رشته گرافیک یکی از پرطرفدارترین شاخههای هنرهای تجسمی است که به دانشجویان آموزش میدهد چگونه با ترکیب هنر و فناوری، از رنگها، نمادها و عناصر بصری و متنی برای انتقال ایدهها و پیامها استفاده کنند. فارغالتحصیلان رشته گرافیک میتوانند در زمینههایی مانند طراحی لوگو، بستهبندی محصولات، تبلیغات، طراحی وب، تصویرسازی و تولید محتوای دیجیتال و بهطور کلی هرجایی که به محتوای تصویری برای انتقال پیام نیاز باشد، فعالیت کنند. در دنیایی که هر روز دیجیتالیتر میشود تقاضا برای متخصصان گرافیک همیشه وجود دارد. در این نوشته از مجله فرادرس، علاوه بر آنکه توضیح میدهیم رشته گرافیک چیست، با مشاغل پردرآمد و بازارکار آن آشنا میشویم.
پس از آشنایی با فهرست مشاغل رشته گرافیک، با مسیر تحصیلی رشته گرافیک در هنرستان و شرایط قبولی آن در دانشگاه آشنا میشویم و دروس مهم این رشته را در مقاطع تحصیلی مختلف مرور میکنیم. در گام بعدی یاد میگیریم گرایشهای رشته گرافیک و شرایط ادامه تحصیل در آن چیست و در پایان نیز به چند سوال پرتکرار در مورد این رشته پاسخ میدهیم.
رشته گرافیک چیست؟
رشته گرافیک یک رشته خلاقانه است که به طراحی و انتقال پیامها و ایدهها با استفاده از تصاویر، رنگها، نوشتهها و چیدمان آنها میپردازد. خوب است بدانیم کلمه «گرافیک» (Graphic | γραφικός) ریشه در زبان یونانی دارد و بهمعنی «رسم کردن» یا «طراحی کردن» است. بنابراین عبارت «طراحی گرافیک» (Graphic Design) نیز هنر خلق تصاویر با چینش درست و هارمونیک رنگها، تصاویر و فونتهای مختلف برای ایجاد ارتباط بصری موثر با مخاطب است.
کاربردهای اصلی رشته گرافیک را میتوان شامل موارد زیر دانست:
- طراحی گرافیک چاپی: مانند طراحی آرمها، لوگوها، کارتهای ویزیت، بستهبندی محصولات، بروشورها، مجلات، طراحیهای محیطی برای تابلوها و بیلبوردها و … .
- طراحی گرافیک دیجیتال: مانند طراحی وبسایتها، اپلیکیشنها، رابط کاربری (UI)، تجربه کاربری (UX)، بنرها و پوسترهای دیجیتال، انیمیشن، گرافیک متحرک (موشن گرافی)، طراحی کاراکتر، بازیهای کامپیوتری و … .
آژانسهای تبلیغاتی و بازاریابی، چاپخانهها، برندها و شرکتهای فناوریمحور ازجمله کسبوکارهایی هستند که برای تبلیغات، طراحی هویت بصری و تولید محتوای بصری دیجیتال به گرافیست نیاز دارند. دانشجویان رشته گرافیک در هنرستان و دانشگاه، با موضوعات زیر آشنا میشوند:
- اصول و مفاهیم پایه طراحی شامل خط، رنگ، شکل، بافت، تایپوگرافی و هارمونی
- تحقیق، توسعه و ارزیابی ایدهها در پروژهها
- آشنایی با اصول برندسازی و بازاریابی در ارتباطات بصری
- شناخت اصول طراحی برای چاپ و آشنایی با فرمتهای کاغذ و سیستمهای چاپ
- نحوه استفاده از نرمافزارهای گرافیکی کامپیوتری مانند فتوشاپ، ایلاستریتور، ایندیزاین و …
به این ترتیب دانشجویان گرافیک با اصول، ابزارها، تکنیکهای طراحی دستی و دیجیتالی و ساخت محتوای بصری آشنا میشوند و مهارتهای لازم برای تبدیل ایدههای خلاقانه به طرحهای واقعی را یاد میگیرند. هدف اصلی رشته گرافیک آموزش متخصصانی است که توانایی خلق طرحهایی با انتقال موثر پیام را کسب کنند.
