مقاومت مصالح، یکی از شاخه‌های علم مواد است که به بررسی خصوصیات رفتاری مواد و سازه‌ها، بخصوص استحکام آن‌ها در شرایط بارگذاری مختلف می‌پردازد. این علم در تحلیل و طراحی سازه‌های عمرانی، تحلیل و طراحی قطعات مکانیکی و پیش‌بینی نقاط ضعف و شکست مواد کاربرد دارد. مقاومت مصالح، یکی از دروس تخصصی در اغلب رشته‌های مهندسی بوده و آشنایی با مفاهیم و پارامترهای آن، برای مهندسان عمران، مکانیک، معماری، معدن، مواد و بسیاری از رشته‌های مهندسی ضروری است. به همین دلیل، در این مطلب از مجله فرادرس، قصد داریم ببینیم مقاومت مصالح چیست و چگونه می‌توان مفاهیم و پارامترهای مرتبط با آن را به خوبی یاد گرفت.

فهرست مطالب این نوشته
997696

به منظور آشنایی با مقاومت مصالح و مفاهیم مرتبط با آن، ابتدا به تعریف کلی مقاومت مصالح می‌پردازیم. سپس، ضمن مرور پرکاربردترین و مهمترین اصطلاحات مورد استفاده در این حوزه، انواع تنش، انواع کرنش، روش‌های تحلیل تنش و کرنش، تبدیلات تنش و کرنش، تئوری‌های شکست، آزمون‌های آزمایشگاهی و نرم‌افزارهای مفید برای یادگیری مقاومت مصالح را معرفی می‌کنیم.

تعریف مقاومت مصالح چیست؟

«مقاومت مصالح» (Strength of Materials)، یک مفهوم اساسی در علوم مهندسی است که به توانایی مواد در تحمل نیروهای خارجی اشاره می‌کند. مهندسان با استفاده از این مفهوم، رفتار مواد در شرایط بارگذاری مختلف را مورد مطالعه قرار می‌دهند.

به طور کلی، مقاومت مصالح با تجزیه و تحلیل نحوه تغییر شکل مواد یا شکست آن‌ها در هنگام اعمال بار سر و کار دارد. این علم به مهندسان کمک می‌کند تا با پیش‌بینی شرایط رفتار مواد، به طراحی و ساخت سازه‌ها یا قطعات ایمن و کاربردی بپردازند.

تصویر گرافیکی یک تیر خم شده در حال فشار
مقاومت مصالح، با در نظر گرفتن میزان نیروی اعمال شده، جنس تیر و شرایط بارگذاری، به سوالات مرتبط با احتمال شکست یا عدم شکست تیر تحت بارگذاری پاسخ می‌دهد.

رابطه بین استاتیک و مقاومت مصالح چیست؟

«استاتیک» (Statics)، یکی از شاخه‌های علم مکانیک است که به تحلیل نیروها و گشتاورهای اعمال شده بر سیستم‌های فیزیکی متعادل می‌پردازد. به عبارت دیگر، در علم استاتیک، هیچ تغییر شکل، تغییر مکان یا تغییر شتابی بر اثر بارگذاری رخ نمی‌دهد. یادگیری استاتیک، پیش‌نیاز اصلی یادگیری مقاومت مصالح است.

بسیاری از مفاهیم معرفی شده در استاتیک، به صورت کامل‌تر و کاربردی‌تر در مقاومت مصالح مورد بررسی قرار می‌گیرند. بنابراین، برای تقویت پایه علمی خود و درک بهتر مفاهیم مقاومت مصالح، باید بر روی مفاهیم استاتیک تسلط پیدا کنید.

اگر می‌خواهید پایه علمی خود در زمینه استاتیک را تقویت کنید، مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش استاتیک فرادرس را به شما پیشنهاد می‌کنیم. لینک مشاهده فیلم‌های این مجموعه در ادامه آورده شده است.

اهمیت مقاومت مصالح در چیست؟

مطالعه مقاومت مصالح، به مهندسان کمک می‌کند تا با درک بهتر رفتار مواد در برابر بارها و تنش‌ها، به طراحی سازه‌های ایمن و بادوام بپردازند. علم مقاومت مصالح، ضمن کمک به تحلیل و پیش‌بینی عمر مفید سازه‌ها، موجب کاهش هزینه‌های ساخت می‌شود. دلیل این امر، انتخاب بهترین مواد برای کاربری‌های مورد نظر و کاهش ابعاد المان‌های تحت بار به دلیل بکارگیری مصالح مناسب است.

کاربردهای مقاومت مصالح چیست؟

مقاومت مصالح در بسیاری از حوزه‌های مهندسی کاربرد دارد. برخی از پرکاربردترین حوزه‌های کاربرد مقاومت مصالح عبارت هستند از:

  • مهندسان عمران و معماری از این علم برای طراحی سازه‌های مختلف نظیر ساختمان، سد، پل، تونل، جاده، سازه نگهبان و غیره استفاده می‌کنند.
  • در مهندسی مکانیک و هوافضا، مقاومت مصالح برای طراحی ماشین‌آلات، تجهیزات، قطعات، خودروها، هواپیماها و غیره به کار گرفته می‌شود.
  • مهندسان معدن، طراحی معادن زیرزمینی و روباز را بر اساس اصول مقاومت مصالح و تحلیل تنش انجام می‌دهند.
  • در علم مواد، مقاومت مصالح به منظور مطالعه رفتار مواد مختلف و ساخت مواد جدید با ویژگی‌های بهتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • مهندسان پزشکی، با بهره‌گیری از اصول مقاومت به طراحی تجهیزات پزشکی و عضوهای مصنوعی بدن می‌پردازند.

به طور کلی، در هر حوزه‌ای که نیاز به طراحی بر اساس خصوصیات مکانیکی مواد باشد، به دانش مقاومت مصالح نیاز خواهند بود.

مقاومت مصالح پیش‌نیاز چه مباحثی است؟

مقاومت مصالح، پیش‌نیاز بسیاری از دروس رشته‌های مهندسی مهندسی است. به عنوان مثال، در دانشجویان رشته مهندسی عمران، برای یادگیری مباحث مربوط به دروس سازه‌های فولادی، ساز‌ه‌های بتنی و مکانیک خاک، باید درس مقاومت مصالح را گذرانده باشند. برای دانشجویان رشته مهندسی مکانیک، این درس، پیش‌نیاز دروس مقاومت مصالح ۲ و دینامیک ماشین‌آلات است. دانشجویان مهندسی معدن نیز مقاومت مصالح را برای تقویت دانش پایه خود در حوزه مکانیک سنگ و خاک یاد می‌گیرند. در مجموع، مقاومت مصالح، زمینه لازم برای یادگیری مباحث پیشرفته‌تر در حوزه مطالعه و تحلیل خواص مکانیکی مواد در حوزه‌های مختلف را فراهم می‌کند.

بهترین منابع یادگیری مقاومت مصالح چه هستند؟

صفحه مجموعه فیلم های آموزش مقاومت مصالح فرادرس
برای مشاهده فیلم‌های مجموعه آموزش مقاومت مصالح فرادرس، بر روی تصویر کلیک کنید.

مقاومت مصالح، یکی از دروس اصلی رشته‌های عمران، مکانیک، معماری، مواد، معدن و بسیاری از رشته‌های مهندسی است. در این درس، دانشجویان با خواص مکانیکی مواد و اصول مطالعه رفتار مواد در شرایط بارگذاری مختلف آشنا می‌شوند. اهمیت درس مقاومت مصالح، محدود به دوره کارشناسی نیست. این درس، یکی از منابع کنکور ارشد در بسیاری از رشته-گرایش‌های مهندسی به شمار می‌رود. بنابراین، تسلط بر روی مفاهیم آن می‌تواند مسیر ادامه تحصیل شما را نیز هموارتر کند. به همین دلیل، دانشجویان و فارغ‌الحصیلان، همواره به دنبال بهترین منابع آموزشی برای یادگیری مقاومت مصالح هستند.

یک منبع آموزشی خوب، باید ضمن ارائه کامل و جامع تعاریف و مفاهیم تئوری، به حل مسائل کاربردی و مرتبط با رشته تحصیلی افراد بپردازد. فرادرس، به منظور برطرف کردن نیازهای دانشجویان رشته‌های مهندسی در زمینه یادگیری تخصصی درس مقاومت مصالح، مجموعه‌ای از فیلم‌های آموزشی جامع و مسئله‌محور را تهیه کرده است. لینک مشاهده فیلم‌های این مجموعه در ادامه آورده شده است:

مفاهیم اساسی مقاومت مصالح چه هستند؟

برای شروع یادگیری مقاومت مصالح، باید به سراغ آشنایی با اصلی‌ترین مفاهیم مرتبط با این علم بروید. در این بخش، به معرفی مفاهیم، اصطلاحات و پارامترهای پرکاربرد در حوزه مقاومت مصالح می‌پردازیم.

تعریف تنش در مقاومت مصالح چیست؟

«تنش» (Stress)، یکی از مفاهیم اصلی در مقاومت مصالح و علوم مهندسی است که عکس‌العمل ذرات ماده در برابر نیروهای خارجی را نمایش می‌دهد. البته تغییرات حرارتی، تغییر در رطوبت، قرارگیری در محیط‌های خورنده و عوامل دیگر نیز می‌تواند باعث ایجاد تنش در ماده شوند.

