به گزارش رکنا، زردچوبه (Curcuma longa) به عنوان یک گیاه دارویی با سابقه طولانی در طب سنتی، اخیراً توجه محققان متعددی را در تحقیقات علمی مدرن به خود جلب کرده است. این گیاه که بیشتر به دلیل ترکیب فعال خود، کورکومین، شناخته میشود، با داشتن خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و محافظت کننده عصبی موردتوجه قرار گرفته است.
مطالعات گسترده نشان داده اند که زردچوبه میتواند در درمان و پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی و اختلالات عصبی مؤثر باشد. در این مقاله به بررسی مکانیسمهای عمل، کاربردهای بالینی و چالشهای مرتبط با استفاده از زردچوبه بهعنوان یک عامل درمانی پرداخته میشود تا درک بهتری از پتانسیل این گیاه ارزشمند در پزشکی مدرن ارائه شود.
بررسی علمی خواص درمانی زردچوبه
زردچوبه (Curcuma longa) گیاهی از خانواده زنجبیلیان است که ریشهٔ آن بهطور گستردهای بهعنوان ادویه، رنگدهنده طبیعی و داروی سنتی استفاده میشود. در طب سنتی ، طبع زردچوبه گرم و خشک است؛ بنابراین با توجه به طبع گرم آن، افرادی که دارای طبع گرم و خشک هستند ممکن است بدن آنها نسبت به مصرف این ادویه واکنش نشان دهد و دچار حساسیت شوند. همچنین توصیه شده است که در هنگام طبخ و آشپزی، برای کاهش سردی غذاها این ادویه را به غذای خود اضافه کنید. بخش اصلی فعال زردچوبه، کورکومین است که خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی و ضدباکتریایی دارد. زردچوبه در طب سنتی هند (آیورودا) و چین برای درمان بیماریهایی مانند مشکلات گوارشی، درد مفاصل و اختلالات پوستی به کار رفته است. امروزه نیز تحقیقات علمی متعددی اثربخشی آن را در پیشگیری و درمان بیماریهایی مانند التهاب مفاصل، دیابت، بیماریهای قلبی و حتی سرطانها تأیید کردهاند، هرچند که جذب پایین کورکومین در بدن از چالشهای مهم استفاده درمانی آن بهشمار میرود.
شناخته شده ترین مزیت سلامتی زردچوبه خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن است که به آن قدرت کاهش تورم و درد در شرایط پزشکی مانند آرتریت را میدهد. التهاب یکی از شایعترین عوامل ایجاد درد و ناراحتی است که میتواند به بروز برخی بیماریها کمک کند.
علاوه بر این، زردچوبه دارای ویتامینها و مواد معدنی ضروری مختلفی مانند بتاکاروتن، اسید اسکوربیک (ویتامین C)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، نیاسین (ویتامین B3)، کلسیم، فلاونوئیدها، فیبر، آهن، پتاسیم و روی است. کارشناسان میگویند که زردچوبه میتواند بهعنوان تقویت کننده سیستم ایمنی استفاده شود و مصرف منظم آن را توصیه میکنند.
ارزش غذایی زردچوبه
ارزش غذایی زردچوبه شامل کالری، پروتئین، چربی، کربوهیدرات ، فیبر و چندین ویتامین و مواد معدنی است. به ویژه به دلیل ترکیب فعال خود، کورکومین، که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است، شناخته شده است. یک قاشق غذاخوری زردچوبه آسیاب شده حاوی حدود 29 کالری، 0.9 گرم پروتئین، 4 گرم کربوهیدرات، 2.1 گرم فیبر و 0.3 گرم چربی است.
اطلاعات ارزش تغذیهای زردچوبه (به ازای هر 100 گرم)
کالری
327 کالری
پروتئین
10.42 گرم
کربوهیدرات ها
68.39 گرم
چربی
2 گرم
فیبر رژیمی
23 میلی گرم
شکر
3.09 میلی گرم
چربی اشباع شده
1.78 گرم
کلسترول
0 گرم
سدیم
25.2 میلی گرم
ویتامین A
0.18 واحد بینالمللی
ویتامین C
0.7 میلی گرم
خواص زردچوبه
زردچوبه یک ادویه رایج است که از ریشه گیاه Curcuma longa به دست می آید. این ادویه پرکاربرد، حاوی ماده شیمیایی به نام کورکومین است که علاوه بر استفاده در آشپزی و تهیه غذا، ترکیبی با فواید دارویی شناخته شده است. مردم از آن برای کمک به تسکین درد و کاهش التهاب استفاده می کنند که ممکن است تورم را کاهش دهد.
