«دستور زبان انگلیسی» (English Grammar) یکی از مهارتهای اصلی در یادگیری است و هر زبانآموزی باید با مباحث آن آشنا شود. برای آموختن گرامر منابع متعددی وجود دارد که با توجه به سطح زبان انگلیسی افراد میتوان از آنها استفاده کرد. این منابع اغلب به طور خاص برای گرامر در نظر گرفته شده است و به صورت گام به گام و اصولی مباحث گرامری مختلف را از سطوح مبتدی یا پیشرفته پوشش میدهد. در این آموزش از مجله فرادرس یاد میگیریم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم و در کنار آن با برخی از موضوعات و قوانین گرامری کاربرد آشنا خواهیم شد.
در ابتدای مطلب راههای تقویت گرامر را توضیح میدهیم و در ادامه انواع گرامر در زبان انگلیسی را به زبان ساده و با مثال یاد میگیریم. برای مثال، مباحثی مانند اجزای کلام، زمانهای انگلیسی، جملات شرطی و انواع جملات مجهول را یاد میگیرم. همچنین به برخی از اشتباهات رایج گرامری اشاره میکنیم که دانستن آنها برای هر زبانآموزی واجب است و به کمک آنها میتواند نقاط ضعف خود را برطرف کند.
چگونه گرامر خود را تقویت کنیم؟
گرامر مجموعهای از قوانین و مباحث کاربردی است که به کمک آن میتوانیم با دیگران ارتباط کلامی و نوشتاری درستی برقرار کنیم. هر زبانی برای خودش دستور زبانی دارد و برای هر دستور زبانی قواعد مشخصی تعریف شده است که در نهایت ساختارهای مختلف و جملات متنوعی را شکل میدهد.
برای شروع یادگیری بهتر است از ساختارهای ساده شروع کنید. به مرور که تسلط کافی پیدا کردید، میتوانید به سراغ ساختارهای پیچیدهتر بروید و در این مسیر از راهنماییهای اساتید زبان انگلیسی و افراد ماهر در این امر بهرهمند شوید. بازخوردهایی که این افراد میدهند، میتواند در نهایت تأثیر مهمی بر روند یادگیری شما داشته باشد.
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است با نکات مهمی آشنا شویم و هنگام مطالعه آنها را در نظر بگیریم. این موارد مهم و کاربردی را در ادامه بررسی کردهایم.
۱. با ساختارهای گرامری پایه آشنا شوید
قبل از اینکه به سراغ قوانین پیچیده بروید، منابع اصلی و پایه را در نظر بگیرید که برای شروع میتواند کمک زیادی به شما بکند. برای مثال، در ابتدا با اجزای کلام آشنا شوید تا بدانید که اسم، فعل، صفت، قید و مواردی از این قبیل چیست و چه کاربردی در جمله دارد. همچنین با ساختارهای جمله در زبان انگلیسی آشنا شوید تا بتوانید از جملات ساده، مرکب و پیچیده در مکالمه و نوشتههای خود استفاده کنید.
از دیگر مواردی که برای شروع پیشنهاد میشود، زمانهای انگلیسی است. به کمک آنها یاد میگیریم چه چگونه گرامر خود را تقویت کنیم. در این آموزش انواع زمانهای گذشته، حال و آینده را به کمک مثال بررسی خواهیم کرد.
۲. مطالعه منظمی داشته باشید
مطالعه و برنامهریزی درست و منظم میتواند به روند یادگیری شما کمک زیادی بکند و سرعت و کیفیت آن را بهتر کند. هر روز متنهایی به زبان انگلیسی بخوانید و سعی کنید دستور زبان را در قالب متن یاد بگیرید. همچنین هنگام خواندن، نکات مهم و حتی واژگان و اصطلاحات رایج و کاربردی را یادداشت کنید. سپس در مکالمات روزمره خود آنها را به کار ببرید و به این ترتیب گرامر خود را با تمرین کردن در محیطهای واقعی تقویت کنید.
۳. هر روز بنویسید
نوشتن مهارتی است که با آموختن آن میتوانید سایر مهارتها را نیز تقویت کنید. با نوشتن مثالهای مختلف و متنهای متنوع، به مرور زمان میتوانیم یاد بگیریم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم. با نوشتن خاطرات روزانه خود شروع کنید. حتی میتوانید فهرست کارهای ضروری و روزانه خود را بهجای اینکه به زبان فارسی بنویسید، به زبان انگلیسی یادداشت کنید. وقتی این کار را به طور مرتب انجام میدهید، به مرور زمان نوشتن این کارها برای شما سادهتر میشود و گرامر هم بهبود پیدا میکند.
۴. با قوانین گرامری آشنا شوید
درک قوانین گرامری به ما کمک میکند تا یاد بگیریم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم و به کمک این قواعد ساختارهای درستی را به کار ببریم. برای یادگیری قوانین گرامری هم توصیه میشود از قوانین پایه شروع کنید و با تمرین کردن بر آنها مسلط شوید. وقتی بر قوانین ساده گرامری مسلط میشوید، میتوانید به سراغ قوانین پیچیدهتر بروید و با نحوه استفاده از آنها آشنا شوید.
یکی از قوانین مهم گرامری «Subject-verb Agreement» است که مشخص میکند فاعل و فعل در جمله از نظر تعداد با هم مطابقت دارند. به شکل درست و نادرست جمله زیر توجه کنید.
Correct: She writes every day.
Incorrect: She write every day.
(در این مثال، فاعل سومشخص مفرد است و به همین دلیل فعل هم به صورت مفرد به کار میرود.)
از دیگر مواردی که در رابطه با قوانین گرامری باید بدانیم، نشانهگذاری است. استفاده از علامتهایی مانند ویرگول، نقطه، علامت سوال و… به ما کمک میکند تا در نوشتار انگلیسی منظور خود را بهتر به خواننده منتقل کنیم. در ادامه به سه مثال در این رابطه توجه کنید.
I like reading.
من به خواندن علاقه دارم.
Do you like reading?
آیا شما به خواندن علاقه دارید؟
Wow! That’s amazing!
وای! فوقالعاده است!
۵. از اپلیکیشنهای یادگیری گرامر استفاده کنید
علاوه بر کتاب، منابع دیگری مانند اپلیکیشن زبان انگلیسی یا پادکست هم وجود دارد که میتواند شما را در درک بهتر دستور زبان انگلیسی کمک کند. در ادامه لینک برخی از اپلیکیشنهای یادگیری گرامر و همچنین وبسایتهای آموزش گرامر را معرفی کردهایم.
- لینک وبسایت Preply: «+»
- لینک وبسایت British Council LearnEnglish: «+»
- لینک وبسایت Perfect English Grammar: «+»
- لینک دانلود اپلیکیشن English Grammar از گوگل پلی: «+»
- لینک دانلود اپلیکیشن English Grammar in Use & Test از گوگل پلی: «+»
- لینک دانلود اپلیکیشن LearnEnglish Grammar از گوگل پلی: «+»
- لینک دانلود اپلیکیشن Game to learn English از گوگل پلی: «+»
همچنین اگر قصد یادگیری گرامر انگلیسی را به کمک فیلمهای آموزشی دارید، پیشنهاد میکنیم فیلم آموزش گرامر زبان انگلیسی سطح متوسط تا پیشرفته از فرادرس را مشاهده کنید که مباحث متنوعی را پوشش داده است. لینک آن را هم برای دسترسی راحتتر در ادامه آوردهایم.
۶. در دورههای ترمیک ثبت نام کنید
از مزایای شرکت در دورههای ترمیک این است که شما را در مسیری قرار میدهد که باید تا انتهای آن پیش بروید. این دورهها معمولاً چون به صورت گروهی برگزار میشود، این فرصت را در اختیار شما قرار میدهد که با افراد دیگری که همسطح شما هستند همکلام شوید و در کنار آنها تمرین و فعالیتهای گروهی داشته باشید.
از طرف دیگر، قبل از شرکت در این دورهها، تعیین سطح میشوید و پس از آن کلاس و منابع مناسب شما مشخص میشود. بنابراین، دورههای ترمیک شما را از چالش انتخاب منبع نجات میدهد و ادامه راه را برای شما هموارتر میسازد. در کنار همه این موارد میتوانید از راهنماییهای استاد زبان خود نیز بهرهمند شوید.
آزمونهایی نهایی و میانترم نیز راه مناسبی برای ارزیابی عملکرد شما هستند و امکان ارتقا به دورههای بالاتر را فراهم میکنند. اگر هم نمره خوبی کسب نکنید، فرصت مجدد گذراندن آن دوره برای شما فراهم خواهد شد.