یک دست در حال فشار به توپ کوچک
فشار دست به توپ باعث ایجاد تنش در آن می‌شود.

برای درک مفهوم تنش، یک توپ را در نظر بگیرید. در حالت عادی، این توپ در شرایط تعادل قرار دارد. اگر سطح توپ را با دست فشار دهیم، نیروی اعمال شده توسط دست، باعث تو رفتن سطح توپ و ایجاد تنش در آن می‌شود. جهت این تنش، برخلاف جهت اعمال نیروی دست است. با برداشتن نیرو، سطح توپ به حالت اول بازمی‌گردد. تنش یا مقاومت ذرات درونی توپ در برابر نیروهای خارجی، باعث بازگشت سطح توپ به حالت اول می‌شود.

در منابع مهندسی، تنش را با حرف یونانی سیگما ((σ)( sigma ) نمایش می‌دهند. بر اساس تعریف، تنش از تقسیم نیرو (F)(F) بر مساحت سطح زیر نیرو (A)( A ) به دست می‌آید. به این ترتیب، فرمول کلی تنش عبارت است از:

σ=FAsigma=frac{F}{A}

واحد تنش در سیستم یکاهای بین‌المللی (SI)، نیوتون بر متر مربع (Nm2( frac { N } { m ^ 2 }تبدیل واحد پاسکال به پوند بر اینچ مربع، می‌توانید از رابطه زیر استفاده کنید:

1Pa=0/000145psi1 Pa = 0/000145 psi

توجه داشته باشید که تنش، یک کمیت تانسور بوده و مقدار و جهت آن در بعدهای مختلف و توسط یک ماتریس ۳ در ۳ نمایش داده می‌شود. به عبارت دیگر، تانسور تنش، دارای ۹ مولفه (سه مولفه نرمال و شش مولفه برشی) است.

[σxτxyτxzτxyσyτyzτxzτyzσz]left[begin{array}{ccc} sigma _ x & tau _ { x y } & tau _ { x z } \ tau _ { x y } & sigma _ y & tau _ { y z } \ tau_{ x z } & tau _ { y z } & sigma _ z end{array}right]

تعریف کرنش در مقاومت مصالح چیست؟

«کرنش» (Strain)، تغییر شکل نسبی ماده است که به دلیل وجود تنش در ماده به وجود می‌آید. به عنوان مثال، یک فنر را در نظر بگیرید. این فنر در حالت تعادل، طول مشخصی دارد. در صورت فشرده کردن فنر، طول آن کاهش می‌یابد. اگر اختلاف طول فنر در حالت فشرده نسبت به طول اولیه را به دست بیاوریم و حاصل آن را بر طول اولیه تقسیم کنیم، کرنش به دست می‌آید.

کرنش، یک کمیت بدون بعد است توسط کرنش‌سنج، اکستنسومتر، فتوگرامتری، تداخل‌سنجی و پراش اندازه‌گیری می‌شود. این کمیت را اغلب با حرف یونانی اپسیلون (ϵ)( epsilon ) نمایش می‌دهند. فرمول کرنش عبارت است از:

ϵ=LL0L0epsilon = frac { L – L _ 0 }{ L _ 0 }

  • L0L _ 0
  • LL: طول ثانویه (پس از اعمال تنش)

کرنش نیز مانند تنش، یک تانسور است. ماتریس کرنش، از ۹ مولفه نرمال و برشی تشکیل می‌شود.

ε=[ϵxxϵxyϵxzϵyxϵyyϵyzϵzxϵzyϵzz]=[ϵxx12γxy12γxz12γyxϵyy12γyz12γzx12γzyϵzz]varepsilon=left[begin{array}{cc} epsilon _ { x x } & epsilon _ { x y } & epsilon _ { x z } \ epsilon _ { y x } & epsilon _ { y y } & epsilon _ { y z } \ epsilon _ { z x } & epsilon _ { z y } & epsilon _ { z z } end{array}right]=left[begin{array}{c} epsilon _ { x x } & frac { 1 } { 2 } gamma _ { x y } & frac { 1 } { 2 } gamma _ { x z } \ frac { 1 } { 2 } gamma _ { y x } & epsilon _ { y y } & frac { 1 } { 2 } gamma _ { y z } \ frac { 1 } { 2 } gamma _ { z x } & frac { 1 } { 2 } gamma _ { z y } & epsilon _ { z z } end{array}right]

در بخش‌های بعدی، راجع به انواع تنش و کرنش صحبت خواهیم کرد.

تعریف بارگذاری در مقاومت مصالح چیست؟

اعمال نیرو به یک جسم، با عنوان «بارگذاری» (Loading) شناخته می‌شود. در مقاومت مصالح، مواد در شرایط بارگذاری مختلف مورد مطالعه قرار می‌گیرند. به طور کلی، بارگذاری‌های کششی، فشاری، خمشی، برشی و پیچشی، انواع اصلی بارگذاری در مقاومت مصالح هستند. این بارها به صورت متمرکز، گسترده یا کوپل به ماده وارد می‌شوند.

  • بار متمرکز یا منفرد: اعمال بار در ناحیه‌ای بسیار کوچک
  • بار گسترده: اعمال بار در محدوده‌ای نسبتا وسیع
    • بار گسترده یکنواخت: دارای شدت ثابت در محدوده بارگذاری
    • بار گسترده متغیر: دارای شدت متغیر در محدوده بارگذاری
  • کوپل یا زوج‌نیرو: اعمال نیروهای برابر در خلاف جهت یکدیگر

یادگیری انواع بارگذاری و انواع بار در مقاومت مصالح، برای مطالعه رفتار مواد ضروری است. مواد در شاریط بارگذاری مختلف، رفتار متفاوتی را از خود به نمایش می‌گذارند.

تعریف کمانش در مقاومت مصالح چیست؟

«کمانش» (Buckling)، پدیده‌ای است که بر اثر اعمال بارهای فشاری ناگهانی و بیش از حد تحمل اتفاق می‌افتد. این پدیده باعث تغییر شکل‌های جانبی عضوهای سازه‌ای، بخصوص تیرها و ستون‌ها می‌شود. کمانش دارای سه حالت کلی از جمله کمانش جانبی، کمانش موضعی و کمانش واپیچشی (ترکیبی از کمانش جانبی و موضعی) است.

یک ستون بتنی با آرماتورهای نمایان شده

پدیده کمانش و تاثیر آن بر مقاومت سازه، معمولا در طراحی ستون‌ها مورد مطالعه قرار می‌گیرد. فرمول محاسبه حداقل بار منجر به کمانش به صورت زیر نوشته می‌شود:

fcrπ2EIminL2f _ { c r } equiv frac { pi ^ { 2 } E I _ { min } }{ L ^ { 2 } }

  • EE: مدول الاستیسیته فولاد
  • lminl _ { min }
  • LL: ارتفاع ستون

در مطلب «طراحی دستی ستون فولادی» به طور مفصل راجع به تاثیر کمانش در محاسبات مربوط به طراحی سازه‌های فولادی صحبت کرده‌ایم.

تعریف ممان اینرسی در مقاومت مصالح چیست؟

«ممان اینرسی» (Moment of Inertia)، مقاومت جسم در برابر شروع یا توقف حرکت دایره‌ای است. تعریف این مفهوم مهم، معمولا در مبحث استاتیک و در قالب گشتاور دوم سطح مطرح می‌شود و به عنوان یکی از اصول تحلیل بارها و نیروها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حوزه مقاومت مصالح، ممان اینرسی به صورت پیشرفته‌تر و برای تحلیل تنش‌ها و تغییر شکل‌های ماده به کار گرفته می‌شود. فرمول کلی ممان اینرسی عبارت است از:

I=Σmiri2I = Sigma { m _ i r _ i ^ 2 }

I=dI=0mr2dmI = int d I = int _ 0 ^ m r ^ 2 d m

  • II : ممان اینرسی
  • mim _ i
  • rir _ i


تعریف الاستیسیته در مقاومت مصالح چیست؟

«الاستیسیته» (Elasticity)، تمایل بازگشت جسم جامد به شکل اولیه پس از بارگذاری و باربرداری است. اجسام جامد با قرارگیری در معرض بارهای مشخص، تغییر شکل می‌دهند. اگر پس از حذف بارهای اعمال شده، شکل جسم به حالت اول بازگردد، می‌گوییم آن جسم دارای خاصیت الاستیک یا کشسانی است.

یک فنر فلزی کوچک
اگر فنر را با دست فشار دهیم و سپس فشار را از روی آن برداریم، شکل فنر به حالت اولیه بازمی‌گردد.

تعریف الاستیسیته و تغییر شکل الاستیک، اهمیت بالایی در درس مقاومت مصالح دارد. رفتار مواد در اغلب موارد، در محدوده تغییر شکل الاستیک مورد بررسی قرار می‌گیرد. طراحی اغلب سازه‌ها و قطعات نیز به گونه‌ای انجام می‌شود که تغییر شکل آن‌ها تحت بارهای مورد انتظار در محدوده الاستیک باشد.