به طور کلی محققان میگویند خواص این گیاه از آنتی اکسیدان، ضد باکتری، ضد قارچ، ضد ویروس تا ضد سرطان و ضد التهاب موردتوجه قرار گرفته است. طبق بررسی و مطالعات انجام شده، مصرف مکملهای زردچوبه میتواند قند خون، فشار خون دیاستولیک و تری گلیسیرید را کاهش دهد. فواید متعدد زردچوبه بر سلامت بدن میتوان در موارد ذیل عنوان کرد:
کاهش التهاب
نقش آنتی اکسیدان
کاهش خطر بیماریهای قلبی وفشار خون
کاهش افسردگی
مبارزه با سرطان
درمان آرتریت
تقویت حافظه
سلامت مغز
افزایش مصونیت و ایمنی بدن
دیابت نوع 2
کمک به هضم غذا
کاهش درد
سلامت دستگاه گوارش
تسکین درد مفاصل
کمک به سلامت متابولیک
بهبود سلامت روده
کاهش علائم آلرژی
اثر ضدسرطانی
مبارزه با رادیکالهای آزاد
فواید پوستی
بیماری آلزایمر
خواص زردچوبه برای سرطان
خواص آنتی اکسیدانی زردچوبه به خنثی کردن رادیکالهای آزاد مضر، محافظت از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو و بهطور بالقوه به مهار پیشرفت سرطان کمک میکند. این ادویه دارای اثرات ضد التهابی میباشد که التهاب مزمن ارتباط نزدیکی با پیشرفت سرطان دارد. کورکومین، ترکیب اصلی زردچوبه، اثربخشی قابل توجهی را در طول مراحل مختلف پیشرفت سرطان از خود نشان داده است. برخی از مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که ممکن است در برابر سرطانهای ریه، سینه، پروستات و روده بزرگ موثر باشد.
خواص زردچوبه برای بیماریهای قلبی
مطالعات نشان میدهد که مصرف کنسانتره زردچوبه میتواند فشار خون را کاهش دهد و وضعیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و سازگاری شریانی را بهبود بخشد. مطالعات گستردهتری برای تأیید این یافتهها و آزمایش عوامل خطر بیشتر در زمینه قلبی عروقی ضروری است. اما با این حال، کارشناسان معتقدند که زردچوبه به دلیل توانایی آن در کاهش التهاب و اکسیداسیون، ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.
خواص زردچوبه برای مغز
زردچوبه با داشتن ترکیب فعال کورکومین و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، در بهبود سلامت مغز از جمله کاهش انحطاط در بیماریهای مرتبط با مغز مانند بیماری آلزایمر، ایسکمی و آسیب مغزی تروماتیک نقش مهمی ایفا میکند. .تحقیقات نشان داده است که کورکومین پتانسیل بهبود برخی اختلالات روحی مرتبط با عملکرد مغز از جمله افسردگی را دارد که شامل افسردگی خفیف و حتی اختلال افسردگی شدید(MDD) است.
مطالعات روی کورکومین در حیوانات نشان داده است که میتواند بر سروتونین و دوپامین، مواد شیمیایی مغز که خلق و خو و رفتار را کنترل میکنند، تأثیر بگذارد. عملکرد ترکیبات زردچوبه بدین ترتیب است که بخشهایی از مغز را که در برابر حالتهایی مانند استرس پاسخ میدهند، تغییر میدهد. همچنین در برابر آسیب به ساختارهای تولیدکننده انرژی در سلولها (بخش میتوکندری) نقش محافط را ایفا میکند.
به طور کلی تاثیر زردچوبه بر عملکرد مغز شامل موارد ذیل است:
از زوال عقل جلوگیری میکند.
با افسردگی مقابله میکند.
به تقویت بهبود حافظه کمک میکند.