۷. زیاد تمرین کنید
بعد از یاد گرفتن هر مبحث گرامری، تمرین و تستهایی که در نظر گرفته شده به شما این امکان را میدهد که از یادگیری آن مبحث اطمینان حاصل کنید و برای یادگیری مباحث پیچیدهتر آمادگی کافی داشته باشید. برای تمرین کردن هم کتابهای گرامری گزینه مناسبی است و هم برخی از سایتها را میتوانید امتحان کنید. برخی از آنها حتی به صورت رایگان این تمرینها را در دسترس کاربران قرار دادهاند.
در کنار کتابهای آموزشی معمولاً «Workbook» هم به زبانآموزان داده میشود. برای هر درس تمرینهایی در این کتاب لحاظ شده است که به کمک آنها میتوانند میزان درکشان را از درس ارزیابی کنند. در کلاسهای زبان معمولاً هر جلسه یا بعد از تمام شدن هر درس، از زبانآموز خواسته میشود که به عنوان تکلیف «Workbook» را انجام دهد.
۸. گوش دهید و صحبت کنید
گرامر فقط برای نوشتن نیست؛ برای صحبت کردن و مکالمات روزمره هم از آنها استفادههای فراوانی میکنیم. یکی از روشهای مؤثر که به ما یاد میدهد چگونه گرامر انگلیسی خود را تقویت کنیم، گوش دادن به پادکست است. صحبت کردن با افراد انگلیسیزبان یا افرادی که به زبان انگلیسی تسلط کامل دارند نیز میتواند باعث تقویت دستور زبان شود.
یکی از تکنیکهایی که اخیراً برای تقویت مکالمه و دستور زبان انگلیسی طرفداران زیادی پیدا کرده، Shadowing است، یعنی تقلید از گوینده وقتی در حال صحبت کردن است. یعنی هر چیزی که میگوید را به صورت جمله یا عبارت و دقیقاً مانند لحن بیان او تقلید کنید. به این روش «Echoing» نیز گفته میشود و به کمک آن هم با واژگان و اصطلاحات جدید آشنا میشویم و هم یاد میگیریم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم. درواقع نوعی یادگیری ناخودآگاه اتفاق میافتد.
۹. درباره اشتباهات گرامری خود بازخورد بگیرید
وقتی به زبان انگلیسی صحبت میکنید یا مینویسید، بدون شک اشتباهات گرامری هم خواهید داشت. برای اینکه این اشتباهات را رفع کنید، کمک گرفتن از استاد زبان خود یا کسی که تسلط کاملی به زبان انگلیسی دارد میتواند اشتباهات گرامری شما را به حداقل برساند. پس برای ادامه این مسیر به بازخورد گرفتن در رابطه با اشتباهات گرامری نیاز دارید و همچنین باید یاد بگیرید که چطور در موقعیتهای دیگر این اشتباهات را تکرار نکنید.
برای اینکه با اشتباهات گرامری آشنا شوید، توصیه میکنیم فیلم آموزش اشتباهات رایج در گرامر را از فرادرس مشاهده کنید. لینک آن را نیز در ادامه مشاهده میکنید.
۱۰. از منابع مفید و کاربردی استفاده کنید
منابع گرامری مختلفی در بازار وجود دارد که میتواند با توجه به سطح زبان انگلیسی شما مؤثر عمل کند. اما از آنجا که تعداد آنها زیاد است، ممکن است برای تهیه نتوانید تصمیم درستی بگیرید. اگر در دورههای ترمیک ثبتنام کردهاید، معمولاً کتابی را به عنوان منبع اصلی و یک یا دو کتاب یا اپلیکیشن زبان انگلیسی را به عنوان منبع فرعی به شما پیشنهاد میکنند که در این صورت میتوانید برای ترم طبق همین روال پیش بروید. اما استفاده از منابع مناسب میتواند در یادگیری دستور زبان انگلیسی به شما کمک کند. بهترین کتابهای گرامر زبان انگلیسی را در ادامه معرفی کردهایم.
- کتاب English Grammar in Use
- کتاب Practical English Usage
- کتاب Complete English Grammar Rules
- کتاب English Grammar
- کتاب Essential Grammar in Use
یادگیری گرامر انگلیسی با فرادرس
دستور زبان انگلیسی را باید به مرور و گام به گام یاد گرفت. بنابراین توصیه میشود از یک برنامه مطالعاتی منظم کمک بگیرید تا در ادامه مسیر با مشکل مواجه نشوید. برای یادگیری کتابهای مختلفی در بازار وجود دارد که به طور اختصاصی به آموزش انواع مباحث گرامری از مقدماتی تا پیشرفته پرداخته است.
اما برای افرادی که منابع دیگری مانند اپلیکیشن یا پادکست زبان انگلیسی را ترجیح میدهند، شاید کتاب نتواند آنها را در یک روند پیوستهای هدایت کند. برای این دسته از افراد، فیلمهای آموزشی هم میتواند گزینه مناسبی باشد، چراکه هر زمان و هر جایی که باشند میتوانند مطالعه داشته باشند.
در فرادرس فیلمهای آموزشی متنوعی برای مباحث گرامر زبان انگلیسی تهیه شده است که انواع سطوح را از مقدماتی تا پیشرفته پوشش میدهد. در این فیلمهای آموزشی میتوانید با انواع اسم، فعل، صفت، قید و همچنین مباحث پیشرفتهتری مانند ساختار جملات مجهول، جملات پیچیده، جملات شرطی و.. آشنا شوید. لینک مجموعه فیلمهای آموزش گرامر زبان انگلیسی از فرادرس را در ادامه مشاهده میکنید.
انواع گرامر در زبان انگلیسی
منظور از انواع گرامر مباحث کاربردی و مهمی است که در گفتوگوهای روزمره با آنها زیاد سروکار داریم. همچنین برای موقعیتهای رسمی و نوشتاری میتوانیم از آنها کمک بگیریم. برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است عنوانهای این مباحث را بدانیم و کاربرد و ساختارهای آنها را یاد بگیریم. این مباحث را در ادامه فهرست کردهایم.
- «اجزای کلام» (Parts of Speech)
- «ساختار جمله» (Sentence Structure)
- «زمانها» (Tenses)
- «جملهوارهها و عبارتهای انگلیسی» (Clauses and Phrases)
- «حروف تعریف» (Articles)
- «توصیفکنندهها» (Modifiers)
- «مطابقت فاعل و فعل» (Subject-verb Agreement)
- «حرف اضافه و عبارت حرف اضافهای» (Preposition and Prepositional Phrases)
- «قوانین نشانهگذاری» (Punctuation Marks)
- «معلوم و مجهول» (Active and Passive)
- «جملات شرطی» (Conditional Sentences)
- «نقلقول» (Reported Speech)
در ادامه هر یک از این مباحث گرامری را بررسی خواهیم کرد و به کمک مثال با کاربردهای آنها آشنا میشویم.
اجزای کلام
«اجزای کلام» (Parst of Speech) در زبان انگلیسی به هشت دسته زیر تقسیم میشود و دانستن آنها میتواند به یادگیری گرامر و استفاده درست از ساختارهای زبانی کمک کند.
- «اسم» (Noun): کلمهای است که برای نامیدن شخص، شیء، مکان، گروه و… به کار میرود و انواع مختلفی دارد. در مثال زیر «man» به عنوان اسم به کار رفته است.
The young man bought a new car.
مرد جوان ماشین جدیدی خرید.
- «ضمیر» (Pronoun): به کلمهای گفته میشود که بهجای اسم مینشیند یا به آن اشاره میکند. ضمایر هم انواع مختلفی دارند. مثال زیر به ضمیر فاعلی اشاره دارد.
She can speak three languages.
او به سه زبان صحبت میکند.
- «فعل» (Verb): کلمه یا گروهی از کلمات است که انجام دادن کار یا حالتی را در زمان مشخصی به شخص نسبت میدهد. در مثال زیر «play» به عنوان فعل به کار رفته است.
They play soccer on the weekend.
آنها آخر هفته فوتبال بازی میکنند.
- «صفت» (Adjective): کلمهای است که ویژگیهای اسم یا ضمیر را توصیف میکند. کلماتی مانند «nice» یا «young» نقش صفت را دارند و اطلاعات بیشتری درباره اسم به ما میدهند. در مثال زیر «new» به عنوان صفت استفاده شده است.
She moved to a new city last year.
او سال گذشته به شهر جدیدی نقلمکان کرد.
- «قید» (Adverb): قید کلمهای است که فعل یا صفت را توصیف میکند و ویژگیهای آن را بیان میکند. قیدها نیز انواع مختلف دارند. در مثال زیر «usually» به عنوان قید زمان به کار رفته است.
He usually watches TV in the evening.
او معمولاً عصرها تلویزیون تماشا میکند.
