جدول تناوبی عناصر که با نام جدول تناوبی نیز شناخته می‌شود، دسته‌بندی عناصر شیمیایی در یک جدول شامل ردیف‌ها وستون‌های مختلف است. این جدول یکی از نمادهای شیمی است و از آن در فیزیک و سایر علوم نیز به شکل گسترده‌ای استفاده می‌شود. این جدول نمایشی از قانون دوره‌ای عناصر است که بیان می‌کند هنگامی که عناصر بر اساس افزایش عدد اتمی مرتب می‌شوند، برخی از خواص آن‌ها به شکل دوره‌ای تکرار می‌شود. شناخت نام عناصر جدول تناوبی به فارسی می‌تواند قدمی مهم در یادگیری این جدول و خصوصیات آن باشد. در این مطلب از مجله فرادرس نام عناصر جدول تناوبی را به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها می‌آموزیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

در ابتدای این مطلب، ویژگی‌های عمومی جدول تناوبی را مرور می‌کنیم و شباهت‌ و تفاوت نام فارسی عناصر را با نام انگلیسی آن‌ها توضیح می‌دهیم. سپس نام عناصر جدول تناوبی را به فارسی و به صورت جداگانه برای گروه‌های مختلف جدول تناوبی مانند فلزات قلیایی، فلزات قلیایی خاکی، عناصر واسطه، هالوژن‌ها و … می‌آموزیم. همچنین، ویژگی‌های عمومی هر گروه جدول تناوبی را به اختصار مرور می‌کنیم. با مطالعه این مطلب تا انتها می‌توانید به شکلی کامل با نام عناصر جدول تناوبی به فارسی آشنا شوید.

ساختار جدول تناوبی

عدد اتمی در واقع تعداد پروتون‌های هسته اتم‌ها را نمایش می‌دهد. در جدول تناوبی، عناصر بر اساس افزایش عدد اتمی مرتب شده‌اند. در ادامه برخی از مهم‌ترین نکات جدول تناوبی را برمی‌شماریم.

  • اولین دوره جدول تناوبی شامل ۲ عنصر هیدروژن و هلیوم است.
  • دوره‌های دوم و سوم جدول تناوبی شامل ۸ عنصر هستند.
  • دوره‌های چهارم و پنجم جدول تناوبی شامل ۱۴ عنصر هستند.

دلیل این تفاوت در تعداد عناصر تفاوت در سطوح انرژی الکترون‌های آن‌ها است. برای مثال ردیف اول شامل ۲ الکترون است و ردیف بعدی از لیتیم تا نئون شامل ۸ الکترون است.

نام عناصر جدول تناوبی به فارسی تقریبا همانند نام‌های انگلیسی عناصر است. بجز در چند مورد مانند مس، طلا و نقره، برخی دیگر از عناصر همانطور که نام انگلیسی آن‌ها نوشته می‌شود به فارسی نوشته و خوانده می‌شوند. در قسمت‌های بعد هر یک از گروه‌های جدول تناوبی را به همراه نام فارسی آن‌ها بررسی می‌کنیم.

جدول تناوبی عناصر از ۱۸ گروه تشکیل شده است که ستون‌های جدول تناوبی را تشکیل می‌دهند. این گروه‌ها به شرح زیر هستند.

  • گروه اول جدول تناوبی: گروه فلزات قلیایی
  • گروه دوم جدول تناوبی: گروه فلزات قلیایی خاکی
  • گروه سوم تا دوازدهم جدول تناوبی: فلزات واسطه
  • گروه سیزدهم: گروه بور
  • گروه چهاردهم: گروه کربن
  • گروه پانزدهم: گروه نیتروژن
  • گروه شانزدهم: گروه اکسیژن
  • گروه هفدهم: هالوژن‌ها
  • گروه هجدهم: گاز‌های نجیب
نمودار نام گروه‌های جدول تناوبی

در ادامه عناصر هر یک از این گروه‌ها را با نام فارسی آن‌ها معرفی خواهیم کرد. تمامی این  عناصر جدول تناوبی به سه گروه فلز، نافلز و شبه‌فلز دسته‌بندی می‌شوند. هر یک از این گروه‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند و شناخت آن‌ها بسیار مهم است. پیشنهاد می‌کنیم برای شناخت این مفاهیم، فیلم آموزش تفاوت عناصر فلزی، نافلزی و شبه‌فلزی در جدول تناوبی فرادرس که لینک آن در ادامه آورده شده است را مشاهده کنید.

