الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال الگوهای قیمتی پیشرفتهای هستند که بر اساس اعداد فیبوناچی در نمودار تشکیل میشوند. الگوهای هارمونیک از چهار موج قیمتی در نمودار تشکیل میشوند. این موجهای قیمتی در نسبتهای فیبوناچی مشخصی نسبت به هم قرار میگیرند. پس از تکمیل این الگوهای قیمتی تریدرها میتوانند موقعیتهای مناسبی را برای ورود به معامله پیدا کنند. از سویی دیگر رفتار قیمتی در این الگوها به تریدرها این امکان را میدهد تا بتوانند سطوح مناسبی را برای تیک پروفیت نیز درنظر بگیرند. در این مطلب از مجله فرادرس انواع الگوهای هارمونیک گارتلی، خفاش، پروانه، خرچنگ و سایفر را شرح میدهیم و درباره تحلیل نمودار با الگوهای هارمونیک و ترید با استفاده از آنها توضیح میدهیم.

الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال
الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال یکی از انواع الگوهای قیمتی در نمودار هستند که رابطهای جدانشدنی با اعداد فیبوناچی دارند. الگوهای هارمونیک موجود در تحلیل تکنیکال با سطوح مهم فیبوناچی قابل تشخیص هستند. همانطور که ممکن است بدانید اعداد فیبوناچی همواره در طبیعت وجود دارند. در بازارهای مالی نیز نسبتهای مربوط به اعداد فیبوناچی را میتوان در نمودار قیمت رصد کرد.
ترید الگوهای هارمونیک در بازارهای مالی شامل شناسایی و استفاده از این الگوها برای انجام معاملات در بازار مربوطه است. در اکثر موارد الگوهای هارمونیک از چهار موج قیمتی در نمودار تشکیل میشوند که همگی منطبق با سطوح فیبوناچی هستند. بنابراین الگوهای هارمونیک را همواره با ابزارهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بررسی میکنند.
با توجه به اهمیت الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال، اندیکاتورها و نرمافزارهای متنوعی برای شناسایی این الگوها در نمودار قیمت طراحی شدهاند.
از الگوهای متداول هارمونیک در تحلیل تکنیکال میتوان به الگوهای گارتلی، خفاش، پروانه، سایفر و الگوی خرچنگ اشاره کرد.
یادگیری الگوهای هارمونیک با فرادرس
برای اینکه افراد بتوانند با استفاده از انواع الگوهای هارمونیک تریدهای موفقی انجام دهند، لازم است تا پس از آشنایی با انواع این الگوها در تحلیل تکنیکال، در شناسایی این الگوها در نمودار قیمت مهارت لازم را کسب کنند. الگوهای هارمونیک یکی از انواع الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال است که تریدرها با استفاده از آنها میتوانند روندهای آتی قیمت در نمودار را پیشبینی کنند.
برای اینکه تریدرها بتوانند از این الگوهای قیمتی به درستی استفاده کنند، در ابتدا لازم است تا با مفاهیم اصلی در تحلیل تکنیکال همانند نواحی حمایت و مقاومت و خطوط روند آشنا شوند. استفاده از ابزارهای دیگر تحلیلی همانند انواع اندیکاتورها و اسیلاتورها نیز به تریدرها کمک میکند تا بتوانند سیگنالهای دریافتی را با اطمینان بیشتری در معاملات خود استفاده کنند.

برای یادگیری الگوهای هارمونیک با فرادرس افراد میتوانند از فیلمهای آموزشی متنوع تهیه شده در حوزه تحلیل تکنیکال و الگوهای هارمونیک استفاده کنند. در ادامه لینک برخی از این آموزشها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
برای دسترسی به فیلمهای آموزشی بیشتر در حوزه بورس و تحلیل تکنیکال میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
انواع الگوهای هارمونیک
با توجه به سطوح فیبوناچی که موجهای قیمتی به آنها واکنش نشان میدهند، میتوانیم انواع الگوهای هارمونیک در نمودار را دستهبندی و آنها را شناسایی کنیم که در ادامه آنها را شرح میدهیم.
