02 اردیبهشت 1404 ساعت 17:00
پیدا شدن یک شهابسنگ از آلاسکا توانسته یکی از بزرگترین معماهای تاریخ را حل کند. اکنون میدانیم منشا آب زمین چه بوده است و چه فرآيندی منجر به شکلگیری حیات در کره خاکی شده است.
دانشمندان تاکنون هزاران سیاره فراخورشیدی را بررسی کردهاند؛ اما هنوز نتوانستهاند هیچ نشانهای از وجود موجودات زنده پیدا کنند. در واقع شکلگیری حیات در کره زمین به یک معجزه شبیه بوده است. در این میان نیز نمیتوان از نقش مهم وجود آب در کره خاکی غافل شد. برای سالهای طولانی منشا آب زمین بهصورت یک معمای بزرگ جلوه میکرد. هرچند که اکنون مسئله حل شده است.
منشا آب کره زمین جلوی چشم دانشمندان بوده است
پیشتر دانشمندان تصور میکردند سیارکهای متعدد پس از برخورد با زمین آب را بهارمغان آوردهاند. این سیارکها به همراه خود مقدار بسیار زیادی هیدروژن داشتند که برای شکلگیری آب در زمین ضروری بود. هرچند اخیرا پژوهشگران بریتانیایی هنگام بررسی یک نوع شهابسنگ خاص بهنام انستاتین کندریت به اطلاعات ارزشمندی در رابطه با منشا آب زمین رسیدهاند.
ترکیبات این شهابسنگ شباهت بسیاری به ترکیبات زمین در ۴.۵۵ میلیارد سال پیش دارد. از آنجایی که این شهابسنگ مملو از هیدروژن است، پس زمین نیز میتوانسته در روزهای اولیه شکلگیری دارای مقدار زیادی هیدروژن باشد. بهبیانی دیگر زمین نیازی بهیک منبع خارجی برای تامین هیدروژن نداشته است.
ماجرا از زمانی شروع شد که گروهی از دانشمندان تصمیم گرفتند یک شهابسنگ پیدا شده در آلاسکا بهنام LAR 12252 را بررسی کنند. آنها احتمال میدادند که بتوان مقادیر زیادی از هیدروژن متصل به گوگرد را درون شهابسنگ پیدا کرد. در نتیجه از یک پرتو ایکس بسیار قوی برای یافتن ترکیبات گوگرد در شهابسنگ استفاده کردند. بررسیها نشان داد که مقادیر زیادی هیدروژن سولفید درون شهابسنگ وجود دارد.
برخی افراد با دید انتقادی به یافتههای اخیر نگاه میکنند. آنها باور دارند که هیدروژن سولفید کشف شده به خود شهابسنگ تعلق ندارد و در نتیجه برخورد با زمین به آن منتقل شده است. مخصوصا اینکه در آن دوره زمین بهشدت توسط شهابسنگهای مختلف بمباران میشد. هرچند در گوشهای از شهابسنگ که محل برخورد با زمین بوده است هیچ نشانهای از هیدروژن وجود ندارد.
در واقع ترکیبات داخلی شهابسنگ بهخود آن تعلق دارند. از آنجایی که این ترکیبات بسیار مشابه گذشته زمین هستند، میتوان با قطعیت گفت که منشا آب زمین به بیرون از این کره خاکی برنمیگردد. حیات در اثر یک فرآيند کاملا طبیعی و تدریجی در زمین شکل گرفته است. پس چرا چنین فرآيندی در سیارههای دیگر تکرار نشده است؟ با توجه به تعداد کهکشان های جهان هستی، آیا نباید شاهد شکلگیری حیات و موجودات هوشمند در آنها باشیم؟ اگر بهدنبال پاسخ این سوالات هستید، بد نیست بهبخش اخبار نجوم گجتنیوز سر بزنید.
source