20 آبان 1403 ساعت 13:58

یک سیارک با ابعاد بسیار کوچک، توانست با دور زدن سیستم های نظارت بر برخورد ماهواره‌ای، به جو زمین برخورد کند.

طبق آخرین اخبار نجوم، ماه گذشته یک سیارک کوچک با گذشت مدت زمان اندکی پس از شناسایی به جو زمین برخورد کرد و موجب نگرانی هایی از بابت پایداری و شناسایی سیستم های نظارت بر برخورد شد. اگرچه این سیارک با قطر سه فوت (معادل یک متر) آنچنان که باید برای زمین خطر ساز نبوده است، اما توانست در طول نزدیک شدن به سیاره زمین با دور زدن سیستم‌های نظارت سوالات زیادی را برای دانشمندان به وجود آورد.

عدم شناسایی سیارک UQ 2024 توسط سیستم های نظارتی

برخورد سیارک

برای دهمین بار در تاریخ و سومین بار در سال جاری، اخترشناسان یک سیارک را درست قبل از برخورد با جو زمین کشف کردند. این سیارک که UQ 2024 نام دارد، اولین بار در روز ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴ (۱ آبان ۱۴۰۳) توسط سیستم آخرین هشدار برخورد سیارکی زمین با نام ATLAS در هاوایی مشاهده شد. این سیستم، شبکه‌ای از چهار تلسکوپ است که آسمان را برای بررسی اجسام متحرک اسکن می‌کند که ممکن است سنگ‌های فضایی باشند.

ATLAS تنها با چند مشاهدات، سنگ فضایی را قبل از اینکه به طور بی ضرری بر جو بالای اقیانوس آرام برخورد کند، ردیابی کرد. اما به نظر می‌رسد این تشخیص با اخلال مواجه بوده و در مدت زمان مناسبی انجام نگرفته است. دو ساعت بعد از شناسایی، این سیارک در حدود 1000 کیلومتری سواحل کالیفرنیا در جو زمین سوخت و این برخورد، آن را به یک «برخورد قریب الوقوع» تبدیل کرد.

برخورد سیارک

پس از آن بود که مرکز مطالعات اجسام نزدیک به زمین ناسا (CNEOS)، با تاخیر یک توپ آتشین را در ساعت 10:54 UTC در 22 اکتبر 2024 گزارش کرد. سیستم‌های نظارت بر برخورد، که توسط مرکز هماهنگی اجرام نزدیک به زمین آژانس فضایی اروپا اداره می‌شود، اطلاعات ردیابی درباره سیارک ورودی را تا زمانی که به زمین برخورد کرد، دریافت نکردند.

دانشمندان گفتند که این برخورد از طریق «تشخیص های پیش از کشف» توسط بررسی آسمان کاتالینا در آریزونا و یک سیگنال فلاش که از طریق مجموعه ای از ماهواره های هواشناسی، معروف به ماهواره هواشناسی GOES، شناسایی شد، تایید شده است. نتایج ترکیبی به دانشمندان این امکان را داد تا مسیر سیارک را ترسیم کنند، جایی که متوجه شدند سیارک بر فراز اقیانوس آرام وارد جو زمین شده است.

با بررسی سیستم ATLAS تصاویری به دست آمد که شامل تشخیص یک جرم کوچک در مسیر برخورد با احتمال بالا بود. اما به دلیل قرار گرفتن جرم فضایی در نزدیکی لبه دو میدان مجاور، این گزینه فقط چند ساعت بعد به عنوان یک جسم متحرک شناخته شد. زمانی که اخترسنجی به سیستم‌های پایش برخورد رسید، برخورد پیش از آن اتفاق افتاده بود.

سابقه برخوردهای سیارکی در سال 2024

برخورد سیارک

این سیارک سومین برخورد قریب‌الوقوعی بود که در سال جاری میلادی ثبت شده است. تا پیش از این دو سیارک دیگر نیز چند ساعت پس از برخورد با زمین در سال ۲۰۲۴ شناسایی شدند. این دو جرم فضایی BX1 2024 و RW1 2024 نام داشتند که عرض آن‌ها حدود ۳.۳ فوت(یک متر) بود و اولی در ماه ژانویه بر فراز برلین آلمان سوخت و دیگری در روز ۴ سپتامبر بر فراز فیلیپین منفجر شد.

آژانس‌های فضایی در حال آزمایش روش‌هایی برای هدایت سیارک‌های ورودی به سمتی دیگر در صورت لزوم هستند. در سال ۲۰۲۲، ماموریت دارت (DART) ناسا در تلاشی برای تغییر مسیر حرکت یک سیارک، یک فضاپیما را به یک منظومه سیارکی دوگانه برخورد داد و این تلاش موفقیت‌آمیز بود. چین همچنین در حال توسعه ماموریت‌های خود برای انحراف یک سیارک تا سال ۲۰۳۰ است.

بر اساس آخرین آمار، 36336 سیارک نزدیک به زمین و 122 دنباله دار شناخته شده وجود دارد که 1694 جرم در حال حاضر در لیست خطر قرار دارند.

همچنین بخوانید: معماهای عجیب فضایی که علم انسان را به سخره می‌گیرند چطور یک شهاب سنگ ۳ میلیارد سال پیش مسیر حیات را تغییر داد؟ این سیاره فراخورشیدی آینده زمین را نشان می‌دهد

source

توسط expressjs.ir