تعریف تغییر شکل پلاستیک در مقاومت مصالح چیست؟

«پلاستیسیته» (Plasticity)، تمایل جسم به تغییر شکل دائمی در هنگام بارگذاری و باربرداری است. اگر میزان بار اعمال شده به یک جسم، بیش از حد مشخصی باشد، پس از حذف بار، آن جسم به شکل اولیه بازنمی‌گردد و مقداری تغییر شکل را درون خود حفظ می‌کند.

پلاستیسیته و تغییر شکل‌های پلاستیک نیز از مفاهیم مهم در مقاومت مصالح است. مهندسان، همواره به دنبال طراحی سازه‌ها و قطعاتی هستند که تا حد ممکن، دچار تغییر شکل پلاستیک نشوند؛ زیرا این نوع تغییر شکل، فرآیند از بین رفتن استحکام ماده و نزدیکی آن به نقطه شکست را تسریع می‌بخشد.

تعریف تاب‌آوری در مقاومت مصالح چیست؟

«تاب‌آوری» (Resilience)، میزان انرژی قابل جذب توسط ماده تحت بارگذاری است که در صورت آزادسازی آن طی باربرداری، ماده به حالت اولیه خود بازمی‌گردد. هرچه تاب‌آوری ماده بیشتر باشد، مقاومت آن در برابر شوک و بارهای ضربه‌ای نیز افزایش می‌یابد.

تعریف شکست در مقاومت مصالح چیست؟

«شکست» (Failure)، عدم توانایی ماده یا المان سازه‌ای در تحمل بارهای اعمال شده و شروع به گسیختگی ناشی از تغییر شکل، ترک‌خوردگی و غیره است.

نمای نزدیک از ترک خوردن سطح ماده
نمایی نزدیک از ترک‌خوردگی سطح ماده

شکست، به دو نوع الاستیک خطی و الاستیک-پلاستیک تقسیم می‌شود. حالت‌ها (بازشدگی، لغزش، پارگی)، معیارها و تئوری‌های مختلفی برای تعریف شکست وجود دارند که برخی از آن‌ها در در درس مقاومت مصالح مورد بررسی قرار می‌گیرد.

چقرمگی در مقاومت مصالح چیست؟

«چقرمگی» (Toughness)، توانایی ماده در جذب انرژی و تغییر شکل پلاستیک، بدون رخ دادن شکست است. توجه داشته باشید که تاب‌آوری، در محدوده تغییر شکل الاستیک تعریف می‌شود اما چقرمگی، در محدوده تغییر شکل پلاستیک قابل تعریف است.

تعریف ماده شکل‌پذیر در مقاومت مصالح چیست؟

«ماده شکل‌پذیر» (Ductile Material)، ماده‌ای است که هنگام قرارگیری در معرض بارهای کششی و شروع تغییر شکل پلاستیک، کشیده می‌شود و شکست ناگهانی در آن رخ نمی‌دهد. به عنوان مثال، یک سیم مسی را در نظر بگیرید. اگر این سیم را از دو طرف بکشیم، ابتدا شکل مقطع آن تغییر می‌کند و کاهش می‌یابد. با افزایش نیروی کششی از دو طرف، طول سیم بیشتر می‌شود. این فرآیند تا زمانی که سطح مقطع سیم دیگر توانایی تحمل نیروهای کششی را نداشته باشد ادامه می‌یابد. در نهایت، شکست در سیم با جدایش دو طرف آن ( رخ می‌دهد. بسیاری از فلزات در گروه مواد شکل‌پذیر قرار دارند.

تعریف ماده شکننده در مقاومت مصالح چیست؟

«ماده شکننده» (Brittle Material)، ماده‌ای است که هنگام قرارگیری در معرض بارهای کششی، با افزایش بار و رسیدن به نقطه شکست، تغییر شکل زیادی از خود به نمایش نمی‌گذارد. به عبارت دیگر، شکست در ماده شکننده، به صورت ناگهانی رخ می‌دهد. به عنوان مثال، یک تیر بتنی را در نظر بگیرید. با اعمال بارهای زیاد بر روی این تیر، تغییر شکل چندانی در آن مشاهده نمی‌شود اما پس از عبور میزان بار از مقاومت، تیر به طور ناگهانی می‌شکند. البته مواد شکننده، معمولا پیش از شکست، علائمی مانند گسترش ترک را از خود به نمایش می‌گذارند.

تعریف خستگی در مقاومت مصالح چیست؟

«خستگی» (Fatigue)، یکی از پدیده‌های مهم در مطالعه رفتار مواد مهندسی است. این پدیده، هنگامی رخ می‌دهد که ماده، به طور متناوب تحت تاثیر بارهای تکراری قرار بگیرید. در این شرایط، حتی اگر شدت بارگذاری، کمتر از استحکام ماده باشد، خستگی باعث شکست می‌شود.

تعریف سخت‌شوندگی کرنش در مقاومت مصالح چیست؟

«سخت‌شوندگی کرنش» (Strain Hardening)، فرآیند و پدیده‌ای است که باعث افزایش مقاومت ماده در برابر تغییر شکل می‌شود. این فرآیند، معمولا به منظور افزایش استحکام فلزات و آلیاژهای فلزی، بخصوص آلیاژهای مورد استفاده در صنعت هوافضا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای ایجاد سخت‌شوندگی کرنش، ماده در ابتدا تحت تاثیر تنش‌های بیش از حد شروع تغییر شکل پلاستیک و کمتر از نقطه شروع گسیختگی قرار می‌گیرد. با حذف بارگذاری در این محدوده، ماده سعی در بازگشت به حالت اولیه خواهد داشت اما به دلیل بالا بودن میزان بارگذاری، مقداری تغییر شکل پلاستیک درون آن باقی می‌ماند. در این حالت، سطح تنش تسلیم ماده افزایش می‌یابد و برابر با تنش لحظه باربرداری می‌شود.

تعریف خزش در مقاومت مصالح چیست؟

«خزش» (Creep)، تغییر شکل آرام و پیوسته ماده است که در هنگام اعمال تنش ثابت در بازه زمانی طولانی و دمای بالا رخ می‌دهد. پدیده خزش، تغییر شکل دائمی و برگشت‌ناپذیر ماده را به همراه دارد.

نمای نزدیک از موتور هواپیما
اجزای موتورهای جت، به ویژه در بخش‌های داغ مانند کمپرسور، محفظه احتراق و توربین، در معرض شرایطی قرار دارند که خزش را تشدید می‌کند.

مطالعه پدیده خزش و شکست‌های ناشی از آن، معمولا بر روی قطعات و سازه‌هایی انجام می‌شود که در معرض حرارت بالا و تنش ثابت قرار می‌گیرند. به عنوان مثال، توربین‌های گازی، موتورهای جت، رآکتورهای هسته‌ای و حتی سازه‌های فلزی در هنگام آتش‌سوزی، مستعد پدیده خزش هستند.

تعریف قانون هوک در مقاومت مصالح چیست؟

«قانون هوک» (Hooke’s Law)، یکی از قوانین پرکاربرد و هم در دنیای مقاومت مصالح است که بر اساس آن، تغییر شکل‌های نسبتا کوچک ماده با میزان بار اعمال شده به آن، یک رابطه مستقیم و متناسب دارد. فرمول زیر، تعمیم این قانون برای تعریف رابطه بین تنش و کرنش در محدوده الاستیک است:

σ=Eϵsigma = E epsilon

  • σsigma: تنش
  • ϵepsilon: کرنش
  • EE: مدول الاستیسیته

تعریف مدول الاستیسیته در مقاومت مصالح چیست؟

مدول الاستیسیته یا «مدول یانگ» (Young’s Modulus)، توانایی ماده در تغییر شکل و کشیده شدن را نمایش می‌دهد. بر اساس یک تعریف دیگر، این مدول، معیاری برای بیان صلبیت ماده (مقاومت در برابر شکل‌پذیری) است. مدول الاستیسیته، از پرکاربردترین پارامترهای مورد استفاده در طراحی‌های مهندسی، بخصوص طراحی سازه‌ها و المان‌های تحت کشش و خمش محسوب می‌شود. محاسبه این مدول معمولا با استفاده از رابطه زیر صورت می‌گیرد:

Eσεε=F/AΔL/L0=FL0AΔL{ displaystyle E equiv { frac { sigma _ { varepsilon } } { varepsilon } } = { frac { F / A }{ Delta L / L _ { 0 } } } = { frac { F L _ { 0 } } { A Delta L } } }

  • σεsigma _ { varepsilon }
  • ϵepsilon: کرنش کششی
  • EE: مدول یانگ
  • FF: نیروی اعمال شده بر نمونه تحت کشش
  • AA: مساحت سطح مقطع در راستای عمود بر نیروی اعمال شده
  • ΔLDelta L: تغییرات طول نمونه در راستای بارگذاری

خزش و خستگی، دو مورد از مفاهیم بسیار مهم در دنیای مقاومت مصالح و علم مواد محسوب می‌شوند. اگر به یادگیری بیشتر در مورد این مفاهیم علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم فیلم آموزش خستگی و خزش مواد فرادرس را مشاهده کنید. لینک مشاهده این آموزش در ادامه آورده شده است.