برای آشنایی بیشتر با رشتههای هنری، پیشنهاد میکنیم مجموعه فیلم آموزش رشته هنر از دروس دانشگاهی تا کاربردی در فرادرس را مشاهده کنید.
حالا که میدانید رشته گرافیک چیست، در ادامه در مورد بازارکار و شغلهای رشته گرافیک توضیح میدهیم.
بررسی مشاغل و شرایط درآمدی رشته گرافیک
گرافیک زبان تصویر است و هر فرد، کسبوکار یا شرکتی که به محتوای تصویری برای برقرار کردن ارتباط با مخاطبان خود نیاز داشته باشد، مشتری طراح گرافیک یا گرافیست است. درآمد طراحی گرافیک نیز به عواملی مانند تجربه، تخصص و نوع استخدام (تماموقت، پارهوقت، پروژهای و …) بستگی دارد. با این حال و بر اساس آمارهای وبسایتهای کاریابی معتبر در سال ۱۴۰۳، متوسط درآمد یک طراح گرافیک در سال ۱۴۰۳ در سطوح زیر بیان میشود:
- کارشناس: بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون تومان
- کارشناس ارشد: بین ۲۵ تا ۳۵ میلیون تومان
- مدیر طراحی: بین ۳۵ تا ۷۰ میلیون تومان
البته درآمد گرافیستهای فریلنسر نیز در گزارشهای غیررسمی بسته به نوع پروژهها، در بازه ۳۰ تا ۹۰ میلیون تومان در ماه اعلام شده است. لیست مشاغل گرافیک را در فهرست زیر مشاهده میکنید:
- طراح هویت برند
- طراح تبلیغاتی
- طراح بستهبندی
- طراح وب و رابط کاربری
- طراح چاپ و انتشارات
- انیماتور و موشن گرافیست
- طراح پارچه
- ویرایشگر تصاویر
- طراح اینفوگرافیک و بصریسازی دادهها
- طراح گرافیک محیطی
- مدرس طراحی و گرافیک
یک طراح گرافیک هم بهصورت ثابت و تماموقت (در استودیوهای تبلیغاتی، هنری و چاپخانهها) و هم بهصورت آزاد یا فریلنسری (انجام پروژه برای مشتریان مختلف) مشغول به کار میشود. سه وظیفه اصلی هر طراح گرافیک را نیز میتوان شامل «ایدهپردازی برای مفاهیم بصری بر اساس نیاز مخاطب هدف»، «ایجاد تصاویر و طرحها بهصورت دستی یا با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی» و «آزمودن و ارزیابی طرحها در رسانههای مختلف» دانست.
مشاغل پردرآمد رشته گرافیک
در ادامه مشاغل پردرآمد رشته گرافیک را بیشتر معرفی میکنیم. پیش از آن پیشنهاد میکنیم فیلم آموزش رایگان گرافیک و شغل گرافیست بههمراه بررسی درآمد و بازار کار در فرادرس را مشاهده کنید.
طراح هویت برند
طراحی لوگو، مشخص کردن رنگهای سازمانی، فونتها، نوشتارهای گرافیکی، کارت ویزیت، ستهای اداری و … که نماینده هویت برند باشند، وظیفه طراح گرافیکی است که در این حوزه مشغول به کار میشود. تسلط بر نرمافزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ و ایلاستریتور، تایپوگرافی، رنگشناسی، آشنایی با اصول برندسازی و بازاریابی و درک نیاز و سلیقه مشتریان برند ازجمله مهارتهای کلیدی این حوزه است.
