قیمت‌های پایین در این نواحی را فرصت مناسبی برای ورود به معامله می‌‌دانند.

نحوه شکست الگوی دبلیو
شکست خط گردن در الگوی دبلیو و صعود قیمت به سطوح بالاتر

مقاومت موقت در الگوی دبلیو

برگشت قیمتی که از کمینه اولیه به سمت نواحی بالاتر قیمتی روی می‌دهد، نشانه‌ای از تغییر در جو بازار مربوطه است. در این بخش از الگو خریداران سعی می‌کنند تا قیمت را بالا ببرند ولی توانایی تغییر روند کلی را ندارند. بنابراین با تشکیل بیشینه‌ای نسبی قیمت دوباره به سمت پایین حرکت می‌کند.

تشکیل ناحیه مقاومتی موقت در این بخش از الگوی دبلیو نشانه‌ای از عدم اطمینان در میان تریدرها است. در این حالت خریداران و فروشندگان هر کدام منتظر هستند تا بدانند کدام یک از آن‌ها در نهایت می‌تواند کنترل بازار را در دست بگیرد.

کمینه دوم در الگوی دبلیو

ایجاد کمینه دوم در نمودار قیمت این موضوع را نشان می‌دهد که فروشندگان قدرت ادامه روند نزولی به سطوح پایین‌تر قیمتی را از دست داده‌اند. عدم توانایی روند نزولی در ایجاد کمینه‌ای پایین‌تر از کمینه اولی در نمودار قیمت نشانه‌ از دست رفتن مومنتوم نزولی در بازار مربوطه است. به عبارت دیگر فروشندگان قدرت را از دست می‌دهند و از سوی دیگر خریداران برای بالا بردن قیمت اطمینان بیشتری به‌دست می‌آورند.

شکست مقاومت

زمانی که قیمت بتواند از مقاومت بالایی الگوی دبلیو عبور کند، تاییدی بر این موضوع است که خریداران کنترل بازار مربوطه را به‌دست گرفته‌اند. به عبارت دیگر با توجه به اینکه تشکیل الگوی دبلیو نشانه‌ای از برگشت روند به سمت سطوح بالاتر قیمتی است، بنابراین با شکست معتبر ناحیه مقاومتی تریدرها با اطمینان بیشتری می‌توانند پوزیشن‌های معاملاتی لانگ باز کنند.

تحلیل الگوی W در نمودار قیمت

الگوی دبلیو در نمودار قیمت این موضوع را نشان می‌دهد که قیمت در روند نزولی خود به حمایت مهمی در نمودار رسیده است که احتمال برگشت روند از حمایت مربوطه به روند صعودی وجود دارد. این الگو در نمودارهای مربوط به بازارهای مختلفی مانند سهام، فارکس و ارزهای دیجیتال قابل مشاهده است.

الگوهایی که در تایم‌فریم‌های روزانه و هفتگی در نمودار قیمت تشکیل می‌شوند، از اعتبار بیشتری برای تحلیل قیمت برخوردار هستند. البته از این الگو می‌توان در بازه‌های زمانی کوتاه‌تر و در ترید روزانه نیز استفاده کرد.

لازم به ذکر است که هر اندازه فاصله بین کف‌های قیمتی در این الگو بیشتر باشد، احتمال برگشت روند و تکمیل شدن این الگو در نمودار قیمت بیشتر می‌شود. این موضوع به این دلیل است که خریداران علاقه خود را برای افزایش قیمت نشان داده اند و از سویی دیگر مانع از کاهش قیمت به زیر نواحی مهم در نمودار قیمت شده‌اند.

اما در مواردی ناحیه حمایتی مهم توسط افزایش فشار فروشندگان به سمت پایین شکسته می‌شود. این حالت بیشتر زمانی روی می‌دهد که بازار تحت تاثیر عوامل بنیادی قرار بگیرد و به سمت سطوح پایین قیمتی حرکت کند.