- «حرف اضافه» (Preposition): به کلمهای گفته میشود که ارتباط بین دو چیز را در جمله مشخص میکند و قبل از اسم یا ضمیر قرار میگیرد تا کلمه دیگری را در جمله توصیف کند. در مثال زیر «on» به عنوان حرف اضافه به کار رفته است.
There is a book on the desk.
کتابی روی میز تحریر است.
- «حرف ربط» (Conjunction): برای ارتباط بین دو کلمه یا گروهی از کلمات در جمله به کار میرود. زبان انگلیسی از سه حرف ربط تشکیل شده است که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارد. در مثال زیر «and» به عنوان حرف ربط به کار رفته است.
John and Jack went to the park.
«جان» و «جک» به پارک رفتند.
- «حرف ندا» (Interjection): حرف ندا به کلمه یا جملهوارهای گفته میشود که بهتنهایی و بدون نیاز به جمله کامل معنی را منتقل میکند. حروف ندا در زبان انگلیسی انواع مختلفی دارند و به همین دلیل کاربردهای مختلفی هم برای آنها تعریف شده است. در مثال زیر «Wow» به عنوان حرف ندا استفاده شده و کاربرد آن برای بیان تعجب است.
Wow! I can’t believe you got an A on your exam!
وای! باورم نمیشود که در امتحانت نمره A گرفتی!
ساختار جمله
زبان انگلیسی سرشار از جملههای متنوع است. ساختار هر یک از این جملهها با هم فرق دارد، اما بیشتر آنها فاعل، فعل و مفعول دارند. اجزای یک جمله میتواند پیچیدهتر هم باشد و از جملهوارههای متعددی تشکیل شده باشد. بر همین اساس آنها را به چهار دسته زیر از نظر ساختار تقسیم میکنیم:
- «جملات ساده» (Simple Sentences)
- «جملات مرکب» (Compound Sentences)
- «جملات پیچیده» (Complex sentences)
- «جملات پیچیده-مرکب» (Compound-complex Sentences)
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است با ساختار جمله در زبان انگلیسی آشنا شویم. در ادامه هر یک از چهار ساختار فوق را با هم بررسی میکنیم. برای آشنایی با ساختار جمله، مشاهده فیلم آموزش ساختار جمله در زبان انگلیسی از فرادرس را پیشنهاد میکنیم که لینک آن در ادامه آورده شده است..
جمله ساده به جملهای گفته میشود که فاعل و فعل دارد و از یک جملهواره مستقل تشکیل شده باشد، مانند مثالهای زیر:
The cat sleeps.
گربه میخوابد.
You speak English.
شما به زبان انگلیسی صحبت میکنید.
He opened the door.
او در را باز کرد.
جمله مرکب به جملهای گفته میشود که دو جملهواره مستقل دارد که با حرف ربط به هم وصل شدهاند، مانند مثالهای زیر:
I wanted to go for a walk, but it started raining.
میخواستم قدم بزنم، اما باران شروع به باریدن کرد.
She cooked dinner, and he cleaned the dishes.
او شام پخت، و ظرفها را تمیز کرد.
The bus arrives late, so I will take a taxi.
اتوبوس دیر میرسد، به همین دلیل من با تاکسی میروم.
جملهواره پیچیده از یک جملهواره مستقل تشکیل شده است و دستکم یک جملهواره وابسته دارد، مانند مثالهای زیر:
Although it was raining, we went hiking.
اگرچه باران میبارید، ما به پیادهروی رفتیم.
Because she was tired, she went to bed early.
چون خسته بود، زود به رختخواب رفت.
If you study hard, you will pass the exam.
اگر سخت درس بخوانی، در امتحان قبول میشوی.
جملهواره پیچیده مرکب دستکم دو جملهواره مستقل دارد و یک یا چند جملهواره وابسته، مانند مثال زیر:
Although the exam was tomorrow, they did not feel confident they would pass, since they had not studied well.
اگرچه امتحان فردا بود، آنها مطمئن نبودند که قبول میشوند، چون خوب درس نخوانده بودند.
جملهواره و عبارتهای انگلیسی
«جملهواره» (Clause) به بخشی از جمله گفته میشود که فاعل و فعل دارد. برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم بهتر است با انواع جملهوارههای انگلیسی آشنا شویم. در ادامه به کاربرد آنها اشاره خواهیم کرد.
جملهوارهها را به سه دسته زیر تقسیم میکنیم:
- «جملهواره اسمی» (Nounc Clause)
- «جملهواره موصولی» (Relative Clause)
- «جملهواره قیدی» (Adverb Clause)
در ادامه چند مثال با انواع این جملهوارهها مشاهده میکنید، اما برای درک بهتر توصیه میکنیم به مطالب «عبارت اسمی در انگلیسی»، «عبارت موصولی» و «عبارت قیدی» از مجله فرادرس مراجعه کنید تا با کاربرد و ساختار آنها آشنا شوید.
Because she was late, we decided to start the meeting without her. (Adverb clause of reason)
چون دیر کرده بود، تصمیم گرفتیم جلسه را بدون او برگزار کنیم.
(جملهواره قیدی برای بیان دلیل)
I know that he is telling the truth. (Noun clause as the object of the verb “know”)
میدانم که او حقیقت را میگوید.
(جملهواره اسمی در نقش مفعول)
The boy who won the competition is my cousin. (Adjective clause describing “the boy”)
پسری که بنده مسابقه شد، پسرخاله/عمه/عمو/دایی من است.
(جملهواره موصولی برای توصیف «the boy»)
If you work hard, you will achieve your goals. (Adverb clause of condition)
اگر سخت کار کنی، به هدفت میرسی.
(جملهواره قیدی برای بیان شرط)
She was so tired that she fell asleep immediately. (Adverb clause of result)
او بهقدری خسته بود که بلافاصله خوابش برد.
(جملهواره قیدی برای بیان نتیجه)
در مقابل، «عبارت» (Phrase) به بخشی از جمله گفته میشود که معمولاً فاعل ندارد و نباید آن را بهجای جملهواره به کار برد. برای درک بهتر به مثالهای زیر توجه کنید که چگونه از Clause به Phrase تبدیل شدهاند.
Clause: The man who is standing by the door is my teacher.
Phrase: The man standing by the door is my teacher.
مردی که کنار در ایستاده معلمم است.
Clause: She left the room because she was angry.
Phrase: She left the room because of her anger.
او اتاق را ترک کرد چون عصبانی بود.
Clause: I enjoyed the book that you gave me yesterday.
Phrase: I enjoyed the book you gave me yesterday.
من از کتابی که دیروز برایم خریدی لذت بردم.
Clause: They went to the park so that they could play soccer.
Phrase: They went to the park to play soccer.
آنها به پارک رفتند تا فوتبال بازی کنند.
Clause: The house which was painted last year looks beautiful.
Phrase: The house painted last year looks beautiful.
خانهای که سال گذشته نقاشی شد زیبا به نظر میرسد.
حروف تعریف
«حروف تعریف» (Article) در زبان انگلیسی قبل از اسم قرار میگیرند و به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
سه نوع حرف تعریف در زبان انگلیسی وجود دارد. در دسته حرف تعریف معین «the» و در دسته نامعین «a» و «an» را داریم. از «a» و «an» برای توصیف اسامی مفرد و قابلشمارش استفاده میکنیم. «the» برای توصیف اسامی جمع و غیرقابلشمارش به کار میرود. اگر کلمه با «حرف صدادار» (Vowel) شروع شود، قبل از آن «an» میآوریم و اگر با «حرف بیصدا» (Consonant) شروع شود، «a» را قرار میدهیم.
کاربرد حروف تعریف را در دو مورد زیر خلاصه میکنیم:
- وقتی بخواهیم درباره اسمی صحبت کنیم که برای شنونده «نامعین» و ناشناخته است.
- وقتی شنونده درباره آن اطلاعاتی دارد و برایش شناختهشده و «معین» است.
برای درک بهتر مثالهای زیرا بخوانید. در این مثالها حرف تعریف به رنگی مشکی و اسم بعد از آن به رنگ سبز Bold شده است.
I saw a cat sitting on the fence.
من گربهای را دیدم که روی حصار نشسته بود.
She brought an apple for lunch.
او سیبی برای ناهار خرید.
The sun is shining brightly today.
خورشید امروز به روشنی میتابد.
I need a pen to write this note.
من برای نوشتن این یادداشت به خودکار احتیاج دارم.
We visited the Eiffel Tower when we were in Paris.
وقتی در پاریس بودیم، از برج ایفل دیدن کردیم.
توصیفکنندهها
«توصیفکنندهها» (Modifiers) کلماتی هستند که برای توصیف به کار میروند. برای مثال، وقتی میخواهیم درباره ظاهر کسی صحبت کنیم، یا وقتی قصد داریم درباره اتفاقی صحبت کنیم، از توصیفکنندهها کمک میگیریم. به کمک این گرامر، کلمه یا عبارت دیگری توصیف و معنی آن مشخص میشود. جایگاه آنها هم معمولاً قبل یا بعد از کلمهای است که توصیف میکنند.