طراح تبلیغاتی
طراحی پوستر، بنر، بروشور، تراکت، پستهای شبکههای اجتماعی برای کمپینهای تبلیغاتی در فضای دیجیتال و چاپی ازجمله کارهایی است که یک طراح تبلیغاتی انجام میدهد. علاوه بر مهارتهای تخصصی طراحی، آشنایی با اصول تبلیغات و بازاریابی برای جلب توجه مخاطب، شناخت نیازهای مشتریان و ایدهپردازی قوی ازجمله مهارتهای مورد نیاز برای کار در این حوزه است.
طراح بستهبندی
طراحی بستهبندی جذاب، مقاوم و کاربردی برای محصولات در این حوزه قرار میگیرد. این طراحان گرافیک باید بتوانند با شناخت از مواد مختلفی مانند کاغذ، پلاستیک، شیشه و فلز و تسلط بر تکنیکهای چاپ و درک کامل نیازهای مشتریان و اهداف برند فایلهای گرافیکی برای چاپ باکیفیت آماده کنند.
طراح رابط و تجربه کاربری
یک طراح رابط و تجربه کاربری وظیفه طراحی و چیدمان درست عناصر گرافیکی و متنی محصولات دیجیتال مانند وبسایت و اپلیکیشن را طوریکه تجربه کاربری روانی برای محصول ایجاد کند بر عهده دارد. تسلط بر نرمافزارهایی مانند فیگما و Adobe XD و دانش پایه HTML و CSS ازجمله مهارتهای موردنیاز در این حوزه برای همکاری موثر با توسعهدهندگان و تیم بازاریابی است.
طراح چاپ و انتشارات
طراحی جلد و صفحهآرایی کتابها، مجلات، روزنامهها و دیگر محتواهای تصویری که نیاز به چاپ دارند در این حوزه قرار میگیرند. این طراحان در استودیوهای طراحی و مراکز چاپ و نشر مشغول به کار میشوند. تایپوگرافی و صفحهآرایی حرفهای با نرمافزارهایی مانند ایندیزاین، انتخاب چیدمان موثر برای عناصر بصری و آگاهی از فرآیندهای چاپ، انتخاب نوع کاغذ و … ازجمله مهارتهایی است که برای کار در این حوزه به آنها نیاز دارید.
انیماتور و موشن گرافیست
طراحی و ساخت انیمیشنهای دو بعدی و سه بعدی برای تبلیغات، فیلمها و بازیهای ویدیویی در حوزه موشن گرافی قرار میگیرد. این طراحان در استودیوهای تولید انیمیشن، شرکتهای فیلمسازی و آژانسهای تبلیغاتی مشغول به کار میشوند و لازم است بر نرمافزارهایی مانند افتر افکت، بلندر و مایا تسلط داشته باشند. آشنایی با اصول حرکت و فیزیک، هنر خلق روایت، طراحی کاراکتر و اضافه کردن جلوههای ویژه ازجمله توانمندیهای این حوزه است.
اگر به این حوزه علاقهمند هستید، پیشنهاد می کنیم یادگیری آن را با مشاهده مجموعه فیلم آموزش موشن گرافیک از مقدماتی تا پیشرفته در فرادرس مشاهده کنید.
طراح پارچه
طراحی پارچه یکی دیگر از مشاغل محبوب حوزه طراحی گرافیک است. طراحان گرافیک در این حوزه وظیفه طراحی الگوهایی را برعهده دارند که روی پارچهها چاپ میشوند و در نهایت در تولید پوشاک، وسایل خانه (مانند پرده) و سایر محصولات نساجی استفاده میشوند. طراحی نقشهای گلدار و هندسی، انتخاب رنگ و بافت مناسب برای پارچه، آشنایی با تکنیکهای چاپ، پیگیری روندهای مد و ایجاد نمونههای اولیه (پروتوتایپ) برای بررسی کیفیت و زیبایی طرحها روی پارچه از مهارتهایی است که متخصصان این حوزه به آنها نیاز دارند.
