۱۰:۳۸ – ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلیپور – حمیدرضا رحمنی مدیر عملیات بازار فیزیکی بورسکالای ایران با بیان اینکه مدل حراج همزمان، فصل جدید معاملات بورس کالاست در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با رشد حجم معاملات، افزایش تعداد کالاها و تنوع عرضهها، مشکلاتی مانند طولانی شدن زمان انجام معاملات، افزایش احتمال بروز خطای انسانی و تداخل زمانی و همپوشانی جلسات معاملاتی به وجود آمد و بورس کالای ایران در پاسخ به این چالشها، با یک نوآوری، روش حراج همزمان را معرفی کرد.
او افزود: بنابراین در دنیای امروز که سرعت، شفافیت و کارایی در انجام معاملات از مهمترین معیارهای موفقیت بازارهای مالی و کالایی به شمار میرود، بورس کالا با یک نوآوری مهم، گام بزرگی در راستای بهبود فرآیند معاملات برداشت و مدل حراج همزمان را به عنوان یک روش جدید معاملاتی، برای اولین بار طراحی، تدوین و پیادهسازی کرد و از ۱۸ دیماه ۱۴۰۳ رسماً به به مرحله اجرا درآورد.
به گفته رحمنی، این شیوه به گونهای طراحی شده است که چندین کالا به طور یکجا مورد معامله قرار میگیرند و متقاضیان میتوانند در یک بازهی زمانی مشخص، به طور همزمان در چند معامله شرکت کنند.
مدیر عملیات بازار فیزیکی بورسکالای ایران بیان کرد: بدین ترتیب این روش معاملاتی پس از تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار، در ابتدا به صورت آزمایشی در معاملات برخی گریدهای سیمان همچون سیمان تیپ ۱، سیمان پوزولانی و سیمان سفید به کار گرفته شد و به دنبال نتایج مثبت آن به کل معاملات سیمان تسری پیدا کرد.
مزایای مدل حراج همزمان
رحمنی در ادامه به مزایای این مدل اشاره کرد و افزود: یکی از بزرگترین دستاوردهای این مدل، کاهش محسوس زمان برگزاری جلسات معاملات است. همچنین حراج همزمان موجب افزایش کارایی، سرعت و دقت در انجام معاملات شده و با کاهش خطای انسانی و هزینههای معاملاتی شفافیت بیشتری را در بازار ایجاد میکند.
به گفته وی، از دیگر مزایای مهم حراج همزمان کاهش تداخل جلسات معاملاتی است که به معنای کاهش بروز اشتباهات معامله گران است. در واقع در این روش معامله گران زمان کافی برای تحلیل منطقی قیمت کالاها را در اختیار دارند.
او با بیان اینکه در حال حاضر، حدود ۲۵ درصد از نمادهای معاملاتی بورس کالا به روش حراج همزمان انجام میشود، عنوان کرد: این رقم در کمتر از چند ماه پس از اجرای اولیه، بیانگر سرعت بالای پذیرش این مدل نوین در میان فعالان بازار است. این در حالی است که حدود ۳۵ درصد از معاملات صورت گرفته در هر هفته نیز متعلق به معاملات حراج همزمان است.
رحمنی تاکید کرد: موفقیت این شیوهی نوین نه تنها تحولی چشمگیر در بازار سیمان به وجود آورده، بلکه زمینه را برای توسعهی آن به سایر گروههای کالایی نیز فراهم میکند. این مدل پس از مطالعات امکانسنجی و توسعه و تکمیل زیرساختهای فنی، میتواند به یک مدل حراج غالب در معاملات بورس کالا تبدیل شود.
او در پایان تاکید کرد: حراج همزمان، نه تنها یک شیوهی جدید معاملاتی، بلکه یک نماد از خلاقیت، نوآوری و پیشرفت در بازار سرمایه ایران به شمار میآید. ابتکار بورس کالای ایران در طراحی و اجرای این روش، در کنار تایید نهادهای نظارتی، نشاندهندهی بلوغ و توانمندی بازار سرمایه کشور در حوزه کالایی است.
source