الگوهای هارمونیک گارتلی در تحلیل تکنیکال
«الگوی هارمونیک گارتلی» (Gartley Pattern) قدیمیترین الگوی هارمونیک شناخته شده است و الگوهای هارمونیک دیگر در واقع انواع اصلاحشده یا تغییر شکل یافتهای از این الگو محسوب میشوند. در ادامه قصد داریم موجهای قیمتی در الگوی هارمونیک گارتلی را بررسی کنیم.
- موج XA: این موج میتواند هر نوع حرکت قیمتی در نمودار باشد و هیچ مشخصه خاصی در نمودار ندارد.
- موج AB: موج AB موجی برخلاف موج اولیه در این الگو است و در نسبت ۶۱/۸٪ از موج اولیه تشکیل میشود.
- موج BC: این موج برخلاف جهت موج AB در نمودار قیمت تشکیل میشود و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۸۸/۶٪ از موج AB قرار دارد.
- موج CD: موج آخر در الگوی هارمونیک گارتلی است و در نسبت ۱۲۷/۲٪ از موج BC قرار میگیرد. البته این نسبت برای حالتی است که BC در نسبت ۳۸/۲٪ موج AB باشد. اما در صورتیکه BC در نسبت ۸۸/۶٪ از AB قرار بگیرد، موج CD میبایست در نسبت ۱۶۱/۸٪ از موج BC باشد.
- موج AD: موج کلی AD که حرکت قیمت از نقطه A تا نقطه D را در این الگو شامل میشود، در نسبت ۷۸/۶٪ از XA قرار دارد.
در تصویر زیر الگوهای گارتلی صعودی و نزولی را مشاهده میکنید.

خطوط مشکی در تصویر بالا نشان دهنده حرکت قیمت در این الگو هستند. خطوط آبی و درصدهای نوشته شده بر روی آنها بیانگر مقدار نسبت اصلاحی بین این سطوح قیمتی هستند. پیکان سبز نیز بیانگر جهت احتمالی حرکت قیمت پس از تکمیل این الگو است.
الگوهای هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال
«الگوی خفاش» (Bat Pattern) نوع تغییر یافتهای از الگوی هارمونیک گارتلی است. در این الگو خطوط تقارن بیشتری دارند و مهمترین نسبت در الگوی خفاش نسبت فیبوناچی اصلاحی ۸۸/۶٪ است.
- موج XA: این موج میتواند هر موج قیمتی در نمودار باشد و خصوصیت خاصی ندارد.
- موج AB: این موج برخلاف جهت موج اولی است و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۵۰٪ از موج اولیه در این الگو قرار دارد.
- موج BC: این موج برخلاف جهت موج AB در نمودار تشکیل میشود و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۸۸/۶٪ از موج AB قرار دارد.
- موج CD: آخرین موج قیمتی در این الگوی هارمونیک است و در خلاف جهت موج BC در نمودار مربوطه تشکیل میشود. در صورتی که موج BC در نسبت ۳۸/۲٪ از AB باشد، در این صورت موج CD در نسبت ۱۶۱/۸٪ از موج BC قرار میگیرد. البته در صورتیکه موج BC در ۸۸/۶٪ از موج AB باشد، موج CD لازم است در نسبت ۲۶۱/۸٪ از موج BC تشکیل شود.
- موج AD: حرکت کلی قیمت از نقطه A به نقطه D در این الگو میبایست در نسبت ۸۸/۶٪ از موج XA باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال میتوانید فیلم آموزش تحلیل تکنیکال برای سرمایه گذاری با الگوهای هارمونیک فرادرس را مشاهده کنید.