تحلیل الگوی W در نمودار قیمت
واکنش الگوی دبلیو به سطوح حمایت و مقاومت

نحوه ترید الگوی W

پس از اینکه یاد گرفتیم چگونه می‌توانیم انواع الگوی دبلیو در نمودار را تشخیص دهیم، در ادامه نحوه انجام معاملات با استفاده از الگوی W را شرح می‌دهیم.

قسمت مهم هر استراتژی‌ معاملاتی شناسایی نقاط ورود به معامله و خروج از آن است. مهم‌ترین بخش هر استراتژی معاملاتی را تعیین قیمت ورود، قیمت حد ضرر و تارگت معاملاتی تشکیل می‌دهد. بنابراین در ادامه نحوه مشخص کردن قیمت‌های کلیدی برای ترید الگوی W را شرح می‌دهیم.

  • قیمت ورود به معامله: زمانی که قیمت بیشینه وسطی در الگوی دبلیو را بشکند و در بالای آن تثبیت شود، زمان مناسبی برای باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ در ترید این الگو است.
  • حد ضرر: برای مدیریت ریسک معاملات در زمان ترید الگوی دبلیو لازم است تا حد ضرر را کمی پایین‌تر از کمینه دومی در الگوی دبلیو قرار دهیم.
  • تعیین تارگت: برای تعیین تارگت در این الگو در ابتدا می‌‌توان فاصله بین کمینه دومی تا بیشینه وسطی را اندازه‌گیری کرد و در ادامه همین فاصله را از قیمت ورود به معامله به سمت بالا برای تارگت قرار داد.
نحوه ترید الگوی W
پیش‌بینی میزان صعود احتمالی قیمت پس از شکست ناحیه مقاومتی

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید بعد از روندی نزولی دو کمینه قیمتی در کنار هم ایجاد شده‌اند. در این حالت قاعده‌ای که برای تعیین قیمت تارگت در معاملات الگوی دبلیو وجود دارد این‌گونه است که قیمت پس از شکست معتبر می‌تواند به اندازه فاصله بین کف قیمتی و بیشینه وسطی، به سمت بالا حرکت کند.

در این مثال کندلی که خط مقاومتی را شکسته است، کندلی قوی با بدنه‌ای بلند است. در این حالت در صورتی که تریدرها منتظر بسته شدن این کندل بمانند، ممکن است فرصت معاملاتی را از دست بدهند. بنابراین در مواردی ممکن است تریدرها تصمیم بگیرند در صورت مشاهده حجم بالای معاملات در زمان شکست خط مقاومتی الگوی دبلیو، در زمان مناسبی وارد معامله شوند.

پس از ورود به معامله تریدرها می‌توانند همان فاصله بین بیشینه وسطی تا کف قیمتی را به سمت بالا در نظر بگیرند. البته با توجه به اینکه همواره این احتمال وجود دارد که روند صعودی ادامه‌دار باشد، بنابراین تریدرها می‌توانند از حد ضرر متحرک برای کسب بیشترین سود از روند صعودی احتمالی استفاده کنند. برای یادگیری نحوه عملکرد حد ضرر متحرک می‌توانید مطلب تریلینگ استاپ چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.

در این مثال تریدرها می‌توانند با توجه به قیمت تارگت محل مناسبی را برای قرار دادن حد ضرر انتخاب کنند. انتخاب حد ضرر باید به‌گونه‌ای باشد که با استراتژی مدیریت ریسک در معامله مربوطه هم‌خوانی داشته باشد. از نسبت‌های ریسک به ریوارد متداول برای انجام معاملات ۱:۳ است که تریدرها از آن استفاده می‌کنند.

نکاتی برای ترید الگوی دبلیو

برای انجام معاملات بهتر با استفاده از الگوی دبلیو بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید.