یادگیری جدول تناوبی با فرادرس

یادگیری نام عناصر جدول تناوبی به فارسی و شناخت ویژگی‌های عناصر این جدول اولین و مهم‌ترین قدم در یادگیری علم شیمی و واکنش‌های شیمیایی است. برای یادگیری جدول تناوبی ابتدا باید با مفاهیمی مانند اتم، عنصر، ترکیب، شعاع اتمی، عدد اتمی، عدد جرمی و .. آشنا شوید. با شناخت این ویژگی‌ها می‌توانید با مفاهیمی پیچیده‌تر مانند آرایش الکترونی عناصر، اصل آفبا، یون و پیوند یونی و … آشنا شوید. پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری این مباحث و مفاهیم به مجموعه فیلم آموزش دروس متوسطه دوم و کنکور، دروس شیمی مراجعه کنید که با زبانی ساده ولی کاربردی به توضیح این مباحث و مفاهیم می‌پردازد.

مجموعه آموزش دروس متوسطه دوم و کنکور فرادرس
برای مشاهده مجموعه آموزش دروس متوسطه دوم و کنکور فرادرس، روی عکس کلیک کنید.

همچنین با مراجعه به فیلم‌های آموزش فرادرس که لینک آن‌ها در ادامه آورده شده است می‌توانید به آموزش‌های بیشتری در زمینه نام عناصر جدول تناوبی به فارسی دسترسی داشته باشید.

نام عناصر گروه اول به فارسی

گروه اول جدول تناوبی یا گروه فلزات قلیایی، شامل عنصر هیدروژن و ۶ فلز است که همگی خواصی مشابه دارند. این فلزات به ترتیب از بالا به پایین عناصر لیتیوم، سدیم، پتاسیم، روبیدیم، سزیم و فرانسیم هستند. این عناصر همگی به شدت واکنش‌پذیر هستند و در صورت قرار گرفتن در معرض هوا و رطوبت، واکنش می‌دهند. این فلزات نرم هستند و میزان واکنش‌پذیری آن‌ها از بالا به پایین افزایشمی‌یابد.

لایه ظرفیت تمامی این عناصر شامل ۱ الکترون در زیرلایه s است و با از دست دادن این الکترون، به آرایش گاز نجیب دوره قبل خود رسیده و کاتیون یک بار مثبت تولید می‌کنند. هیدروژن در این گروه به شکلی متفاوت از سایر عناصر موجود در این گروه عمل می‌کند و هنوز بر سر مکان قرارگیری هیدروژن در گروه اول بین دانشمندان اختلاف نظر هست. با این وجود، در جدول تناوبی استاندارد، هیدروژن که نافلز است متعلق به گروه اول جدول تناوبی است. در تصویر زیر نماد و نام این فلزات را مشاهده می‌کنید.

جدولی با خانه‌های بنفش - نام عناصر جدول تناوبی به فارسی
نماد و نام فارسی عناصر گروه فلزات قلیایی

در جدول زیر نام عناصر گروه فلزات قلیایی جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه علامت نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
H هیدروژن Hydrogen
Li لیتیوم Lithium
Na سدیم Sodium
K پتاسیم Potassium
Rb روبیدیم Rubidium
Cs سزیم Caesium
Fr فرانسیم Francium

نام عناصر گروه دوم به فارسی

گروه دوم جدول تناوبی که با نام گروه فلزات قلیایی خاکی شناخته می‌شود شامل ۶ اتم فلزی است که به شدت واکنش‌پذیر هستند. این فلزات به ترتیب از بالا به پایین برلیم، منیزیم، کلسیم، استرانسیم، باریم و رادیم هستند. این فلزات خواص مشابهی دارند. همگی آن‌ها براق و نقره‌ای-سفید هستند. این فلزات دو الکترون در لایه ظرفت خود و در اوربیتال S دارند.