خواص زردچوبه برای خانمها
کورکومین یک ضد التهاب قوی است که برای درمان مشکلات گوارشی و دردهای پریود فواید دارد. همچنین قند خون را تثبیت می کند، که برای همه زنانی که از نظر هورمونی حساس هستند و از همه چیز، از PMS گرفته تا PCOS رنج می برند، مهم است. بطور کلی فواید زردچوبه برای خانمها و عملکرد بدن آنها شامل موارد ذیل است:
کاهش افسردگی
خواص ضد التهابی
پیشگیری از سرطان
نقش آنتی اکسیدان
بهبود دیابت
کمک به سلامت متابولیک
بیماری قلبی عروقی
سلامت قلب
کاهش علائم آرتریت
پیشگیری از سرطان
بهبود سلامت مفاصل
کاهش التهاب
مراقبت از پوست
درمان آرتریت
کورکومین برای بهبود عملکرد مغز
سلامت دستگاه گوارش
بهبود و تقویت خلق و خو
تقویت سیستم ایمنی
کاهش درد
اختلالات سندرم پیش قاعدگی (PMS)
به عنوان یک محافظ قلب
به عنوان یک داروی ضد افسردگی
عملکرد گوارشی و هضم
پیشگیری و درمان آلزایمر
خواص ضدالتهابی زردچوبه
ماده فعال زردچوبه یک ترکیب طبیعی (پلی فنول) به نام کورکومین است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. محققان به این نتیجه رسیدند که شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف کورکومین هر روز به مدت 8 تا 12 هفته می تواند به کاهش درد و التهاب مفاصل ناشی از آرتریت، به ویژه آرتروز کمک کند و تاثیرات چشمگیری در بهبود بیماریهای التهابی و کاهش علائم التهابی دارد. نتایج همچنین نشان داد که عصاره کورکومین ممکن است به اندازه مصرف داروهای NSAID مانند ایبوپروفن و دیکلوفناک موثر باشد.
برای کلسترول بالا، 1.4 گرم عصاره زردچوبه در دو دوز منقسم روزانه به مدت سه ماه.
برای آرتروز، 500 میلی گرم دو تا چهار بار در روز به مدت 4 تا 12 هفته.
برای خارش روزانه 1500 میلی گرم زردچوبه در سه نوبت منقسم به مدت 8 هفته.
درمان دندان درد با زردچوبه
زردچوبه با دارا بودن ترکیب کورکومین و اثرات ضد باکتریایی و ضد التهابی، میتواند به عنوان نوعی روش درمان خانگی برای دندان درد استفاده شود که ممکن است در کاهش درد و تسکین التهاب موثر باشد. ماساژ دادن دندان حساس با خمیر پودر زردچوبه مخلوط شده با آب ممکن است درد را تسکین دهد، برای انجام این کار، پودر زردچوبه را با مقداری آب مخلوط کنید و خمیری درست کرده و روی دندان آسیب دیده ماساژ دهید. همچنین میتوانید از زردچوبه بهعنوان نوعی دهانشویه خانگی استفاده کنید؛ آن را با آب جوش مخلوط کرده و بگذارید خنک شود و سپس دهان خود را با آن شستشو دهید.
خواص زردچوبه به عنوان آنتی اکسیدان
در سالهای اخیر، بسیاری از محققان شواهدی را نشان دادهاند که کورکومین توانایی کاهش استرس اکسیداتیو و بیماریهای مرتبط با اختلال عملکرد میتوکندری را دارد. خواص آنتی اکسیدانی قوی زردچوبه از ماده اصلی فعال آن یعنی کورکومین نشات میگیرد که رادیکالهای آزاد را خنثی میکند و دفاع آنتی اکسیدانی بدن را تقویت میکند. این روند به محافظت از سلولها در برابر آسیب کمک میکند و استرس اکسیداتیو را کاهش میدهد، بنابراین این ادویه بهطور بالقوه مانع از گسترش سرطان و حمایت از سلامت کلی بدن میشود.
فواید زردچوبه برای درمان سندروم روده تحریکپذیر
داروها و مکملهای کورکومین و عصاره زردچوبه، علائم سندروم روده تحریکپذیر (IBS)، به ویژه درد شکم را کاهش داده و کیفیت زندگی بیمار را بهبود میبخشد. طبق این شواهد، زردچوبه با داشتن خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی ترکیب کورکومین به تنهایی یا همراه با سایر محصولات سالم و گیاهی ممکن است یک درمان موثر برای تسکین علائم مرتبط با IBS باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این مزایا و ایجاد دوزها و فرمولهای بهینه موردنیاز است.
خواص زردچوبه برای دیابت نوع 2
جزء فعال زردچوبه، کورکومین، ممکن است به مدیریت سطح قند خون کمک کند و برای افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 فوایدی داشته باشد. دیابت یک بیماری شایع مربوط به اختلال در سطح قند خون شما است. سطح قند خون شما یکی از جنبه های مهم روشی است که بدن شما غذا را تجزیه میکند و از انرژی استفاده میکند.