  • با توجه به اینکه الگوی دبلیو یکی از الگوهای برگشتی است که در کف‌های قیمتی تشکیل می‌شود بنابراین تنها در روندهای نزولی به‌دنبال شناسایی این الگو باشید.
  • سیگنال دریافتی از این الگو در تایم‌فریم‌های بلندمدت‌تر اعتبار بیشتری دارد.
  • این الگو را می‌توان در هر بازاری شناسایی کرد.
  • در زمان ترید با الگوی دبلیو از اندیکاتورهای حجم برای دریافت تایید استفاده کنید.
  • توصیه می‌شود که علاوه بر اندیکاتور حجم از اندیکاتورهایی مانند شاخص قدرت نسبی و مکدی نیز استفاده کنید. این اندیکاتورها به شما در پیدا کردن کف‌های قیمتی کمک می‌کنند.
  • برای دریافت سیگنال‌های برگشتی بیشتر بهتر است که از الگوهای شمعی مانند الگوی چکش و اینگالف صعودی در زمان ترید نیز استفاده کنید.
  • قبل از ورود به معامله حتما توجه کنید که مقاومت شکسته شده باشد، قیمت در بالای آن تثبیت شود و به سطح شکسته‌شده پولبک بزند. در این حالت در زمان برگشت قیمت به سمت بالاتر می‌توانید به معامله ورود کنید.
  • تنها زمانی به معامله ورود کنید که با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلف سیگنال‌های خرید دریافت کرده‌اید.
  • همواره از استراتژی مدیریت ریسک مناسبی برای ترید با الگوی دبلیو استفاده کنید.

برای آشنایی با الگوهای شمعی در تحلیل تکنیکال و استفاده از آن‌ها در کنار الگوهای قیمتی می‌توانید فیلم آموزش الگوهای شمعی یا کندل استیک در بورس و بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.

استراتژی موفق برای ترید الگوی دبلیو

برای انجام موفق ترید الگوی دبلیو لازم است تا صبور باشیم و در موقعیت مناسبی وارد معامله شویم. به عبارت دیگر نباید قبل از دریافت تاییدهای لازم به معامله ورود کنیم. برای طرح‌ریزی و اجرای استراتژی‌های موفق برای ترید الگوی دبلیو می‌توانیم موارد زیر را در ترید رعایت کنیم.

انتظار برای تکمیل شدن الگو

برای ترید موفق لازم است تا منتظر بمانیم تا قیمت بتواند مقاومت بالای کمینه‌های قیمتی را بشکند و از آن عبور کند. شکست این ناحیه توسط قیمت همانند چراغ سبزی برای تریدرها برای باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ در معامله مربوطه است.

قرار دادن حد ضرر زیر کمینه دوم

قرار دادن حد ضرر کمی پایین‌تر از کمینه دوم در زمان ترید با استفاده از الگوی دبلیو باعث می‌شود که تریدرها در زمان حرکت قیمت برخلاف پیش‌بینی آن‌ها ریسک کمتری را تحمل کنند. البته در تعیین سطح قیمتی مربوط به حد ضرر لازم است به این نکته دقت کنید که حد ضرر باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که فضا برای نوسانات احتمالی قیمتی وجود داشته باشد و از سویی دیگر منطبق با استراتژی مدیریت ریسک مربوطه نیز باشد.

تکمیل شدن الگو
پیش‌بینی افزایش قیمت با تکمیل شدن الگوی دبلیو

انتخاب هدف قیمتی منطقی

برای قرار دادن تارگت منطقی برای انجام معامله با الگوی دبلیو می‌توان فاصله‌ بین خط گردن تا کف قیمتی را محاسبه کرد و به همین اندازه از قیمت ورود به معامله به سمت بالا هم‌اندازه این فاصله را لحاظ کرد. با استفاده از این روش تریدرها می‌توانند ناحیه مناسبی را برای خروج از معامله در زمان ترید با الگوی دبلیو در نمودار قیمت پیدا کنند.

