متمم قیدی در واقع قیدی است که از ترکیب حرف اضافه و اسم یا قید تشکیل می‌شود. خود قید نیز نقشی دستوری است که کل جمله یا بخشی از آن مانند فعل را مقید به حالت، مقدار، زمان و… خاصی می‌کند. متمم‌های قیدی، اختیاری محسوب می‌شوند یعنی با حذف آن‌ها از جمله مشکلی در معنا و ساختار آن جمله پدید نمی‌آید. برای مثال، عبارت «در دانشگاه» در جمله «همه ما در دانشگاه هم‌دوره‌ای بودیم.» یک متمم قیدی است که معنای کل جمله را مقید به یک مکان خاص (دانشگاه) کرده است. در این مطلب از مجله فرادرس یاد می‌گیریم متمم قیدی چیست و آن را با مثال توضیح می‌دهیم. همچنین تفاوت متمم قیدی و فعلی و متمم اسمی را با مثال بررسی می‌کنیم. در انتهای مطلب نیز پرسش‌هایی چهارگزینه‌ای طرح کرده‌ایم تا با پاسخ دادن به آن‌ها میزان یادگیری خود را ارزیابی و تقویت کنید.

فهرست مطالب این نوشته
997696

متمم قیدی چیست؟

متمم قیدی، متممی همراه با حرف اضافه است که کل جمله یا یکی از اجزای آن را مقید به کیفیت، کمیت، زمان، مکان و… خاصی می‌کند. چون متمم قیدی، در دسته نقش دستوری قید قرار می‌گیرد، متمم اجباری نیست و می‌توانیم آن را بدون ایجاد مشکل از جمله حذف کنیم. این متمم با متمم فعلی که همیشه با حرف اضافه اختصاصی می‌آید و وجود آن برای برخی از فعل‌ها اجباری است، تفاوت دارد. برای مثال در جمله «من از خانه با او صحبت کردم.»، «از خانه» متمم قیدی و قابل حذف و «او» متمم فعلی و غیرقابل حذف است. در ادامه مطلب نمونه‌ها و انواع متمم قیدی و تفاوت آن با متمم فعلی و اسمی را بررسی می‌کنیم.

پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری متمم قیدی، فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه هشتم در فرادرس را تماشا کنید. لینک این‌ آموزش را در کادر پایین آورده‌ایم.

وجه تسمیه متمم قیدی

متمم قیدی از نظر طبقه دستوری، قید است نه متمم اما چون پیش از آن، حرف اضافه وجود دارد، به آن متمم قیدی می‌گوییم. همه متمم‌ها در دستور زبان فارسی، بعد از حروف اضافه می‌آیند.

مثال متمم قیدی در فارسی

در این بخش، چند نمونه از متمم قیدی را با هم بررسی می‌کنیم.

مثال ۱

در جمله زیر، عبارت «از شدت هیجان» که آن را از ترکیب «از (حرف اضافه) + شدت (متمم) + هیجان (مضاف‌الیه)» ساخته‌ایم، متمم قیدی است که علت کل جمله یعنی «تند زدن قلب او» را نشان می‌دهد. پس «از شدت هیجان» متمم قیدی از نوع قید علت است.

از شدت هیجان قلبش تند می‌زد.

مثال ۲

عبارت «در آسمان» در جمله زیر، متمم قیدی است که مکان وقوع جمله یعنی «پیچیدن صدای آواز پرندگان» را بیان می‌کند. پس این عبارت، متمم قیدی از نوع قید مکان است.

صدای آواز پرندگان در آسمان پیچیده بود. 

مثال ۳

در جمله زیر، عبارت «با همدیگر» متمم قیدی است و چگونگی انجام فعل جمله یعنی «می‌رویم (رفتن)» را مقید به کیفیتی خاص (با همدیگر) کرده است. پس این عبارت نیز متمم قیدی از نوع قید کیفیت است.

ما هر روز بعدازظهر با همدیگر به خانه بازمی‌گردیم.

نکته: یک قید دیگر و یک متمم فعلی نیر در این جمله وجود دارند. عبارت «هر روز بعدازظهر» قید مکان این جمله است. «خانه» نیز نقش متمم فعلی را برای فعل «می‌رویم» ایفا می‌کند.

فرق متمم قیدی و فعلی چیست؟

متمم فعلی در واقع همان نقش دستوری است که معمولاً آن را به‌عنوان متمم می‌شناسیم. برخی از فعل‌ها در زبان فارسی برای کامل شدن معنای خود به نقشی نیاز دارند که همراه با حرف اضافه‌ای خاص می‌آید. به این نقش، متمم فعلی می‌گوییم. برای مثال «دشمنان» در جمله «ما هشت سال با دشمنان جنگیدیم.» متمم فعل یا متمم فعلی است زیرا فعل این جمله از مصدر «جنگیدن» همیشه با حرف اضافه «با» همراه است. پس باید متممی وجود داشته باشد تا برای کامل شدن معنای این فعل با حرف اضافه «با» همراه شود. در همین بخش، همه تفاوت‌های متمم قیدی و فعلی را با مثال توضیح می‌دهیم.

پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری متمم و انواع آن و همچنین تشخیص آن‌ها از یکدیگر، فیلم آموزش رایگان متمم در فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر زیر آورده‌ایم.

جدول تفاوت متمم قیدی و فعلی

در جدول زیر، فرق متمم قیدی و فعلی را آورده‌ایم.

متمم قیدی متمم فعلی
عدم اختصاص به یک جزء خاص از جمله مخصوص فعل جمله
طبقه دستوری: قید طبقه دستوری: متمم
بدون حرف اضافه اختصاصی همراه با حرف اضافه اختصاصی برای هر فعل
خود نقش: همراه با حرف اضافه خود نقش: بدون حرف اضافه
امکان وجود چند عدد در یک جمله در هر جمله: یک عدد

مثال

در کادر زیر، دو متمم قیدی و یک متمم فعلی وجود دارد. آن‌ها را در فهرست زیر مشخصض کرده‌ایم.

از دیشب در خانه از صدای وسایل می‌ترسم.

  • از دیشب: متمم قیدی (قید زمان برای جمله)
  • در خانه: متمم قیدی (قید مکان برای جمله)
  • صدای وسایل: متمم فعلی (کامل‌کننده معنای فعل «می‌ترسم»)
فرق متمم قیدی و فعلی

تشخیص متمم قیدی و متمم فعلی

در تشخیص متمم قیدی و متمم فعلی از یکدیگر، بعد از مشاهده حرف اضافه در جمله، باید بررسی کنیم که آیا فعل جمله از نوع متمم‌پذیر است یا نه. یعنی آیا همیشه همراه با گفتن این فعل، حرف‌ اضافه‌ای نیز در ذهن می‌آید یا خیر. اگر فعل جمله از فعل‌هایی نباشد که نیاز به متمم دارند، پس در آن جمله متمم فعلی وجود نخواهد داشت. اما اگر فعل جمله، از نوعی بود که برای کامل شدن معنای خود به متمم نیاز داشت، حضور متمم فعلی اجباری است اما برای وجود متمم قیدی الزامی وجود ندارد. این موضوع را با مثال توضیح می‌دهیم.

مثال ۱

فعل جمله زیر، «می‌پرسید» از مصدر «پرسیدن» است. همیشه چیزی را «از کسی» می‌پرسند. بنابراین، این فعل به متمم نیاز دارد و وجود متم فعلی در این جمله الزامی است. با ایجاد پرسش «از چه کسی / چه چیزی می‌ترسد؟» متمم فعلی جمله را پیدا می‌کنیم که ضمیر «ما» است. اما حرف اضافه و اسم دیگری نیز در این جمله وجود دارند که همان «از زنگ اول» است. از آنجایی‌که در هر جمله فقط یک متمم فعلی وجود دارد، این عبارت نمی‌تواند متمم فعل باشد. با حذف این عبارت از جمله، مشکلی در ساختار و معنای آن پیش نمی‌آید و از نظر کارکرد نیز زمان انجام جمله را مقید کرده، بنابراین، متمم قیدی از نوع قید زمان است.

معلم از زنگ اول سؤال‌های امتحان را از ما می‌پرسید.

مثال ۲

فعل جمله زیر، فعل مرکب «تمرین کردیم» از مصدر «تمرین کردن» است که نیازی به متمم ندارد. یعنی با گفتن این فعل، همزمان به یک حرف اضافه فکر نمی‌کنیم. بنابراین ترکیب همراه با حرف اضافه یعنی «از دیروز» می‌تواند متمم قیدی باشد.

ما از دیروز این مبحث را تمرین کردیم.

مثال ۳

در کادر زیر، سه فعل و جمله وجود دارد اما فقط در یکی از این جمله‌ها، حرف اضافه وجود دارد که همان جمله آخر است. فعل این جمله، «مانده بودیم» از مصدر «ماندن» است که همیشه با حرف اضافه «در» همراه است. بنابراین این فعل، به متمم نیاز دارد و وجود متمم فعلی در این جمله، قطعی است. برای تشخیص این متمم باید سؤال «در چه‌جایی مانده بودیم؟» را بپرسیم و پاسخ آن، متمم فعلی یعنی «خیابان» است. اما عبارت «با سارا» نیز در این جمله وجود دارد که نمی‌تواند متمم فعلی باشد اما می‌توانیم آن را متمم قیدی بدانیم. پس «با سارا» در این جمله، متمم قیدی از نوع قید کیفیت است.

خواهرم می‌گفت: «چون تاکسی‌ها نبودند، با سارا در خیابان مانده بودیم.»

در مطلب زیر از مجله فرادرس، متمم و انواع آن مانند متمم فعلی را به‌طور کامل و با مثال بررسی کرده‌ایم.