خواص زردچوبه برای آقایان
نقش زردچوبه در درمان اختلال نعوظ بهعنوان یکی از بزرگترین فواید زردچوبه در مردان شناخته شده است. از آنجاییکه اختلال نعوظ به دلیل التهاب ایجاد میشود، خاصیت ضدالتهابی زردچوبه میتواند در درمان این بیماری مفید باشد. سایر فواید زردچوبه برای آقایان به اختصار آورده شده است:
نقش آنتی اکسیدان
بهبود دیابت
مبارزه با سرطان
محافظت از کبد
سلامت دستگاه گوارش
تقویت کننده سیستم ایمنی
کاهش خطر سکته قلبی
مدیریت وزن
کمک به ریکاوری تمرینات ورزشی
کاهش افسردگی
سلامت کبد
پیشگیری از بیماریهای عصبی
کاهش علائم آرتریت
تسکین درد
بهبود انحطاط شبکیه چشم
تقویت عملکرد شناختی مغز
بهبود و درمان افسردگی
به تاخیر انداختن یا معکوس کردن بیماری آلزایمر
تقویت باروری مردان
چه افرادی نباید زردچوبه استفاده کنند؟
دوزهای بالای زردچوبه میتواند اثر رقیق کنندگی خون داشته باشد. اگر همراه با داروهای ضدانعقاد تجویز شده مصرف شود، میتواند خطر خونریزی خطرناک را افزایش دهد. افرادی که مشکلات کبدی یا مجاری صفراوی دارند نباید از مکملهای زردچوبه استفاده کنند، زیرا مصرف مکمل آن میتواند تولید صفرا را افزایش دهد. همچنین استفاده از زردچوبه در آشپزی نباید مشکلی ایجاد کند.
عوارض جانبی زردچوبه
زردچوبه معمولاً عوارض جانبی جدی ایجاد نمیکند. مصرف زردچوبه در دوزهای تا 8 گرم در روز بیخطر در نظر گرفته میشود. برخی از افراد ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند ناراحتی معده، حالت تهوع، سرگیجه یا اسهال را تجربه کنند.
زردچوبه یا کورکومین خوراکی با فرمول معمولی (که برای افزایش فراهمی زیستی اصلاح نشده است) احتمالاً در مقادیر توصیه شده تا 2 یا 3 ماه بیخطر است. زردچوبه خوراکی میتواند عوارض جانبی مانند تهوع و استفراغ، رفلاکس اسید معده، ناراحتی معده، اسهال یا یبوست ایجاد کند.
زردچوبه بصورت ترکیب با چای میل شود یا در تهیه غذا استفاده شود، برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمیکند. اگر به ادویه حساسیت دارید، خوردن آن ممکن است باعث ایجاد بثورات، کهیر یا درد شکم شود. بیشتر عوارض جانبی با غلظت بسیار بالای کورکومین موجود در مکملها (قرصها، کپسولها و آدامسها) مرتبط است.
احتیاط مصرف
مصرف بیش از حد زردچوبه: زردچوبه در دوزهای زیاد خطرات بالقوه ای دارد، مانند: عوارض جانبی خفیف شامل ناراحتی معده، رفلاکس اسید، اسهال، سرگیجه و سردرد.
مصرف زردچوبه در دوران بارداری: در مقادیر کم به طور کلی بی خطر است. با این حال، احتمالاً برای افراد باردار توصیه می شود از مصرف مکمل ها یا مصرف مقادیر دارویی این ادویه خودداری کنند. زردچوبه ادویه ای است که مردم برای هزاران سال از آن برای طعم و خواص دارویی استفاده می کردند.
مصرف زردچوبه در شیردهی: هیچ اطلاعاتی در مورد وجود هر یک از اجزای زردچوبه در شیر مادر وجود ندارد. در یک مطالعه انجام شده، هیچ اثر نامطلوبی را در نوزادانی که در معرض زردچوبه موجود در شیر قرار داشتند، نشان نداد. زردچوبه بهعنوان یک ماده غذایی بهطور کلی ایمن توسط سازمان غذا و دارو (FDA) شناخته میشود.
بیماران کلیوی: زردچوبه با ترکیب کورکومین خود با مبارزه با التهاب و محافظت در برابر آسیب به سلامت کلیهها کمک میکند. با این حال، اقدامات احتیاطی برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی ضروری است، از جمله کنترل فشار خون، اجتناب از مصرف دوزهای بالا و مشورت با متخصصان مراقبتهای بهداشتی.
