26 تیر 1404 ساعت 19:48
یکی از نوشیدنیهای پرحاشیه که علاقهمندان زیادی دارد، نوشیدنی انرژی زا است. هم اکنون خبرهایی درباره ارتباط میان آن و سرطان خون منتشر شده است.
نوشیدنیهای انرژیزا را باید بخشی از یک تجارت بسیار بزرگ به حساب آورد. معمولا این نوشیدنیها به عنوان راهحلهای سریع رفع خستگی وارد بازار میشوند و در میان افراد مختلف، علیالخصوص جوانها، ورزشکاران و علاقهمندان به فعالیتهای جسمانی طرفدار زیادی دارد. همچنین گیمرهای زیادی به نوشیدنیهای انرژی زا علاقهمند هستند. در این بخش خبری از گجت نیوز همراه ما باشید تا نگاهی به نتایج آزمایشهای جدید و ارتباط میان نوشیدنیهای انرژیزا و سرطان خون داشته باشیم.
رابطه نوشیدنی انرژی زا با سرطان خون
با رشد بازار نوشیدنیهای انرژیزا شاهد افزایش نگرانیهای مردم درباره تاثیر آنها روی سلامت جسمانی هستیم. همچنین افراد زیادی علاقهمند هستند تا بدانند مصرف این نوشیدنیها تا چه اندازه میتواند تاثیر منفی روی سلامت افراد داشته باشند.
بسیاری از نوشیدنیهای انرژی زا حاوی ترکیبی از سه محرک هستند که میتوان به کافئین، گوارانا و تورین اشاره کرد. کافئین به صورت طبیعی در قهوه، چای و کاکائو یافت میشود و این در حالی است که گوارانا در یک گیاه آمازونی سرشار از کافئین قرار دارد.
از طرف دیگر تورین به عنوان یک اسیدآمینه خاص شناخته شده بوده که در صدف، بوقلمون و مرغ یافت میشود. تورین در میان همه این موارد به عنوان یک ماده خاص در افزایش عملکرد شناخته شده است، اما در تحقیقهای جدید انجام شده سوالهای مهمی درباره چگونگی رفتار آن در بدن به وجود آمده است.
یکی از نتایج مطالعههای انجام شده که در ماه می 2025 منتشر شد، تیتر خبری بسیار وحشتناکی بود و باعث افزایش نگرانی در میان افرادی شد که نوشیدنیهای انرژی زا مصرف میکنند.
در این مطالعه مشخص شد تورین ممکن است باعث پیشرفت لوسمی شود؛ در حقیقت منظور از لوسمی، گروهی از سرطانهای خون بوده که از مغز استخوان شروع میشود.
سلولهای مغز استخوان سالم به صورت طبیعی تورین تولید میکنند و این در حالی است که سلولهای لوسمی توانایی انجام کار را ندارند، اما میتوانند تورین را از محیط اطراف جذب کرده و از آن به عنوان منبع سوخت برای رشد و اضافه شدن استفاده کنند.
تحقیقهای انجام شده روی موشها و نمونههای سلولهای لوسمی انسان نشان داد تورین در ریزمحیط تومور موجب پیشرفت لوسمی میشود؛ منظور از ریزمحیط تومور را باید ناحیه اطراف تومور دانست که شامل رگهای خونی، سلولهای ایمنی و پشتیبانی ساختاری است.
زمانی که محققان جذب تورین توسط سلولهای لوسمی را مسدود کردند، پیشرفت سرطان به صورت قابل توجهی کاهش یافت.
نویسندگان مطالعه پیشنهاد میکنند مکملهای تورین میتوانند به صورت بالقوه نتایج را در افراد مبتلا به لوسمی بدتر کنند و بدین ترتیب توسعه روشهای هدفمند برای مسدود کردن جذب تورین توسط سلولهای سرطانی میتواند یک استراتژی درمانی جدید به حساب آید.
تورین؛ دوست یا دشمن؟
تورین را باید یکی از فراوانترین اسیدهای آمینه آزاد در بدن انسان دانست که میتوان آن را در غلظتهای بالا در قلب، عضلهها و مغز پیدا کرد.
این ماده در افراد سالم به صورت عمده از طریق رژیم غذایی به دست میآید، اما بدن میتواند تورین را از اسیدهای آمینه متیونین و سیستئین هم سنتز کند، اما با شرط این که ویتامین B6 کافی داشته باشد که در غذاهایی مانند ماهی سالمون، ماهی تن، مرغ، موز و شیر یافت میشود.