مثال متمم فعلی

فرق متمم قیدی و متمم اسمی چیست؟

برخی از اسم‌ها در زبان فارسی مانند فعل‌های گذرا به متمم، همیشه همراه با یک حرف اضافه خاص به کار می‌روند و اسم یا صفتی نیز بعد از آن‌ها و حرف اضافه مخصوص آن‌ها می‌آید که ابهام آن‌ها را برطرف می‌کند. به این اجزای برطرف‌کننده ابهام اسم‌ها، متمم اسمی می‌گوییم. برای مثال «خواهرزاده‌هایم» در جمله «امروز من مسئول مراقبت از خواهرزاده‌هایم بودم.» متمم اسمی است زیرا اسم «مراقبت» همیشه با حرف اضافه «از» و یک متمم همراه است. تفاوت این متمم با متمم قیدی را بیشتر بررسی می‌کنیم.

جدول تفاوت متمم قیدی و اسمی

در جدول زیر فرق متمم اسمی و قیدی را با مثال آورده‌ایم.

متمم اسمی متمم قیدی
مختص برخی از اسم‌ها اختصاص نداشتن به یک جزء خاص در جمله‌ها
طبقه دستوری: متمم طبقه دستوری: قید
دارای حرف اضافه اختصاصی بدون حرف اضافه اختصاصی
عدم امکان تعدد متمم اسمی برای یک اسم در یک جمله امکان تعدد در یک جمله
خود نقش: بدون حرف اضافه خود نقش: همراه با حرف اضافه

تشخیص متمم اسمی و قیدی

برای تشخیص متمم اسمی و قیدی از یکدیگر باید جمله مورد نظر را بررسی کنیم. اگر در آن، اسمی متمم‌پذیر وجود داشت، کلمه بعد از حرف اضافه اختصاصی آن اسم، متمم اسم خواهد بود. این موضوع را با مثالی که در ادامه آورده‌ایم، بیشتر درک می‌کنید.

مثال

در جمله زیر، دو گروه اسمی «از عموی مادرم» و «در خانه خودمان» همراه با حرف اضافه هستند. برای تشخیص اسمی بودن یا قیدی بودن آن‌ها به واژه‌های پیش از آن‌ها توجه می‌کنیم تا وجود یا عدم وجود اسم‌های متمم‌پذیر را بررسی کنیم. پیش از عبارت «از عموی مادرم»، واژه «استقبال» وجود دارد و این اسم همیشه با حرف اضافه «از» همراه است. بنابراین، «عموی مادرم» متمم اسمی است. عبارت «در خانه خودمان» نیز متمم قیدی از نوع مکان است که جای وقوع اتفاقات جمله را نشان می‌دهد.

مراسم استقبال از عموی مادرم در خانه خودمان بود.

متمم اسمی

شیوه تشخیص متمم قیدی

حالا که دانستیم متمم قیدی چیست، شیوه تشخیص آن را نیز در این بخش توضیح می‌دهیم. برای تشخیص متمم قیدی باید آن را از متمم اسمی و فعلی تشخیص بدهیم. یعنی اگر ترکیبی از «حرف اضافه + اسم و…» ساخته شده باشد یکی از این سه نوع متمم خواهد بود. پس برای تشخیص متمم قیدی باید دو نکته را بررسی کنیم. اول اینکه فعل جمله از نوع گذرا به متمم نباشد و دوم اینکه، اسم متمم‌پذیر در جمله وجود نداشته باشد. اگر هر دو این شرایط برقرار باشد، متمم از نوع متمم قیدی است. در فهرست زیر مراحل تشخیص متمم قیدی را آورده‌ایم.

  • عدم وجود متمم فعلی و فعل گذرا به متمم
  • عدم وجود متمم اسمی و اسم گذرا به متمم
  • وجود معنای قیدی

در ادامه هرکدام از این موارد را با مثال توضیح می‌دهیم. پیش از آن می‌توانید با تماشای فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه هشتم در فرادرس، می‌توانید شیوه تشخیص متمم های قیدی را یاد بگیرید. لینک این آموزش را در کادر زیر آورده‌ایم.

بررسی برای عدم وجود متمم فعلی

برای انجام این کار باید با فعل‌های گذرا به متمم آشنا باشیم تا به محض دیدن آن‌ها در جمله‌ها، این فعل‌ها را تشخیص دهیم. در فهرست زیر، مصدرهای پرکاربردترین فعل‌های گذرا به متمم در فارسی را همراه با حرف اضافه اختصاصی هرکدام از آن‌ها آورده‌ایم. همچنین برای هرکدام از آن‌ها یک مثال نیز قرار داده‌ایم.

  • جنگیدن با: رستم و اسفندیار با یکدیگر جنگیدند.
  • پیوستن به: برخی از دشمنان به سپاه دشمن پیوستند.
  • ترسیدن از: ما از صدای همهمه می‌ترسیم.
  • گنجیدن در: این افکار در مخیله او نمی‌گنجد.
  • نازیدن به: او به اموال خود می‌نازد.
  • درآمیختن با: در قرن‌های پیشین فرهنگ شرق با فرهنگ غرب درآمیخت.
  • نگریستن به: پدر داشت به عکس‌های سفر می‌نگریست.
  • رنجیدن از: دیروز از تو رنجیدم.
  • چسبیدن به: پسر کوچک خیلی محکم به مادرش چسبیده بود.
  • پرهیختن از: تو هم از نزدیک شدن به مواد مخدر بپرهیز.
  • برخوردن به: آن‌ها در مسیر خود به یک بچه آهوی زخمی برخوردند.
  • گذشتن از: آیا می‌توانی از خواسته‌های خود بگذری؟
  • اندیشیدن به: تمام شب را به او می‌اندیشیدم.