این فلزات با از دست دادن دو الکترون و تولید کاتیون ۲ بار مثبت به آرایش الکترونی گاز نجیب دوره قبل خود می‌رسند. این فلزات نیز مانند فلزات گروه قبل به شدت واکنش‌پذیر هستند و در ردیف‌های ۲ الی ۷ جدول تناوبی قرار دارند. این فلزت در مجموع چگال‌تر، سخت‌تر و با نقطه ذوب بالاتری از فلزات قلیایی هستند.

جدولی با خانه‌های صورتی
نماد و نام فارسی عناصر گروه فلزات قلیایی خاکی

در جدول زیر نام عناصر فلزات قلیایی خاکی جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه علامت نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
Be برلیم Beryllium
Mg منیزیم Magnesium
Ca کلسیم Calcium
Sr استرانسیم Strontium
Ba باریم Barium
Ra رادیم Radium

نام عناصر فلزات واسطه به فارسی

در شیمی فلزات واسطه در جدول تناوبی در قطعه d قرار گرفته‌اند. این قطعه از گروه سوم جدول تناوبی آغاز شده و به گروه ۱۲ جدول تناوبی ختم می‌شود. در این فلزات، الکترون‌های ظرفیت عناصر، زیرلایه‌های مربوط به اوربیتال d را پر می‌کنند به همین علت به این قسمت از جدول تناوبی قطعه d گفته می‌شود. همچنین، ردیف لانتانیدها و اکتنید‌ها نیز در این قسمت جدول تناوبی قرار گرفته‌اند. در ادامه نام عناصر جدول تناوبی به فارسی را برای فلزات واسطه و لانتانید‌ها و اکتنیدها بررسی می‌کنیم.

فلزات واسطه فلزاتی سخت و رسانای خوب الکتریسیته و گرما هستند. فلزاتی مانند آهن، مس، روی، نقره، تیتانیوم و طلا در این گروه از جدول تناوبی وجود دارند.

نام عناصر ردیف اول فلزات واسطه

ردیف اول فلزات واسطه جدول تناوبی درواقع در ردیف چهارم اصلی جدول تناوبی واقع شده است و از فلز اسکاندیم در گروه ۳ آغاز شده و تا فلز روی در گروه ۱۲ ادامه پیدا می‌کند. نام فارسی این عناصر به همراه نام انگلیسی و نماد شیمیایی آن‌ها در جدول زیر ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
Sc اسکاندیم Scandium
Ti تیتانیوم Titanium
V وانادیم Vanadium
Cr کروم Chromium
Mn منگنز Manganese
Fe آهن  (ferrum) Iron
Co کبالت Cobalt
Ni نیکل Nickle
Cu مس Copper
Zn روی Zinc

نام عناصر ردیف دوم فلزات واسطه

ردیف دوم فلزات جدول تناوبی در واقع در ردیف پنجم اصلی جدول تناوبی واقع شده است و از فلز ایتریم آغاز شده و تا کادمیوم ادامه پیدا می‌کند. این ردیف از فلزات واسطه شامل عناصری است که دارای ۵ لایه الکترونی هستند و در آن‌ها زیرلایه 5d در حال پر شدن است. نام فارسی این عناصر به همراه نام انگلیسی و نماد شیمیایی آن‌ها در جدول زیر ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
Y ایتریم Yttrium
Zr زیرکونیوم Zirconium
Nb نیوبیم Niobium
Mo مولیبدن Molybdenum
Tc تکنسیم Technetium
Ru روتنیم Ruthenium
Rh رودیم Rhodium
Pd پالادیم Palladium
Ag نقره (argentum) Silver
Cd کادمیوم Cadmium

نام عناصر ردیف سوم فلزات عناصر واسطه

عناصر ردیف سوم فلزات واسطه، در ردیف ششم اصلی جدول تناوبی قرار دارند. این ردیف در مجموع از ۳۲ عنصر تشکیل شده‌ است و شامل گروه لانتانیدها نیز هست. فلزات واسطه ردیف ششم جدول تناوبی شامل عناصری مانند پلاتین، طلا و جیوه است. در عناصر فلزات واسطه در این ردیف، الکترون‌های ظرفیت زیرلایه d را پر می‌کنند و در عناصر گروه لانتانیدها، الکترون‌های ظرفیت، زیرلایه f را پر می‌کنند. نام عناصر موجود در ردیف لانتانید‌ها و اکتنیدها در قسمت بعدی به صورت جداگانه معرفی می‌شود.