در جملات زیر Modifiers را Bold کردهایم تا با نقش و جایگاه آنها در جملات انگلیسی بیشتر آشنا شوید.
The beautifully decorated room impressed all the guests.
(Modifier: “beautifully decorated” modifies “room”)
اتاقهایی که به زیبایی تزیین شده بودند، تمام مهمانان را تحت تأثیر قرار دارد.
She ran quickly to catch the bus.
(Modifier: “quickly” modifies “ran”)
او به سرعت دوید تا به اتوبوس برسد.
The extremely difficult exam stressed out the students.
(Modifier: “extremely difficult” modifies “exam”)
آزمونِ بسیار سخت بر دانشآموزان استرس زیادی وارد کرد.
We watched a movie about space exploration last night.
(Modifier: “about space exploration” modifies “movie”)
ما دیشب فیلمی درباره کاوش فضایی تماشا کردیم.
John, who is my best friend, helped me with the project.
(Modifier: “who is my best friend” modifies “John”)
«جان»، که بهترین دوستم است، در رابطه با پروژه کمکم کرد.
مطابقت فاعل و فعل
«مطابقت فاعل و فعل» (Subject-verb Agreement) یکی از نکات گرامری بسیار مهم است. اگر فاعل و فعل در انگلیسی با هم مطابقت نداشته باشند، جمله از نظر گرامری ساختار درستی ندارد. این مورد در رابطه با برخی از زمانهای انگلیسی بیشتر صدق میکند. برای مثال، در خصوص زمان حال ساده یا حال استمراری چون برای سومشخص مفرد باید از ساختار فعل متفاوتی استفاده کنیم. به مثال زیر دقت کنید.
She writes every day.
او هر روز مینویسد.
(در این مثال، «she» به عنوان ضمیر فاعلی سومشخص به کار رفته و بعد از آن فعل «writes» سومشخص گرفته است. پس مطابقت داشتن فاعل و فعل در این مورد اهمیت بسیار زیادی دارد.)
Interviews are one way to collect data.
مصاحبهها راهی برای جمعآوری دادهها هستند.
(در این مثال، فاعل به عنوان اسم جمع به کار رفته است و به همین دلیل همراه با آن از اسم جمع استفاده شده است.)
اما مطابقت فاعل و فعل همیشه به این سادگی نیست. گاهی تشخیص این موضوع سخت میشود و ممکن است زبانآموزان را سردرگم کند. به جمله زیر دقت کنید.
The student, as well as the committee members, is excited.
دانشآموز، به همراه اعضای انجمن، هیجانزده هستند.
(در این مثال، «the student» فاعل جمله است و فعل آن به صورت مفرد به کار میرود.)
Neither alternative hypothesis was accepted.
هیچیک از فرضیههای جایگزین قبول نشد.
(در این مثال، به خاطر کلمه «neither» در جمله، فعل به صورت مفرد به کار رفته است.)
در برخی موارد هم «اسم جمع» (Collective Noun) به کار میرود که با وجود اینکه معنی جمع دارد، اما فعل آن باید به صورت مفرد استفاده شود، مانند مثال زیر:
The committee participates in various volunteer activities in.
انجمن در فعالیتهای داوطلبانه مختلفی شرکت میکند.
حرف اضافه و عبارت حرف اضافهای
«حرف اضافه» (Preposition) در زبان انگلیسی به کلمهای گفته میشود که اسم، فعل و ضمیر را به هم وصل میکند. همچنین میتواند موقعیت مکانی یا زمانی کلمات را در جمله نشان دهد. برای مشاهده فیلم آموزش حرف اضافه زمان از فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید.
برای درک بهتر، حروف اضافه را در مثالهای زیر Bold کردهایم.
The book is on the table.
کتاب روی میز است.
We walked through the park to get to school.
ما برای رسیدن به مدرسه تا پارک پیاده رفتیم.
She is afraid of spiders.
او از عنکبوت میترسد.
I will meet you at 5 PM.
من ساعت ۵ شما را ملاقات خواهم کرد.
The plane flew over the mountains.
هواپیما بر فراز کوهها به پرواز درآمد.
«عبارت حرف اضافهای» (Prepositional Phrase) به عبارتهایی گفته میشود که با حرف اضافه شروع میشود و اطلاعات بیشتری به جمله اضافه میکند. این عبارتها میتوانند خاصیت اسمی، صفتی و قیدی داشته باشند و در جمله با این نقشها به کار بروند. رایجترین حروف اضافهای که عبارت حرف اضافهای با آنها شروع میشود را در جدول زیر مشاهده میکنید.
رایجترین حروف اضافه که عبارت حرف اضافهای با آنها شروع میشود | ||
from | after | to |
از | بعد | به |
in | by | of |
در | با | از |
over | behind | about |
روی | پشت | در مورد |
under | during | at |
زیر | در طول | در |
with | for | before |
با | برای | قبل |
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است با انواع حروف اضافه و عبارتهای حرف اضافهای در زبان انگلیسی آشنا شویم. در ادامه میتوانید مثالهای زیر را بخوانید که با عبارتهای حرف اضافهای نوشته شده است. کلمهای که عبارت حرف اضافهای آن را توصیف میکند Bold شده است.
I left the house before noon.
من قبل از ظهر خانه را ترک کردم.
He walked through the park.
او به سمت پارک قدم زد.
She sat beneath the tree.
او زیر درخت نشست.
The dog under the bed was scared.
سگِ زیر تخت ترسیده بود.
She lost the book with the red cover.
او آن کتاب با جلد قرمزرنگ را گم کرد.
قوانین نشانه گذاری
«علامتهای نشانهگذاری» (Punctuation Marks) به این دلیل استفاده میشوند که در نگارش زبان انگلیسی بتوانیم مقصود خود را راحتتر به مخاطب برسانیم. به بیان سادهتر، احساساتی که ما هنگام صحبت کردن با بالا یا پایین بردن صدای خود، مکث کردن، بیان تعجب و… بروز میدهیم، در نوشتار انگلیسی به صورت ویرگول، علامت سوال، علامت تعجب یا مواردی از این قبیل مشخص میشود.
رایجترین علائم نشانهگذاری در انگلیسی را در جدول زیر به زبان انگلیسی و فارسی مشاهده میکنید.
علامتهای نشانهگذاری در انگلیسی «Punctuation Marks» |
|
حروف بزرگ | Capital Letters |
نقطه | Full Stops |
علامت سوال | Question Marks |
ویرگول | Commas |
دونقطه | Colons |
نقطه ویرگول | Semi-colons |
علامت تعجب | Exclamation Marks |
گیومه | Quotationa Marks |
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم بهتر است با قوانین نشانهگذاری در انگلیسی آشنا شویم و بدانیم که چطور در جملات انگلیسی استفاده میشوند.
در ادامه چند مثال را مشاهده میکنید که در آنها از علامتهای نشانهگذاری استفاده شده است تا بهتر بتوانیم احساسات خود را به مخاطب منتقل کنیم.
Period (.): I love reading books in my free time.
نقطه (.): من عاشق کتاب خواندن در اوقات فراغتم هستم.
Question Mark (?): What time does the train arrive?
علامت سوال (؟): چه زمانی قطار میرسد؟
Exclamation Mark (!): Wow! This cake tastes amazing!
علامت تعجب (!): وای! این کیک مزه فوقالعادهای دارد!
Comma (,): I bought apples, bananas, and oranges from the market.
ویرگول (،): من سیب، موز، و پرتقال از سوپرمارکت خریدم.
Apostrophe (‘): Sarah’s dog loves to play in the park.
آپاستروف (‘): سگ سارا عاشق بازی کردن در پارک است.
معلوم و مجهول
«حالت معلوم» (Active Voice) در زبان انگلیسی به جملهای گفته میشود که ساختار آن با فاعل شروع میشود، با فعل ادامه دارد و در صورت نیاز به آن مفعول هم اضافه میشود. اما «حالت مجهول» (Passive Voice) را زمانی به کار میبریم که ساختار جمله شبیه حالت معلوم نیست. یعنی وقتی که فاعل جمله برای ما اهمیت زیادی ندارد یا نمیخواهیم به آن اشارهای داشته باشیم.
برای ساختن جمله مجهول، مفعول جمله معلوم را به ابتدای جمله منتقل میکنیم. سپس تغییری در ساختار فعل ایجاد میکنیم که به صورت «be + p.p» نوشته میشود و فعل «to be» با توجه به زمان فعل تغییر میکند. در نهایت هم اگر بخواهیم فاعل را در جمله داشته باشیم، آن را به انتهای جمله میبریم و قبل از آن حرف اضافه «by» را به کار میبریم.