تعریف نسبت پواسون در مقاومت مصالح چیست؟

«نسبت پواسون» (Poisson’s Ratio)، یکی از پارامترهای مهم در مطالعه خواص مکانیکی مواد است که میزان تغییر شکل نسبی در جهت عمود بر محور بارگذاری را نمایش می‌دهد. این پارامتر، کاربرد بسیار زیادی در تحلیل‌های مکانیک سنگ و خاک دارد. رابطه نسبت پواسون به صورت زیر نوشته می‌شود:

ν=ϵϵnu = – frac { epsilon ^ { prime } }{ epsilon }

  • νnu: نسبت پواسون
  • ϵepsilon ^ { prime }: کرنش جانبی
  • ϵepsilon: کرنش محوری

نسبت پواسون، معمولا عددی بین ۰ تا ۰/۵ است. مقدار این پارامتر در برخی از مواد عبارت است از:

  • مواد همسانگرد: ۰/۳۳
  • اکثر فلزات و مواد دیگر: بین ۰/۲۵ تا ۰/۳۳
  • بتن: ۰/۱ تا ۰/۲
  • چوب پنبه: نزدیک به صفر

تعریف مدول برشی در مقاومت مصالح چیست؟

«مدول برشی» (Shear Modulus)، معیاری برای ارزیابی توانایی ماده در تحمل تنش برشی و مقاومت آن در برابر کرنش‌های برشی است. مدول برشی در محاسبه دیگر خصوصیات مکانیکی ماده نظیر سختی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پارامتر، معمولا برای مواد تحت تغییر شکل‌های کوچک و الاستیک تعریف می‌شود. فرمول جبری محاسبه مدول برشی عبارت است از:

G=τxyγxyG = frac { tau _ { x y } }{ gamma _ { x y } }

  • GG: مدول برشی
  • τxytau _ { x y }
  • γxygamma _ { x y }

مدول برشی، کاربردهای زیادی در مهندسی سازه و تحلیل رفتار ساختمان‌ها، پل‌ها و دیگر سازه‌های مهندسی دارد. در علم مواد، از این مدول برای درک رفتار ماده در هنگام تغییر شکل استفاده می‌کنند.

تعریف مدول حجمی در مقاومت مصالح چیست؟

«مدول حجمی» (Bulk Modulus)، کمیتی است که توانایی ماده در برابر تحمل فشردگی و تغییر حجم را نمایش می‌دهد. این مدول، ارتباط بسیار نزدیکی با مفهوم تنش و کرنش حجمی دارد و یکی از پارامترهای مهم در انجام محاسبات مقاومت مصالح محسوب می‌شود. فرمول جبری مدول حجمی عبارت است از:

K=VΔPΔV=ΔPϵvK = – frac { V Delta P } { Delta V } = – frac { Delta P}{ epsilon _ v}

  • KK: مدول حجمی
  • VV: حجم اولیه
  • ΔPDelta P: تغییرات فشار
  • ΔVDelta V: تغییرات حجم


تعریف سختی در مقاومت مصالح چیست؟

صلبیت یا «سختی» (Stiffness)، پارامتری است که نحوه خم شدن نمونه تحت بارگذاری را نمایش می‌دهد. این پارامتر، در محدوده تغییر شکل الاستیک تعریف می‌شود. یک ماده می‌تواند دارای مقاومت بالا و در عین حال سختی پایین باشد. روش‌های مختلفی برای محاسبه سختی وجود دارد. این روش‌ها، به هندسه نمونه یا عضو سازه‌ای بستگی دارند. به عنوان مثال، سختی یک تیر تحت بارگذاری محوری برابر است با:

k=AEL0k = frac { A E } { L _ 0 }

  • kk: سختی
  • AA: سطح مقطع تیر
  • EE: مدول یانگ
  • L0L _0

انواع تنش در مقاومت مصالح چیست؟

تنش‌ها، انواع مختلفی دارند که هر یک از آن‌ها بر اساس معیارهایی نظیر نوع بارگذاری، خواص مکانیکی، تغییر نسبت به زمان و ویژگی‌های خاص، تقسیم‌بندی می‌شوند.

برای درک بهتر مفاهیم مقاومت مصالح و تسلط بر روی تحلیل رفتار مکانیکی مواد، باید با انواع تنش آشنا شوید.

تنش نرمال

«تنش نرمال» (Normal Stress)، بر اثر اعمال بارهای محوری در جهت عمود بر سطح مقطع ماده به وجود می‌آید. فرمول محاسبه تنش نرمال عبارت است از:

σ=FAsigma = frac{ F } { A }

تنش فشاری

«تنش فشاری» (Compressive Stress)، یکی از انواع تنش‌های نرمال است که مقاومت ماده در برابر کاهش طول ناشی از بارهای محوری فشاری را نمایش می‌دهد. ستون ساختمان، نمونه‌ای از یک جسم تحت تنش فشاری است. این تنش از رابطه زیر به دست می‌آید:

σc=FAsigma _ c =frac{ F }{ A }

تصویر گرافیکی یک المان تحت فشار - مقاومت مصالح چیست

برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.

تنش کششی

«تنش کششی» (Tensile Stress)، یکی دیگر از انواع تنش‌های نرمال است که مقاومت ماده در برابر افزایش طول ناشی از بارهای محوری کششی را نمایش می‌دهد. طناب مورد استفاده برای کشیدن ماشین (سیم بکسل)، نمونه‌ای از یک جسم تحت تنش کششی است. رابطه تنش کششی به صورت زیر نوشته می‌شود:

σt=FAsigma _ t =frac{ F }{ A }

تنش اصلی

«تنش اصلی» (Principal Stress)، اصطلاحی است که برای اشاره به بیشترین و کمترین مقدار تنش‌های نرمال اعمال شده به ماده مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر، تنش‌های نرمال ماکسیمم و مینیمم، تنش‌های اصلی هستند. مفهوم تنش‌ اصلی، در مکانیک خاک، مکانیک سنگ، دینامیک و بسیاری از مباحث مرتبط با مقاومت مصالح کاربرد دارد. به عنوان مثال، از مفهوم این تنش برای انجام محاسبات آزمایش مقاومت تک‌محوری و آزمایش مقاومت سه‌محوری، استفاده می‌شود.

تنش برشی

«تنش برشی» (Shear Stress)، حالتی از تنش است که باعث لغزش ذرات ماده روی صفحه‌ای مماس بر راستای اعمال نیرو می‌شود. در تنش برشی، معمولا بیش از یک نیرو به جسم وارد می‌شود. به عنوان مثال، بریدن کاغذ توسط قیچی را در نظر بگیرید. در این مثال، تیغه‌های قیچی، در خلاف جهت یکدیگر و به صورت مماس بر سطح مقطع کاغذ نیرو وارد می‌کنند. این نیروهای موازی و متقابل، باعث لغزش ذرات کاغذ در سطح مماس بر راستای اعمال نیروها می‌شوند. به این ترتیب، کاغذ برش می‌خورد.

تنش برشی با حرف یونانی تاو (τ)(tau ) نمایش داده می‌شود. فرمول کلی این تنش عبارت است از:

τ=FAtau = frac F A

در مکانیک سیالات، از فرمول زیر برای محاسبه تنش برشی استفاده می‌کنند:

τ=μdδdttau = mu frac { d delta } { d t }

تنش خمشی

«تنش خمشی» (Bending Stress)، بر اثر اعمال گشتاور خمشی به وجود می‌آید. این نوع تنش، باعث ایجاد همزمان تنش‌های فشاری و کششی درون ماده می‌شود. مرز بین این تنش‌ها، محور خنثی و بدون تنش است. یک تیر چوبی را با یک وزنه بر روی آن در نظر بگیرید. این تیر، تحت تنش خمشی قرار دارد. فرمول تنش خمشی، عبارت است از:

σb=MγIsigma _ { b } = frac { M gamma } { I }

  • σbsigma _ { b }
  • MM: گشتاور یا نیروی خمشی
  • γgamma: فاصله عمودی محل محاسبه تنش تا محور خنثی
  • II: ممان اینرسی

تنش پیچشی

«تنش پیچشی» (Torsional Stress)، در مواد تحت پیچش یا نیروی چرخشی تشکیل می‌شود. یک پارچه خیس را در نظر بگیرید. برای کشیدن آب این پارچه، می‌توانید دو طرف آن را با دستان خود بگیرید و بپیچانید. این کار، باعث ایجاد تنش پیچشی درون پارچه و خروج آب از آن می‌شود. فرمول تنش پیچشی عبارت است از:

τ=TrJtau = frac { T r } { J }

همانطور که مشاهده می‌کنید، پارامتر نشان‌دهنده تنش پیچشی نیز مانند تنش برشی، حرف یونانی تاو (τ)( tau ) است.