بررسی برای عدم وجود متمم اسمی

برای این کار باید کل جمله را بررسی کنیم و به‌دنبال اسم‌هایی بگردیم که برای کامل شدن معنای خود به جزئی نیاز دارند که همراه حرف اضافه مخصوص همان اسم می‌آید. در فهرست زیر، اسم‌های متمم‌پذیر پرکاربرد در زبان فارسی را آورده‌ایم تا با آ‌ن‌ها آشنا شوید و تشخیص آن‌ها برای شما ساده‌تر باشد. علاوه بر خود این اسم‌ها، حرف اضافه مخصوص هریک و مثالی برای هرکدام را نیز در همین فهرست قرار داده‌ایم.

  • حکومت بر: ضحاک هزار سال بر ایرانیان حکومت کرد.
  • آگاهی از: آگاهی از این شرایط برای ما بسیار مفید است.
  • استقبال از: همه آن‌ها برای استقبال از مهمان‌ها آماده بودند.
  • مخالفت با: معلم همیشه با نظرات او مخالف بود.
  • آمیختن با: آمیختن ادب به تحصیلات، از ما انسان‌های بهتری می‌سازد.
  • مبارزه با: سیاوش اصول مبارزه با دشمن را از رستم یاد گرفت.
  • وابستگی به: وابستگی او به مادر خود دلایل زیادی دارد.
  • خالی از: لحن تو هم خالی از نصیحت و طعنه نبود.
  • هماهنگی با: آن پزشک، هماهنگی با بیماران خود را به‌طور شخصی انجام می‌دهد.

بررسی وجود معنای قیدی

بعد از اطمینان از عدم وجود متمم قیدی و عدم وجود متمم اسمی، باید معنای ترکیب متممی را بررسی کنیم تا از قیدی بودن آن مطمئن شویم. منظور از معنای قیدی این است که مکان، زمان، علت و کیفیت جمله را مقید به حالت خاصی کند.

انواع متمم قیدی

تا اینجا دانستیم متمم قیدی چیست و در ابن بخش انواع آن را بررسی می‌کنیم. متمم‌های قیدی مانند قیدهای دیگر از منظرهای گوناگونی مانند معنا، ساختمان و… قابل تقسیم‌بندی هستند. در این بخش، انواع متمم‌های قیدی را با مثال بررسی می‌کنیم. پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری انواع متمم، فیلم آموزش رایگان متمم و انواع و ساختارهای آن در فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر زیر آورده‌ایم.

انواع از نظر معنا

از متمم‌های قیدی می‌توانیم برای مقید کردن جمله به زمانی خاص، مکانی خاص، حالتی خاص و دلیلی خاص استفاده کنیم. در ادامه هرکدام از این چهار نوع را با مثال معرفی می‌کنیم.

متمم قیدی زمان

ترکیبی که از «حرف اضافه + اسم و…» ساخته شود و انجام یا وقوع جمله را مقید به زمانی خاص کند، قید از نوع زمان است. در کادر زیر، نمونه‌ای از آن را آورده‌ایم.

در شب سال نو همه ما در خانه مادربزرگ و پدربزرگ جمع شده بودیم.

متمم قیدی مکان

هرگاه متممی قیدی، مکان وقوع فعل یا انجام آن را نشان دهد، از نوع قید مکان است. در کادر زیر نمونه‌ای از این نوع متمم های قیدی را مشاهده می‌کنید.

شنیدن صدای پرنده‌های مختلف در محله ما، اتفاقی طبیعی است.

متمم قیدی کیفیت

گاهی متمم قیدی (حرف اضافه + اسم و…) کیفیت یا چگونگی وقوع فعل یا انجام آن را نشان می‌دهد. با مشاهده کادر زیر، نمونه‌ای از این نوع متمم قیدی را مشاهده می‌کنید.

در روز حادثه اتومبیلی با سرعت بسیا زیاد از جلوی ساختمان محل کار من گذشت.

متمم قیدی علت

اگر متمم قیدی، دلیل انجام یا وقوع فعل جمله یا کل آن را نشان دهد، متمم قیدی از نوع قید علت است. در کادر زیر یک نمونه از این نوع متمم‌های قیدی را آورده‌ایم.

او برای شادی تو و همه ما این تمرین‌های سخت را انجام می‌دهد.

انواع متمم قیدی

انواع از نظر ساختمان

جزء ابتدایی متمم‌های قیدی همیشه حرف اضافه است اما جزء دوم آن‌ها می‌تواند اسم یا قید باشد. در اینجا با ذکر مثال با چندین نوع از ترکیبات متمم‌های قیدی آشنا می‌شویم.