مضرات زردچوبه برای کبد: در حالیکه زردچوبه و ماده فعال آن کورکومین بهطور کلی بیخطر است اما مصرف آن با موارد نادر آسیب کبدی مرتبط گزارش شده است. این موارد معمولاً غیرمعمول در نظر گرفته می شوند، به این معنی که ممکن است به دلیل واکنش یا حساسیت منحصر به فرد باشد.
دوز مصرف زردچوبه
دوزهای بالای زردچوبه و کورکومین در درازمدت توصیه نمیشوند زیرا تحقیقاتی که ایمنی آنها را تأیید کند، وجود ندارد. با این حال، سازمان بهداشت جهانی (WHO) میزان مصرف روزانه قابل قبول را ۱.۴ میلیگرم به ازای هر پوند (۰ تا ۳ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) از وزن بدن تعیین کرده است.
اکثر مطالعات بالینی مصرف زردچوبه با دوز 500 میلی گرم تا 2000 میلی گرم زردچوبه در روز توصیه کردند. اما دوزهای تا 8000 میلی گرم در روز بهطور کلی بیخطر در نظر گرفته میشوند. برای بهترین نتیجه به دنبال محصولاتی باشید که مقدار واقعی کورکومین را در مکمل ذکر میکنند.
در صورت مصرف خوراکی: زردچوبه در صورت استفاده کوتاهمدت بیخطر است. به نظر میرسد محصولات زردچوبه ای که روزانه تا 8 گرم کورکومین تهیه میکنند، در صورت استفاده تا 2 ماه بیخطر هستند، همچنین مصرف روزانه 3 گرم زردچوبه در صورت استفاده تا 3 ماه بی خطر به نظر میرسد.
بهترین زمان مصرف زردچوبه
زردچوبه را میتوان در هر زمانی از روز مصرف کرد اما بهترین زمان برای مصرف زردچوبه و مکملهای آن، همراه یا بعد از غذا یا کمی قبل از یک میانوعده سنگین است. با در نظر گرفتن این موضوع، اضافه کردن این ادویه بهطور منظم در وعدههای غذایی خود میتواند با خیال راحت مصرف شما را افزایش دهد. ترکیب ادویه با فلفل سیاه ممکن است به افزایش قابلیت جذب آن در بدن کمک کند. همچنین مصرف این ادویه همراه با وعدههای غذایی با چربی بیشتر، جذب آن را در بدن افزایش میدهد.
بهترین زمان مصرف زردچوبه برای لاغری
مفیدترین و بهترین زمان مصرف زردچوبه برای کاهش وزن، نزدیک به زمان وعدههای غذایی (بهویژه غذاهای چرب) است، زیرا غذاهای حاوی چربی، جذب ترکیبات موثر آن را افزایش میدهد. بهطور خاص، مصرف این ادویه 30 دقیقه قبل از غذا یا همراه با غذایی که حداقل 5 تا 8 گرم چربی دارد، میتواند به کاهش هوس و اشتها به خوردن بیشتر غذا و همچنین کاهش میزان کالری دریافتی کمک کند. روش دیگر، اگر چای زردچوبه یا نوشیدنی شیر با ترکیب مقداری زردچوبه را در برنامه صبحگاهی خود قرار دهید، میتواند تاثیرات چشمگیری برای لاغری داشته باشد.
زردچوبه را چطور مصرف کنیم؟
زردچوبه وقتی با غذا مصرف شود بهتر جذب میشود. غذاهای چرب مانند تخم مرغ و روغنهای گیاهی (مانند روغن نارگیل یا روغن زیتون) بهترین ترکیب با زردچوبه هستند. این به این دلیل است که این مواد غذایی حاوی ترکیبی به نام لسیتین هستند. لسیتین به جذب زردچوبه در بدن کمک میکند. استفاده از زردچوبه در غذاهای مختلف رایج بهعنوان ادویه به بدن شما کمک میکند که ترکیبات مفید آن را بهتر جذب کند. به طور کلی مصرف زردچوبه به روشهای ذیل توصیه میشود:
آب زردچوبه: به سادگی میتوانید پودر زردچوبه را در یک لیوان آب به خوبی حل و آماده و میل کنید.
