جوان آنلاین: روز چهارشنبه برای فلسطینیان یکی از هزاران روز تلخی بود که یک بار دیگر حمایت آمریکا از جنگ و نسل کشی را در تاریخ سازمان ملل ثبت کرد. آمریکا با وتوی پیشنویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، یک بار دیگر، مانع از «اجرای آتش بس فوری، بدون قید و شرط و دائمی» در غزه شد. این چهارمین بار است که آمریکا چنین اقدامی انجام میدهد و بیمحابا از جنایات رژیم صهیونیستی، حمایت میکند. ابراز نگرانی از تشدید بحران انسانی و تلاش برای دسترسی فوری مردم غزه به غذا، خدمات اولیه و کمکهای بشردوستانه ضروری برای حفظ بقا، از مهمترین اهداف پیشنویس مذکور بود. طراحان این متن، «تحمیل گرسنگی اجباری بر فلسطینیان» را محکوم کرده و خواستار «تسهیل ورود کامل، سریع، ایمن و بدون مانع کمکهای بشردوستانه به سراسر غزه» بود.
۱۰ تن از اعضای شورای امنیت سازمان ملل شامل الجزایر، اکوادور، گویان، مالت، موزامبیک، کره جنوبی، سیرالئون، اسلوونی و سوئیس، با نوشتن این پیشنویس، به خطرات نگرانکننده گرسنگی و شرایط دشوار مردم غزه اشاره کرده بودند و خواستار پایان دادن به وضعیت بحرانی مردم غزه بودند اما با وتوی آمریکا، این تلاش دسته جمعی بر باد رفت.
این رایگیری در حالی برگزار شد که سازمان ملل هشدار داده بود، فلسطینیها در بخشهایی از شمال غزه تحت محاصره نیروهای صهیونیستی، در حال از دست دادن بقا هستند زیرا عملاً در ۴۰ روز گذشته هیچ کمکی ارسال نشده است. در اوایل ماه جاری، یک ارزیابی میدانی تهیه شده توسط کارشناسان مورد وثوق سازمان ملل اعلام کرد که قحطی در مناطق شمال غزه در راه است.
پیش از وتوی قابل پیش بینی آمریکا، فرستاده دیپلماتیک سازمان ملل، به خبرنگاران گفته بود: «نگرانی عمیق شورا در مورد وضعیت فاجعه بار انسانی در غزه، ما را وادار به واکنش فوری کرد. بنابراین چندین جلسه مشورتی تشکیل دادیم. چندین هفته رایزنی میان همه اعضای شورا، منجر به نوشتن پیش نویسی شده که هدف اصلی آن، توقف جنگ و پایان دادن به شراط غیرانسانی و گرسنگی مردم است». عمار بنجاما سفیر الجزایر گفت: «این روز غم انگیزی برای شورای امنیت، سازمان ملل و جامعه بینالمللی است چرا که چهارده عضو طراح این پیشنویس، از طرف همه اعضای جامعه بین الملل خواستار آتش بس شدند ولی به خاطر وتوی آمریکا، این هدف محقق نشد».
پیشنهاد دهندگان پیشنویس، همچنین از آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل خواسته بودند، زمینه را برای تدوین گزارشهایی در مورد نیازسنجی جامع غزه طی ۹۰ روز فراهم کند. سفیر چین در سازمان ملل، پس از وتوی آمریکا اعلام کرد: «در شرایط فعلی، زندگی برای فلسطینیها دشوارتر شده و مردم میپرسند: این وضعیت چه معنایی دارد؟» همچنین سفیر فرانسه نیز از اقدام آمریکا انتقاد کرد و لوئی شاربونو، مدیر دیدهبان حقوق بشر (HRW) واشنگتن را متهم کرد که «یک بار دیگر» از حق وتوی خود برای تضمین مصونیت اسرائیل استفاده کرده است.