حرف اضافه و قید

از ترکیب «حرف اضافه + قید مکان / زمان / کمیت / کیفیت و…» می‌توانیم متمم‌های قیدی زیادی را بسازیم. در کادر زیر نمونه‌ای از این نوع متمم قیدی را مشاهده می‌کنید.

از همین امروز قرارداد ما فسخ می‌شود.

نکته: توجه کنید که واژه «همین» که پس از حرف اضافه و قبل از قید زمان «امروز» وجود دارد، صفت پیشینی اشاره  برای قید «امروز» است و نقش اصلی در این ترکیب، متعلق به قید است نه این صفت اشاره.

حرف اضافه و اسم

اگر ترکیب «حرف اضافه + اسم» معنا و کاربرد قیدی داشته باشد، متمم قیدی محسوب می‌شود. برای مشاهده نمونه‌ای از این نوع متمم، کادر زیر را مشاهده کنید.

او برگه‌های دانشجویان خود را برای ثبت نمره‌های نهایی تصحیح می‌کرد.

تا اینجا یاد گرفتیم متمم قیدی چیست و تفاوت آن با متمم اسمی و فعلی را نیز بررسی کردیم. در ادامه به بررسی متمم صفت و متمم شبه‌جمله و تفاوت آن‌ها با متمم قیدی نیز می‌پردازیم.

ساختمان متمم قیدی

یادگیری انواع متمم با فرادرس

تا اینجا دانستیم متمم قیدی چیست و مثال‌هایی از آن را بررسی کردیم. متمم قیدی یکی از انواع این نقش دستوری است و انواع دیگری مانند متمم قیدی، اسمی و… نیز در دستور زبان فارسی وجود دارند. هرکدام از این متمم‌ها، نقشی خاص را در جمله ایفا می‌کنند. علاوه بر این، به‌طور کلی نقش متمم و قید تنها دو نوع از نقش‌های دستوری در زبان فارسی هستند و بسیاری نقش‌های دیگر در دستور زبان فارسی وجود دارند که  هرکدام از آن‌ها کاربرد خاص خود را دارند. پس یادگیری انواع متمم و انواع نقش‌های دستوری لازم است. به همین دلیل در این بخش، برخی از فیلم‌های آموزشی فرادرس را آورده‌ایم که برای یادگیری متمم قیدی، دیگر انواع متمم و سایر نقش‌ها، مفید هستند.

مجموعه آموزش ادبیات فارسی
برای تماشای مجموعه فیلم‌های آموزش ادبیات فارسی و نگارش دوره متوسطه فرادرس، روی عکس کلیک کنید.

همچنین برای دسترسی به آموزش‌های جامع و یادگیری همه نقش‌های دستوری و مباحث ادبیات فارسی، می‌توانید از مجموعه آموزش‌های زیر استفاده کنید.

تشخیص متمم قیدی از متمم صفت و متمم شبه جمله

در این بخش با آشنا شدن با متمم صفت و متمم شبه‌جمله، تفاوت آن‌ها با متمم قیدی را یاد می‌گیریم. پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری متمم و انواع آن، فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه نهم در فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر زیر آورده‌ایم.

متمم صفت

در زبان فارسی معمولاً صفت‌های تفضیلی یعنی صفاتی که از ترکیب «صفت + تر» ساخته می‌شوند، به متممی نیاز دارند که بعد از حرف اضافه «از» می‌آید و معنای این صفت و کل جمله را کامل می‌کند. برای درک این نوع متمم، کافی است مثال موجود در کادر زیر را تماشا کنید.

او باهوش‌تر از شما نیست فقط بیشتر از شما تلاش می‌کند.

متمم‌های صفت موجود در عبارت بالا را در فهرست زیر مشخص کرده‌ایم.

  • از شما: متمم برای صفت تفضیلی باهوش‌تر
  • از شما: متمم برای صفت تفضیلی بیشتر

متمم شبه‌جمله

برخی از صوت‌ها و شبه‌جمله‌های زبان فارسی نیز ممکن است همراه با متمم به کار بروند. منظور از صوت و شبه‌جمله، عبارت‌هایی بدون فعل است که معنای یک جمله کامل را به مخاطب منتقل می‌کنند. در کادر زیر نمونه‌ای از متمم شبه‌جمله را آورده‌ایم.

وای بر شما اسراف‌گران و آفرین به پرهیزگاران.

در فهرست زیر، متمم‌های شبه جمله مثال بالا را مشخص کرده‌ایم.

  • شما: متمم صوت «وای»
  • پرهیزگاران: متمم شبه‌جمله «آفرین»

پرسش های پرتکرار

در این بخش پاسخ چند سؤال رایج در زمینه متمم قیدی را با هم بررسی می‌کنیم.

فرق متمم قیدی و اجباری

متمم فعلی، متمم اجباری است زیرا فعل گذرا به متمم برای کامل شدن معنای خود به آن نیاز دارد. درحالی‌که متمم قیدی متمم اختیاری است یعنی اجباری برای وجود آن در جمله وجود ندارد.