در تصویر زیر نحوه تشکیل الگوهای هارمونیک خفاش صعودی و نزولی را مشاهده میکنید.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید الگوی هارمونیک خفاش بسیار شبیه به الگوی گارتلی است. این دو الگوی هارمونیک در تحلیل تکنیکال در سطوح اصلاحی تفاوت دارند. هر دوی این الگوهای قیمتی جزو الگوهای هارمونیک داخلی محسوب میشوند. این موضوع به این دلیل است که قیمت مربوط به نقطه D در هر کدام از این الگوهای قیمتی در میان موج اولیه XA قرار دارد.
الگوهای هارمونیک پروانه در تحلیل تکنیکال
«الگوی هارمونیک پروانه» (Butterfly Harmonic Chart Pattern) نیز نوع تغییر شکل یافته از الگوی گارتلی در نمودار است که از همان چهار موج قیمتی تشکیل میشود. البته در الگوی هارمونیک پروانه سطوح فیبوناچی متفاوتی بین موجهای قیمتی وجود دارد. از سویی دیگر به دلیل اینکه سطح قیمتی مربوط به نقطه D بیرون از موج XA قرار دارد، این الگو یک الگوی گستردهشده هارمونیک محسوب میشود.
- موج XA: این موج میتواند هر موج قیمتی در نمودار باشد و هیچ خصوصیت ویژهای ندارد.
- موج AB: این موج در خلاف جهت موج اولیه است و در نسبتی برابر با ۷۸/۶٪ از موج اولیه در الگوی پروانه قرار دارد.
- موج BC: این موج برخلاف جهت موج AB است و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۸۸/۶٪ از موج AB قرار دارد.
- موج CD: موج آخر در این الگو است و برخلاف جهت موج BC تشکیل میشود. این موج در صورتی که BC در نسبت ۳۸/۲٪ از موج AB قرار داشته باشد، میبایست در نسبت ۱۶۱/۸٪ از BC تشکیل شود. در حالتیکه BC در ۸۸/۶٪ از AB باشد نیز موج CD لازم است در نسبت ۲۶۱/۸٪ از موج BC تشکیل شود.
- موج AD: حرکت کلی قیمت از نقطه A به نقطه D میبایست در نسبت ۱۲۷٪ یا ۱۶۱/۸٪ از XA باشد.
در تصویر زیر الگوهای هارمونیک صعودی و نزولی را مشاهده میکنید.

در الگوی هارمونیک پروانه به این نکته توجه کنید که حرکت قیمت در موج کلی AD فراتر از موج قیمتی XA در نمودار قیمت است. این موضوع باعث میشود تا الگوی هارمونیک پروانه یکی از انواع الگوهای خارجی محسوب شود.
الگوهای هارمونیک خرچنگ در تحلیل تکنیکال
«الگوی خرچنگ» (Crab Pattern) یکی از انواع الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال است که با الگوی هارمونیک پروانه شباهتهایی دارد. الگوی هارمونیک خرچنگ در نمودار بهگونهای ظاهر میشود که گویی الگوی هارمونیک پروانه از دو طرف کشیده شده است. علاوه بر این با مشاهده الگوی خرچنگ به این موضوع پی میبریم که موج آخری در این الگو فراتر از موج اولیه پیشروی کرده است. در ادامه سطوح فیبوناچی مربوط به شناسایی این الگوی هارمونیک در نمودار قیمت را شرح میدهیم.
- موج XA: این موج میتواند هرگونه حرکت قیمتی را شامل شود و دارای ویژگی خاصی نیست.
- موج AB: این موج برخلاف موج اولیه در این الگو است و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۶۱/۸٪ از موج اولیه تشکیل میشود.
- موج BC: این موج درخلاف جهت موج AB تشکیل میشود و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۸۸/۶٪ از این موج قرار دارد.