گرامر معلوم و مجهول از مباحث مهم گرامری است و آموزش آن در سطوح متوسط یا حتی پیشرفته انجام میشود. با خواندن مثالهای زیر و دانستن فرق بین معلوم و مجهول بهتر میتوانیم درک کنیم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم.
Active Voice: The chef cooked a delicious meal.
Passive Voice: A delicious meal was cooked by the chef.
جمله معلوم: سرآشپز غذای خوشمزهای پخت.
جمله مجهول: غذای خوشمزهای توسط سرآشپز پخته شد.
Active Voice: She writes a letter every week.
Passive Voice: A letter is written by her every week.
جمله معلوم: او هر هفته نامه مینویسد.
جمله مجهول: هر هفته نامهای توسط او نوشته میشود.
Active Voice: The students will complete the project tomorrow.
Passive Voice: The project will be completed by the students tomorrow.
جمله معلوم: دانشآموزان فردا پروژه را کامل خواهند کرد.
جمله مجهول: پروژه فردا توسط دانشآموزان کامل خواهد شد.
Active Voice: They cleaned the house yesterday.
Passive Voice: The house was cleaned by them yesterday.
جمله معلوم: آنها دیروز خانه را تمیز کردند.
جمله مجهول: خانه دیروز توسط آنها تمیز شد.
Active Voice: He is reading an interesting book.
Passive Voice: An interesting book is being read by him.
جمله معلوم: او در حال خواندن کتاب جالبی است.
جمله مجهول: کتاب جالبی توسط او خوانده میشود.
جملات شرطی
جملات شرطی در زبان انگلیسی برای توصیف موقعیتی به کار میروند که نتایجی را در صورت وقوع به همراه دارد. این موقعیتها میتواند به زمان، حال، گذشته یا آینده اشاره داشته باشد و چیزی که اهمیت دارد، واقعی یا خیالی بودن آن است.
برای مشاهده فیلم آموزش نحوه استفاده از جملات شرطی در انگلیسی روزمره از فرادرس روی لینک زیر کیک کنید.
جملات شرطی را به سه دسته اصلی تقسیم میکنیم که عبارتند از:
- «جملات شرطی نوع اول» (Condtional Sentences Type I)
- «جملات شرطی نوع دوم» (Condtional Sentences Type II)
- «جملات شرطی نوع سوم» (Condtional Sentences Type III)
البته دو دسته از جملات شرطی هم وجود دارد که به نام «جملات شرطی نوع صفر» (Zero Conditionals) و «جملات شرطی میکس» (Mixed Conditionals) شناخته شده است. هر یک از این جملات کاربرد و ساختار متفاوتی دارند که در ادامه اشاره مختصری به آنها میکنیم تا یاد بگیریم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم.
جملات شرطی صفر برای صحبت کردن درباره موقعیتی است که به توصیف عادتهای کلی و حقایق میپردازد. هر جمله شرطی دو جملهواره به نامهای «If Clause» و «Result Clause» دارد. فعل هر دو جملهواره در حالت شرطی نوع صفر، حال ساده است. در ادامه مثالهای زیر را مشاهده میکنید که از نوع صفر هستند.
If you heat water to 100°C, it boils.
اگر آب را تا ۱۰۰ درجه گرم کنید، به جوش میآید.
If I don’t water the plants, they die.
اگر به گیاهان آب ندهید، میمیرند.
If you mix red and blue, you get purple.
اگر قرمز و آبی را با هم ترکیب کنید، رنگ بنفش به دست میآید.
If people exercise regularly, they stay healthy.
اگر مردم به طور منظم ورزش کنند، سالم میمانند.
If it rains, the ground gets wet.
اگر باران ببارد، زمین خیس میشود.
در جملات شرطی نوع اول، در If Clause از فعل حال ساده و در Result Clause از فعل آینده ساده استفاده میشود. این نوع جملات برای توصیف عملی در زمان حال و نتایج آن در آینده به کار میروند که احتمال وقوع آن وجود دارد و به همین دلیل به آن موقعیت واقعی گفته میشود. برای درک بهتر مثالهای زیر را بخوانید.
If it rains tomorrow, we will stay at home.
اگر فردا باران ببارد، ما در خانه میمانیم.
If she studies hard, she will pass the exam.
اگر او سخت درس بخواند، در امتحان قبول میشود.
If you don’t hurry, you will miss the bus.
اگر عجله نکنی، از اتوبوس جا میمانی.
If they call, I will answer immediately.
اگر آنها زنگ بزنند، من بلافاصله جواب میدهم.
If we save enough money, we will go on vacation.
اگر ما به اندازه کافی پول جمع کنیم، میتوانیم به مسافرت برویم.
جملات شرطی نوع دوم به عملی اشاره دارند که در زمان حال یا آینده درباره آن صحبت میکنیم، اما احتمال وقوع آن بسیار کم و تقریباً نزدیک به صفر است. بنابراین آن را یک موقعیت کاملاً خیالی و غیرواقعی در نظر میگیریم. فعل If Clause در زمان گذشته ساده و Result Clause با «would + verb» ساخته میشود. بهجای «would» میتوانیم از «could» یا «might» نیز استفاده کنیم. برای درک بهتر به مثالهای زیر توجه کنید.
If I had a million dollars, I would travel around the world.
اگر یک میلیون دلار داشتم، به دور دنیا سفر میکردم.
If she knew the answer, she would tell you.
اگر جواب را میدانست، به تو میگفت.
If we lived near the beach, we could go swimming every day.
اگر نزدیک ساحل زندگی میکردیم، میتوانستیم هر روز شنا کنیم.
If he were more patient, he would solve the problem easily.
اگر صبورتر بود، مشکلات را بهراحتی حل میکرد.
If they worked harder, they might achieve their goals.
اگر بیشتر کار میکردند، شاید به اهدافشان میرسیدند.
جملات شرطی نوع سوم برای توصیف موقعیتی در گذشته به کار میروند که اکنون که درباره آنها حرف میزنیم، بیشتر با حسرت یا افسوس بیان میکنیم. ساختار فعل در If Clause به صورت «had + p.p» و در Result Clause به صورت «would + have + p.p» تعریف میشود. برای درک بهتر مثالهای زیر را بخوانید.
If I had had enough money, I would have bought the house.
اگر پول کافی داشتم، آن خانه را خریده بودم.
(پول کافی نداشتم، در نتیجه نتوانستم آن خانه را بخرم.)
If I had won the lottery, I could have traveled around the world.
اگر بلیت بختآزمایی برنده شده بودم، میتوانستم به دور دنیا سفر کنم.
نقل قول در انگلیسی
پیشتر درباره جملات نقلقول در انگلیسی و افعال نقلقول توضیحاتی ارائه کردیم. یادگیری این مبحث گرامری در سطوح متوسط و پیشرفته میتواند به ما کمک کند تا در موقعیتهای مختلف بتوانیم از این جملات به درستی استفاده کنیم.
نقلقول به دو شکل «مستقیم» (Direct Speech) و «غیرمستقیم» (Indirect Speech) انجام میشود. نقلقول مستقیم زمانی است که شخصی جملهای را به زبان میآورد و دیگران در آنجا حضور دارند و میشنوند. اما نقلقول غیرمستقیم زمانی رخ میدهد که جملهای را از قول کسی نقل میکنیم. دو مثال زیر را در نظر بگیرید تا تفاوت نقلقول مستقیم و غیرمستقیم را بهتر درک کنید.
She said, “I am reading a book now.”
او گفت: «من الآن در حال کتاب خواندن هستم.»
She said that she was reading a book then.
او گفت که در حال کتاب خواندن است.
همانطور که مشاهده میکنید، در مثال اول، جمله نقلقول داخل «گیومه» (Quotation) قرار گرفته است، چون عیناً از زبان شخص نقل شده است. اما در جمله دوم دیگر به گیومه نیازی نیست، چون جمله از طرف شخصی روایت شده است که خودش گوینده آن جمله نیست.
برای درک بهتر میتوانید به چند مثال بیشتر توجه کنید. در این مثالها مهمترین نکته در خصوص زمان فعل جمله است که در حال نقلقول غیرمستقیم یک زمان به عقب برمیگردد.
Present Simple → Past Simple
Direct Speech: She said, “I study English every day.”
Reported Speech: She said that she studied English every day.
حال ساده ← گذشته ساده
نقلقول مستقیم: او گفت: «من هر روز زبان انگلیسی میخوانم.»
نقلقول غیرمستقیم: او گفت که هر روز زبان انگلیسی میخواند.
Present Continuous → Past Continuous
Direct Speech: He said, “I am watching a movie now.”