تنش هیدرواستاتیک

«تنش هیدرواستاتیک» (Hydrostatic Stress)، تنشی است که بر اثر اعمال نیروهای همه‌جانبه در ماده به وجود می‌آید. به عنوان مثال، یک جسم زیر آب را در نظر بگیرید. این جسم، از هر طرف توسط آب تحت فشار قرار دارد. در این شرایط، جسم زیر آب تحت تنش هیدرواستاتیک قرار می‌گیرد. اگر تنش هیدرواستاتیک به صورت فشاری و همسانگرد باشد، فرمول آن به صورت زیر نوشته می‌شود:

σh=σxx+σyy+σzz3sigma _ { h } = frac { sigma _ { x x } + sigma _ { y y } + sigma _ { z z } }{ 3 }

  • σxxsigma _ {x x }
  • σyysigma _ { y y }
  • σzzsigma _ { z z }
زیردریایی زیر آب
بدنه زیردریایی تحت تنش هیدرواستاتیک قرار دارد.

تا به اینجا، به معرفی انواع تنش بر اساس نوع بارگذاری پرداختیم. در ادامه، تعریف انواع تنش را بر اساس خواص مکانیکی مواد مرور می‌کنیم.

تنش الاستیک

«تنش الاستیک» (Elastic Stress)، تنشی است که با حذف عامل به وجود آورنده آن، ماده به حالت اولیه خود بازمی‌گردد. برای درک این تنش، یک فنر را در نظر بگیرید. اگر یک فنر را بر روی سطحی قرار دهیم و با دست خود بر روی آن نیرو وارد کنیم، فنر جمع می‌شود. با برداشتن دست، فنر به حالت اولیه بازمی‌گردد.

تنش پلاستیک

«تنش پلاستیک» (Plastic Stress)، تنشی است که در صورت حذف عامل به وجود آورنده آن، ماده به حالت اولیه خود بازنمی‌گردد و مقداری تغییر شکل در آن باقی می‌ماند. به عنوان مثال، یک قاشق را در نظر بگیرید. در صورت اعمال نیروی خمشی کافی با دستان خود می‌توانید قاشق را خم کنید. با این وجود، پس از توقف اعمال نیرو، شکل قاشق به همان صورت خم شده باقی می‌ماند و به حالت اولیه بازنمی‌گردد.

تنش تسلیم

«تنش تسلیم» (Yield Stress)، مرز تنش الاستیک و پلاستیک است. اگر تنش ایجاد شده در ماده از تنش تسلیم بیشتر شود، تغییر شکل‌های دائمی در ماده به وجود می‌آید. در صورت کمتر بودن تنش داخلی از تنش تسلیم، تغییر شکل‌های ماده قابل برگشت خواهند بود. تنش تسلیم، در طراحی‌های مهندسی و محاسبه ضریب ایمنی کاربرد دارد. در واقع می‌توان این تنش را به عنوان مهم‌ترین نوع تنش در مقاومت مصالح در نظر گرفت.

تنش نهایی

«تنش نهایی» (Ultimate Stress)، بیشترین تنش قابل تحمل توسط یک ماده است. به عبارت دیگر، اگر نیروها یا بارهای اعمال شده، باعث ایجاد تنشی بیشتر از تنش نهایی شوند، ماده می‌شکند.

تنش شکست

«تنش شکست» (Failure Stress)، تنشی است که در لحظه دقیق وقوع شکست در ماده به وجود می‌آید. مقدار این تنش، بسیار نزدیک به تنش نهایی است.

تنش مهندسی

«تنش مهندسی» (Engineering Stress)، تنشی است که مقدار آن بر اساس مساحت اولیه سطح مقطع ماده محاسبه می‌شود.

تنش واقعی

«تنش واقعی» (True Stress)، تنشی است که محاسبه مقدار آن بر اساس مساحت واقعی سطح مقطع ماده در هر لحظه از بارگذاری صورت می‌گیرد. در واقعیت، با گذر زمان و ادامه بارگذاری (معمولا پس از تنش تسلیم)، مساحت سطح مقطع ماده تغییر می‌کند. بنابراین، میزان تنش واقعی باید با استفاده از مساحت جدید محاسبه شود. رابطه زیر، تخمین خوبی از تنش واقعی در حجم ثابت را به دست می‌آورد:

σ~=σ(1+ϵ)tilde{sigma} = sigma ( 1 + epsilon )

  • σ~tilde{sigma}
  • σsigma تنش مهندسی
  • ϵepsilon: کرنش مهندسی

توجه داشته باشید که در اغلب موارد، استفاده از تنش مهندسی برای طراحی سازه‌ها و قطعات کافی است و نیازی به محاسبه تنش واقعی وجود ندارد. یکی دیگر از معیارهای دسته‌بندی انواع تنش، تغییرات میزان تنش در گذر زمان است. در ادامه، به معرفی تنش‌های موجود در این دسته‌بندی می‌پردازیم.

تنش استاتیک

«تنش استاتیک» (Static Stress)، تنشی است که مقدار آن در گذر زمان تغییر نمی‌کند. یک کمد بزرگ را در نظر بگیرید. وزن این کمد، همواره ثابت است. به علاوه، این وزن در قالب نیروی جاذبه به زمین وارد می‌شود. در نتیجه، کمد باعث ایجاد تنش استاتیک در سطح زیر خود می‌شود. اغلب تحلیل‌ها و طراحی‌های مهندسی، با فرض استاتیک بودن تنش‌ها انجام می‌گیرند.

تسلط بر روی حل مسائل استاتیک، درک شما از تنش استاتیک را بهبود می‌بخشد. به این منظور، یک مطلب مفید و کاربردی با عنوان «استاتیک به همراه حل مثال – از صفر تا صد» در مجله فرادرس تهیه شده است. پیشنهاد می‌کنیم برای محک زدن سطح دانش استاتیک خود، نگاهی به این مطلب بیاندازید.

تنش دینامیک

«تنش دینامیک» (Dynamic Stress)، تنشی است که مقدار آن در گذر زمان ثابت نیست. بار ناشی از زمین‌لرزه، یکی از مهم‌ترین منابع ایجاد تنش دینامیک است. اجسام متحرک نیز از عوامل ایجاد تنش دینامیک به شمار می‌روند. به عنوان مثال، خودروهای عبوری از روی پل، باعث به وجود آمدن تنش دینامیک درون عرشه پل می‌شوند. تحلیل رفتار سازه‌ها و قطعات مکانیکی در شرایط بارگذاری دینامیک، پیشرفته‌تر از شرایط بارگذاری استاتیک است. البته این نوع تحلیل، دید بهتری از رفتار مواد در شرایط واقعی به ما ارائه می‌دهد.

تصویر گرافیکی دو خودرو در حال حرکت روی پل
حرکت اتومبیل‌ها بر روی پل، باعث ایجاد تنش‌های دینامیک در عرشه پل می‌شود.

علاوه بر تنش‌های معرفی شده، برخی از تنش‌ها در گروه حالت‌های خاص تنش قرار می‌گیرند. در ادامه، به معرفی این نوع تنش‌ها می‌پردازیم.

تنش حرارتی

«تنش حرارتی» (Thermal Stress)، حاصل تغییرات شدید در دمای ماده یا قرارگیری آن در معرض تغییرات دمایی غیریکنواخت است. برای درک این نوع تنش، یک لیوان شیشه‌ای حاوی آب یخ را در نظر بگیرید. اگر آب یخ را خالی کنیم و به سرعت آب جوش درون لیوان بریزیم، به احتمال زیاد لیوان ترک می‌خورد و می‌شکند. دلیل این پدیده، ایجاد تنش‌های حرارتی ناشی از تغییرات ناگهانی و شدید دما است. البته برخی از انواع شیشه‌ها، به گونه‌ای تولید می‌شوند که تحمل این تنش‌ها را داشته باشند.

تنش لهیدگی

«تنش لهیدگی» (Bearing Stress)، تنش حاصل از نیروی فشاری بین دو جسم بهم‌چسبیده است. به عنوان مثال، چرخ‌دهنده‌های یک سیستم انتقال قدرت را در نظر بگیرید. تماس این چرخ‌دهنده‌ها با یکدیگر، باعث چرخش همزمان آن‌ها می‌شود. در هنگام چرخش، ناحیه تماس بین چرخ‌دنده‌ها، در معرض تنش لهیدگی قرار می‌گیرد.

تنش پسماند

«تنش پسماند» (Residual Stress)، تنشی است که پس از حذف عامل به‌وجودآورنده (نیرو یا بارهای خارجی)، درون ماده باقی می‌ماند. تغییر شکل پلاستیک، تغییرات دما یا تغییرات ساختاری، از عوامل ایجاد تنش پسماند در مواد هستند.

تنش صفحه‌ای

«تنش صفحه‌ای» (Plane Stress)، یکی از حالت‌های خاص تنش است که در آن، تمام مولفه‌های تنش درون یک صفحه قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر، در ماتریس تنش صفحه‌ای، یکی از مولفه‌های اصلی تنش برابر با صفر است.

تنش استوانه‌ای

«تنش استوانه‌ای» (Cylinder stress)، یکی از انواع توزیع تنش است که در اجسام استوانه‌ای با تقارن چرخشی رخ می‌دهد. بارگذاری بر روی اجسام استوانه‌ای با تقارن چرخشی، باعث ایجاد سه نوع تنش حلقوی (مماس بر دیواره استوانه)، شعاعی (هم‌صفحه با محور استوانه) و محوری (موازی با محور استوانه) می‌شود.