- موج CD: آخرین موج در این الگو است که برخلاف جهت حرکت موج BC در نمودار تشکیل میشود. این موج در نسبت ۲۲۴٪ از BC تشکیل میشود. البته این نسبت برای زمانی است که موج BC در نسبت ۳۸/۲٪ از AB قرار داشته باشد. اما در صورتی که BC در ۸۸/۶٪ از AB قرار بگیرد، در این صورت CD در نسبت ۳۶۱/۸٪ از BC تشکیل میشود.
- موج AD: حرکت کلی قیمت از نقطه A به نقطه D لازم است در نسبت ۱۶۱/۸٪ از XA باشد.
در تصویر زیر الگوهای هارمونیک صعودی و نزولی خرچنگ را مشاهده میکنید.

الگوهای هارمونیک سایفر در تحلیل تکنیکال
«الگوی هارمونیک سایفر» (Cypher Harmonic Pattern) مشابه با الگوهای هارمونیک قبلی است. اما این الگو یک تفاوت ویژه دارد. در این الگو موج قیمتی BC فراتر از موج XA میرود. در ادامه سطوح اصلاحی مربوط به این الگوی هارمونیک را توضیح میدهیم.
- موج XA: این موج میتواند هر موج قیمتی در نمودار مربوطه باشد و شرایط خاصی برای شناسایی و تشکیل این موج لازم نیست.
- موج AB: این موج برخلاف جهت موج اولیه و در نسبت ۳۸/۲٪ یا ۶۱/۸٪ از آن تشکیل میشود.
- موج BC: این موج برخلاف جهت موج AB در نمودار تشکیل میشود و میتواند در نسبتهایی بین ۱۱۳٪ و ۱۴۱/۴٪ از موج AB قرار بگیرد.
- موج CD: موج آخر در این الگو و برخلاف جهت حرکت موج BC است. این موج در نسبت ۷۸/۶٪ از موج کلی XC قرار میگیرد.
در تصویر زیر الگوهای هارمونیک صعودی و نزولی سایفر را مشاهده میکنید.

نکته مهمی که در این الگو لازم است به آن توجه شود این است که BC فراتر از XA میرود و در نسبت گسترده شده فیبوناچی موج AB قرار میگیرد. بنابراین CD با نسبت اصلاحی از XC محاسبه میشود. این موضوع به این دلیل است که حرکت کلی XC بزرگتر از موج قیمتی BC در این الگو است.
تحلیل نمودار با الگوی هارمونیک
تصویر زیر نمونهای از تشکیل الگوی هارمونیک را در نمودار شمعی نشان میدهد.

تصویر بالا نمودار USD/CAD در تایمفریم چهارساعته را نشان میدهد. در این مثال قصد داریم الگوی هارمونیک پروانه را در نمودار پیدا کنیم.
در ابتدا با مشخص کردن موج اولیه XA در نمودار قیمت شروع میکنیم. سپس موج دوم را که در نسبت ۷۸/۶٪ از موج اولیه قرار دارد را در نمودار مربوطه شناسایی میکنیم. موج BC برخلاف موج AB و در نسبت ۸۸/۶٪ از آن تشکیل شده است. در این مثال موج CD در نسبت ۱۶۱/۸٪ از BC و همچنین در نسبت ۱۲۷٪ از XA قرار دارد.
این نسبتهای فیبوناچی تشکیل الگوی هارمونیک پروانه صعودی را در نمودار قیمت تایید میکنند. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، پس از تکمیل این الگو نمودار مربوطه وارد روند صعودی شده است.

در تصویر بالا نمودار EUR/USD را در تایمفریم چهارساعته مشاهده میکنید که در آن الگوی هارمونیک سایفر صعودی تشکیل شده است. تحلیل نمودار را با موج AB در نمودار شروع میکنیم که در نسبت ۳۸/۲٪ از موج XA قرار دارد. سپس موج BC را در نمودار مربوطه بررسی میکنیم که در نسبت ۱۴۱/۴٪ از AB قرار دارد. آخرین موجی که در این الگو شناسایی میشود نیز موج CD است که در نسبت ۷۸/۶٪ از موج XC قرار دارد. با توجه به نسبتهای شناسایی شده بین موجهای قیمتی میتوانیم الگوی سایفر صعودی را در نمودار مشخص کنیم.