در جدول زیر، نام فارسی عناصر فلزات واسطه از عنصر لانتان با عدد اتمی ۵۷ تا عنصر جیوه با عدد اتمی ۸۰ معرفی شده است. همچنین، نام انگلیسی و نماد شیمیایی این عناصر نیر ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
La لانتان Lanthanum
Hf هافنیم Hafnium
Ta تانتال Tantalum
W تنگستن  (Wolfram) Tungsten
Re رنیوم Rhenium
Os اسمیم Osmium
Ir ایریدیم Iridium
Pt پلاتین Platinum
Au طلا  (Aurum) Gold
Hg جیوه  (hydrargyrum) Mercury

نام عناصر ردیف چهارم فلزات عناصر واسطه

ردیف هفتم جدول تناوبی شامل ۳۲ عنصر است که ردیف چهارم از فلزات واسطه و اکتنید‌ها را نیز شامل می‌شود. تمامی عناصر این ردیف، پرتوزا هستند. الکترون ظرفیت در این ردیف از فلزات واسطه، زیرلایه 6d را پر می‌کنند. در ادامه، نام فارسی عناصر فلزات واسطه از عنصر اکتینیم با عدد اتمی ۸۹ تا عنصر کوپرنیسیم با عدد اتمی ۱۱۲ معرفی شده‌اند. همچنین، نام انگلیسی و نماد شیمیایی این عناصر نیز ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
Ac اکتینیم Actinium
Rf رادرفوردیم Lawrencium
Db دوبنیم Dubnium
Sg سیبورگیم Seaborgium
Bh بوریم Bohrium
Hs هاسیم Hassium
Mt مایتنریم Meitnerium
Ds دارمشتادیوم Darmstadtium
Rg رونتگنیم Roentgenium
Cn کوپرنیسیم Copernicium

نام فارسی لانتانید‌ها و اکتنید‌ها

لانتانیدها و اکتنیدها عناصر رادیواکتیوی هستند که در مجموعه شامل ۳۰ عنصر هستند. عناصر پرتوزایی مانند اورانیوم در این دسته از مواد قرار دارند. در ادامه نام فارسی لانتانیدها را در جدول تناوبی بررسی خواهیم کرد. لانتانیدها شامل عناصری با عدد اتمی از ۵۷ تا ۷۱ با نام‌های لانتنان و لونتیم هستند. نام این دسته از عناصر از روی عنصر لانتان که ابتدای این ردیف قرار گرفته است گرفته شده است. نام فارسی لانتانیدها به همراه نام انگلیسی و نماد شیمیایی این عناصر در جدول زیر ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
La لانتان Lanthanum
Ce سریم Cerium
Pr پرازئودیمیم Praseodymium
Nd نئودیمیم Neodymium
Pm پرومتیم Promethium
Sm ساماریم Samarium
Eu یوروپیم Europium
Gd گادولینیم Gadolinium
Tb تربیوم Terbium
Dy دیسپروزیم Dysprosium
Ho هولمیم Holmium
Er اربیوم Erbium
Tm تولیوم Thulium
Yb ایتربیم Ytterbium
Lu لوتتیم Lutetium

اکتنید‌ها عناصری با عدد اتمی ۸۹ تا ۱۰۲ با نام‌های اکتنید و لارنیم هستند. این فلزات خواص مشابهی با اکتنیدها دارند. بیشتر عناصر این گروه از عناصر توسط انسان ساخته شده‌اند و در طبیعت وجود ندارند. تمامی عناصر موجود در این گروه پرتوزا هستند. در لانتانیدها و اکتنیدها، زیرلایه f توسط الکترون‌های ظرفیت پر می‌شود. اکتنیدها دارای ۷ لایه الکترونی هستند. نام عناصر اکتنیدها در جدول تناوبی به فارسی در جدول زیر ارائه شده است. همچنین نام انگلیسی و نماد شیمیایی آن‌ها نیز آمده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
Ac اکتینیم Actinium
Th توریم Thorium
Pa پروتاکتینیم Protactinium
U اورانیم Uranium
Np نپتونیوم Neptunium
Pu پلوتونیم Plutonium
Am امریسیوم Americium
Cm کوریم Curium
Bk برکلیوم Berkelium
Cf کالیفرنیوم Californium
Es اینشتینیوم Einsteinium
Fm فرمیوم Fermium
Md مندلیفیم Mendelevium
No نوبلیوم Nobelium
Lr لارنسیم Lawrencium