آسوشیتدپرس از قول معاون ناظر دائمی فلسطین در سازمان ملل نوشت: «شکست قدرتمندترین نهاد سازمان ملل در پایان دادن به جنگ، خشم و ناامیدی گسترده به دنبال دارد. فقدان آتش بس اجازه میدهد تا حمله تمام عیار اسرائیل علیه مردم و سرزمین فلسطین ادامه یابد. شما شاهد تلاش برای نابودی یک ملت، نابود کردن یک ملت هستید. تاکنون دهها هزار فلسطینی کشته شدهاند. آیا اسرائیلی ها حق کشتن دارند و تنها حق ما این است که بمیریم؟»
حماس نیز با انتشار بیانیهای این آمریکا را به شدت محکوم کرد و گفت: «ایالات متحده بار دیگر مشارکت مستقیم خود در کشتار تجاوز به مردم فلسطین را نشان داد و به عنوان شریک جرم در کشتار کودکان و زنان و نابودی کامل زندگی غیرنظامیان در غزه عمل کرد. ما از آمریکا میخواهیم که اگر واقعاً به دنبال پایان دادن به جنگها و دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه است، این سیاست خصمانه را متوقف کند».
اما دنی دانون، سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل، از وتوی آمریکا به عنوان نزدیکترین متحد رژیم تشکر و قدردانی کرد و مدعی شد که آمریکا با استفاده از حق وتو در کنار اخلاق و عدالت ایستاده است!»
بهانههای اصلی و فرعی آمریکا کدامند؟
خبرنگاران و نمایندگان رسانهها و خبرگزاریهای جهان، از رابرت وود، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل خواستند دلایل وتوی آمریکا را بازگو کند اما او همان حرفهای همیشگی را تکرار کرد و پس از رایگیری گفت: «ما در طول مذاکرات به صراحت اعلام کردیم که از آتشبس بیقید و شرطی که منجر به آزادی اسرا نشود، حمایت نمیکنیم. شرط اساسی این است که آنها آزاد شوند». این دیپلمات آمریکایی با تکرار اتهامات پیشین علیه حماس، مدعی شد که موافقت با آتش بس، پیام خطرناکی برای سازماندهی مجدد حماس است و لذا نیازی به بازگشت به میز مذاکره نیست».
سخنان نماینده آمریکا نشان دهنده این واقعیت است که این کشور، یک بار دیگر به دنبال آن است تا با طرح اتهامات واهی درباره حماس و بهانه قراردادن موضوع اسرا، در جستجوی هدف مهمتری باشد؛ هدفی به نام «خودداری از خروج نظامیان صهیونیست از غزه». این همان چیزی است که زمینه را برای اشغال دائمی غزه هموار میکند. به این ترتیب، دولت جو بایدن حتی در آخرین هفتههای دوران مسئولیت خود، از گفتمان اشغال و نسل کشی در فلسطین حمایت میکند و رژیم صهیونیستی نیز با همین پشتوانه، به خشونت بیامان در برابر غیرنظامیان ادامه میدهد.
در گزارش تحلیلی روزنامه نیویورک تایمز آمریکا به این مسأله اشاره شده که «شورای امنیت سازمان ملل در سال گذشته نیز با قطعنامههای متعدد تلاش کرده تا موضوع مهم پایان جنگ غزه را به میز مذاکره بکشاند. ایالات متحده سه قطعنامه قبلی را وتو کرد و در آن زمان گفته بود که اسرائیل حق دفاع از خود را دارد و هنوز زمان پایان جنگ فرا نرسیده است. در حال حاضر هم، بحران انسانی در غزه حال تشدید است و هیچ نشانهای از پایان جنگ وجود ندارد». این روزنامه همچنین بر این مساله تاکید کرده که آزادی اسرا، موضوعی است که میتوان بعد از اجرای آتش بس به آن پرداخت.
اقدام مجدد آمریکا در حمایت از جنایات نتانیاهو، در سرمای پاییزی غزه و در شرایطی که علاوه بر در دسترس نبودن غذا و آب آشامیدنی کافی، زیرساختهای بهداشتی و آموزشی از بین رفته، مردم غزه را در آستانه قحطی و مرگ و میر قرار داده است.
source