البته مشاغل حوزه طراحی گرافیک به این موارد محدود نیستند. در مطلب زیر از مجله فرادرس در مورد شغلهای رشته گرافیک بیشتر توضیح دادهایم:
از بین مشاغل بیان شده در حوزه طراحی گرافیک، مشاغل طراحی پارچه، طراحی تبلیغاتی و طراحی چاپ و انتشارات بیشتر برای خانمها و انیمیشنسازی و طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری بیشتر توسط متخصصان آقا محبوبیت دارند.
طراحی گرافیک را با فرادرس به آسانی یاد بگیرید
رشته گرافیک یکی از جذابترین و خلاقانهترین موضوعات هنرهای تجسمی است که ترکیبی از هنر و فناوری را ارائه میدهد. اگر به طراحی، بازی با رنگها، هنر تایپوگرافی و خلق آثاری بصری خلاقانه علاقهمند هستید، طراحی گرافیک احتمالا مسیر جذاب و الهامبخشی برای شما باشد. اولین قدم در مسیر یادگیری طراحی گرافیک، آشنایی با اصول طراحی و تئوریهای پایه مانند ترکیببندی، رنگشناسی و تایپوگرافی است. قدم بعدی، یادگیری کار با نرمافزارهای حرفهای مانند ایلاستریتور، فتوشاپ و ایندیزاین است تا از طریق آنها ایدههای خود را بهصورت دیجیتال پیادهسازی کنید. یادگیری اصول طراحی لوگو، برندینگ، طراحی پوستر و رابط کاربری نیز به شما کمک میکند بتوانید در بازار کار رقابتی ولی پر از فرصتهای شغلی این حوزه، به درآمد قابلقبولی برسید.
آموزشهای فرادرس منابع کاربردی و کاملی برای یادگیری دانش و مهارتهای مورد نیاز حوزه طراحی گرافیک هستند. در فهرست زیر به چند عنوان آموزشی مهم اشاره کردهایم. یادگیری را بهتر است با دورههای زیر شروع کنید که کاملا رایگان هستند:
بسیاری از این دورههای آموزشی کاملا رایگان هستند:
برای یادگیری مبانی طراحی گرافیک نیز میتوانید از آموزشهای زیر استفاده کنید:
برای دسترسی به آموزشهای تخصصیتر، به صفحات زیر مراجعه کنید:
در ادامه یاد میگیرید ویژگیها و مهارتهای مهم برای موفقیت در رشته گرافیک چیست و اغلب چه افرادی در این حوزه موفق میشوند.
رشته گرافیک برای چه کسانی مناسب است؟
رشته و شغل طراحی گرافیک حرفهای متنوع و مناسب برای کسانی است که از ترکیب هنر، تکنولوژی و ارتباطات لذت میبرند. اما کجا بفهمیم تبدیل کردن ایدهها به مفاهیم تصویری برای ما جذابیت دارد؟ قبل از تصمیمگیری، به چند سوال اساسی در مورد خودتان پاسخ دهید:
- آیا به انجام کارهای هنری، طراحی و نقاشی علاقه دارم؟
- آیا به جزییات یک تصویر یا مفهوم دقت میکنم؟
- آیا قدرت تصویرسازی و تجسم بالایی دارم؟
- آیا از پیدا کردن راهحلهای جدید برای انجام کارها لذت میبرم؟
- آیا برای انجام کارهایی که به من محول شده است، احساس مسئولیت میکنم؟
- آیا به کار با کامپیوتر و نرمافزارهای کامپیوتری علاقه دارم؟
- آیا فرد انتقادپذیری هستم؟
- آیا از انجام کارهای گروهی و همکاری با دیگران لذت میبرم؟
با پاسخ دادن به این سوالات میتوانید علاقهمندی خود را برای ادامه مسیر تحصیلی و شغلی در حوزه طراحی گرافیک ارزیابی کنید و بهتر درک خود شرایط و مهارتهای مورد نیاز برای ورود به رشته گرافیک چیست.