متمم اجباری متمم اختیاری
متمم فعلی متمم قیدی

گروه متمم قیدی چیست؟

منظور از گروه متمم قیدی، همان ترکیب «حرف اضافه + اسم یا قید» است. اما مبحث «گروه قیدی» نیز در دستور زبان وجود دارد که با متمم قیدی متفاوت است. هر قید در واقع یک گروه قیدی محسوب می‌شود. برای مثال، «زیبا» در جمله «او زیبا آواز می‌خواند.» گروه قیدی است. پس گروه متمم قیدی همان متمم قیدی و گروه قیدی، همان قید است.

گروه متمم قیدی

تمرین

حالا که یاد گرفتیم متمم قیدی چیست، در این بخش، وجود متمم قیدی را در چند نمونه از شعر و نثر فارسی بررسی می‌کنیم تا برای تشخیص این نقش دستوری، بهتر عمل کنید.

۱. عبارت زیر را تجزیه کنید و نقش دستوری هرکدام از واژه‌ها و عبارات جمله‌های آن را مشخص کنید.

خدایا ما در این سرزمین تنها هستیم و یاوری نداریم.

خدایا (منادا) / ما (نهاد) / در این سرزمین (متمم قیدی) / تنها (مسند) / هستیم (فعل) / و (واو ربط) / یاوری (مفعول) / نداریم (فعل گذرا به مفعول)

۲. در جمله زیر چه نوع متمم یا چه نوع قیدی وجود دارد؟

صدایت را همه‌جا می‌شنوم و در صورت همه آدم‌ها صورت زیبای تو را می‌بینم و از همه تو را می‌خواهم.

در این عبارت، هم متمم و هم قید در انواع مختلفی وجود دارد که آن‌ها را در فهرست زیر مشخص کرده‌ایم.

  • همه جا: قید مکان
  • در صورت همه آدم‌ها: متمم قیدی از نوع قید مکان
  • همه در «از همه»: متمم فعلی برای فعل «می‌خواهم»
۳. متمم‌های موجود در عبارت زیر را همراه با انواع هریک از آن‌ها مشخص کنید.

آثار معماری این هنرمند بزرگ در سراسر شهر وجود دارد و مصاحبه با او آرزوی همه خبرنگاران است.

در فهرست زیر انواع متمم‌های این عبارت و نوع آن‌ها را آورده‌ایم.

  • در سراسر شهر: متمم قیدی از نوع قید مکان
  • او در «با او»: متمم اسمی برای اسم «مصاحبه»
۴. در عبارت زیر چند متمم قیدی وجود دارد؟ آیا در این عبارت، متتم اسمی یا فعلی نیز وجود دارد؟ آن‌ها را مشخص کنید.

بچه‌های اهواز آن روزها از هر صدای بلندی می‌ترسیدند طوری‌که بعضی‌هایشان هنوز و در حالت آرامش کامل نیز از جا می‌پرند.

در فهرست زیر، متمم‌های موجود در این عبارت را مشخص کرده‌ایم.

  • هر صدای بلندی: متمم فعلی برای فعل «می ترسیدند»
  • در حالت آرامش کامل: متمم قیدی از نوع قید کیفیت
  • جا: متمم فعلی برای فعل «می‌پرند»
۵. نقش دستوری همه واژه‌ها و عبارت‌های موجود در مصراع دوم بیت زیر را مشخص کنید.

دستم نداد قوت رفتن به پیش یار
چندی به پای رفتم و چندی به سر شدم
(سعدی)

چندی (قید زمان) / به پای (متمم قیدی از نوع قید کیفیت) / رفتم (فعل) / و (واو ربط) / چندی (قید زمان) / به سر (متمم قیدی از نوع قید کیفیت) / شدم (فعل)

نمونه سؤال متمم قیدی در فارسی

حالا که یاد گرفتیم متمم قیدی چیست و تفاوت آن با سایر ممتم‌ها مانند اسمی و فعلی را دانستیم، می‌توانید با شرکت در تمرین زیر، میزان یادگیری خود را افزایش دهید. برای انجام این تمرین که در واقع یک آزمون با ده پرسش چهارگزینه‌ای است، در هر سؤال، گزینه درست مورد نظر خود را انتخاب و روی آن کلیک کنید. سپس با فشردن گزینه «مشاهده گزینه صحیح» پاسخ درست همان سؤال را مشاهده خواهید کرد. با انتخاب هر یک پاسخ درست، یک امتیاز دریافت می‌کنید. امتیاز نهایی خود را در پایان تمرین یعنی پس از ثبت پاسخ همه پرسش‌ها و با کلیک بر  گزینه «دریافت جواب آزمون»،  مشاهده خواهید کرد.

۱. در کدام گزینه متمم قیدی وجود دارد؟

استاد ادبیات دانشگاه تهران ظهر امروز همه کلاس‌های خود را تعطیل کرد.

ایران وطن ما است و مهر وطن مانند مهر مادری مهربان همیشه با فرزندانش همراه است.

دیروز در خیابان کارگر ایستاده بودم و منتظر رسیدن تاکسی بودم که یک راننده با عجله از خیابان رد شد.

ابرها با باریدن بر سر ما شوری دوچندان به زندگی ما اضافه می‌کردند.