چای زردچوبه: یک فنجان دمنوش چای زردچوبه را با جوشاندن آب و افزودن مقداری پودر زردچوبه یا زردچوبه تازه تهیه و میل نمائید.
مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود هضم، کاهش نفخ و گاز و بهبود سلامت کلی روده.
شیر زردچوبه: برای آماده کرن این دمنوش، زردچوبه را با شیر گرم و مقدار کمی فلفل سیاه مخلوط کنید.
مناسب برای کاهش علائم آرتریت، حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش برخی از عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک و کمک به سندرم متابولیک.
نوشیدنی زردچوبه : زردچوبه تازه را با زنجبیل، کمی آب لیمو و فلفل سیاه مخلوط کنید، بصورتیکه دوز دمنوش غلیظ شود.
مناسب برای بهبود خلق و خو و حمایت از سلامت مغز، کاهش درد آرتریت، فواید ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، کنترل سطح قند خون، حمایت از سلامت قلب، اثرات ضد سرطانی
خمیر زردچوبه: زردچوبه تازه را بصورت خمیری شکل تهیه کنید، میتوانید برای دریافت خواص آنتی اکسیدانی آن را به انواع سسها، چاشنیها یا غذاهای دیگر اضافه کنید. برای استفاده از زردچوبه در مراقبتهای پوستی، خمیر را روی ناحیه آسیب دیده بمالید، اجازه دهید چند دقیقه بماند و سپس کاملاً با آب بشویید. همچنین خمیر زردچوبه میتواند به عنوان ضماد برای کمک به بهبود زخمها و سوختگیها مورداستفاده قرار گیرد.
مناسب برای تصفیه خون و پوست، رفع مشکلات گوارشی و درمان اسهال و عفونتهای ادراری.
به صورت موضعی در پمادها برای کاهش درد مفاصل، درمان عفونتهای رایج، پانسمان زخمها، گزشها، سوختگیها، آکنه و بیماریهای مختلف پوستی.
برای حفظ خواص و فواید زردچوبه (بهویژه کورکومین، ماده فعال آن)، باید به نکاتی در مورد نحوه افزودن و مدت زمان پخت آن توجه کرد:
نحوه صحیح استفاده از زردچوبه در غذاها
در هنگام شروع و ابتدای پخت انواع غذاها و در روغن تفت داده شود: زردچوبه یک ترکیب محلول در چربی است؛ بنابراین تفت دادن آن با کمی روغن (ترجیحا روغنهای سالم مثل روغن زیتون یا کنجد) باعث افزایش جذب کورکومین در بدن خواهد شد.
زمان تفت دادن: زردچوبه را کمتر از ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه تفت دهید. حرارت زیاد و طولانی باعث کاهش خاصیت آن میشود. پخت در مدت زمان طولانی با حرارت زیاد (بیش از ۳۰ – ۴۰ دقیقه) باعث کاهش خواص آنتیاکسیدانی زردچوبه میشود.
بهتر است همراه با فلفل سیاه استفاده شود: فلفل سیاه بدلیل دارا بودن ترکیب پایپرین، جذب کورکومین را تا ۲۰۰۰٪ افزایش میدهد. ترکیب زردچوبه و فلفل سیاه بسیار توصیه میشود.
در مراحل پایانی پخت غذا نیز کمی زردچوبه اضافه شود: اگرچه در ابتدای پخت، مقداری زردچوبه مورداستفاده قرا میگیرد، ولی میتوانید در انتهای پخت (۵ تا۱۰ دقیقه آخر) مقدار کمی اضافه کنید تا خواص آن بیشتر حفظ شود.
