۰۸:۱۷ – ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی – ایران با کشورهای بریکس، بیش از ۱۳ میلیارد دلار مبادلات کشاورزی داشته که از این مقدار، سهم برزیل با حدود ۷ میلیارد دلار بیشترین مقدار بوده است که این امر بیانگر فرصت های بی نظیر توسعه تجارت ایران با برزیل و اهمیت استراتژیک این کشورها برای تامین محصولات کشاورزی و غذایی است.
در حال حاضر، ایران در زمینه صادرات خاویار، کیوی، سیب و خشکبار به برزیل به موفقیتهایی دست یافته و مذاکرات جدید و پتانسیل بالای تولید این محصولات در کشور میتواند موجب افزایش این صادرات شود. براین اساس ایران قادر خواهد بود در زمینههایی همچون کیوی، سیب و خشکبار، سهم بیشتری از بازار این کشور را در اختیار بگیرد و در عین حال، به یکی از تامینکنندگان اصلی این محصولات برای بازارهای جهانی تبدیل شود.
غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی گفت: حجم مبادلات جمهوری اسلامی ایران با اعضای بریکس در حوزه کشاورزی و غذا بیش از ۱۳ میلیارد دلار است که البته بیشترین حجمش با برزیل در حدود ۷ میلیارد دلار است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه حدود ۵۰ درصد جمعیت جهان عضو کشورهای بریکس هستند، گفت: مبادلات کشورهای عضو بریکس در حوزه کشاورزی و غذا حدود ۱۶۰ میلیارد دلار است بنابراین این اعداد نشان از اهمیت این پیمان دارد.
امکان توسعه تجارت با برزیل و مثبت کردن تراز تجاری وجود دارد
سیدرضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: برزیل، بازار بسیار بزرگی است که با توجه به آنکه یکی از شرکای اقتصادی ما محسوب می شود، از این رو برای توسعه تجارت با برزیل فرصت های زیادی داریم که می توان از آن استفاده کرد.
به گفته وی، برای مثبت کردن تراز تجاری باید از کالاهایی که امکان صادرات داریم، استفاده بهینه کرد و با توجه به توانمندی هایی که برزیل برای ایران دارد، جای بحث است که کدام کالاها را می توان از برزیل وارد کرد چراکه بخشی اعظمی از محصولات آنها تراریخته است که باید از واردات آن جلوگیری کرد و بدنبال محصولات سلامت محور رفت.
نورانی ادامه داد: با توجه به پتانسیل کشورما امکان صادرات انار، زعفران و خاویار وجود دارد و بدلیل بعد مسافت برخی از محصولات امکان حمل دریایی ندارند و باید از بعد هوایی استفاده کرد. همچنین در بخش گوشت تولیدی، صادرات گوشت با برند حلال که ایران می تواند آنجا مستقر شود و صادرات به کشورهای مسلمان انجام دهد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه ایران و برزیل در آینده می توانند نقش خوبی در تجارت ۲ جانبه داشته باشند، افزود: فضا برای توسعه روابط تجاری ایران و برزیل بسیار خوب است. برآورد صادرات منوط به این است که چند هیئت تجاری میان ۲ کشور با یکدیگر مذاکره و روابط را آغاز کنند.
آمارها حاکی از آن است که برزیل وارد کننده کشمش، خرما، پسته، زعفران، کود اوره و قیر است که مذاکرات اخیر می تواند زمینه را برای توسعه صادرات پسته، خرما، کشمش، زعفران، انار، سیب درختی و مواد معدنی از ایران فراهم کند.
ایران تولیدکننده برتر ۵ محصول کشاورزی در دنیا
روابط مالی ایران و برزیل ۸ میلیارد دلار است که بخش اعظم به نفع برزیل و از سمت ما منفی است که بنابر رایزنی های صورت گرفته در سفر اخیر و پتانسیل بی نظیر در تولید برخی محصولات امکان مثبت کردن تراز تجاری وجود دارد.
در ادامه ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: با توجه به افزایش تقاضا برای خاویار پرورشی کشورما، حجم تولید پاسخگو نیست، اما امکان صادرات به تمامی کشورها از جمله برزیل وجود دارد. گفتنی است سالانه ۲ تا ۳ تن خاویار پرورشی در کشور تولید میشود که مشتریان زیادی در بازارهای هدف دارد.
وی با بیان اینکه در تولید برخی محصولات خشکبار جزء رتبههای برتر در دنیا هستیم، افزود: محصولات نسبت به رقبا کیفی هستند و در بخش صادرات مشکل نداریم حواشی مربوط به صادرات مربوط انتقال ارز، پیمان سپاری ارزی، حمل و نقل و لوجستیک است که باید رفع شود چراکه خاویار و خشکبار محصولات کیفی هستند که در دنیا مشتری فراوان دارد، اما بدلیل تحریمهای ظالمانه با مشکلاتی در صادرات روبهرو هستیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: با توجه به آنکه بخش اعظم تجارت با برزیل واردات است، وزیر جهاد بدنبال مثبت شدن تراز هستند که براین اساس در بسیاری از محصولات امکان صادرات وجود دارد. گفتنی است در محصولاتی نظیر زعفران، زرشک، انار، خرما و زعفران جزء ۵ تولیدکننده برتر هستیم که میتوان این محصولات و فرآردههای جانبی آن را به بازارهای هدف صادر کرد.
بنابر گفته کارشناسان، روابط ایران و برزیل یک روابط بیش از ۱۲۰ ساله است و هر دولتی که در برزیل روی کار آمده، این روابط حفظ شده و کماکان پابرجاست و از طرفی بریکس یک فرصت طلایی است که باید قدرش را دانست و از آن استفاده کرد چراکه بیش از یک سوم اقتصاد جهان را بریکس در اختیار دارد.
source