بررسی حجم در زمان شکست الگو

برای اینکه از شکست الگو اطمینان بیشتری به‌دست آوریم لازم است تا این شکست با افزایش حجم معاملات همراه شود. افزایش حجم در زمان شکست الگو این موضوع را نشان می‌دهد که خریداران با قدرت بیشتری قصد دارند قیمت را به سطوح بالاتر هدایت کنند. به عبارت دیگر بدون افزایش حجم در زمان شکست الگو، مومنتوم لازم برای ادامه روند صعودی به سطوح بالاتر قیمتی وجود ندارد.

ترکیب استراتژی با اندیکاتورها

برای دریافت تایید بیشتر در معاملات می‌توان از اندیکاتورهای متنوعی مانند RSI و مکدی نیز استفاده کرد. این اندیکاتورها به تریدرها کمک می‌کنند تا بتوانند مومنتوم روندهای موجود در بازار را بهتر شناسایی کنند. به عبارت دیگر تریدرها با استفاده از این اندیکاتورها می‌توانند متوجه شوند که ایا شکست الگو با فشار خرید مناسبی همراه است یا مومنتوم لازم برای ادامه روند صعودی وجود ندارد.

استفاده از استراتژی‌های بهینه در ترید تاثیر مستقیمی در افزایش سوددهی معاملات دارند. با توجه به اهمیت این موضوع فیلم آموزش طرح ریزی استراتژی معاملاتی در بازارهای مالی فرادرس تهیه شده است که برای یادگیری استراتژی‌های معاملاتی متنوع و بهینه می‌توانید از آن استفاده کنید.

تایم فریم مناسب برای الگوی W

الگوی دبلیو در تحلیل تکنیکال را می‌توان در تایم‌فریم‌های متنوعی استفاده کرد. از تایم‌فریم‌های کوتاه‌مدت روزانه تا تایم‌فریم‌های بلندمدت هفتگی را می‌توان با استفاده از این الگو در نمودار ترید کرد. انتخاب تایم‌فریم در ترید الگوی دبلیو همانند سایر الگوهای موجود در تحلیل تکنیکال این موضوع را نشان می‌دهد که تریدر تا چه‌مدتی قصد دارد در معامله بماند.

برای بسیاری از تریدرها تایم‌فریم‌های روزانه و ساعتی ترکیب مناسبی را برای ترید تشکیل می‌دهند. با استفاده از این تایم‌فریم‌ها معامله‌گران می‌توانند علاوه بر تشخیص و حذف نوسانات کم‌اهمیت در بازه زمانی موردنظر، نواحی مهم قیمتی را در نمودار شناسایی کنند. به هر حال انتخاب بهترین تایم‌فریم برای تریدرها به میزان مهارت و سبک ترید آن‌ها بستگی دارد.

  • اگر در طول روز مشغله زیادی دارید و نمی‌توانید نمودار را بررسی کنید، استفاده از تایم‌فریم روزانه می‌تواند برای شما بهتر باشد.
  • از سویی دیگر در صورتی که در طول روز امکان دنبال کردن نوسانات کوتاه‌مدت قیمت برای شما وجود دارد، در این حالت می‌توانید از تایم‌فریم‌های ساعتی یا کوتاه‌مدت برای انجام معاملات در بازه‌های زمانی کوتاه‌‌تر استفاده کنید.

لازم به ذکر است که اگر تازه ترید با الگوهای قیمتی همانند الگوی دبلیو در بازارهای مالی را شروع کرده‌اید، استفاده از تایم‌فریم‌‌های بالاتر برای ترید توصیه می‌شود. انتخاب تایم‌فریم‌های بالاتر به تریدرها این امکان را می‌دهد تا مدت زمانی طولانی‌تری برای تصمیم‌گیری داشته باشند و فشار مربوط به ترید در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت را در زمان انجام معاملات نداشته باشند.