انواع مکمل زردچوبه
کپسول کورکومین کارن: حاوی زردچوبه 500 میلی گرم – کاهش درد مفاصل و روماتیسم – روزانه 1 تا 3 عدد با معده پر
کپسول کورکومین 500 میلی گرمی: حاوی زردچوبه 500 میلی گرم – رفع درد و التهاب مفاصل – روزانه 1 تا 3 عدد با معده پر
کپسول سینا کورکومین: حاوی زردچوبه 40 میلی گرم – رفع درد و التهاب مفاصل – روزانه 1 تا 2 عدد با معده پر
کپسول دایان پین: حاوی زردچوبه 500 میلی گرم – رفع درد مفاصل و التهاب غضروف و کبد – هر 12 ساعت 1 تا 2 عدد با معده پر
قرص روکش دار زردچوبه کورکوما دینه: حاوی زردچوبه 500 میلی گرم – کاهش درد مفاصل و روماتیسم – روزانه 1 عدد با معده پر
کپسول کورکومکس: حاوی زردچوبه 300 میلی گرم + زنجبیل + فلفل سیاه – کاهش التهاب مفصل و کبد – روزانه 2 عدد با معده پر
کپسول اینفلامید نوتراکس: حاوی زردچوبه و بروملین و بوسولیا – رفع درد و التهاب مفاصل – روزانه 1 تا 3 عدد با معده پر
کپسول آناهیل پلاس: حاوی زردچوبه و بروملین – کاهش درد و التهاب مفاصل – هر 12 ساعت 1 تا 2 عدد با معده پر
قرص سیموریلکس سیمرغ دارو: حاوی زردچوبه و زنجبیل و بروملین – کاهش درد مفاصل و روماتیسم – روزانه 1 تا 3 عدد با معده پر
کپسول آرتروهیل: حاوی زردچوبه و بروملین – کاهش درد و التهاب مفاصل – هر 12 ساعت 1 عدد با معده پر
کپسول کلاستوشل: حاوی زردچوبه و فلفل سیاه و …. – کاهش التهاب و خشکی مفاصل – هر 12 ساعت 1 عدد با معده پر
قرص گیاهی آرترودین دینه: حاوی زردچوبه و زنجبیل و کندر و کرفس – کاهش التهاب و درد و خشکی مفاصل – هر 12 ساعت 1 عدد با معده پر
کپسول میکسودین هولیستیکا: حاوی زردچوبه و زنجبیل و فلفل سیاه – رفع درد و التهاب مفاصل – روزانه 1 تا 2 عدد با معده پر
کپسول دیاسین آرایکس: حاوی زردچوبه و دارچین و… – برای سلامت قند و کاهش التهاب – روزانه 2 عدد با معده پر
کپسول Nem And Turmeric: حاوی غشاء پوسته تخم مرغ و زرد چوبه 53 میلی گرم – برای رفع درد و التهاب مفاصل – بعد از صبحانه یک عدد
کپسول فیتوآرتریت: حاوی زردچوبه و زنجبیل و… – رفع درد و التهاب و خشکی مفاصل – روزانه 3 تا 6 عدد با معده پر
قرص فول فلکس پلاس: حاوی زردچوبه و گلوکوزامین و …. – کاهش التهاب و خشکی مفاصل – روزانه 3 عدد با معده پر
کپسول فلکس 7 یوروویتال: حاوی زردچوبه و گلوکوزامین و غضروف کوسه ماهی و …. – کاهش التهاب و خشکی مفاصل – روزانه 2 عدد با معده پر
کپسول نرم فلکسی ژنو ویواتیون: حاوی زردچوبه و گلوکوزامین و …. – کاهش التهاب و درد مفاصل و استخوان – روزانه 2 عدد با معده پر
قرص استئوفلکس: حاوی زردچوبه و گلوکوزامین و …. – کاهش التهاب و درد مفاصل و استخوان – روزانه 2 عدد با معده پر
قرص پریفلکس پلاس هلث برست: حاوی زردچوبه و گلوکوزامین و …. – کاهش التهاب و درد مفاصل و استخوان – روزانه 3 عدد با معده پر
کپسول پرولیو باریج: حاوی خار مریم و مقداری زردچوبه و… – برای سلامت کبد – روزانه 1 تا 3 عدد با معده پر
کپسول لیواتوفیکس: حاوی خار مریم و مقداری زردچوبه و… – برای سلامت کبد – روزانه 1 تا 2 عدد با معده پر
کپسول هپاشیلد: حاوی خار مریم و مقداری زردچوبه و… – برای سلامت کبد – روزانه 1 عدد با معده پر
قرص لیورکر: حاوی خار مریم و مقداری زردچوبه و… – برای سلامت کبد – روزانه 1 تا 4 عدد با معده پر
قرص سینارکول دینه: حاوی زردچوبه 70 میلی گرم و کنگر فرنگی – برای سلامت کبد و گوارش – روزانه 3 تا 6 عدد با معده پر
کپسول کات رفلاکس: حاوی زردچوبه و شیرین بیان و زنجبیل و کلسیم و منیزیم هیدروکساید- برای رفع نفخ و معده درد و رفلاکس – نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی یک عدد
قرص برسول: حاوی زردچوبه و دیگر ترکیبات گیاهی – برای کنترل علائم آلرژی – روزانه 1 تا 4 عدد
کپسول اسلیم ونس: حاوی زردچوبه و مورینگا و کاری – برای کنترل وزن و اشتها – نیم ساعت قبل از ناهار و شام یک عدد
کپسول ترمو اسلیم: حاوی زردچوبه و گارسینیا کامبوجیا و… – برای کنترل وزن و اشتها – نیم ساعت قبل از ناهار و شام یک عدد
ساشه کورکوجین پلاس سولویتا: حاوی زردچوبه و زنجبیل و زینک و ویتامین سی – کاهش التهاب کبد و مفصل – بعد از صبحانه یک ساشه در یک لیوان آب
مکمل کورکومین (قرص زردچوبه)
بهترین راه برای مصرف زردچوبه به صورت مکمل است. کورکومین به مقدار مناسب در پودر زردچوبه وجود ندارد، بنابراین استفاده از آن بهعنوان ادویه چندان موثر نیست. شما باید زردچوبه را با یک وعده غذایی یا میان وعده چرب مصرف کنید تا به جذب آن در بدن کمک شود.