تنش بیومکانیکی

«تنش بیومکانیکی» (Biomechanical Stress)، بر اثر اعمال نیرو بر بافت‌های زنده به وجود می‌آید. به عنوان مثال، ورزش باعث ایجاد تنش بیومکانیکی در عضلات انسان می‌شود. این نوع تنش، برای طراحی و تولید عضوهای مصنوعی مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

تنش خستگی

«تنش خستگی» (Fatigue Stress)، تنش حاصل از بارگذاری‌های متناوب و تکراری است که در صورت تکرار آن به دفعات مشخص، ماده دچار گسیختگی و شکست می‌شود. تنش خستگی معمولا کمتر از مقاومت نهایی ماده است.

انواع کرنش در مقاومت مصالح چیست؟

انواع کرنش در مقاومت مصالح را می‌توان بر اساس منشا تقسیم‌بندی کرد. برای اغلب انواع تنش‌ها، یک نوع کرنش متناظر وجود دارد. به عنوان مثال، تنش‌های نرمال، باعث ایجاد کرنش‌های نرمال می‌شوند.

کرنش نرمال

«کرنش نرمال» (Normal Strain)، تغییر شکل نسبی ماده است که به دلیل حضور تنش نرمال به وجود می‌آید. رابطه کرنش نرمال عبارت است از:

ϵ=LL0L0=ΔLL0=δL0epsilon = frac { L – L _ 0 }{ L _ 0 } = frac { Delta L}{ L _ 0 } = frac { delta }{ L _ 0 }

کرنش کششی

«کرنش کششی» (Tensile Strain)، از انواع کرنش نرمال است که به دلیل وجود تنش کششی در ماده ایجاد می‌شود. کرنش کششی، افزایش طول ماده را به همراه دارد. به همین دلیل، مقدار آن را با علامت مثبت نمایش می‌دهند.

کرنش فشاری

«کرنش فشاری» (Compressive Stress) نیز از انواع کرنش نرمال به شمار می‌رود که بر اثر تشکیل تنش فشاری به وجود می‌آید. کرنش فشاری، باعث کاهش طول ماده می‌شود. به همین دلیل، آن را با علامت منفی نمایش می‌دهند.

کرنش برشی

«کرنش برشی» (Shear Strain)، کرنشی است که با تشکیل تنش‌های برشی در ماده به وجود می‌آید. این نوع کرنش، با عنوان کرنش زاویه‌ای نیز شناخته می‌شود؛ زیرا ماده پس از تغییر شکل، نسبت به حالت اولیه خود تغییر زاویه می‌دهد. به این زاویه، زاویه برش (θ)( theta ) می‌گویند. در اغلب منابع، کرنش برشی را با حرف یونانی گاما (γ)( gamma ) نمایش می‌دهند. فرمول این کرنش عبارت است از:

γ=tanθgamma = tan theta

یک المان تحت کرنش برشی - مقاومت مصالح چیست

کرنش صفحه‌ای

در «کرنش صفحه‌ای» (Plane Strain)، یکی از سه مولفه اصلی کرنش برابر با صفر است. به عبارت دیگر، این کرنش، بر روی یک صفحه رخ می‌دهد.

کرنش حجمی

«کرنش حجمی» (Volumetric Strain)، زمانی رخ می‌دهد که ماده در معرض تنش هیدرواستاتیک قرار داشته باشد. در این شرایط، تغییر ابعاد ماده در جهت‌های مختلف، یکسان است. رابطه زیر به منظور تعیین کرنش حجمی مورد استفاده قرار می‌گیرد:

ϵv=V2V1V1epsilon _ { v } = frac { V _ 2 – V _ 1 } { V _ 1 }

  • V1V _ 1
  • V2V _ 2

کرنش حرارتی

«کرنش حرارتی» (Thermal Strain)، تغییر شکل شکل نسبی ناشی از تنش‌های حرارتی است که به دلیل تغییرات شدید یا تغییرات غیریکنواخت دما رخ می‌دهد. کرنش‌های حرارتی، ارتباط بسیار نزدیکی با انقباض و انبساط حرارتی دارند. رابطه جبری برای محاسبه این کرنش‌ها به صورت زیر نوشته می‌شود:

ϵThermal=αΔTepsilon _ { Thermal } = alpha Delta T

  • ϵThermalepsilon _ { Thermal }
  • αalpha: ضریب انبساط حرارتی
  • ΔTDelta T: تغییرات دما

به دلیل تاثیر تغییر دما بر روی تغییر طول سازه‌ها، کرنش حرارتی در بسیاری از طراحی‌های عمرانی و مکانیکی مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

کرنش پسماند

«کرنش پسماند» (Residual Strain)، تغییر شکل نسبی ناشی از تنش‌های پسماند است. این نوع تغییر شکل، معمولا به دلیل اعمال تنش‌های حرارتی یا فرآیندهای مکانیکی نظیر جوشکاری، شکل‌دهی یا عملیات حرارتی به وجود می‌آید. برخی از کرنش‌های پسماند مطلوب بوده و برخی دیگر نامطلوب هستند. به عنوان مثال، تشکیل کرنش‌های پسماند کنترل شده در مواد شکننده، مقاومت آن‌ها در برابر تنش‌های فشاری را افزایش می‌دهد. این ویژگی کاربرد زیادی در تولید شیشه نشکن (سکوریت یا حرارت‌دیده) و بتن پیش‌تنیده دارد.

کرنش واقعی

«کرنش واقعی» (True Strain)، تغییر شکل نسبی ماده در هر لحظه از بارگذاری نسبت به حالت اولیه است. برخلاف فرضیات مورد استفاده برای ساده‌سازی محاسبات مهندسی، تغییر شکل مواد در حین بارگذاری، به طور پیوسته انجام می‌شود. به عبارت دیگر، اگر در هر لحظه از زمان بارگذاری، اقدام به اندازه‌گیری دقیق میزان تغییر شکل مقطع تحت بار کنیم، کرنش به دست آمده متفاوت خواهد بود. اندازه‌گیری کرنش واقعی، معمولا با استفاده از اکستنسومتر انجام می‌گیرد. فرمول تئوری برای محاسبه کرنش واقعی عبارت است از:

ε~=ln(A0A)tilde{varepsilon} = ln left ( frac { A _ 0 }{ A } right )

  • ε~tilde{varepsilon}
  • A0A _ 0
  • AA: مساحت سطح مقطع نمونه در نقطه شکست

کرنش مهندسی

«کرنش مهندسی» (Engineering Strain)، نسبت تغییر شکل در راستای اعمال نیرو به ابعاد اولیه است. اغلب مهندسان، از این کرنش برای انجام محاسبات مربوط به طراحی سازه‌ها و قطعات مکانیکی استفاده می‌کنند. رابطه بین کرنش مهندسی و واقعی به صورت زیر نوشته می‌شود:

ε~=ln(1+ϵ)tilde{varepsilon} = ln ( 1 + epsilon )

  • ε~tilde{varepsilon}
  • ϵepsilon: کرنش واقعی

کرنش جانبی

«کرنش جانبی» (Lateral Strain)، تغییر شکل نسبی ماده در راستای عمود بر محور بارگذاری است. این کرنش، در تحلیل رفتار انبساطی و انقباضی مواد هنگام قرارگیری در معرض بارهای فشاری و کششی اهمیت پیدا می‌کند.

کرنش طولی

«کرنش طولی» (Longitudinal Strain)، تغییر شکل نسبی ماده در راستای بارگذاری است. این نوع کرنش، به عنوان یکی از ساده‌ترین و اصلی‌ترین کرنش‌ها در مطالعه مواد تحت بارهای محوری مورد بررسی قرار می‌گیرد.

تحلیل تنش و کرنش در مقاومت مصالح چیست؟

برای تسلط بر روی درس مقاومت مصالح، باید با روش‌های مختلف تحلیل تنش و کرنش آشنا باشید.

به طور کلی، روش‌های تحلیل تنش و کرنش به سه دسته روش‌های آزمایشگاهی، روش‌های ریاضی و روش‌های گرافیکی تقسیم می‌شوند. در ادامه، به تعریف کلی این روش‌ها و برخی از ابزارهای پرکاربرد در این حوزه می‌پردازیم.

منحنی تنش-کرنش چیست؟

«منحنی تنش-کرنش» (Stress-Strain Curve)، یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین ابزارهای تحلیلی در مقاومت مصالح است که به منظور نمایش تغییر شکل ماده هنگام قرارگیری در معرض بارگذاری مختلف را نمایش می‌دهد. در بخش‌های قبلی، راجع به بارگذاری، تنش، کرنش، تغییر شکل الاستیک، تغییر شکل پلاستیک، شکست و بسیاری از مفاهیم و پارامترهای مهم در مقاومت مصالح آشنا شدید. منحنی تنش-کرنش، امکان نمایش این مفاهیم بر روی نمودار و محاسبه برخی از پارامترهای مهم مرتبط با آن‌ها را فراهم می‌کند. تصویر زیر، نمونه‌ای از یک منحنی تنش-کرنش است.

منحنی تنش کرنش و نقاط مهم روی آن - مقاومت مصالح چیست

برای مشاهده منحنی تنش-کرنش در ابعاد بزرگ‌تر، بر روی آن کلیک کنید.