نحوه تشخیص الگوی W از نوسانات کم اهمیت

برای اینکه بتوانیم الگوی W را از نوسانات کم‌اهمیت در بازار موردنظر تشخیص دهیم، می‌‌توانیم موارد زیر را در نظر بگیریم.

  • توجه به کمینه‌های مهم: الگوی دبلیو در نمودار باید به‌طور مشخصی تشکیل شود و در آن کمینه‌های متوالی به‌طور جداگانه‌ای قابل تشخیص باشند.
  • سطوح مقاومتی: بیشینه‌ای که بین کمینه‌های این الگو تشکیل می‌‌شود، می‌بایست سطح مقاومتی قابل تشخیصی را در نمودار ایجاد کند.
  • میزان حجم در زمان شکست: در زمان شکست مقاومت در این الگو لازم است تا این شکست با افزایش حجم معاملات تایید شود.
سطوح مهم در الگوی دبلیو
نحوه قرار دادن تارگت و حد ضرر در الگوی دبلیو

تاثیر نقدینگی بر شکل‌گیری الگوی دبلیو

نقدینگی نقش مهمی در شکل‌گیری الگوی دبلیو در بازار دارد. در بازارهایی که نقدینگی بالایی دارند، نوسانات قیمتی نرم‌تر است و شکست‌های معتبری در نمودار ایجاد می‌شود. اما در بازارهای با نقدینگی کم، قیمت نوسانات بیشتری را تجربه می‌کند، این موضوع باعث تشکیل الگوهای نامعتبر در نمودار می‌‌شود. در این حالت با توجه به نوسانات زیاد قیمت شکست‌های نامعتبر نیز بیشتر دیده می‌شود.

الگوهای نامعتبر دبلیو

الگوی W نیز مانند سایر الگوهای موجود در تحلیل تکنیکال می‌تواند تایید نشود یا به عبارت دیگر الگوی نامعتبر تشکیل شود. در این حالت بجای اینکه الگو سطح مقاومتی را به طرف بالا بشکند، به سطوح قیمتی پایین‌تر از سطح کمینه اولی در این الگو می‌رسد. این موضوع احتمال ریزش بیشتر قیمت به سطوح پایین‌تر را افزایش می‌دهد.

دلایل عدم تکمیل الگوی دبلیو چیست؟

الگوی دبلیو ممکن است به دلایل متعددی نتواند کامل شود. عواملی نظیر انتشار اخبار غیرمنتظره، فشار خرید ناکافی و سایر شرایط کلی بازار می‌توانند مانع از تکمیل الگوی دبلیو در نمودار قیمت شوند.

اخباری که به‌طور ناگهانی در بازار منتشر می‌شوند، باعث ایجاد نوسانات شدید قیمت می‌شوند و شکل الگوی قیمتی را تغییر می‌دهند. از سویی دیگر در صورتی که فشار خریدی که پس از تشکیل کمینه دوم در بازار وجود دارد، قدرت کافی برای تغییر روند را نداشته باشد، الگوی دبلیو نمی‌تواند کامل شود.

سایر شرایط بازار مانند حجم معاملات کم یا نوسانات شدید قیمت باعث ایجاد سطوح قیمتی بالا و پایین در نمودار می‌شوند که احتمال عدم تکمیل موفق این الگو را افزایش می‌دهند. با شناسایی این عوامل تریدرها می‌توانند ریسک‌های مربوطه را بهتر مدیریت کنند و استراتژی‌های معاملاتی خود را بهینه کنند.

اقدامات لازم در زمان عدم تکمیل الگو

زمانی که الگوی دبلیو در نمودار کامل نمی‌شود، لازم است تا تریدرها استراتژی‌های معاملاتی خود را مورد بازبینی قرار دهند و برای کاهش ضرر و افزایش راندمان تغییراتی را در آن اعمال کنند.

