1
جالب است که تغییرات اقلیمی که بخشی از آن به دلیل جنگلزدایی به وجود آمده، اکنون تولید مواد غذایی را به سمت شمال سوق داده و به سرزمینهایی که به طور سنتی برای تولید چوب محفوظ بودهاند، تهدید میکند.
این تجاوز به این مناطق، چالشی جدی برای تأمین مواد غذایی و چوب، که اغلب به عنوان دو ستون اساسی زندگی مدرن شناخته میشوند، ایجاد میکند.
همانطور که این بخشهای حیاتی به طور فزایندهای برای یک فضای محدود رقابت میکنند، تعادل حساس بین حفظ اکوسیستمهای جنگلی و پاسخگویی به تقاضای رو به رشد برای کشاورزی به طور فزایندهای متزلزل میشود.
نقش افزایش دما
افزایش دما که به بدنامی برخی مناطق جهان را غیرقابل سکونت کرده، به طور غیرمستقیم باعث شده تا مناطق سردتر برای کشاورزی بسیار مناسبتر شوند.
دیدن باغهای انگور در بریتانیا که زمانی یک پدیده غیرمعمول بود، امروزه به نمایش بصری تبدیل شده است که چگونه تغییرات اقلیمی در حال بازتعریف چشمانداز کشاورزی جهان است. با این حال، پیامدهای این تغییر نگرانکننده است.
یک مطالعه گسترده که توسط محققان دانشگاه کمبریج انجام شده، به یک مسئله قریبالوقوع اشاره میکند. با اینکه تغییرات اقلیمی مناطق شمالی را برای کشاورزی مناسبتر میکند، اما این مسئله تهدیدی برای تولید چوب – یک منبع حیاتی برای تمدن ما – به شمار میآید.
تقاضاهای متضاد برای غذا و چوب
چوب که برای ساخت همه چیز از کاغذ و مقوا تا مبلمان و ساختمانها استفاده میشود، اهمیت بیچون و چرایی دارد.
این تعارض در حال شکلگیری بین تقاضاهای غذا و چوب ریشه در پیامدهای غیرمنتظره تغییرات اقلیمی دارد.
تا همین اواخر، این اثرات غیرمستقیم افزایش دمای جهانی تا حد زیادی نادیده گرفته شده بود. مطالعه هشدار میدهد که نادیده گرفتن این مسئله ممکن است عواقب وخیمی داشته باشد زیرا تقاضای ما برای هر دو ماده غذایی و چوب همچنان رو به افزایش است.
برنامهریزی برای آینده چوب
اگر نتوانیم جامعه را از کربنزدایی نجات دهیم، مطالعه پیشبینی میکند که در بدترین حالت، بیش از یک چهارم از اراضی جنگلی موجود ممکن است تا پایان قرن به زمینهای کشاورزی تبدیل شوند. این معادل حدود 320 میلیون هکتار است، منطقهای برابر با اندازه هند.
در حال حاضر، اراضی جنگلی اصلی در نیمکره شمالی، به ویژه در ایالات متحده، کانادا، چین و روسیه متمرکز هستند.
مطالعه هشدار میدهد که 90 درصد از این اراضی ممکن است تا سال 2100 به صورت کشاورزی قابل بهرهبرداری شوند. روسیه بیشترین آسیب را خواهد دید، بهطوری که بخشهای بزرگی از جنگلهای آن برای کشاورزی، بهویژه برای کشت سیبزمینی، سویا و گندم، مناسبتر خواهند شد.
“ما باید پنجاه سال جلوتر فکر کنیم، زیرا اگر در آینده به چوب نیاز داریم، باید آن را اکنون بکاریم. درختانی که تا پایان این قرن قطع خواهند شد، اکنون در زمین هستند – آنها در چرخههای بسیار کندتری نسبت به محصولات غذایی قرار دارند،” دکتر کریس بوسفیلد از دپارتمان علوم گیاهی دانشگاه کمبریج هشدار داد.
نیازهای جمعیت رو به رشد
تا سال 2050، هر دو تقاضا برای غذا و چوب به دلیل رشد جمعیت جهانی و افزایش ثروت، دو برابر خواهد شد. فشار ناشی از تغییرات اقلیمی برای افزایش زمینهای کشاورزی تهدید به عمیقتر کردن بحران غذا و چوب میکند.
یک پاسخ معمول به افزایش تقاضا برای چوب، توسعه جنگلداری در جنگلهای بکر بوریال یا استوایی بوده است.
با این حال، این مناطق برای هزاران سال دستنخورده باقی ماندهاند و قطع درختان در اینجا مقدار زیادی کربن آزاد میکند و تنوع زیستی را به خطر میاندازد.
این مناطق آخرین سنگرهای بیابانهای جهانی هستند و جنگلهای استوایی دستنخورده از جمله پرتنوعترین مناطق زیستمحیطی زمین هستند. “جلوگیری از گسترش بیشتر ضروری است”، پروفسور دیوید ادواردز گفت.
تغییرات اقلیمی در حال بازسازی جهان ما است
حتی اگر جهان به اهداف صفر خالص برسد، محققان معتقدند که تغییرات قابل توجهی در مناطقی که برای تولید چوب و محصولات کشاورزی مناسب هستند، اجتنابناپذیر است.
تولید چوب سالانه بیش از 1.5 تریلیون دلار به اقتصاد ملی در سراسر جهان کمک میکند. با این حال، این صنعت هماکنون تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته است که موجهای گرما، آتشسوزیها و حملات آفات را تشدید میکند.
با افزودن فشار ناشی از کشاورزی به این مشکل، خود را در میان یک طوفان کامل میبینیم.
“تأمین چوب برای آینده شاید به اندازه تأمین غذای مورد نیاز برای زنده ماندن ضروری به نظر نرسد”، دکتر اسکار مورتون گفت. “اما چوب به همان اندازه در زندگی روزمره ما یکپارچه شده است و ما نیاز به توسعه استراتژیهایی داریم که امنیت غذا و چوب را در آینده تضمین کنند.”
این مطالعه در مجله Nature Climate Change منتشر شده است.
source