همانطور که در این مثال مشاهده میکنید، پس از تکمیل این الگو در نقطه D حرکت صعودی قیمت به سطوح بالاتر شروع شده است.
استراتژی الگوهای هارمونیک در ترید
برای ترید با استفاده از استراتژی الگوهای هارمونیک در ابتدا لازم است تا نقطه D را برای ورود به معامله شناسایی کنیم. علاوه بر این میبایست استراتژی مناسبی را برای خروج از معامله استفاده کنیم. در ادامه نحوه ترید با الگوهای هارمونیک را با استفاده از قوانین مدیریت ریسک شرح میدهیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه مدیریت ترید در بازارهای مالی میتوانید فیلم آموزش مدیریت حرفهای ترید در بازار سرمایه فرادرس را مشاهده کنید.
سفارش حد ضرر در ترید الگوهای هارمونیک
پس از شناسایی الگوی هارمونیک در نمودار قیمت لازم است تا با مدیریت بهینه ترید نسبت به پیدا کردن موقعیتهای مناسب معاملاتی در نمودار مربوطه اقدام کنیم. روشهای متفاوتی برای مدیریت ترید با استفاده از این الگو در نمودار قیمت وجود دارد.
یکی از روشهای متداول برای استفاده از حد ضرر در زمان ترید با استفاده از الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال به این ترتیب است که در ابتدا منتظر میشویم تا الگوی هارمونیک در نمودار قیمت کامل شود. سپس سطح مربوط به حد ضرر را کمی پایینتر از نقطه D در الگوی مربوطه قرار میدهیم. استفاده از این روش برای تعیین استاپ لاس در ترید الگوهای هارمونیک را در تصویر زیر مشاهده میکنید.

این تصویر همان تصویر مثال اولی است که الگوی هارمونیک پروانه صعودی را در نمودار قیمت نشان میدهد. اکنون قصد داریم در این مثال محل مناسبی را برای قرار دادن حد ضرر پس از شناسایی الگوی پروانه صعودی در نمودار مربوطه انتخاب کنیم.
به این موضوع توجه کنید که مقدار حد ضرر در مقایسه با مقدار صعود احتمالی قیمت مقدار کمی است. بنابراین در ترید الگوی هارمونیک میتوانیم نسبت ریسک به ریوارد بهینهای را انتخاب کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نسبت ریسک به ریوارد میتوانید مطلب ریسک به ریوارد چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.
امکان قرار دادن حد ضررهای کم در ترید الگوهای هارمونیک برای رسیدن به نسبتهای ریسک به ریوارد مناسب یکی از مزایای ترید با الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال است. برای پیدا کردن نقطه ورود به معامله نیز با استفاده از سطوح فیبوناچی میتوانیم سطح مناسبی را پیدا کنیم که در آنجا احتمال برگشت روند بیشتر است. زمانی که قیمت از سطح مشخص شده در نسبت فیبوناچی فراتر رود، الگوی هارمونیک باطل میشود و نمیتوانیم با استفاده از این الگو به معامله ورود کنیم.
تیک پروفیت با الگوی هارمونیک
پس از مشخص کردن نقطه ورود به معامله و قرار دادن قیمتی برای حد ضرر در ترید با الگوهای هارمونیک در ادامه لازم است تارگت مناسبی را برای معامله مربوطه در نظر بگیریم. سطوح احتمالی برای قرار دادن تارگت در ترید با الگوی هارمونیک را در نمودار زیر مشاهده میکنید. اهداف قیمتی احتمالی در این تصویر با اعداد یک الی چهار مشخص شدهاند.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، سطوح مربوط به تیک پروفیت در ترید با الگوی هارمونیک متناسب با سطوح قیمتی در این الگو است. در ادامه قصد داریم تا این سطوح را در الگوی پروانه صعودی استفاده کنیم.