لازم به ذکر است که استفاده از حد ضرر در زمان باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی مقدار زیان احتمالی را در معاملات ناموفق کاهش می‌دهد. از سوی دیگر لازم است تا تریدرها دلیل عدم تکمیل الگوی دبلیو را شناسایی کنند. شناسایی دلایل عدم تکمیل الگوی دبلیو به تریدرها کمک می‌کند تا بتوانند در معاملات آتی تصمیم‌های بهتری را اتخاذ کنند.

علاوه بر این بهتر است تا برای مدتی از بازار دور باشیم و تا زمان شناسایی فرصت معاملاتی دیگر، منتظر بمانیم. در این حالت با توجه به نحوه رفتار قیمت نسبت به حمایت‌ها و مقاومت‌ها می‌توانیم تریدهای بهتری انجام دهیم.

موضوع مهمی که در زمان عدم تکمیل این الگو وجود دارد، توجه به این نکته است که با تحلیل معاملات گذشته و بررسی دلایل معاملات ناموفق می‌توان استراتژی‌های معاملاتی بهینه‌تری را برای ترید طرح‌ریزی و اجرا کرد.

نحوه اجتناب از شکست‌های نامعتبر در الگوی W

برای اجتناب از شکست‌های نامعتبر در زمان ترید با استفاده از الگوی دبلیو لازم است تا موارد زیر را در نظر بگیرید.

  • تایید حجمی: برای تایید شکست در الگوی دبلیو لازم است تا این شکست همراه با افزایش حجم معاملات باشد.
  • ورود بعد از پولبک: پس از انجام شکست معتبر بهتر است تا تریدرها منتظر بمانند تا قیمت به ناحیه شکست پولبک بزند و در ادامه وارد پوزیشن معاملاتی شوند.
  • توجه به اندیکاتورها: استفاده از اندیکاتورهایی مانند شاخص قدرت نسبی، مکدی و میانگین متحرک به تریدرها کمک می‌کنند تا بتوانند تاییدهای بیشتری در ارتباط با رفتار قیمت به‌دست آورند.
  • اجتناب از دارایی‌های با نقدینگی کم: دارایی‌هایی را ترید کنید که از حجم معاملات کافی برخوردار باشند. نقدینگی کافی احتمال دستکاری در قیمت را کاهش می‌دهد.

استراتژی‌های ترید پیشرفته در الگوی دبلیو

بعد از یادگیری نحوه ترید با استفاده از الگوی دبلیو در تحلیل تکنیکال در ادامه قصد داریم برخی از استراتژی‌های معاملاتی پیشرفته با استفاده از این الگو را شرح دهیم.

ترکیب الگوی دبلیو با سطوح فیبوناچی

یکی از استراتژی‌های معاملاتی که تریدرها می‌توانند برای انجام معاملات بهتر با الگوی دبلیو در بازار موردنظر طرح‌ریزی و اجرا کنند، استفاده همزمان از سطوح فیبوناچی در زمان شناسایی الگوی دبلیو است.

برای این منظور در ابتدا لازم است تا تریدرها الگوی دبلیو را در نمودار مربوطه شناسایی کنند و در ادامه با ابزار فیبوناچی از کمینه اولی تا بیشینه وسطی سطوح فیبوناچی را رسم کنند. سپس دقت کنید که سطوح مهم ابزار فیبوناچی مانند ۶۱/۸٪ یا ۷۸/۶٪ منطبق با کمینه دومی در الگو باشد. این موضوع به این دلیل است که احتمال برگشت روند از این سطوح بیشتر است.

برای دریافت تایید با استفاده از این استراتژی در ابتدا لازم است تا دقت کنیم که کمینه دومی در الگوی دبلیو به یکی از این سطوح مهم در ابزار فیبوناچی واکنش نشان دهد. در ادامه در صورتی که روند صعودی بتواند از سطح مربوط به بیشینه وسطی در الگوی دبلیو به سمت بالا عبور کند، سیگنالی برای باز کردن پوزیشن لانگ است.