هریک از این سوالات، مهارتهای موردنیاز برای موفقیت در این رشته را نشان میدهند که در ادامه، آنها را فهرست و لزوم آنها را بیان کردهایم. در فیلم آموزش رایگان گرافیک و کاربردهای آن در رشته هنر از فرادرس، جنبههای مختلفی از این رشته بررسی شدهاند که پیشنهاد میکنیم حتما آنها را ببینید.
مهارتهای موردنیاز برای موفقیت در رشته و شغل طراحی گرافیک چیست؟
یک طراح گرافیک برای موفقیت در شغل خود، به مهارتهای نرم زیر نیاز دارد:
- خلاقیت و ذوق هنری: برای ایجاد طرحهای جدید و پیامهای اثرگذار باید ذهن و تفکر خلاقی داشته باشید.
- مهارت گوش دادن فعال: این مهارت به شما کمک میکند نیازها و خواستههای مشتریان و بقیه اعضای تیم را بهخوبی بشنوید.
- مهارتهای ارتباطی قوی: یک طراح گرافیک باید بتواند ایدهها، افکار و نظرات خود را در قالب تصویر، متن و نوشته بهخوبی انتقال دهد.
- مهارت مدیریت زمان: اولویتبندی پروژهها و توانایی کار روی چند پروژه بهصورت همزمان در نتیجه استفاده بهینه از زمان و تعادل بین کار و زندگی به دست میآید.
- توجه به جزییات و تفکر استراتژیک: بهعنوان یک گرافیست باید توانایی کنار هم قرار دادن عناصر طراحی را برای انتقال درست مفهوم مطابق با استانداردهای طراحی دارا باشید.
- مهارت حل مسئله: هر پروژه، نیاز به خلق آثار گرافیکی دارد که برای حل مشکل مشتری و انتقال موثر پیام او خلق میشوند به همین دلیل شناسایی دقیق مشکل و پیدا کردن راهحل برای آن در این حرفه اهمیت بالایی دارد.
- علاقهمندی به یادگیری: حوزه طراحی گرافیک دائما در حال پیشرفت و تغییر است و طراحان گرافیک باید مهارتهای خود را بهروز نگه دارند.
- روحیه کار تیمی: بسته به بزرگی و حوزه فعالیت، لازم است با تیمی از طراحان، بازاریابان و نویسندگان محتوا همکاری داشته باشید.
- تطبیقپذیری: یک طراح گرافیک باید بتواند خود را با سلیقههای مختلف مشتری تطبیق دهد و انتقادپذیری و صبر لازم برای اصلاح و تغییر در آثار خود را داشته باشد.
آیا رشته گرافیک پرخرج است؟
بهطور کلی، رشته گرافیک یکی از رشتههای گران و پرهزینه محسوب میشود و قبل از انتخاب باید کمی در مورد هزینههای آن اطلاعات کسب کنید. برای اینکه دید بهتری نسبت به هزینههای این رشته پیدا کنید، در فهرست زیر بهصورت مختصر به آنها اشاره کردهایم:
علت هزینه | هزینه بهصورت تخمینی |
هزینهها و شهریههای تحصیلی | هنرستان دولتی: رایگان/ هنرستان خصوصی: ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان |
دانشگاه دولتی: رایگان/ دانشگاه آزاد، غیرانتفاعی و علمیکاربردی: ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان برای هر ترم | |
هزینههای خرید وسایل دیجیتال | کامپیوتر یا لپتاپ، تبلت گرافیکی، دوربین عکاسی و …: بین ۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان |
هزینههای مربوط به نرمافزارهای طراحی گرافیک | خرید اشتراک ماهیانه یا سالیانه فتوشاپ و ایلاستریتور و …: بین ۵۰۰ هزار تا ۳ میلیون تومان در ماه |
هزینه تهیه ابزارهای طراحی گرافیک | مداد طراحی، گواش، آبرنگ، راپید، مداد رنگی، دفتر طراحی، مقوا و …: بین ۲ تا ۱۰ میلیون تومان |
البته این هزینهها تخمینی هستنند و ممکن است بسته به شهر، دانشگاه، نوع تجهیزات و نرمافزارها متفاوت باشند. افزون بر این، تورم و نوسانات اقتصادی میتوانند بر این هزینهها تاثیرگذار باشند.