نقاط مهم زیادی بر روی منحنی تنش-کرنش وجود دارند. با این وجود، حد الاستیک، به عنوان مهم‌ترین نقطه این منحنی محسوب می‌شود. اگر ماده‌ای تا حد الاستیک خود تحت بارگذاری قرار گیرد، پس از باربرداری، شکل آن به حالت اولیه بازمی‌گردد. در صورت افزایش بارگذاری و عبور سطح تنش از حد الاستیک، ماده وارد فاز تغییر شکل پلاستیک می‌شود. نمودار تنش-کرنش و حد الاستیک مشخص شده بر روی آن، در طراحی بسیاری از قطعات و سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نمودار، معمولا با انجام آزمایش‌های متخلف بر روی نمونه‌های آزمایشگاهی ترسیم می‌شود.

منحنی خستگی چیست؟

منحنی خستگی یا منحنی S-N، یک نمایش گرافیکی از رفتار ماده هنگام قرارگیری در معرض بارهای تکراری است. در محور عمودی این منحنی، تنش خستگی قرار دارد. محور افقی آن نیز تعداد چرخه‌های مورد نیاز برای ایجاد شکست را نمایش می‌دهد. این منحنی، با انجام آزمایش‌های متعدد بر روی نمونه‌های مختلف از یک ماده رسم می‌شود.

برای مشاهده منحنی خستگی (S-N) در ابعاد بزرگ‌تر، بر روی آن کلیک کنید.

دایره مور چیست؟

«دایره مور» (Mohr’s Circle)، یکی از ابزارهای تحلیلی و محاسباتی در مقاومت مصالح است که امکان نمایش حالت تنش و انجام تبدیلات تنش را فراهم می‌کند. این ابزار گرافیکی، به منظور تخمین سریع تنش‌های اصلی، تنش‌های برشی حداکثر و زاویه رخ دادن هریک از آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. دایره مور بر روی یک دستگاه محورهای دوبعدی رسم می‌شود. محور افقی در این دستگاه، تنش نرمال و محور عمودی، تنش برشی است.

دایره مور

مهندسان مکانیک از دایره مور برای تعیین مقاومت مواد استفاده می‌کنند. مهندسان ژئوتکنیک، این ابزار را به منظور تعیین مقاومت خاک و سنگ به کار می‌گیرند. مهندسان سازه نیز محاسبه مقاومت سازه و عضوهای سازه‌ای را به کمک دایره مور انجام می‌دهند. به طور کلی، در هر حوزه‌ای که صحبت از انجام محاسبات و تبدیلات تنش باشد، دایره مور کاربرد خواهد داشت.


تحلیل عددی تنش و کرنش چیست؟

روش‌های گرافیکی تحلیل تنش و کرنش، گزینه‌های خوبی برای تخمین سریع پارامترهای مورد نیاز برای طراحی‌های ابتدایی هستند. در اغلب موارد، تحلیل‌های دقیق‌تر، با استفاده از روش‌های عددی انجام می‌گیرند. این روش‌ها، مبنای ریاضی و تحلیلی قوی دارند. البته پارامترهای ورودی در بسیاری از روش‌های عددی، بر اساس فرمول‌ها و پارامترهایی هستند که در بخش‌های قبلی این مقاله به معرفی آن‌ها پرداختیم.

از پرکاربردترین و بهترین روش‌های تحلیل عددی تنش و کرنش می‌توان به روش اجزای محدود، تفاضل محدود و المان مجزا اشاره کرد. اغلب نرم‌افزارهای تخصصی این حوزه، بر اساس یکی از این روش‌ها ساخته شده‌اند.

اگر به یادگیری روش‌های عددی برای تحلیل تنش و کرنش در مسائل مهندسی، علاقه دارید، مشاهده فیلم آموزش نرم‌افزار اجزای محدود آباکوس فرادرس را به شما پیشنهاد می‌کنیم. لینک مشاهده این فیلم در ادامه آورده شده است.

تبدیلات تنش و کرنش در مقاومت مصالح چیست؟

تبدیلات تنش و کرنش، از مباحث بسیار مهم در مقاومت مصالح و تحلیل خواص مکانیکی مواد محسوب می‌شود. در بخش‌های قبل اشاره کردیم که دایره مور، ابزار بسیار خوبی برای انجام این تبدیلات است. اغلب فرمول‌های پایه در مقاومت مصالح، مولفه‌های اصلی تنش و کرنش را به ما می‌دهند.

تبدیلات تنش و کرنش، به ما کمک می‌کنند تا مقدار تنش و کرنش را در هر زاویه دلخواه نسبت به محورهای اصلی به دست بیاوریم. در ادامه، روابط جبری این تبدیلات را آورده‌ایم:

σθ=σx+σy2+σxσy2cos2θ+τsin2θsigma _ theta = frac { sigma _ x + sigma _ y } { 2 } + frac { sigma _ x – sigma _ y } { 2 } cos 2 theta + tau sin 2 theta

τθ=σxσy2sin2θ+τcos2θtau _ theta = – frac { sigma _ x – sigma _ y } {2 } sin 2 theta + tau cos 2 theta

  • θtheta: زاویه بررسی تنش و کرنش نسبت به افق
  • σθsigma _ { theta }
  • τθtau _ { theta }
  • σxsigma _ x
  • σysigma _ y
  • τtau: تنش برشی

تئوری شکست در مقاومت مصالح چیست؟

یکی دیگر از روش‌های رایج برای تحلیل تنش و کرنش، استفاده از تئوری‌های شکست تجربی است که توسط دانشمندان مختلف ارائه شده‌اند.

بسیاری از نرم‌افزارهای عددی، در کنار مبانی تحلیلی و ریاضی خود، از این تئوری‌ها برای تعریف رفتار مواد تحت بارگذاری استفاده می‌کنند. در این بخش، به معرفی برخی از متداول‌ترین و پرکاربردترین تئوری‌های شکست در حوزه مقاومت مصالح می‌پردازیم.

معیار شکست ترسکا چیست؟

«معیار ترسکا» (Tresca Criterion)، یکی از معیارهای پرکاربرد در مقاومت مصالح است که هم برای تحلیل شکست مواد شکل‌پذیر و هم برای تحلیل شکست مواد شکننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر اساس معیار ترسکا، شکست ماده زمانی رخ می‌دهد که تنش برشی ماکزیمم به یک مقدار مشخص رسیده باشد.

تئوری رانکین چیست؟

«تئوری رانکین» (Rankine’s Theory)، عامل شکست ماده را عبور سطح تنش‌های اصلی ماکزیمم از مقاومت تسلیم یا مقاومت کششی نهایی می‌داند. این تئوری در مطالعه شکست مواد شکننده بر اثر تنش‌های کششی به کار می‌رود.

تئوری مور-کولمب چیست؟

«تئوری مور-کولمب» (Mohr–Coulomb Theory)، یکی دیگر از مدل‌های تجربی پرکاربرد در تحلیل شکست مواد تحت بارگذاری است. این تئوری بیشتر برای مواد شکننده، بخصوص خاک‌های چسبنده و اصطکاکی کاربرد دارد. رابطه معیار شکست مور-کولمب، یکی از فرمول‌های معروف در حوزه مقاومت مصالح و مکانیک خاک و سنگ است. این رابطه به صورت زیر نوشته می‌شود:

τ=σtan(ϕ)+ctau = sigma tan ( phi ) + c

  • τtau: مقاومت برشی
  • σsigma: تنش نرمال
  • ϕphi: زاویه اصطکاک داخلی
  • cc: چسبندگی

اگر زاویه اصطکاک داخلی برابر با ۰ باشد، معیار مور-کولمب برابر با معیار ترسکا می‌شود. اگر این زاویه برابر با ۹۰ درجه باشد، معیار مور-کولمب، همان معیار رانکین خواهد بود.

معیار شکست هوک و براون چیست؟

«معیار شکست هوک و براون» (Hoek–Brown Failure Criterion)، از متداول‌ترین معیارهای مورد استفاده برای پیش‌بینی شکست در محیط‌های سنگی است. رابطه جبری این معیار به صورت زیر نوشته می‌شود:

σ1=σ3+Aσ3B2sigma _ 1 = sigma _ 3 + sqrt { A sigma _ 3 B ^ 2 }

  • σ1sigma _ 1
  • σ3sigma _ 3
  • AA و BB: ثابت‌های ماده

چگونه مقاومت مصالح و دروس مرتبط با آن را کامل یاد بگیریم؟

صفحه مجموعه فیلم های آموزش استاتیک فرادرس
برای مشاهده فیلم‌های مجموعه آموزش استاتیک فرادرس، بر روی تصویر کلیک کنید.

مقاومت مصالح، یک درس کاربردی است که در آن، دانشجویان با بسیاری از مسائل دنیای مهندسی آشنا می‌شوند. این موضوع، اهمیت یادگیری اصولی مقاومت مصالح و دروس مرتبط با آن را دو چندان می‌کند. برای شروع، به خاطر داشته باشید که پیش‌نیاز یادگیری درس مقاومت مصالح، درس استاتیک است. بنابراین، اگر می‌خواهید پایه علمی خود را قوی کنید، ابتدا به سراغ یادگیری کامل و تسلط بر روی مباحث استاتیک بروید. به این ترتیب، درک مفاهیم مقاومت مصالح برایتان ساده‌تر می‌شود. البته مسیر یادگیری شما در اینجا پایان نمی‌یابد.