جدول تناوبی عناصر شامل اطلاعات مهمی درباره عناصر مختلف و ویژگی‌های آن‌هاست. شناخت این ویژگی‌ها به افراد در تشخیص و توجیه رفتار اتم‌ها در محیط‌های مختلف و در تماس با یکدیگر کمک می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری نکات مهم جدول تناوبی مطلب «نکات جدول تناوبی که باید بدانید» از مجله فرادرس را مطالعه کنید. لینک این مطلب در ادامه آورده شده است.

نام عناصر گروه سیزدهم به فارسی

گروه بور به گروه ۱۳ جدول تناوبی گفته می‌شود که شامل عناصر بور، آلومینیوم، گالیم، ایندیم و تالیم است. این عناصر در آخرین لایه الکترونی خود ۳ الکترون دارند. دو الکترون ظرفیت این عناصر در زیرلایه s و دیگری در اوربیتال p قرار دارد.

جدولی با خانه‌های سبز
نماد و نام فارسی عناصر گروه بور

عناصر این گروه می‌توانند اعداد اکسایش ۱+ و ۳+ داشته باشند. تمامی عناصر موجود در این گروه بجز برم، فلز هستند. بور و آلومینیوم تنها عناصر این گروه هستند که زیرلایه d ندارند و لایه ظرفیت آن‌ها تنها شامل ۳ الکترون موجود در زیرلایه‌های p و s است. در ادامه، نام عناصر گروه بور جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
B بور Boron
Al آلومینیوم Aluminium
Ga گالیم Gallium
In ایندیم Indium
Tl تالیم Thallium
Nh نیهونیم Nihonium

نام عناصر گروه چهاردهم

گروه چهاردهم جدول تناوبی که با نام گروه کربن نیز شناخته می‌شود شامل ۷ عنصر کربن، سیلیسیم، ژرمانیوم، قلع، سرب و فلووریم است. از این عناصر، کربن نافلز، سیلیسیم و ژرمانیوم شبه‌فلز و باقی عناصر فلز هستند. این عناصر جدول تناوبی ۴ الکترون در لایه ظرفیت خود دارند که دو الکترون ان در زیرلایه s و باقی آن در زیرلایه p قرار دارد.

جدولی با خانه‌های بنفش
نماد و نام فارسی عناصر گروه کربن

در ادامه، نام عناصر گروه کربن جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
C کربن Carbon
Si سیلیسیم Silicon
Ge ژرمانیم Germanium
Sn قلع Tin
Pb سرب Lead
Fl فلروویم Flerovium

نام عناصر گروه پانزدهم به فارسی

گروه پانزدهم جدول تناوبی که با نام گروه نیتروژن نیز شناخته می‌شود شامل ۷ عنصر نیتروژن، فسفر، آرسنیک، آنتیموان، بیسموت و مسکوییم است. از این عناصر، نیتروژن و فسفر نافلز، آرسنیک و آنتیموان شبه‌فلز و باقی عناصر فلز هستند. این عناصر جدول تناوبی شامل ۵ الکترون در لایه ظرفیت خود هستند. نیتروژن و فسفر تنها عناصر این گروه هستند که زیرلایه d در آرایش الکترونی آن‌ها وجود ندارد.