ترکیب الگوی دبلیو با سطوح فیبوناچی
واکنش کمینه دوم در الگوی دبلیو به سطوح فیبوناچی

استراتژی تایید با OBV

استراتژی معاملاتی الگوی W را می‌توان با استفاده از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال تایید کرد. بنابراین قبل از باز کردن پوزشن معاملاتی در زمان شکست این الگو لازم است تا حجم معاملات نیز بررسی شوند. در این حالت افزایش حجم معاملات در زمان شکست الگو نشانه‌ای از قدرت خریداران است که احتمال شکست معتبر در این الگو را افزایش می‌دهد.

به عبارت دیگر زمانی که این الگو شکسته می‌شود، افزایش حجم معاملات احتمال ادامه‌دار بودن روند صعودی را افزایش می‌دهد.

استراتژی تایید با OBV
استفاده از اندیکاتور حجم تعادلی با الگوی دبلیو درنمودار قیمت

همان‌‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید برای دریافت تایید، از اندیکاتور حجم تعادلی در پایین نمودار قیمت استفاده شده است. همان‌طور که مشاهده می‌کنید در زمانی که قیمت الگوی W را تشکیل می‌دهد، این اندیکاتور روندی صعودی دارد که نشان‌دهنده افزایش حجم معاملات در این بازه زمانی است. این موضوع اولین نشانه از احتمال شکست الگو و ادامه‌دار بودن روند صعودی است.

استفاده از میانگین متحرک

یکی دیگر از استراتژی‌های معاملاتی که برای تایید بیشتر در زمان تشکیل الگوی W استفاده می‌شود، اندیکاتورهای روند در نمودار هستند. برای مثال تریدرها می‌توانند از اندیکاتور میانگین متحرک برای پیدا کردن تقاطع طلایی در نمودار موردنظر استفاده کنند. تقاطع طلایی در نمودار قیمت نشانه‌ای از افزایش قیمت در بازار مربوطه است. بنابراین تریدرها از این روش می‌توانند برای تایید شکست در الگوی دبلیو استفاده کنند.

اشتباهات رایج در زمان ترید الگوی دبلیو

در زمان ترید با استفاده از الگوی دبلیو لازم است تا اشتباهات رایج در زمان ترید با این الگو را بدانید تا بتوانید در استراتژی‌های معاملاتی خود از آن‌ها پرهیز کنید. با توجه به این موضوع در ادامه قصد داریم تا برخی از اشتباهات رایج در زمان ترید با الگوی دبلیو را توضیح دهیم.

  • ورود زود هنگام به ترید: ورود زود هنگام به ترید قبل از شکست معتبر سطح مقاومتی مربوط به بیشینه وسطی در الگوی دبلیو، یکی از اشتباهات رایجی است که تریدرها انجام می‌دهند و باعث معاملات ناموفق می‌شود.
  • بی‌توجی به حجم: برخی از تریدرها در زمان شکست الگو به حجم معاملات توجه نمی‌کنند که این موضوع نیز باعث تشخیص اشتباه می‌شود. شکست‌های معتبر با افزایش حجم معاملات همراه هستند.
  • تشخیص نادرست الگو: در این حالت تریدرها این الگو را با سایر الگوها اشتباه می‌گیرند.
  • بی‌توجهی به مدیریت ریسک: هرگونه بی‌توجهی به مدیریت ریسک مانند قرار ندادن حد ضرر در معاملات باعث می‌شود تا پوزیشن‌های معاملاتی مربوطه بسیار پرریسک شوند.
  • بی‌توجهی به ابزارهای تایید الگو: در این حالت تریدرها به ابزاهایی مانند اندیکاتورهای شاخص قدرت نسبی و مکدی برای تایید الگو بی‌توجه هستند و از آن‌ها استفاده نمی‌کنند.
  • بی‌توجهی به روندهای اصلی بازار: لازم است تا تریدرها در ابتدا به روندهای اصلی بازار توجه کنند و علاوه بر این جو حاکم بر بازار مربوطه و اخبار تاثیرگذار در نوسانات قیمت را نیز در نظر بگیرند.