عبارت «در خیابان کارگر» در گزینه سوم این سؤال، متمم قیدی از نوع قید مکان است. ترکیب‌های «با فرزندانش (در گزینه دوم)» و «بر سر ما (در گزینه چهارم)» نیز به‌ترتیب متمم اسم برای «همراه» و «باریدن» هستند.

۲. کدام گزینه برای تعریف متمم قیدی مناسب‌تر است؟

متمم قیدی در واقع متممی است که به قید جمله تعلق دارد.

اگر یکی از قیدهای زمان، مکان، علت و تشبیه در جمله وجود داشته باشند و برای آن‌ها قیدی بیاوریم، متمم قیدی خواهیم داشت.

متمم قیدی در واقع قیدی است که متمم پذیرفته است. زیرا برخی از قیدها همیشه به متممی نیاز دارند که همراه با حرف اضافه می‌آید و معنای آن‌ها را کامل می‌کند.

متمم قیدی در واقع قیدی است که از اضافه شدن یک اسم، صفت و… به یک حرف اضافه ساخته شده است. در واقع، کل این ترکیب، جمله یا بخشی از آن را به یک زمان، مکان و… خاص مقید می‌کند.

۳. در کدام گزینه متمم فعلی وجود دارد؟

در پایان سفر برای حفظ روحیه جمعی و شیرین‌تر شدن خاطرات سفر، در میدان عالی‌قاپو عکس دسته‌جمعی گرفتیم.

همه مدام از خود می‌پرسیدند که کجای مسیر را اشتباه رفتیم و اکنون باید چه کنیم.

سندباد یکی از شخصیت‌های افسانه‌ای در سرزمین‌های شرقی است.

دیشب هم مثل امروز از صبح تا شب داشتیم کارت‌های دعوت عروسی را پشت‌نویسی می‌کردیم.

متمم‌های قیدی و فعلی موجود در گزینه‌های مختلف این سؤال را در فهرست زیر آورده‌ایم.

  • گزینه اول: «در پایان سفر»: متمم قیدی از نوع قید زمان / «در میدان عالی‌قاپو»: متمم قیدی از نوع قید مکان
  • گزینه دوم: «از خود»: متمم فعلی برای فعل گذرا به متمم «می‌پرسیدند»
  • گزینه سوم: «در سرزمین‌های شرقی»: متمم قیدی از نوع قید مکان
  • گزینه چهارم: «از صبح» / «تا شب»: متمم‌های قیدی از نوع قید زمان

۴. در کدام گزینه قیدهای بیشتری وجود دارد؟

جان و دل از عاشقان می‌خواستند
جان و دل را می‌سپارم روز و شب
(مولانا)

تا چند زنم به روی دریاها خشت
بیزار شدم ز بت‌پرستان کنشت
(خیام)

حدیث عشق نداند کسی که در همه عمر
به سر نکوفته باشد در سرایی را
(سعدی)

چنین گفت کامشب نباید غنود
همه شب همی نیزه باید بسود
(فردوسی)

در فهرست زیر، قیدهای موجود در گزینه‌های مختلف این سؤال را با نوع آ‌ن‌ها آورده‌ایم. همچنین نکته‌های مربوط به هر گزینه را نیز توضیح داده‌ایم.

  • گزینه اول: روز و شب (قید زمان) / «از عاشقان» متمم فعلی برای فعل «می‌خواستند» است.
  • گزینه دوم: به روی دریاها (متمم قیدی از نوع قید مکان) / «ز بت‌پرستان» متمم فعلی برای فعل «بیزار شدم» است.
  • گزینه سوم: در همه عمر (متمم قیدی از نوع قید زمان) / «به سر» متمم فعلی برای فعل «نکوفته باشد» است. / در «در سرایی»، «در» حرف اضافه نیست.
  • گزینه چهارم: امشب در «کامشب» (قید زمان) / «همه شب» (قید زمان)

۵. در کدام گزینه هم متمم قیدی و هم متمم فعلی وجود دارد؟

گویی ستاره‌های آسمان خارج از جهان می‌تابیدند.

دستپخت مادربزرگ از اول هم خوب بود.

دانش‌آموزان سال سوم دبیرستان در طول سال تحصیلی به معلم خود هم ناسزا می‌گفتند.

بچه‌های خوابگاه هر شب از صدای حیوانات جنگل می‌ترسیدند.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۶. در کدام گزینه متمم اسمی وجود دارد؟

از شب آخر اسفند او را ندیدیم و خودش نیز ما را باخبر نکرد.

اگر باز هم بیایی، این‌بار بازدید از ساختمان قبلی مجلس را در برنامه گردش خود قرار می‌دهیم.

نویسنده نمایشنامه داشت به نوع اجرای بازیگران و هدایت کارگردان تئاتر نگاه می‌کرد.

پنگوئن‌ها در قطب جنوب یا جنوبگان زندگی می‌کنند.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۷. کدام گزینه نادرست است؟

متمم فعلی از اجزای اصلی و ضروری جمله است اما وجود متمم قیدی در جمله ضرورتی ندارد.