دانشجویان رشته عمران، پس از یادگیری درس مقاومت مصالح می‌توانند به سراغ درس‌هایی مانند تحلیل سازه‌ها و مکانیک خاک بروند. برای دانشجویان مهندسی مکانیک، درس مقاومت مصالح ۱، مقدمه‌ای بر مسائل پیشرفته‌ای است که در درس مقاومت مصالح ۲ یاد می‌گیرند. دانشجویان مهندسی معدن، پس از گذراندن درس مقاومت مصالح، صلاحیت گذراندن دروس ژئوتکنیک و مکانیک سنگ را کسب می‌کنند. به طور کلی، مسیر یادگیری و بکارگیری مفاهیم مقاومت مصالح، از درس استاتیک شروع می‌شود و بسته به رشته شما، با یادگیری مباحث تخصصی‌تر و پیشرفته‌تر ادامه می‌یابد. فرادرس، با تهیه آموزش‌های جامع و کاربردی زیر، این مسیر را برای شما هموار کرده است:

آزمایشگاه مقاومت مصالح چیست؟

یادگیری اصول مقاومت مصالح، به مفاهیم تئوری و روابط محاسباتی محدود نمی‌شود. بسیاری از پارامترهای مورد نیاز برای مطالعه خواص مکانیکی مواد، با استفاده از آزمون‌های آزمایشگاهی به دست می‌آیند. بنابراین، دانشجویان رشته‌های دارای درس مقاومت مصالح، باید با مبانی آزمایش‌های مفید و کاربردی در این مبحث آشنا باشند. البته توجه کنید که مقاومت مصالح، شاخه‌های زیادی دارد و آزمایش‌های مرتبط با هر یک از این شاخه‌ها، معمولا به طور جداگانه آموزش داده می‌شوند.

به عنوان مثال، بتن، یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که در اجرای بسیاری از سازه‌ها و المان‌های سازه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مطلب «معرفی انواع آزمایش بتن تازه و سخت شده»، به طور کامل به این آزمایش‌ها پرداخته‌ایم. برخی از مهم‌ترین آزمایش‌های آزمایشگاه مقاومت مصالح عبارت هستند از:

  • آزمایش کشش: اندازه‌گیری مستقیم مقاومت کششی نهایی، کشیدگی ماکسیمم و کاهش مساحت سطح مقطع
  • آزمایش تیر معین: محاسبه خیز تیر در حالت‌های مختلف و محاسبه ضریب الاستیسیته
  • آزمایش تیر نامعین: اندازه‌گیری واکنش‌های تکیه‌گاهی در تیرهای نامعین
  • آزمایش تیر خمیده: تعیین تغییر شکل تیرهای خمیده
  • آزمایش پیچش: به دست آوردن مدول برشی
  • آزمایش کمانش: بررسی و تعیین خیز و بار بحرانی ستون‌ها در شرایط تکیه‌گاهی مختلف و محاسبه ضریب ارتجاعی تیرها
نمای نزدیک از انجام آزمایش مقاومت کششی بر روی یک نمونه به همراه اکستنسومتر
اندازه‌گیری کرنش نمونه فلزی در آزمایش مقاومت کششی

بهترین کتاب و منبع یادگیری مقاومت مصالح چیست؟

کتاب‌های زیادی در زمینه مقاومت مصالح تدوین شده‌اند. از بین منابع متعدد در این زمینه، عناوین زیر به عنوان بهترین کتاب‌ها برای یادگیری مقاومت مصالح به شمار می‌‌روند.

  • کتاب مقاومت مصالح بیر و جانسون: یکی از بهترین کتاب‌ها و مرجع اصلی آموزش مقاومت مصالح در بسیاری از دانشگاه‌ها است. این کتاب، با نثری روان، به توضیح مفاهیم پایه تا پیشرفته حوزه مقاومت مصالح می‌پردازد و مسائل کاربردی زیادی را در این زمینه حل می‌کند.
  • کتاب مقاومت مصالح پوپوف: یکی دیگر از کتاب‌های معروف و محبوب برای یادگیری مقاومت مصالح است. این کتاب، ضمن ارائه مفاهیم پایه‌ای از مکانیک جامدات و رفتار مواد مهندسی، حل مسائل مقاومت مصالح را آموزش می‌دهد. مقاومت مصالح پوپوف، بیشتر برای دانشجویان مهندسی مکانیک و عمران توصیه می‌شود.
  • کتاب مقاومت مصالح تیموشنکو: از منابع کلاسیک و معتبر در زمینه مقاومت مصالح است. این کتاب با ارائه مفاهیم پایه‌ای و پیشرفته، درک شما از تنش و کرنش را عمیق‌تر می‌کند. به دلیل جامعیت و پیشرفته بودن توضیحات، مطالعه مقاومت مصالح تیموشنکو، به دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران توصیه می‌شود.
  • کتاب مقاومت مصالح گری: یک منبع جامع برای درس مقاومت مصالح است. این کتاب با رویکرد کاربردی خود، به توضیح مفاهیم به همراه حل مثال‌های عملی می‌پردازد. مقاومت مصالح گری تلاش می‌کند پلی بین مفاهیم تئوری و کاربردهای عملی مقاومت مصالح به وجود بیاورد.
  • کتاب مقاومت مصالح راسل: یک منبع متفاوت در میان منابع یادگیری مقاومت مصالح است که با تاکیید بر درک مفهومی مباحث تئوری، از روش‌های تحلیلی و عددی برای حل مسائل استفاده می‌کند. این کتاب نیز مانند مقاومت مصالح گری، سعی در برقراری ارتباط بین مفاهیم تئوری با مسائل واقعی و کاربردی دارد.

بهترین کتاب برای یادگیری مقاومت مصالح، به هدف و نیازهای شما بستگی دارد. به طور کلی، اگر به دنبال یادگیری جامع مفاهیم کلیدی مقاومت مصالح هستید، مشاهده فیلم آموزش مقاومت مصالح فرادرس را به شما پیشنهاد می‌کنیم. این منبع آموزشی مفید و کاربردی، بر اساس کتاب‌های بالا، بخصوص مقاومت مصالح بیر-جانسون و پوپوف تهیه شده است. برای مشاهده این آموزش، بر روی لینک زیر کلیک کنید.

بهترین نرم‌افزار برای یادگیری مقاومت مصالح چیست؟

در آخرین بخش این مطلب از مجله فرادرس، به معرفی بهترین ابزارهای کامپیوتری در حوزه مقاومت مصالح، بخصوص تحلیل تنش و کرنش می‌پردازیم. نرم‌افزارهای زیادی برای تحلیل تنش و کرنش مواد وجود دارند. این نرم‌افزارها، امکان مطالعه بر روی خواص مکانیکی مواد و طراحی قطعات و سازه‌های ایمن را فراهم می‌کنند. اغلب نرم‌افزارهای مرتبط با مقاومت مصالح، از اصول روش‌های المان محدود و دیگر روش‌های عددی پیروی می‌کنند.

برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگ‌تر، بر روی آن کلیک کنید.

یکی از بهترین نرم‌افزارها برای یادگیری مقاومت مصالح و حل مسائل مرتبط با این حوزه، «ام‌دی‌سالیدز» (MDSolids) است. این نرم‌افزار، به منظور تحلیل خرپاها، تیرها، ستون‌ها، مخازن تحت فشار جدار نازک در شرایط بارگذاری محوری، پیچشی، خمشی و برشی و محاسبه تنش حاصل از آن‌ها به کار برده می‌شود.

از متداول‌ترین نرم‌افزارهای تحلیل تنش و کرنش در دنیای مهندسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • «انسیس» (Ansys): تحلیل اجزای محدود با قابلیت شبیه‌سازی بارگذاری‌های مختلف به همراه‌های تحلیل‌های حرارتی و دینامیکی
  • «سالیدورکس» (SolidWorks): طراحی سه‌بعدی و تحلیل مکانیکی با قابلیت
  • تحلیل و طراحی سازه‌های ساختمانی با قابلیت شبیه‌سازی رفتار مواد تحت بارگذاری‌های مختلف و تحلیل تنش
  • «آباکوس» (Abaqus): مدل‌سازی پیچیده و شبیه‌سازی پیشرفته رفتار مواد و سازه‌ها با قابلیت تحلیل غیرخطی و دینامیکی

نرم‌افزارهای تحلیل تنش و کرنش و نرم‌افزارهای مفید در حوزه مقاومت مصالح، به موارد بالا محدود نمی‌شوند. اگر دانشجوی رشته عمران یا رشته‌های مرتبط با حوزه ژئوتکنیک هستید، مطلب «نرم‌افزارهای مهندسی عمران» را مطالعه کنید. در این مطلب، به معرفی بسیاری از نرم‌افزارهای مفید و کاربردی برای مدلسازی، تحلیل و طراحی سازه‌های عمرانی و ژئوتکنیکی پرداخته‌ایم.

source

توسط expressjs.ir