Reported Speech: He said that he was watching a movie then.
حال استمراری ← گذشته استمراری
نقلقول مستقیم: او گفت: «من الآن در حال دیدن فیلم هستم.»
نقلقول غیرمستقیم: او گفت که آن موقع در حال تماشای فیلم بود.
Past Simple → Past Perfect
Direct Speech: They said, “We finished the assignment yesterday.”
Reported Speech: They said that they had finished the assignment the day before.
گذشته ساده ← گذشته کامل
نقلقول مستقیم: آنها گفتند: «ما دیروز کارها را تمام کردیم.»
نقلقول غیرمستقیم: آنها گفتند که دیروز تکالیف را تمام کردهاند.
Future Simple → Future in the Past
Direct Speech: She said, “I will call you tomorrow.”
Reported Speech: She said that she would call me the next day.
آینده ساده ← آینده در گذشته
نقلقول مستقیم: او گفت: «من فردا با شما تماس میگیرم.»
نقلقول غیرمستقیم: او گفت که فردا با من تماس میگیرد.
Present Perfect → Past Perfect
Direct Speech: He said, “I have already completed my work.”
Reported Speech: He said that he had already completed his work.
حال کامل ← گذشته کامل
نقلقول مستقیم: او گفت: «من خیلی وفقت است که کارهایم را انجام دادهام.»
نقلقول غیرمستقیم: او گفت که خیلی وقت است کارها را انجام داده است.
روش یادگیری گرامر زمان های انگلیسی
یکی از نکات مهم در یادگیری گرامر آشنایی با زمانهای انگلیسی است. پیشتر با زمانهای انگلیسی آشنا شدیم. برای مطالعه بیشتر میتوانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.
زمانها به سه دسته اصلی تقسیم میشوند و هر یک از آنها چهار زیرمجموعه دارند. سه دسته اصلی شامل زمانهای گذشته، حال و آینده است که هر کدام از آنها به چهار دسته ساده، استمراری، کامل و کامل استمراری تقسیم میشوند. در جدول زیر میتوانید این زمانها را به انگلیسی و معادل فارسی مشاهده کنید.
زمانهای انگلیسی (English Tenses) |
||
گذشته (Past) |
حال (Present) |
آینده (Future) |
گذشته ساده (Past Simple) |
حال ساده (Present Simple) |
آینده ساده (Future Simple) |
گذشته استمراری (Past Continuous) |
حال استمراری (Present Continuous) |
آینده استمراری (Future Continuous) |
گذشته کامل (Past Perfect) |
حال کامل (Present Perfect) |
آینده کامل (Future Perfect) |
گذشته کامل استمراری (Past Perfect Continuous) |
حال کامل استمراری (Present Perfect Continuous) |
آینده کامل استمراری (Future Perfect Continuous) |
ازجمله چالشهایی که هنگام یادگیری گرامر با آن مواجه میشویم، انواع زمانها و نحوه بله کار بردن آنها در جملات گوناگون انگلیسی در محاوره و نوشتار است. به همین دلیل لازم است هم با فرمول زمانها در انگلیسی آشنا شویم و هم بدانیم که در چه مواقعی باید از آنها استفاده کنیم.
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است با مراحل یادگیری آنها آشنا شویم. در ادامه این موارد را به ترتیب توضیح دادهایم.
۱. با انواع زمانهای انگلیسی آشنا شوید
زمانها به این نکته اشاره دارند که عملی در چه بازه زمانی انجام میشود. همانطور که گفته شد، در زبان انگلیسی زمانها را به سه گروه اصلی و چهار زیرمجموعه تقسیم میکنیم. بنابراین، در کل ۱۲ زمان مختلف داریم که برای تقویت گرامر لازم است با آنها آشنایی کامل پیدا کنیم.
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم و زمانهای انگلیسی را یاد بگیریم، بهتر است گام به گام با مراحل زیر پیش برویم تا نتیجه خوبی به مرور زمان حاصل شود. هر یک از مراحل زیر را در ادامه به طور کامل و با مثالهای متنوع توضیح میدهیم.
همانطور که اشاره شد، زمانها به سه دسته «گذشته» (Past)، «حال» (Present) و «آینده» (Future) تقسیم میشوند. هر کدام از آنها نیز چهار زیرمجموعه «ساده» (Simple)، «استمراری» (Continuous)، «کامل» (Perfect) و «کامل استمراری» (Perfect Continuous) را دارند. در پاسخ به این پرسش که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم باید انواع زمانها را یاد بگیریم و ساختار و کاربردهای هر یک را بدانیم. در ادامه به چند مثال اشاره کردهایم که با انواع زمانها ساخته شده است. ساختار فعل را نیز در هر یک از جملات Bold کردهایم. شکل منفی و سوالی هر یک را نیز با ترجمه فارسی مشاهده میکنید.
انواع زمان حال
زمان حال به چهار دسته حال ساده، حال استمراری، حال کامل و حال کامل استمراری تقسیم میشود. برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است با ساختار این زمانها و کاربردهای آنها آشنا شویم. در ادامه برای هر یک مثالهایی ارائه کردهایم. برای آشنایی بیشتر با انواع زمانها در انگلیسی، مشاهده فیلم آموزش کتاب Grammmar in Use سطح مقدماتی فصل ۱ تا ۳ از فرادرس را پیشنهاد میکنیم که مناسب سطوح پایه و مقدماتی است. لینک آن در ادامه آورده شده است.
- حال ساده: از زمان حال ساده برای توصیف کارهای منظم و حقایق کلی استفاده میشود:
Affirmative: She writes every day.
مثبت: او هر روز مینویسد.
Negative: She does not write every day.
منفی: او هر روز نمینویسد.
Question: Does she write every day?
سوالی: آیا او هر روز مینویسد؟
- حال استمراری: از زمان حال استمراری برای صحبت کردن درباره عملی استفاده میشود که در حال استمرار است یا برای مدتی ادامه دارد:
Affirmative: She is writing a letter now.
مثبت: او الآن در حال نوشتن نامه است.
Negative: She is not writing a letter now.
منفی: او الآن در حال نوشتن نامه نیست.
Question: Is she writing a letter now?
سوالی: آیا او الآن در حال نوشتن نامه است؟
- حال کامل: از زمان حال کامل برای صحبت کردن درباره عملی استفاده میشود که در گذشته شروع و کامل شده، اما اثر آن تا به این لحظه باقی مانده است:
Affirmative: She has written three letters today.
مثبت: او امروز سه نامه نوشته است.
Negative: She has not written three letters today.
منفی: او امروز سه نامه ننوشته است.
Question: Has she written three letters today?
سوالی: آیا او امروز سه نامه نوشته است؟
- حال کامل استمراری: از زمان حال کامل استمراری برای صحبت کردن درباره عملی استفاده میشود که از گذشته شروع شده و تا به این لحظه ادامه داشته است:
Affirmative: She has been writing letters for two hours.
مثبت: او دو ساعتی مشغول نامه نوشتن بوده است.
Negative: She has not been writing letters for two hours.
منفی: او به مدت دو ساعت مشغول نامه نوشتن نبوده است.
Question: Has she been writing letters for two hours?
سوالی: آیا او به مدت دو ساعت مشغول نوشتن نامه بوده است؟
انواع زمان گذشته
زمان گذشته هم به چهار دسته گذشته ساده، گذشته استمراری، گذشته کامل و گذشته کامل استمراری تقسیم میشود. در ادامه کاربرد و ساختار هر یک را برای جملات مثبت، منفی و سوالی بررسی خواهیم کرد. برای مشاهده فیلم آموزش گرامر زبان انگلیسی سطح B1 به زبان فارسی از فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید.
- گذشته ساده: از زمان گذشته ساده برای توصیف عملی استفاده میشود که در زمان گذشته انجام شده و در همان زمان مشخص در گذشته تمام شده است:
Affirmative: She wrote a letter yesterday.
مثبت: او دیروز نامهای نوشت.
Negative: She did not write a letter yesterday.
منفی: او دیروز نامه ننوشت.
Question: Did she write a letter yesterday?
سوالی: آیا او دیروز نامه نوشت؟
- گذشته استمراری: از زمان گذشته استمراری برای توصیف عملی استفاده میشود که در بازه زمانی مشخصی در گذشته در حال استمرار بوده، اما کامل نشده است:
Affirmative: She was writing a letter when I called.
مثبت: وقتی من زنگ زدم او داشته نامه مینوشت.
Negative: She was not writing a letter when I called.
منفی: وقتی من زنگ زدم او مشغول نامه نوشتن نبود.
Question: Was she writing a letter when I called?
سوالی: آیا وقتی من زنگ زدم او مشغول نامه نوشتن بود؟
- گذشته کامل: از زمان گذشته کامل برای توصیف عملی استفاده میشود که قبل از عمل دیگری در گذشته انجام شده است.