برای درک بهتر نحوه استفاده از الگوی هارمونیک در ترید از همان مثال مربوط به نمودار USD/CAD استفاده میکنیم. البته در این مثال علاوه بر مشخص بودن ناحیه حد ضرر چهار سطح احتمالی برای قرار دادن هدف معاملاتی در نظر میگیریم.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید اولین سطح تیک پروفیت مربوط به سطح مربوط به نقطه B در الگوی مربوطه است که این سطح با عدد یک در تصویر مشخص شده است. این سطح قیمتی در الگوی هارمونیک بیانگر کاهش قیمت در موج AB است.
دومین تارگت در این مثال مربوط به سطح نقطه C است که با عدد ۲ در تصویر بالا مشخص شده است. این نقطه در زمان افزایش قیمت در موج BC در نمودار تشکیل میشود. تارگت سوم مربوط به افزایش قیمت در موج XA است که با عدد ۳ در تصویر مشخص شده است.
بنابراین سطح گذرنده از نقطه A را میتوان به عنوان هدف قیمتی سوم در زمان ترید با الگوی هارمونیک در نظر گرفت. همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید این سطوح قیمتی مربوط به اهداف تعیین شده با استفاده از الگوی پروانه صعودی در نمودار هستند.
در ادامه میتوانیم هدف چهارمی را نیز درنظر بگیریم که پس از تکمیل اهداف قبلی ممکن است به آن دست پیدا کنیم. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید برای قرار دادن تارگت چهارم میتوانیم نسبت ۱۶۱/۸٪ از CD را برای تیک پروفیت در نظر بگیریم. این سطح در تصویر بالا با عدد ۴ نشان داده شده است.
در این مثال قیمت پس از رسیدن به هدف چهارم نیز به روند صعودی خود ادامه داده است. بنابراین برای اینکه تریدرها بتوانند از روندهای مربوطه حداکثر استفاده را ببرند میتوانند از تریلینگ استاپ استفاده کنند.
همواره به این نکته توجه کنید که هیچ روش استانداردی برای مدیریت کسب سود از ترید با الگوهای هارمونیک وجود ندارد. اما همواره لازم است به شرایط نمودار موردنظر و نقاط برگشتی در الگوی هارمونیک برای قرار دادن تارگتها توجه کنید.
استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال در ترید
برخی از تریدرها تمایل دارند تا از سایر ابزارهای تحلیلی نیز در کنار الگوهای هارمونیک برای دریافت تایید بیشتر در انجام معاملات استفاده کنند. میانگین متحرک، اندیکاتورهای مکدی و استوکاستیک نمونههایی از ابزارهای تحلیلی برای تایید سیگنالهای مربوط به ترید با الگوهای هارمونیک هستند.
علاوه بر این برای انجام معاملات موفق با استفاده از الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال همواره لازم است تا به تایمفریمهای بالاتر توجه کنیم و نواحی مهم حمایت و مقاومتی را در آنها مشخص کنیم تا بتوانیم سیگنالهای الگوهای هارمونیک را با توجه به این نواحی بررسی و اعتبارسنجی کنیم.
تریلینگ استاپ در ترید الگوهای هارمونیک
یکی از نکات مهم در زمان ترید الگوهای هارمونیک استفاده از تریلینگ استاپ برای کسب سود بیشتر از تغییرات قیمت است. زمانی که تغییرات قیمت در جهت پیشبینی تریدرها باشد، تریلینگ استاپ باعث میشود تا تریدرها بتوانند از نوسانات مربوطه حداکثر سود را بهدست آورند.
بنابراین تریدرها میتوانند با تغییر سطوح حد ضرر متناسب با رفتار قیمت در نمودار مربوطه، سودهای بهدست آمده را برای خود حفظ کنند. در تصویر زیر نحوه تغییر حد ضرر را با توجه به تغییرات پرایس اکشن در نمودار مشاهده میکنید.

