16 تیر 1404 ساعت 19:18

دانشمندان با کشف یک آنزیم جدید، روشی انقلابی برای بازیافت پلاستیک PET ابداع کرده‌اند که آن را به فرآیندی سودآور و دوست‌دار محیط زیست تبدیل می‌کند.

تیمی از دانشمندان راه‌حلی هوشمندانه برای یکی از بزرگترین معضلات زیست‌محیطی جهان یعنی زباله‌های پلاستیکی یافته‌اند. این محققان از آزمایشگاه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر آمریکا (NREL) دانشگاه ماساچوست لوول و دانشگاه پورتسموث انگلستان، از یک فرآیند بازیافت آنزیمی انقلابی برای تجزیه پلاستیک PET، پرمصرف‌ترین پلاستیک جهان رونمایی کرده‌اند.

این روش برای اولین بار تجزیه پلاستیک را به فرآیندی پاک‌تر، ارزان‌تر و با ردپای کربن کمتر نسبت به تولید پلاستیک نو از نفت تبدیل می‌کند.

یک تغییر هوشمندانه برای بازیافت پلاستیک

این دستاورد بزرگ که می‌تواند آینده صنعت پلاستیک را متحول کند حاصل یک تغییر شیمیایی هوشمندانه است. محققان با جایگزین کردن هیدروکسید آمونیوم به جای هیدروکسید سدیم در فرآیند، به یک چرخه بازیافت خودکفا دست یافتند.

این تغییر به ظاهر کوچک، مصرف مواد شیمیایی را تا ۹۹ درصد، مصرف انرژی را تا ۶۵ درصد و هزینه‌های عملیاتی را تقریبا تا ۷۵ درصد کاهش می‌دهد.

پروفسور اندرو پیکفورد از مدیران مرکز نوآوری آنزیم دانشگاه پورتسموث، می‌گوید گاهی کلید حل یک چالش جهانی در بازنگری یک ماده شیمیایی نهفته است. با انتخاب یک باز متفاوت که قابلیت بازیافت در خود فرآیند را دارد، محققان توانستند یک حلقه بسته ایجاد کنند و پایداری و صرفه اقتصادی سیستم را به شکل چشمگیری بهبود بخشند.

بیشتر بخوانید

این فرآیند جدید بر موانع قدیمی در بازیافت آنزیمی غلبه می‌کند. بازیافت مکانیکی اگرچه کارآمد است اما نمی‌تواند بخش بزرگی از زباله‌های PET مانند پلاستیک‌های رنگی یا الیاف نساجی را پردازش کند.

بازیافت آنزیمی این قابلیت را دارد اما تا به امروز هزینه‌های بالا و معایب زیست‌محیطی مانع استفاده گسترده از آن شده بود. فرآیند جدید هزینه بازیافت هر کیلوگرم PET را به ۱.۵۱ دلار می‌رساند که از قیمت ۱.۸۷ دلاری پلاستیک نو ارزان‌تر است.

گامی بزرگ به سوی پایان آلودگی پلاستیکی

تیم تحقیقاتی همچنین با بهینه‌سازی پیش‌تصفیه پلاستیک از طریق اکستروژن توانستند فرآیند تجزیه کامل را در عرض ۵۰ ساعت به انجام برسانند.

این پیشرفت یک گام بزرگ به سوی تحقق چشم‌انداز پایان دادن به آلودگی پلاستیکی است. اگرچه این فرآیند هنوز در مقیاس صنعتی پیاده‌سازی نشده است اما محققان خوش‌بین هستند که می‌تواند راه را برای یک آینده سبزتر در صنعت بازیافت هموار کند و این رویای بزرگ را یک قدم به واقعیت نزدیک‌تر سازد.

source

توسط expressjs.ir