1
بدن ما از همان سنین پایین به حرکت نیاز دارد. یک مطالعه اخیر این موضوع را تأیید میکند و نشستن طولانیمدت را با افزایش فشار خون مرتبط میداند.
این مطالعه نشان میدهد که برای هر شش ساعت رفتار بیتحرک در روز از کودکی تا بزرگسالی، ممکن است فشار خون سیستولیک به میزان 4 میلیمتر جیوه افزایش یابد. به عبارت ساده، نشستن طولانی و بیتحرکی میتواند فشار خون را از دوران کودکی تا اوایل بزرگسالی بالا ببرد.
زمان نشستن و فشار خون
این مطالعه توسط دانشگاههای بریستول و اکستر در بریتانیا و دانشگاه فنلاند شرقی انجام شد و فعالیتها و نتایج سلامتی 2,513 کودک را از سنین 11 تا 24 سال ردیابی کرد.
فعالیتهای کودکان به دورههای بیتحرکی، فعالیت بدنی سبک (LPA) و دورههای فعالیت بدنی متوسط تا شدید (MVPA) تقسیم شد.
با گذشت زمان و افزایش سن کودکان، افزایش زمان بیتحرکی و کاهش LPA ثبت شد. مقایسه تغییرات در نرخهای فشار خون از دوران کودکی تا بزرگسالی نشان داد که افزایش پایدار زمان بیتحرکی با افزایش میانگین 4 میلیمتر جیوهای در فشار خون سیستولیک همراه بود.
جالب اینجاست که در حالی که فعالیت بدنی متوسط تا شدید فشار خون را کاهش نمیداد، شرکت در فعالیت بدنی سبک از دوران کودکی سطح نهایی فشار خون را به میزان 3 میلیمتر جیوه کاهش داد.
کاهش زمان نشستن برای فشار خون سالم
اندرو آگباجه، پزشک و دانشیار اپیدمیولوژی بالینی و سلامت کودکان در دانشگاه فنلاند شرقی، اهمیت این یافتهها را برجسته میکند.
او گفت: «وقتی 10 دقیقه از هر ساعت بیتحرکی در یک مدل شبیهسازیشده با مقدار معادل فعالیت بدنی سبک از دوران کودکی تا اوایل بزرگسالی جایگزین شد، فشار خون سیستولیک 3 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک 2 میلیمتر جیوه کاهش یافت».
«این مهم است، زیرا گزارش شده که کاهش 5 میلیمتر جیوه در فشار خون سیستولیک در بزرگسالان خطر حمله قلبی و سکته مغزی را به میزان ده درصد کاهش میدهد.»
طولانیترین مطالعه پیگیری در جهان
این مطالعه بزرگترین و طولانیترین پیگیری جهانی رفتار حرکتی اندازهگیریشده توسط شتابسنج و پیشرفت فشار خون در جوانان است.
این تحقیق نه تنها فشار خون، زمان نشستن، LPA و MVPA را در نظر گرفت، بلکه شامل اندازهگیریهای مکرر نمونههای خون ناشتا در سنین 11، 15 و 24 سال بود.
علاوه بر این، وضعیت اقتصادی-اجتماعی، سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی عروقی و وضعیت سیگار کشیدن نیز در تحلیلها لحاظ شدند.
یک کشف جالب در این مطالعه این بود که تلاشهای قبلی برای کاهش فشار خون در افراد جوان از طریق آزمایشهای کنترلشده تصادفی مبتنی بر MVPA ناموفق بودند. به نظر میرسد افزایش توده عضلانی به دلیل MVPA تنها باعث افزایش فیزیکی فشار خون میشود.
این یافته نشان میدهد که تمرکز بر فعالیتهای بدنی سبک، به جای تمرینات با شدت بالا، برای کنترل فشار خون در افراد جوان چقدر مهم است.
کلید فشار خون سالم
سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که بیماریهای مرتبط با بیتحرکی میتوانند تا سال 2030 موجب 500 میلیون مورد جدید شوند. نیمی از این موارد ممکن است با فشار خون بالا مرتبط باشند که نیاز فوری به اقدامات پیشگیرانه برای کاهش زمان نشستن را نشان میدهد.
دکتر آگباجه گفت: «حداقل سه ساعت فعالیت بدنی سبک در روز برای پیشگیری و معکوس کردن فشار خون بالا و هیپرتانسیون ضروری است. نمونههایی از LPA شامل پیادهرویهای طولانی، انجام کارهای خانه، شنا و دوچرخهسواری هستند».
او افزود: «همه ما، از والدین و پزشکان کودکان گرفته تا سیاستگذاران، باید کودکان و نوجوانان را به شرکت در LPA تشویق کنیم تا فشار خونشان در محدوده سالم باقی بماند».
تکنولوژی و فعالیت بدنی سبک
تکنولوژی هم چالشها و هم فرصتهایی برای فعال کردن کودکان ارائه میدهد. در حالی که صفحهنمایشها میتوانند منجر به کاهش بازیهای بیرون شوند، میتوانیم از تکنولوژی برای تشویق به حرکت و کاهش زمان نشستن استفاده کنیم.
ردیابهای تناسب اندام پوشیدنی و اپلیکیشنها به کودکان کمک میکنند فعال بمانند، با ردیابی قدمها، یادآوری به حرکت و ارائه چالشهای سرگرمکننده.
مدارس و جوامع میتوانند با استفاده از این ابزارها کودکان را به شرکت در فعالیتها از طریق بازیها و پاداشها ترغیب کنند.
پشتیبانی از تحقیق
گروه تحقیقاتی دکتر آگباجه، urFIT-child، با کمکهای مالی از چندین بنیاد معتبر، از جمله بنیاد جنی و آنتی ویهوری، بنیاد مرکزی فرهنگی فنلاند و بنیاد نُوو نوردیسک و دیگران حمایت میشود.
فعالیتهای آنها همچنان اهمیت کاهش نشستن و ترویج فعالیت بدنی سبک برای حفظ فشار خون سالم در نسل در حال رشد را روشن میسازد.
به یاد داشته باشید – کمتر بنشینید و بیشتر حرکت کنید. فشار خون، قلب و در نهایت سلامتی شما از شما بابت آن تشکر خواهند کرد.
این مطالعه در مجله Cachexia Sarcopenia و Muscle منتشر شده است.
source