چگونه وارد رشته گرافیک شویم؟
اگر علاقهمند به تحصیل در رشته گرافیک باشید و بخواهید دانش و مهارتهای مورد نیاز این حوزه را بهصورت آکادمیک کسب کنید، باید این نکسته را بدانید که رشته گرافیک در ایران هم در هنرستان و هم در دانشگاه به دانشآموزان و دانشجویان ارائه میشود. به همین دلیل مسیر تحصیلی مربوط به آن را به دو بخش هنرستان و دانشگاه تقسیم کردهایم تا بهتر درک کنید مسیر تحصیلی رشته گرافیک چیست و چطور میتوان مهارتهای مربوط به آن را یاد گرفت.
شرایط قبولی و ورود به رشته گرافیک در هنرستان
اگر دانشآموز هستید و به رشته گرافیک علاقه دارید، میتوانید پس از به اتمام رساندن دوره متوسطه اول و برای پایه نهم، وارد هنرستانی شوید که رشته گرافیک را ارائه میکند. مراحل ورود به این رشته را در فهرست زیر آوردهایم:
- پذیرش در هنرستان با آزمون ورودی یا بر اساس معدل و سوابق تحصیلی: قبول شدن در آزمون ورودی یا داشتن معدل کل ۱۲.
- دارا بودن شرایط پذیرش در رشته گرافیک پایه دهم هنرستان:
- قبولی در آزمون هدایت تحصیلی
- مجموع سه نمره دروس پایه حداقل ۳۰
- نمره درس ریاضی ۱ حداقل ۱۰
- مجموع نمرات دروس مرتبط با گرافیک کمتر از ۱۲۰ نباشد.
- دارا بودن معدل کل ۱۲
- سلامت جسمی و بینایی کامل
پس از ورود به پایه دهم رشته گرافیک در هنرستان، مهارتهای تئوری و عملی موردنیاز برای این رشته را فرا میگیرید و با دیپلم گرافیک فارغالتحصیل میشوید. البته بعضی از مراکز آموزشی نیز برای پذیرش در رشته گرافیک در هنرستان پایه دهم آزمون یا مصاحبههای علمی یا عملی مخصوص به خود را برگزار میکنند.
دروس رشته گرافیک در هنرستان چیست؟
در جدول زیر، مهمترین دروس رشته گرافیک در پایههای دهم، یازدهم و دوازدهم اشاره شده است:
دروس رشته گرافیک در هنرستان | |
دروس تخصصی | دروس پایه و عمومی |
مبانی هنرهای تجسمی، تاریخ هنر ایران و جهان، خوشنویسی، عکاسی، علم مناظر و مرایا، مبانی تصویرسازی، اصول صفحهآرایی، خط در گرافیک، کارگاه چاپ دستی، انسان و محیط زیست، تفکر و سواد رایانهای | ریاضی، شیمی، فیزیک، تعلیمات دینی، عربی، فارسی، زبانهای خارجی، جغرافیا، تربیتبدنی و فارسی |
ورود به رشته طراحی گرافیک در دانشگاه
برای تحصیل در رشته طراحی گرافیک در دانشگاه باید در کنکور هنر شرکت کنید و نمونه قبولی لازم برای پذیرش در این رشته را به دست بیاورید. برای شرکت در کنکور هنر، دو راه پیشروی شما است:
- تحصیل در رشته گرافیک زیرشاخه هنر در هنرستان و شرکت در کنکور هنر
- تحصیل در یکی از رشتههای تجربی، ریاضی یا انسانی و شرکت در کنکور هنر
- تحصیل در رشته کاردانی گرافیک با شرط معدل هنرستان بدون کنکور
برای موفقیت در کنکور هنر و کسب رتبه مناسب برای رشته گرافیک نیز باید دروس درک عمومی هنر، درک عمومی ریاضی و فیزیک و خلاقیت تصویری را بهخوبی مطالعه کنید زیرا دارای ضرایب ۱۲، ۵ و ۳ در آزمون کتبی هستند.افزون بر این، باید این نکته را بدانید که کنکور هنر برای قبولی در رشته طراحی گرافیک یک آزمون عملی نیز دارد که نتیجه آن با ضریب ۱۲ روی نمره و رتبه نهایی آزمون کتبی تاثیرگذار است. در این آزمون از هنرجویان خواسته میشود تا یک طرح گرافیکی را با سلیقه و ذوق هنری خود طراحی کنند.