Affirmative: She had written the letter before I arrived.
مثبت: قبل از اینکه من برسم او نامه را نوشته بود.
Negative: She had not written the letter before I arrived.
منفی: قبل از اینکه من برسم او نامه را ننوشته بود.
Question: Had she written the letter before I arrived?
سوالی: آیا قبل از اینکه من برسم او را نامه را نوشته بود؟
- گذشته کامل استمراری: از زمان گذشته کامل استمراری برای توصیف عملی استفاده میشود که قبل از عمل دیگری در گذشته، برای مدت زمان مشخصی در حال استمرار بوده و اندکی قبل از شروع عمل دوم کامل شده است:
Affirmative: She had been writing letters for an hour before the rain started.
مثبت: قبل از اینکه باران شروع به باریدن کند، او به مدت یک ساعت مشغول نوشتن نامه بود.
Negative: She had not been writing letters for an hour before the rain started.
منفی: قبل از اینکه باران شروع به باریدن کند، او به مدت یک ساعت مشغول نوشتن نامه نبود.
Question: Had she been writing letters for an hour before the rain started?
سوالی: آیا قبل از اینکه باران شروع به باریدن کند، او به مدت یک ساعت مشغول نوشتن نامه بود؟
انواع زمان آینده
آینده نیز به چهار دسته آینده ساده، آینده استمراری، آینده کامل و آینده کامل استمراری تقسیم میشود. در ادامه کاربرد و ساختار هر یک از این زمانها را بررسی خواهیم کرد. برای مشاهده فیلم آموزش زمان آینده سطح پایه از فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید.
- آینده ساده: از زمان آینده ساده برای توصیف عملی استفاده میشود که در زمان آینده انجام خواهد شد:
Affirmative: She will write a letter tomorrow.
مثبت: او فردا نامهای مینویسد.
Negative: She will not write a letter tomorrow.
منفی: او فردا نامه نمینویسد.
Question: Will she write a letter tomorrow?
سوالی: آیا او فردا نامه مینویسد؟
- آینده استمراری: از زمان آینده استمراری برای توصیف عملی استفاده میشود که در زمان آینده برای مدت مشخصی در حال استمرار خواهد بود:
Affirmative: She will be writing a letter at 5 PM.
مثبت: او ساعت ۵ عصر مشغول نوشتن نامه خواهد بود.
Negative: She will not be writing a letter at 5 PM.
منفی: او ساعت ۵ عصر مشغول نوشتن نامه نخواهد بود.
Question: Will she be writing a letter at 5 PM?
سوالی: آیا او ساعت ۵ عصر مشغول نوشتن نامه خواهد بود؟
- آینده کامل: از زمان آینده کامل برای توصیف عملی استفاده میشود که تا قبل از زمان مشخصی در آینده کامل خواهد شد:
Affirmative: She will have written the letter by the time you arrive.
مثبت: تا وقتی شما برسید او نامه را نوشته است.
Negative: She will not have written the letter by the time you arrive.
منفی: تا وقتی شما برسید او نامه را ننوشته است.
Question: Will she have written the letter by the time you arrive?
سوالی: آیا تا وقتی شما برسید او نامه را نوشته است؟
- آینده کامل استمراری: از زمان آینده کامل استمراری برای توصیف عملی استفاده میشود که در گذشته شروع شده، اما در زمان آینده تا زمان مشخصی ادامه خواهد داشت:
Affirmative: She will have been writing letters for two hours by the time you arrive.
مثبت: تا وقتی شما برسید او به مدت دو ساعت مشغول نوشتن نامه بوده است.
Negative: She will not have been writing letters for two hours by the time you arrive.
منفی: تا وقتی شما برسید او به مدت دو ساعت مشغول نوشتن نامه نبوده است.
Question: Will she have been writing letters for two hours by the time you arrive?
سوالی: آیا تا وقتی شما برسید او به مدت دو ساعت مشغول نوشتن نامه بوده است؟
۲. فرق بین زمانها را بدانید
یکی از بزرگترین مشکلاتی که زبانآموزان حین یادگیری گرامر با آن مواجه میشوند، فرق بین برخی از زمانها است که در ظاهر کاربرد مشابهی دارند. برای مثال، فرق بین حال کامل و گذشته ساده یکی از مباحث چالشبرانگیز در یادگیری زمانهای انگلیسی است که پیشتر در مجله فرادرس به آن پرداختیم. با دانستن برخی از نکات ساده مانند ساختار فعل و مشخصههایی چون قید زمان میتوانیم تفاوت بین زمانها را بهتر درک کنیم. دو مثال زیر را با هم مقایسه کنید.
I visited Paris last year.
من سال گذشته از پاریس دیدن کردم.
I have visited Paris twice.
من دو بار از پاریس دیدن کردهام.
در مثال اول، قید زمان «last year» و شکل فعل که به صورت گذشته ساده «visited» به کار رفته نشان میدهد که عمل در گذشته انجام و تمام شده است. اما در مثال دوم، قید زمان «twice» نشان میدهد که عمل در گذشته انجام شده، اما به بازه زمانی مشخصی اشاره ندارد. یعنی ممکن است فاعل جمله در آینده باز هم به پاریس سفر کند. همچنین ساختار فعل «have visited» نشان میدهد که زمان حال کامل است.
۳. جدولی برای مقایسه زمانها تهیه کنید
قدم بعدی این است که جدولی درست کنیم و تقسیمبندی زمانها را برای آن انجام دهیم. در جدول زیر میتوانید نمونهای از این تقسیمبندی را برای زمان حال ساده مشاهده کنید و سپس آن را برای سایر زمانها انجام دهید.
زمان | کاربرد | فرمول |
حال ساده | برای توصیف عادتها و حقایق کلی | Subject + base verb (+ s) |
Example: She writes English every day. |
۴. زمانها را به ترتیب از ساده به سخت یاد بگیرید
برای اینکه بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است زمانها را بهترتیب و از ساده به سخت یاد بگیریم. پیشتر اشاره کردیم که زمانهای انگلیسی را به چهار دسته ساده، استمراری، کامل و کامل استمراری تقسیم میکنند. سادهترین زمانها را از نوع ساده و استمراری میدانند و بعد از آن زمانهای کامل و کامل استمراری را در دسته زمانهایی قرار میدهند که یادگیری آنها دشوارتر است.
برای اینکه ترتیب یادگیری زمانها را از ساده تا پیشرفته یاد بگیریم و بدانیم چگونه گرامر خود را تقویت کنیم ، در ادامه آنها را به کمک مثال از ساده تا دشوار فهرست کردهایم. با در نظر گرفتن سطح زبان انگلیسی خود میتوانید مسیر مطالعه خود را پیش ببرید.
Present Simple
حال ساده
Example: I eat an apple every day.
مثال: من هر روز یک سیب میخورم.
Past Simple
گذشته ساده
Example: She visited the museum yesterday.
مثال: او دیروز از موزه دیدن کرد.
Future Simple
آینده ساده
Example: They will travel tomorrow.
مثال: آنها فردا به سفر خواهند رفت.
Present Continuous
حال استمراری
Example: I am reading a book.
مثال: من در حال کتاب خواندنم.
Past Continuous
گذشته استمراری
Example: He was cooking dinner when the phone rang.
مثال: وقتی تلفن زنگ خورد او مشغول شام پختن بود.
Future Continuous
آینده استمراری
Example: I will be studying at 8 PM tonight.
مثال: امشب ساعت ۸ شب در حال درس خواندن خواهم بود.
Present Perfect
حال کامل
Example: She has finished her homework.
مثال: او تکالیفش را تمام کرده است.
Past Perfect
گذشته کامل
Example: They had left before the movie started.
مثال: آنها قبل از اینکه فیلم شروع شود رفته بودند.
Future Perfect
آینده کامل
Example: He will have finished the project by tomorrow.
مثال: تا فردا پروژه را تمام خواهد کرد.
Present Perfect Continuous
حال کامل استمراری
Example: I have been working here for two years.
مثال: من به مدت دو سال است که در حال کار کردن بودهام.
Past Perfect Continuous
گذشته کامل استمراری
Example: She had been practicing piano for two hours before the recital.
مثال: او قبل از اجرای زنده در حال تمرین کردن پیانو بود.
Future Perfect Continuous
آینده کامل استمراری
Example: By next year, they will have been living in this city for a decade.
مثال: تا سال آینده، ده سالی خواهد شد که آنها در این شهر زندگی میکنند.
