جوان آنلاین: روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: این تحلیل را رابرت مالی نماینده پیشین دولت آمریکا در امور ایران در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی MSNBC عنوان کرد. مالی گفته است: اگر بخواهیم ذهنیت ایرانی‌ها را درک کنیم، باید بدانیم که آنها از دل جنگ ایران و عراق بیرون آمدند، یکی از وحشیانه‌ترین جنگ‌های قرن. زیر بمباران شیمیایی قرار گرفتند، بدون حمایت جهانی. همه کشور‌ها حتی آنهایی که با هم دشمن بودند از عراق حمایت می‌کردند. آنها خود را تنها و آسیب‌پذیر دیدند و تصمیم گرفتند که باید دفاع خود را مستقلانه شکل دهند؛ هم با حمایت از گروه‌های نیابتی در منطقه و هم با ساخت برنامه هسته‌ای.

به گزارش مشرق، وی می‌افزاید: اشتباه ما گاهی این است که فکر می‌کنیم با تحریم، کشور‌ها تسلیم می‌شوند. ولی کشور‌هایی که احساس تهدید می‌کنند، حاضر نیستند تنها اهرم خود را بدون دریافت چیزی بدهند. بله ایران به دنبال رفع تحریم‌ها بود، اما نه از روی ضعف.

مالی گفت: ما در دولت بایدن در موضوع برجام و مذاکرات پس از آن، خیلی کند شروع کردیم. حرف از «توافق قوی‌تر و بلندمدت‌تر» زدیم، که در واقع شعار جمهوری‌خواهان بود. ایرانی‌ها تضمین می‌خواستند که این بار توافق پاره نمی‌شود. ما نمی‌توانستیم چنین تضمینی بدهیم. شاید باید همان ابتدا توافقی می‌شد تا لااقل تحریم‌ها کاهش یابد، حتی اگر در آینده دوباره پاره می‌شد.

وی همچنین گفت: من واقعاً فکر می‌کنم گزینه نظامی، به دلایل متعدد، انتخاب اشتباهی بود. این گزینه مشکل را به‌طور کامل حل نمی‌کند و منجر به انواعی از عدم قطعیت‌ها و پیامد‌های پیش‌بینی‌ناپذیر می‌شود که نه فقط در روز‌ها و هفته‌های آینده، بلکه ماه‌ها و سال‌های آینده هم با آنها روبه‌رو خواهیم بود. ما بذرِ ذهنیتی را کاشته‌ایم که در آن ایران ممکن است با خود بگوید: «شاید روزی مجبور شویم به‌سمت بمب برویم، چون هیچ چیز دیگری جواب نداد.»

مالی افزود: آنهائی که فکر می‌کردن حملات اسرائیل به ایران باعث شورش مردم می‌شود، قطعاً اشتباه می‌کردند. بله، مردم ایران شاید ناراحتی‌هایی داشته باشند، اما وقتی کشور شما توسط کشور دیگری بمباران می‌شود اوضاع فرق می‌کند. کشور خارجی در این حمله نه فقط تأسیسات هسته‌ای، بلکه بیمارستان‌ها را هدف قرار داده و غیرنظامی‌ها را هم به کشتن داده است. طبیعی است که در چنین شرایطی حس ملی‌گرایی تقویت شود. این باعث افزایش حس وطن‌پرستی و حمایت از ایران می‌شود.

source

توسط expressjs.ir