دروس رشته گرافیک در دانشگاه چیست؟
پس از قبولی در رشته طراحی گرافیک در مقطع کارشناسی، دروس این رشته در ۱۴۰ واحد و در مدت زمان ۴ سال و ۸ ترم بگذرانید تا مهارتهای مورد نیاز برای کار بهعنوان گرافیست را یاد بگیرید.
دروس رشته گرافیک در دانشگاه | |
دروس پایه و اصلی | دروس تخصصی |
مبانی هنرهای تجسمی، هندسه مناظر و مرایا، کارگاه چاپ، کارگاه عکاسی، کارگاه حجمسازی، خوشنویسی، تصویرسازی، موشن گرافیک | کارگاه چاپ دستی و ماشینی، کارگاه ارتباط تصویری، کارگاه تصویرسازی، نقد آثار ادبی، تاریخچه کتابت، کارگاه عکاسی تخصصی |
به این نکته نیز اشاره کنیم که در گرافیک هنرستان، هنرجویان بیشتر با با اصول اولیه طراحی، مبانی هنرهای تجسمی، عکاسی و رنگشناسی آشنا میشوند. درحالیکه آموزش تخصصیتر گرافیک کامپیوتری و ساخت انیمیشن بیشتر در دانشگاهها صورت میگیرد.
دانشگاههای برتر رشته طراحی گرافیک
رشته گرافیک در دانشگاههای دولتی مانند دانشگاه هنر تهران و غیردولتی مانند دانشگاه آزاد در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکترا ارائه میشود. برای مقطع کارشناسی، میتوان دانشگاههای زیر را معتبرترین مراکز آموزشی رشته طراحی گرافیک در ایران دانست:
- دانشگاه هنر تهران
- دانشگاه تهران
- دانشگاه هنر اصفهان
- دانشگاه سوره
- دانشگاه هنر تبریز
- دانشگاه هنر شیراز
پذیرش بدون کنکور رشته گرافیک
رشته گرافیک پذیرش بدون کنکور نیز دارد. برای تحصیل در این رشته بدون کنکور چند روش و دانشگاه وجود دارد که عبارتاند از:
- کاردانی رشته گرافیک در چند دانشگاه سراسری بهصورت محدود
- کاردانی و کارشناسی دانشگاههای آزاد، علمیکاربردی و غیرانتفاعی
پذیرش بدون کنکور در رشته گرافیک مانند سایر رشتهها بر اساس سوابق تحصیلی یعنی نمرات و معدل دوره دوم متوسطه انجام میشود. اغلب هنرجویان متقاضی در هنرستانهای فنیحرفهای یا کاردانش دیپلم گرفتهاند.
