30 تیر 1404 ساعت 11:16
بزرگترین نقشه کیهان با دادههای تلسکوپ جیمز وب منتشر شد. راهنمای گجت نیوز شما را برای مشاهده آنلاین این نقشه شگفتانگیز همراهی میکند.
اگر همیشه دوست داشتید نگاهی عمیقتر به فضا بیندازید، اکنون فرصت آن فراهم شده است. گنجینهای عظیم از دادههای جمعآوری شده توسط تلسکوپ جیمز وب برای استفاده عمومی در دسترس قرار گرفته است. همراه با این دادهها یک نقشه تعاملی وجود دارد که شامل تقریبا ۸۰۰ هزار کهکشان است و به شما اجازه میدهد با فیلترهای مختلف آنها را مشاهده کنید.
این اطلاعات ارزشمند توسط پروژه پیمایش تکامل کیهانی (COSMOS) در کلتک منتشر شده است. دادهها حاصل نقشهبرداری از ۰.۵۴ درجه مربع از آسمان هستند. برای درک بهتر این مقیاس تصور کنید که این بخش از آسمان معادل قرار گرفتن سه ماه کامل در کنار یکدیگر است.
با بزرگترین نقشه کیهان آشنا شوید
این نقشه شامل کهکشانها و ستارههایی با قدمت ۱۳.۵ میلیارد سال است. این یعنی ما بهترین نگاه به جهان اولیه را در اختیار داریم که علم تا به امروز ارائه کرده است. ناسا عمر کیهان را حدود ۱۳.۸ میلیارد سال تخمین میزند، پس این اجرام آسمانی فوقالعاده باستانی هستند. در مجموع این دادهها حدود ۹۸ درصد از تاریخ شناخته شده کیهان را پوشش میدهند.
این ویژگیها باعث میشود نقشه جدید حتی از بزرگترین نقشه کهکشان راه شیری که تا به حال ایجاد شده نیز وسیعتر باشد. البته نقشه راه شیری هنوز از نظر حجم داده با بیش از ۵۰۰ ترابایت بسیار بزرگتر است، در حالی که حجم کل دادههای این نقشه جدید حدود ۱.۵ ترابایت است.
چگونه نقشه تعاملی کیهان را مشاهده کنیم؟
جذابترین بخش این پروژه نقشه تعاملی آن است که در مرورگر وب بارگذاری میشود. کاربران میتوانند به راحتی در آن حرکت کنند و تمام جزئیات ثبت شده را ببینند. برای استفاده از نقشه کافی است وارد وبسایت پروژه شوید و روی دکمه check it out کلیک کنید. پس از بارگذاری با تصویری مربعی شکل روبرو میشوید که میزبان بیش از ۷۰۰ هزار کهکشان و اجرام دیگر است.
بهترین راه برای مشاهده نقشه استفاده از لایهها و فیلترهای موجود در گوشه بالا سمت راست است. میتوانید نماهای مختلفی مانند NIRCam RGB را انتخاب کنید. جعبه دوم تصویر را به کاشیهای مختلف تقسیم میکند. این کاشیها نحوه نقشهبرداری تصویر را نشان میدهند و مشخص میکنند هر بخش با کدام ابزار ثبت شده است.
برای اهداف آموزشی جعبه سوم کاربردیترین گزینه است. این گزینهها اجرام مهم را مشخص میکنند. با کلیک روی هرکدام شناسه کاتالوگ آن نمایش داده میشود. همچنین به تصاویر خام و دادههای اضافی مانند طول موج نور دسترسی خواهید داشت.
دسترسی به دادههای خام برای پژوهشگران
دادههای این پروژه به چند روش مختلف قابل دسترسی هستند. تیم COSMOS2025 سه مقاله تحقیقاتی در مورد دادههای جمعآوری شده منتشر کرده است. اولین مقاله کاتالوگی از تمام مشاهدات است. دو مقاله دیگر بر تصویربرداری فروسرخ نزدیک و فروسرخ میانی تمرکز دارند که برای به دست آوردن دادهها استفاده شدهاند.
شما میتوانید با پر کردن فرم مخصوص دادهها را دانلود کنید. امکان دانلود کل دادهها به صورت یکجا یا دانلود کاشیهای مجزا وجود دارد. اگر به راهنماییهای پیشرفتهتر نیاز دارید وبسایت پروژه COSMOS2025 اطلاعات کاملی ارائه میدهد.
ممکن است متوجه شوید که اکثر دادههای نقشه با فرمت فایل FITS هستند. این یک فرمت غیرمعمول است که فتوشاپ یا نمایشگرهای تصویر استاندارد به خوبی از آن پشتیبانی نمیکنند. خوشبختانه ناسا فهرستی قابل اعتماد از نمایشگرهای تصویر FITS را برای استفاده علاقهمندان معرفی کرده است.
source