متمم اسمی یعنی متممی که برای اسم می‌آید نه متممی که از نوع اسم باشد. یعنی متمم اسمی، ابهامی را از اسم‌هایی خاص رفع می‌کند و می‌تواند اسم، صفت و… باشد.

متمم‌های فعلی، متمم اجباری و متمم‌های قیدی، متمم اختیاری هستند.

ممکن است در یک جمله چند متمم اسمی و فعلی وجود داشته باشد اما معمولاً چند متمم قیدی در یک جمله وجود ندارد.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۸. کدام گزینه درست است؟

متمم قیدی در واقع قیدی است که به حالت یک جمله یا شبه‌جمله آمده است و می‌توانیم آن را به یک قید ساده یا مرکب تبدیل کنیم.

متمم قیدی، متمم اسمی و متمم فعلی هر سه متعلق به یک طبقه خاص دستوری هستند.

متمم‌های اسمی و فعلی در واقع ابهامی را از یکی از اجزای جمله رفع می‌کنند اما متمم قیدی در واقع توضیحی اضافه را در جمله ارائه می‌دهد.

تنها قیدهای زمان، مکان، کمیت و کیفیت را می‌توانیم به‌صورت متمم قیدی در جمله‌ها به کار ببریم.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۹. اجزای کدام‌یک از گزینه‌های زیر را نادرست تشخیص داده‌ایم؟

رستم در سرزمین پهلوانان ایرانی، زابل، زندگی می‌کرده است.
اجزا: رستم (فاعل) + در سرزمین پهلوانان ایرانی (متمم قیدی (حرف اضافه «در» + اسم «سرزمین» + مضاف‌الیه «پهلوانان» + صفت «ایرانی»)) + زابل (بدل) + زندگی می‌کرده است (فعل)

کاووس از پادشاهان باستانی ایران و پدر پهلوان بزرگ ایرانی، سیاوش، است.
اجزا: کاووس (نهاد) + از پادشاهان باستانی ایران (مسند (حرف اضافه «از» + اسم «پادشاهان» + صفت «باستانی» + مضاف‌الیه «ایران»)) + و (واو عطف) + پدر پهلوان بزرگ ایرانی (معطوف به مسند) + سیاوش (بدل برای «پهلوان بزرگ ایرانی») + است (فعل)

باشگاه ما از شنبه همین هفته کلاس‌های شنا و بدن‌سازی را به برنامه‌های خود اضافه می‌کند.
اجزا: باشگاه ما (فاعل (اسم «باشگاه» + مضاف‌الیه «ما»)) + از شنبه همین هفته (متمم قیدی (حرف اضافه «از» + اسم «شنبه» + صفت «همین» + مضاف‌الیه «هفته»)) + کلاس‌های شنا (مفعول) + و (واو عطف) + بدن‌سازی (معطوف به مفعول) + را (را نشانه مفعول) + به (حرف اضافه) + برنامه‌های خود (متمم فعلی) + اضافه می‌کند (فعل)

پادشاه سرزمین دیوها نام سهراب را از او پرسید.
اجزا: پادشاه سرزمین دیوها (فاعل (اسم «پادشاه» + مضاف‌الیه «سرزمین» + مضاف الیه «دیوها»)) + نام سهراب (مفعول (اسم «نام» + مضاف الیه «سهراب»)) + را (را نشانه مفعول) + از او (متمم قیدی (حرف اضافه «از» + اسم «او»)) + پرسید (فعل)

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۱۰. کدام گزینه درباره شعر زیر درست است؟

پذیرفتم از پاک‌یزدان که من
بکوشم به خوبی به جان و به تن
(فردوسی)

در این شعر، چهار قید وجود دارند که همه آن‌ها متمم قیدی هستند. این قیدها را در اینجا آورده‌ایم: «از پاک‌یزدان»، «به خوبی»، «به جان» و «به تن»

در این بیت، سه متمم قیدی «از پاک یزدان»، «به جان» و «به تن» وجود دارد. همچنین یک متمم فعلی یعنی «به خوبی» نیز وجود دارد.

در این شعر، دو متمم قیدی «به جان» و «به تن» و دو متمم فعلی «از پاک‌یزدان» و «به خوبی» وجود دارد.

در این بیت، سه متمم قیدی «به خوبی»، «به جان» و «به تن» وجود دارند. همچنین یک متمم فعلی نیز در این جمله وجود دارد که «از پاک‌یزدان» در مصراع اول این شعر است.

جمع بندی

در این مطلب از مجله فرادرس بررسی کردیم متمم قیدی چیست و نمونه‌های زیادی از آن را معرفی کردیم. علاوه بر این، فرق متمم قیدی و فعلی و متمم قیدی و اسمی را با مثال توضیح دادیم. سپس به بررسی انواع متمم های قیدی و تفاوت آن با متمم صفت و متمم شبه‌جمله پرداختیم. در پایان مطلب نیز سؤال‌هایی چهارگزینه‌ای قرار دادیم تا با استفاده از آن‌ها تمرین کنید و یادگیری خود را تثبیت کنید.

source

توسط expressjs.ir