01 اردیبهشت 1404 ساعت 13:06
قانون جدید اتحادیه اروپا، تولیدکنندگان گوشی های هوشمند را موظف میکند مانند لوازم خانگی، روی جعبه محصول خود برچسب انرژی بزنند!
اتحادیه اروپا در ادامه تلاشهای خود برای افزایش شفافیت و کمک به مصرفکنندگان برای انتخابهای آگاهانهتر، قانون جدیدی را وضع کرده است. براساس این قانون جدید، بهزودی شاهد برچسبهای جدیدی مشابه برچسبهای انرژی لوازم خانگی، این بار روی جعبه گوشیهای هوشمند و تبلتها خواهیم بود!
برچسب جدید برای گوشی و تبلت از تابستان پیش رو
طبق این قانون جدید، از تاریخ ۲۰ ژوئن ۲۰۲۵ (۳۰ خرداد ۱۴۰۴)، تمام گوشیهای هوشمند و تبلتهایی که در اتحادیه اروپا عرضه میشوند باید دارای برچسبی باشند که اطلاعات کلیدی مربوط به عمر باتری و بهرهوری انرژی دستگاه را نشان میدهد. این برچسب نسخه بهروز شدهای از همان برچسبهای انرژی آشنا روی یخچال، تلویزیون و سایر لوازم خانگی است که حالا برای دستگاههای الکترونیکی شخصیسازی شده است.
چه دستگاههایی شامل این قانون میشوند؟
این مقررات شامل تلفنهای بیسیم (برای خطوط ثابت)، گوشی های موبایل متصل به شبکههای سلولی یا ماهوارهای، فیچرفونها (گوشیهای ساده بدون اینترنت و اپلیکیشنهای ثالث) و تبلتهایی با اندازه صفحه نمایش بین ۷ تا ۱۷.۴ اینچ میشود. لازم به ذکر است که تنها دستگاههایی که از تاریخ ۲۰ ژوئن ۲۰۲۵ به بعد وارد بازار اتحادیه اروپا میشوند مشمول این قانون هستند.
دستگاههایی با نمایشگرهای اصلی انعطافپذیر (رولشونده) و همچنین گوشیها و تبلتهایی که پیش از این تاریخ در بازار اتحادیه اروپا موجود بودهاند، از این قاعده مستثنی هستند.
علاوه بر برچسب انرژی، تمام دستگاههای مشمول باید پنج معیار کلیدی طراحی زیستمحیطی (Ecodesign) را نیز رعایت کنند:
- دوام: مقاومت در برابر سقوط تصادفی و محافظت در برابر گرد و غبار و آب.
- طول عمر باتری: باتریها باید حداقل ۸۰۰ چرخه کامل شارژ و دشارژ را تحمل کرده و پس از آن حداقل ۸۰٪ از ظرفیت اولیه خود را حفظ کنند.
- تعمیرپذیری: تولیدکنندگان موظفند قطعات یدکی حیاتی را ظرف ۵ تا ۱۰ روز کاری در دسترس قرار دهند و تا ۷ سال پس از توقف فروش محصول در اتحادیه اروپا، به عرضه آنها ادامه دهند.
- پشتیبانی نرمافزاری: دستگاهها باید حداقل تا ۵ سال پس از پایان تاریخ فروش، بهروزرسانیهای سیستمعامل را دریافت کنند.
- دسترسی به تعمیرات: تعمیرکاران حرفهای باید بدون تبعیض به نرمافزار یا سفتافزار مورد نیاز برای تعمیرات دسترسی داشته باشند.
برچسب چه شکلی است و اطلاعات آن چگونه تأیید میشود؟

عکسی از برچسب انرژی گوشی های هوشمند در دنیای واقعی
این برچسب که با نام ENERGY یا EPREL شناخته میشود، هفت بخش اطلاعات کلیدی را نمایش خواهد داد. تأمینکنندگان (تولیدکنندگان، واردکنندگان یا نمایندگان مجاز) موظفند اطلاعات دقیق مدلهای محصولات خود را در پلتفرم EPREL که توسط کمیسیون اروپا مدیریت میشود، ثبت کنند. کمیسیون اروپا صحت اطلاعات مربوط به مقاومت در برابر نفوذ، تعمیرپذیری و عملکرد باتری را بررسی خواهد کرد.
این اقدام بخشی از کمپین گستردهتر اتحادیه اروپا برای بهبود بهرهوری انرژی تا سال ۲۰۳۰ است که انتظار میرود منجر به کاهش ۴۶ میلیون تنی انتشار CO₂ و صرفهجویی متوسط ۱۵۰ یورویی برای هر خانوار شود.
اگرچه این قوانین رسما فقط در اتحادیه اروپا اعمال میشوند، اما تأثیر آنها میتواند بسیار فراتر رود. در حال حاضر نیز شاهد هستیم که تولیدکنندگان پشتیبانی نرمافزاری طولانیتری ارائه میدهند و دستگاهها با دوامتر و تعمیرپذیرتر میشوند. ممکن است در آینده، تولیدکنندگان برای سادهسازی خطوط تولید خود، تصمیم بگیرند استانداردهای اتحادیه اروپا را در سطح جهانی رعایت کنند که این به نفع مصرفکنندگان در سراسر جهان خواهد بود.
source