اگرچه خوردن غذاهای حاوی زردچوبه بی خطر است، اما زنان باردار و شیرده نباید از مکمل های زردچوبه استفاده کنند. از آنجاییکه زردچوبه ممکن است مانند یک رقیق کننده خون عمل کند، باید مصرف آن را حداقل 2 هفته قبل از عمل قطع کنید. به پزشک و جراح خود بگویید که زردچوبه مصرف کرده اید.
اگر زردچوبه را به عنوان مکمل مصرف میکنید، صبح میتواند راحت ترین زمان مصرف باشد. برخی از عوارض جانبی زردچوبه، مانند معده درد یا مدفوع شل، در صورت مصرف در دوزهای منقسم، مانند صبح و دوباره بعداً در روز، میتواند به حداقل برسد.
نتیجه گیری
زردچوبه، با دارا بودن ترکیب فعال کورکومین، بهعنوان یک عامل درمانی چندمنظوره با خواص دارویی متعدد مانند ضدسرطانی، ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و محافظتکننده عصبی، پتانسیل بالایی در پزشکی مدرن دارد. مطالعات بالینی انجام شده، اثربخشی آن را در مدیریت و کنترل بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای مرتبط با مغز و اختلالات عصبی تایید کردهاند. با این حال، برخی مشکلات مرتبط با این ادویه گیاهی و چالشهایی نظیر حلالیت پایین، جذب محدود و متابولیسم سریع کورکومین، نیازمند توسعه فرمولاسیونهای نوین پایدارتر است. با مطالعات بیشتر و آزمایشات و کارآزماییهای گستردهتر، زردچوبه میتواند به یک گزینه مکمل یا جایگزین در درمانهای دارویی تبدیل شود و نقش مهمی در ارتقای سلامت ایفا کند.
پرسش و پاسخ
1. چه عواملی جذب زردچوبه را افزایش میدهد؟
ترکیب ادویه با فلفل سیاه ممکن است به افزایش توانایی بدن شما در جذب ترکیبات مفید زردچوبه کمک کند. مادهای در فلفل سیاه به نام پیپرین، هنگامی که با کورکومین ترکیب میشود، فراهمی زیستی را تا 2000 درصد افزایش میدهد.
2. چه کسانی باید از مصرف زردچوبه اجتناب کنند؟
دوزهای بالای زردچوبه میتواند اثر رقیق کنندگی خون داشته باشد. اگر همراه با داروهای ضد انعقاد تجویز شده مصرف شود، می تواند خطر خونریزی خطرناک را افزایش دهد. افرادی که مشکلات کبدی یا مجاری صفراوی دارند نباید از مکملهای زردچوبه استفاده کنند، زیرا ترکیبات زردچوبه میتوانند تولید صفرا را افزایش دهند.
3. قرص زردچوبه را کی بخوریم؟
همان طور که گفته شد، کورکومین ماده اصلی فعال در زردچوبه، در چربی حل میشود و مصرف آن با چربی به جذب بهتر آن کمک میکند بنابراین غذا به بدن شما کمک میکند زردچوبه را جذب کند. بنابراین بهترین زمان مصرف آن همراه با غذا، کمی قبل یا بعد از یک وعده غذایی یا میان وعده سنگین است. همچنین بهتر است دوز روزانه زردچوبه را به دو دوز تقسیم کنید و با فاصله 8 تا 12 ساعت مصرف کنید.
source