۵. تمرین کنید، تمرین کنید و تمرین کنید
تمرینهای منظم و مستمر میتواند در تسلط ما به دستور زبان انگلیسی تأثیر زیادی داشته باشد و به ما یاد میدهد چگونه گرامر خود را تقویت کنیم. برای این منظور پیشنهاد میکنیم راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- متنهای کوتاه بنویسید یا روزانه بخشهایی از مقالههای انگلیسی را که به علاقه دارید بخوانید.
- اشتباهات خود را شناسایی و رفع کنید.
- تمرینهای گرامری و تستهای مختلف انجام دهید.
- سعی کنید جملات را در قالب مکالمه یاد بگیرید یا اگر دوستانی دارید که انگلیسیزبان هستند یا سطح زبان خوبی دارند، میتوانید با آنها تمرین کنید.
- برای اینکه بدانیم چطور زبان انگلیسی خود را تقویت کنیم لازم است از استاد یا افرادی که به زبان انگلیسی تسلط کافی دارند بازخورد بگیریم.
۶. از شاخصهای زمانی کمک بگیرید
«شاخصهای زمانی» (Time Markers) به این دلیل در جمله به کار میروند که زمان جمله را مشخص کنند. برای مثال، قید زمان «yesterday» برای نشان دادن زمان گذشته ساده به کار میرود و «since» یا «for» جمله حال کامل را توصیف میکند.
اگر با این مشخصههای زمانی آشنا شویم، میتوانیم ساختار جملات انگلیسی را بهتر درک کنیم. در جدول زیر به برخی از این شاخصهای زمانی اشاره کردهایم که برای زمانهای حال ساده، گذشته ساده و آینده ساده کاربرد دارد.
شاخصهای زمانی Time markers |
||
گذشته ساده Past Simple |
حال ساده Present Simple |
آینده ساده Future Simple |
Yesterday | Always | Tomorrow |
Last week | Often | Next week |
in 1990 | Every day | In the future |
۷. مراقب اشتباهات گرامری رایج باشید
اشتباهات گرامری تا حد زیادی به یادگیری دستور زبان شما کمک میکند. اگر هنگام حرف زدن یا نوشتن اشتباه نداشته باشید، هیچوقت نمیتوانید متوجه نقاط ضعف خود بشوید و آنها را اصلاح کنید. البته در این راه اساتید زبان انگلیسی میتوانند کمک زیادی به شما بکنند. همچنین توصیه میشود به سراغ دوستان یا آشنایانی بروید که به زبان انگلیسی تسلط کافی دارند و میتوانند در رابطه با مشکلات گرامری به شما بازخورد بدهند.
برای مشاهده فیلم آموزش اشتباهات رایج گرامری از فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید.
در رابطه با اینکه چگونه گرامر خود را تقویت کنیم لازم است دو نکته زیر را مدنظر داشته باشیم:
- فرق زمان گذشته و حال را بدانیم و با کاربرد آنها در جمله آشنا شویم:
I have gone to Paris.
من به پاریس رفتهام.
(این مثال برای حال کامل است که به زمان مشخصی اشاره نمیکند.)
I went to Paris last year.
من سال گذشته به پاریس رفتم.
(این مثال برای زمان گذشته ساده است و به زمان مشخصی اشاره میکند.)
- فرق بین will و going to را بدانیم:
I will buy a car.
من ماشین میخرم.
(در این مثال از will برای گرفتن تصمیمات آنی و در لحظه استفاده شده است.)
I am going to buy a car.
من میخواهم ماشین جدیدی بخرم.
(در این مثال از going to برای تصمیمات برنامهریزیشده و قطعی استفاده شده است.)
۸. گرامر پیشرفته را تمرین کنید
بعد از اینکه با ساختارهای گرامری ساده آشنا شدید، دستور زبان پیشرفته را تمرین کنید و ساختارهایی مانند «جملات شرطی» (Conditional Sentences)، «نقلقول» (Reported Speech)، «مجهول» (Passive)، گرامر Inversion یا انواع Clause را یاد بگیرید. در آموزشهای قبلی به بررسی ساختار تکتک این مباحث گرامری پرداختهایم. در ادامه به دو مثال از جملات با ساختارهای پیشرفتهتر اکتفا میکنیم.
If I had studied, I would have passed.
اگر درس خوانده بودم، قبول میشدم.
(این مثال جمله شرطی نوع سوم است.)
She said she was studying.
او گفت که در حال درس خواندن است.
(این مثال نقلقول غیرمستقیم است.)
۹. به طور منظم روند پیشرفت خود را ارزیابی کنید
آزمونها و تمرینهایی که در کتابها یا سایر منابع گرامری لحاظ شده است، روش مهمی برای یادگیری و بهبود دستور زبان انگلیسی است. سعی کنید بعد از هر درس و هر نکته گرامری که یاد میگیرید، تمرینهای آن را نیز انجام دهید و مدام در صحبتهای خود آنها را به کار ببرید تا تسلط کافی پیدا کنید. به کمک تمرین و مثال یاد میگیریم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم و چطور در این مسیر با پشتکار قدم برداریم و به انتهای آن برسیم.
برخی از آزمونها به صورت رایگان و آنلاین در دسترس هستند، به همین دلیل گزینه مناسبی برای تمرین کردن و تقویت گرامر به شمار میروند.
۱۰. یادگیری را به سرگرمی تبدیل کنید
همانطور که اشاره شد، یادگیری گرامر انگلیسی مسیری پرچالش است و در این میان لازم است با پشتکار قدم برداریم و تا انتهای راه پیش برویم. برای این منظور، توصیه میکنیم روشهای زیر را امتحان کنید.
- فیلم با برنامههای تلویزیونی تماشا کنید و بر روی این موضوع تمرکز کنید که شخصیتها چطور از زمانهای انگلیسی در صحبتهای خود استفاده میکنند.
- دستور زبان انگلیسی را با بازی یاد بگیرید. حتی میتوانید با دوستان خود این نوع یادگیری را امتحان کنید. سری به سایتهای آنلاین بزنید و انواع بازیهای گرامری با زمانها را جستوجو کنید. سپس آنها را در برنامه یادگیری خود قرار دهید و در کنار روند یادگیری، به طور مرتب تمرین کنید.
- به زمانهای مختلف صحبت کنید و در این میان صدای خود را ضبط کنید. با این روش میتوانید روند پیشرفت خود را به طور مستمر ارزیابی کنید. پیشنهاد میکنیم برای شناسایی نقاط ضعف خود و رفع آنها از اساتید زبان انگلیسی بازخورد بگیرید.
معرفی فیلمهای آموزش کتاب Grammar in Use در فرادرس
یکی از راههایی که میتوانیم به کمک آن یاد بگیریم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم استفاده از کتابهای گرامری است. در این کتابها مباحث مختلف گرامری از ساده تا پیشرفته پوشش داده شده است و برای درک بهتر در انتهای هر درس تمرینهای مختلفی نیز ارائه شده است.
اما برای عدهای که فرصت مطالعه ندارند و برای آن دستهای که مشاهده فیلمهای آموزشی را به کتاب ترجیح میدهند، فیلمهای آموزش کتاب Grammar in Use در فرادرس در دسترس است. در این فیلمها، دستهبندی مجزایی بر اساس سطوح مختلف مقدماتی، متوسط و پیشرفته صورت گرفته است و بخشهای کتاب نیز در قالب فیلمهای مجزا آموزش داده شده است. برای مشاهده فیلمهای آموزش کتاب Grammar in Use از فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید.
جمعبندی
در این آموزش یاد گرفتیم که چگونه گرامر خود را تقویت کنیم. همچنین به نکاتی در خصوص انواع مباحث گرامری رایج و پرکاربرد اشاره کردیم و ساختار و کاربردهای آنها را به کمک مثال بررسی کردیم. در بخش جمعبندی باید به این نکته بپردازیم که برای یادگیری دستور زبان انگلیسی لازم است اول از همه تعیین سطح شویم تا بدانیم از کجا باید شروع کنیم. سپس با در نظر گرفتن منابعی که انتخاب کردهایم میتوانیم روند مطالعه را پیش ببریم.
یادگیری گرامر پروسهای زمانبر است و در این راه ممکن است با چالشهایی مواجه شویم که ما را از ادامه راه منصرف کند. داشتن پشتکار و تلاش برای استفاده از نکات گرامری که یاد گرفتهایم، در موقعیتهای مختلف میتواند در نهایت ما را به نتیجه دلخواه برساند. در این مسیر، کمک گرفتن از استاد زبان انگلیسی یا افرادی که بر نکات گرامری تسلط کافی دارند، میتواند نتیجه به مراتب بهتری داشته باشد، زیرا بازخوردهایی که این افراد میدهد، ما را با نقاط ضعف و اشتباهات گرامری آشنا میکند و میتوانیم آنها را به مرور زمان به حداقل برسانیم.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش گرامر زبان انگلیسی – به زبان ساده» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
source