گرایشهای رشته گرافیک در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد چیست؟
پس از شرکت در کنکور هنر و پذیرش در رشته طراحی گرافیک، هنرجویان میتوانند تحصیلات خود را در یکی از شاخههای رشته گرافیک ادامه دهند. این گرایش در مقطع کارشناسی دارای ۴ گرایش زیر است:
- تصویرسازی
- پوستر و نشانه
- چاپ و بستهبندی
- گرافیک تزیینی و محیطی
در صورت علاقهمندی به ادامه تحصیل نیز، فارغالتحصیلان رشته گرافیک در مقطع کارشناسی ارشد میتوانند در ۶ گرایش تصویر متحرک، ارتباط تصویری، تصویرسازی، نقاشی، عکاسی و مرمت اشیای فرهنگی و تاریخی تحصیلات خود را ادامه دهند. برای آشنایی با رشتههای دانشگاهی در حوزههای هنر پیشنهاد میکنیم از مجموعه فیلم آموزش معرفی رشتههای دانشگاهی فرادرس نهایت استفاده را ببرید که همه آموزشهای آن رایگان هستند.
یادگیری طراحی گرافیک بهصورت خودآموز
البته بسیاری از طراحان گرافیست بدون تحصیلات آکادمیک و بهصورت خودآموز در این رشته فعالیت میکنند بنابراین تنها راه ورود به این شغل، تحصیلات دانشگاهی نیست و این موضوع در مورد اغلب رشتههای دانشگاهی گروه هنر صادق است. با این حال، به نظر میرسد تحصیل در این رشته و یادگیری مهارتهای موردنیاز برای طراحی گرافیک از محیط دانشگاه میتواند زمینهساز ارتباطات قویتر و پیدا کردن فرصتهای شغلی بهتر برای این شغل باشد. مجموعه فیلم آموزش فتوشاپ، طراحی و گرافیک کامپیوتری از مقدماتی تا پیشرفته در فرادرس، در این زمینه بسیار کاربردی خواهند بود.
مزایا و معایب رشته گرافیک
تحصیل در رشته گرافیک و فعالیت بهعنوان طراح گرافیک مانند سفر در مسیری هیجانانگیز ولی پرچالش است و مثل هر شغل دیگری مزایا و معایب مختلفی را برای افراد به همراه دارد. در جدول زیر به چند مورد از مزایای طراحی گرافیک اشاره کردهایم:
مزایا و نقاط مثبت طراحی گرافیک | معایب و چالشها طراحی گرافیک |
فرصت ابراز خلاقیت و بیان ایدهها در قالب تصاویر | موعدهای تحویل کوتاه و انتظارات بالای مشتریان |
شغلهای متنوع با کار در طراحی چاپ، لوگو، وبسایت و … | اختلاف سلیقه کارفرما و طراح گرافیک |
بازارکار پررونق و فرصت فعالیت برای طراحان مبتدی و حرفهای | رقابت بالا در صنعت طراحی گرافیک |
انعطافپذیری زیاد و امکان کار در دفتر یا خانه | نیاز به ایجاد اصلاحات زیاد در طرحها بر اساس نظر مشتری |
تقویت مهارت حل مسئله برای برقراری ارتباط موثر با مخاطب | نیاز به یادگیری مداوم و بهروزرسانی دانش |
درآمد بالا با توجه به رشد کسبوکارهای آنلاین | آسیبهای جسمی کار طولانیمدت با کامپیوتر |
با توجه به نیاز گسترده به گرافیست در کسبوکارها، فرصتهای شغلی متنوع و هیجانانگیزی در زمینههایی مانند طراحی وب و اپلیکیشن، چاپ، بستهبندی و تبلیغات وجود دارد. دیدن اثربخشی آثار در دنیای واقعی یکی دیگر از جنبههای مثبت حرفه طراحی گرافیک است.
در این نوشته از مجله فرادرس، بهطور کامل توضیح دادیم رشته گرافیک چیست و کاربردها و مشاغل مهم آن کداماند. همچنین، مسیر تحصیلی و هزینههای این رشته را بررسی کردیم. رشته گرافیک برای کسانیکه استعداد و ذوق هنری دارند و تکنولوژی برای آنها جذاب است، گزینه بسیار مناسبی است.
source