در تصویر بالا همان الگوی پروانه صعودی را در نمودار USD/CAD قبلی برای قرار دادن حد ضررهای متناسب با تغییرات قیمت درنظر میگیریم.
برای تنظیم حد ضرر میتوانیم به اینگونه عمل کنیم که در زمان رسیدن به هر هدف حد ضرر را به کمی پایینتر از کمینه قبل از تارگت مربوطه انتقال دهیم. همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، تغییر حد ضرر با توجه به رفتار قیمت در نمودار این امکان را به تریدرها میدهد تا بتوانند حتی پس از رسیدن قیمت به تارگت چهارم نیز پوزیشن معاملاتی خود را باز نگه دارند. در تصویر بالا سطوح مربوط به حد ضررهای تغییر یافته با اعدادی به رنگ قرمز مشخص شدهاند.
الگوی هارمونیک در ترید ارز دیجیتال
تریدرهایی که در حوزه ارزهای دیجیتال فعالیت دارند میتوانند علاوه بر استفاده از انواع الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال از الگوهای هارمونیک نیز برای پیدا کردن موقعیتهای مناسب معاملاتی در این بازار استفاده کنند. برای این منظور در ابتدا لازم است تا همانند سایر بازارهای مالی الگوی هارمونیک را با توجه به نسبتهای فیبوناچی موجود در بین موجهای قیمتی در نمودار مربوطه شناسایی کنند.
در ادامه میتوانند با توجه به الگوی هارمونیک تشکیل شده و شرایط نمودار قیمت نقاط ورود و خروج مناسبی را برای معامله مربوطه در نظر بگیرند. علاوه بر استفاده از تحلیل تکنیکال در شناسایی موقعیتهای معاملاتی، تریدرها میبایست عوامل بنیادی تاثیرگذار بر نوسانات ارزهای دیجیتال را در نظر بگیرند. این عوامل مانند نحوه توزیع توکنها و کاربرد آنها در بسترهای غیرمتمرکز میتواند نقش مهمی در میزان رشد توکنهای مربوطه داشته باشد.

با توجه به اهمیت این موضوع فیلمهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آنها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
برای مشاهده فیلمهای آموزشی بیشتر در این حوزه میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
جمعبندی
در ابتدای این مطلب از مجله فرادرس الگوی هارمونیک در نمودار قیمت را شرح دادیم. در ادامه انواع الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را بهطور جداگانه شرح دادیم. الگوی هارمونیک گارتلی قدیمیترین الگوی هارمونیک در تحلیل تکنیکال است. الگوهای هارمونیک دیگری نیز وجود دارند که با وجود شباهت به الگوی گارتلی نسبتهای فیبوناچی متفاوتی بین موجهای قیمتی در آنها وجود دارد.
الگوهایی مانند پروانه، خفاش، خرچنگ و سایفر را میتوان نام برد که هر کدام نسبتهای فیبوناچی مشخصی در بین موجهای قیمتی آنها وجود دارد. با توجه به اینکه با استفاده از الگوهای هارمونیک میتوانیم نمودار قیمت را تحلیل کنیم و موقعیتهای مناسبی را برای ورود و خروج از معامله پیدا کنیم، بنابراین در ادامه تحلیل نمودار با الگوی هارمونیک را بیان کردیم. سپس درباره استراتژی الگوهای هارمونیک در ترید توضیحاتی دادیم.
برای این منظور سفارش حد ضرر و تیک پروفیت را شرح دادیم و استفاده از سایر ابزارهای تحلیلی برای اعتبارسنجی سیگنالهای دریافتی از الگوهای هارمونیک را توضیح دادیم. تریلینگ استاپ در ترید الگوهای هارمونیک را بیان کردیم و در پایان الگوی هارمونیک در ترید ارز دیجیتال را شرح دادیم.
source