مزایا و معایب ترید الگوی دبلیو

ترید الگوی دبلیو مزایا و معایبی دارد که در ادامه هر کدام را به‌طور جداگانه شرح می‌دهیم.

مزایای ترید با الگوی دبلیو

ترید با استفاده از الگوی دبلیو دارای مزایای زیادی است که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

  • سادگی پیدا کردن نواحی ورود به معامله و خروج از آن
  • نسبت ریسک به ریوارد مناسب در زمان ترید
  • قابل استفاده در بازارها و تایم‌فریم‌های مختلف
  • قابلیت استفاده همزمان و ترکیب با سایر اندیکاتورهای موجود در تحلیل تکنیکال برای تایید معاملات

معایب ترید با الگوی دبلیو

در کنار مزایای این الگو، ترید با استفاده از الگوی دبلیو معایبی نیز دارد که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

  • احتمال شکست نامعتبر الگو که باعث ایجاد معاملات ناموفق می‌شود.
  • تاثیرپذیری زیاد از اخبار و جو روانی حاکم بر بازار

یادگیری تحلیل تکنیکال با فرادرس

الگوی W یکی از الگوهایی است که برای پیدا کردن نواحی مهم ورود به معامله و خروج از آن در تحلیل تکنیکال استفاده می‌شود. در تحلیل تکنیکال الگوهای قیمتی فراوانی وجود دارد که همانند الگوی W به تریدرها موقعیت‌های مناسب معاملاتی را نشان می‌دهد.

در کنار الگوهای قیمتی لازم است تا تریدرها با اصول پرایس اکشن و نحوه تعبیر الگوهای شمعی نیز آشنا باشند. علاوه بر این شناسایی نواحی مهم قیمتی با خطوط حمایت و مقاومت و ردیابی روندهای قیمتی بین آن‌ها از اصول اولیه در تحلیل تکنیکال محسوب می‌شود. تریدرها می‌توانند در کنار بررسی رفتار قیمت از اندیکاتورها و اسیلاتورهای موجود در تحلیل تکنیکال نیز برای دریافت تایید در ترید استفاده کنند.

مجموعه آموزش تحلیل تکنیکال – مقدماتی تا پیشرفته
برای مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش تحلیل تکنیکال فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.

برای یادگیری تحلیل تکنیکال فیلم‌های آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که برخی از آن‌ها را در فهرست زیر مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده فیلم‌های آموزشی بیشتر در این حوزه می‌توانید از مجموعه فیلم آموزشی زیر استفاده کنید.

جمع‌بندی

در ابتدای این مطلب از مجله فرادرس الگوی دبلیو را معرفی کردیم و خصوصیات آن را شرح دادیم. سپس نحوه شناسایی الگوی دبلیو در نمودار قیمت را توضیح دادیم و انواع مختلف آن را بیان کردیم. الگوی دبلیو از روندهای کوتاه‌مدت متعددی تشکیل شده‌ است که هر کدام از آن‌ها دارای شرایطی هستند و حالتی از بازار مربوطه را نشان می‌دهند. بنابراین در ادامه به این موضوع پرداختیم که الگوی دبلیو نشان‌گر چیست و درباره تحلیل این الگو در نمودار قیمت توضیحاتی ارائه کردیم.

ترید با الگوی دبلیو را شرح دادیم و نکاتی را برای طرح‌ریزی و اجرای استراتژی موفق با این الگو بیان کردیم. سپس نحوه تشخیص الگوی دبلیو از نوسانات کم اهمیت را توضیح دادیم و استراتژی‌های ترید پیشرفته در این الگو را بیان کردیم. اشتباهات رایج در زمان ترید با الگوی دبلیو را شرح دادیم و در پایان نیز مزایا و معایب ترید با این الگو را توضیح دادیم.

source

توسط expressjs.ir