جدولی با خانه‌های خاکستری
نماد و نام فارسی عناصر گروه نیتروژن

برخی از این عناصر با دریافت ۳ الکترون و تولید آنیون، به آرایش گاز نجیب هم دوره خود می‌رسند. در ادامه، نام عناصر گروه نیتروژن جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
N نیتروژن Nitrogen
P فسفر Phosphorus
As آرسنیک Arsenic
Sb آنتیموان Antimony
Bi بیسموت Bismuth
Mc مسکوویم Moscovium

نام عناصر گروه شانزدهم به فارسی

گروه شانزدهم جدول تناوبی که با نام گروه اکسیژن نیز شناخته می‌شود شامل ۷ عنصر اکسیژن، گوگرد، سلنیوم، تلوریم، پولونیم و لیوموریم است. از این عناصر، اکسیژن، گوگرد و سلنیوم نافلز هستند. تلوریوم و پولونیم شبه‌فلز و لیورموریوم فلز است. این عناصر ۶ الکترون در لایه ظرفیت خود دارند و با دریافت دو الکترون و تولید آنیون ۲ بار منفی، به آرایش گاز نجیب هم دوره خود می‌رسند.

جدولی با خانه‌های نارنجی
نماد و نام فارسی عناصر گروه اکسیژن

در ادامه، نام عناصر گروه اکسیژن جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است. اکسیژن و گوگرد تنها عناصر این گروه از جدول تناوبی هستند ک زیرلایه d در آرایش الکترونی ان‌ها پر نمی‌شود.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
O اکسیژن Oxygen
S گوگرد Sulfur
Se سلنیوم Selenium
Te تلوریم Telurium
Po پولونیم Polonium
Lv لیورموریم Livermorium

نام عناصر گروه هالوژن ها به فارسی

گروه هفدهم جدول تناوبی که عموما با نام گروه هالوژن‌ها شناخته می‌شود، شامل ۷ عنصر فلوئور، کلر، برم، ید، استاتین و تنسین است. لایه ظرفیت این عناصر شامل ۷ الکترون است و به شدت واکنش‌پذیر هستند. هالوژن‌ها با تعداد زیادی از عناصر واکنش می‌دهند. از بین این عناصر، استاتین پرتوزا است و ایزوتوپ‌هایی با نیمه عمر کوتاه دارد اما با این وجود رفتاری مانند عنصر ید دارد و جزو هالوژن‌ها حساب می‌شود.

جدولی با خانه‌های نارنجی
نماد و نام فارسی عناصر گروه هالوژن

این گروه تنها گروه جدول تناوبی است که عناصر آن در هر سه حالت ماده (جامد، مایع، گااز) در دمای اتاق و فشار استاندارد وجود دارند. هالوژن‌ها با دریافت یک الکترون و تولید آنیون یک بار منفی می‌توانند به آرایش گاز نجیب گروه بعد خود برسند. در ادامه، نام عناصر گروه هالوژن‌ها در جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
F فلوئور Fluorie
Cl کلر Chlorine
Br برم Bromine
I ید Iodine
At استاتین Astatine
Ts تنسین Tennessine

نام فارسی گازهای نجیب

گروه هجدهم جدول تناوبی که با نام گروه گاز‌های نجیب شناخته می‌شود، شامل عناصر هلیوم، نيون، آرگون، کریپتون، زنون، رادون و اوگانسون است. تمامی این عناصر دارای ۸ الکترون در لایه ظرفیت خود هستند بجز هلیوم که از دو الکترون تشکیل شده است. دو الکترون هلیوم دو اوربیتال زیرلایه s را در آن پر کرده اند. در سایر عناصر، تمامی اوربیتال‌های s و p با الکترون‌ها پر شده‌اند.

جدولی با خانه‌های زرد
نماد و نام فارسی عناصر گروه گازهای نجیب

به همین علت این عناصر تمایلی به از دست دادن یا دریافت الکترون ندارند و به شدت واکنش ناپذیر هستند. تنها در برخی از موارد استثنا، زنون با برخی از مواد پیوند برقرار کرده و ترکیباتی را تشکیل می‌دهد. در ادامه این مطلب از مجله فرادرس، نام عناصر گروه گازهای نجیب جدول تناوبی به فارسی و انگلیسی به همراه نماد شیمیایی آن‌ها ارائه شده است.

نماد عنصر نام فارسی نام انگلیسی
He هلیوم Helium
Ne نئون Neon
Ar آرگون Argon
Kr کریپتون Krypton
Xe زنون Xenon
Rn رادون Radon
Og اوگانسون Oganesson

در بین این عناصر، اوگانسون سنگین‌ترین عنصر شناخته شده است.

source

توسط expressjs.ir