بیشتر افرادی که رژیم غذایی معمولی غربی دارند، روزانه 40 تا 400 میلی گرم تورین را فقط از طریق غذا دریافت میکنند. این رقم فقط به میزان تورینی اشاره کرد که به صورت مستقیم مصرف میشود و شامل مقدار اضافی که بدن میتواند به صورت داخلی سنتز کند، نمیشود؛ این مسئله میتواند وابسته به سن، رژیم غذایی و سلامت متفاوت باشد.
تورین در پایگاه داده سازمان غذا و دارو ایالات متحده آمریکا به صورت کلی به عنوان یک ماده ایمن شناخته میشود. همچنین توسط سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا اعلام شده است مصرف آن تا 6 گرم در طول روز میتواند بیخطر باشد. با مصرف یک وعده رد بول امکان دریافت 1 گرم تورین فراهم میشود.
با این که نگرانیهایی درباره ارتباط احتمالی مصرف تورین با پیشرفت سرطان خون بیان شده است، اما نمیتوان گفت که تورین به صورت ذاتی مضر است.
در حقیقت برخی افراد ممکن است از مکملها بهرهمند شوند، علیالخصوص افرادی که به علت عدم عملکرد صحیح روده، تغذیه طولانی مدت دریافت میکنند که در آن مواد مغذی به صورت مستقیم وارد جریان خون میشوند.
افراد مبتلا به نارسایی مزمن کبد، کلیه یا قلب ممکن است در تولید یا نگهداری تورین کافی مشکل داشته باشند و این مسئله مکملها را در شرایط بالینی خاص مفید جلوه خواهد داد.
از طرف دیگر برخی تحقیقها نشان میدهد تورین ممکن است به کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان خون کمک کند. با وجود این که مطالعههای جدید نگرانیهایی را مبنی بر این که میتواند باعث تشدید بیماری شود، ایجاد خواهد کرد.
وجود چنین تضادهایی نشان میدهد که زمینه تا چه اندازه میتواند مهم باشد. اثرهای تورین نه تنها به دوز و چگونگی مصرف بستگی دارد، بلکه وابستگی آن به شرایط زمینهای بیمار را هم نمیتوان رد کرد. آن چیزی که در یک زمینه مفید است، میتواند در زمینه دیگر مضر باشد.
یکی از نکتههای مهمی که باید مدنظر قرار دهید، این است که مصرف تورین به عنوان مکمل برای دلایل خاص سلامتی با مصرف مقادیر زیاد آن از طریق نوشیدنیهای انرژی زا که اغلب تورین را با مقادیر بالای کافئین و شکر ترکیب میکند، بسیار متفاوت است.
چنین ترکیبی میتواند باعث وارد شدن فشار زیادی به قلب شود و در نهایت با ایجاد اختلال در قلب، خطر عوارض جانبی را افزایش دهد، علیالخصوص برای افرادی که بیماریهای زمینهای دارند یا افرادی که سایر محرکها را مصرف میکنند.
جمعبندی
بر اساس اطلاعات موجود، اگر شما یک فرد بالغ سالم هستید که گاهی وقتها یک نوشیدنی انرژی زا مصرف میکنید، جایی برای نگرانی زیادی وجود ندارد، اما رعایت اعتدال در مصرف از اهمیت زیادی برخوردار است.
مصرف چندین نوشیدنی حاوی تورین بالا در طول روز یا مصرف مکملهای تورین در کنار یک رژیم غذایی غنی از تورین ممکن است کار عاقلانهای نباشد، علیالخصوص اگر تحقیقهای آینده ارتباط میان تورین و پیشرفت سرطان را تایید کند.
تا زمانی که اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست نیاید، ایمنترین رویکرد این است که به جای مصرف نوشیدنیهای انرژی زا با مصرف یک رژیم غذایی مغذی از افزایش انرژی خود لذت ببرید.
در صورتی که دارای بیماریهای زمینهای هستید یا سابقه خانوادگی سرطان وجود دارد، بهتر است قبل از مصرف مکمل تورین یا نوشیدنیهای انرژی زا با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورتهای لازم را به عمل آورید.
source