به گزارش رکنا، روبوکیک یک نوآوری جالب است که ظاهر و طعمی مشابه دسر دارد.
این کیک رباتیک که با لایههایی از ژلاتین و فوندانت ساخته شده، توانایی انجام کارهایی را دارد که پیش از این از هیچ شیرینی معمولی مشاهده نشده بود. رقص و فعالیت با استفاده از باتریهای خوراکی از جمله ویژگیهای منحصر به فرد آن است.
ترکیب فناوری و خوراکی
روبوکیک بخشی از پروژه اتحادیه اروپا با عنوان روبوفود (RoboFood) است که با تلفیق رباتیک، غذا و فناوری پایدار، محصولی ایجاد کرده که قابلیت خورده شدن دارد. این فناوری جدید نشان دهنده چشماندازی است که در آن غذا و ماشینها در هم آمیختهاند.
این دستاورد با همکاری محققان آزمایشگاه سیستمهای هوشمند EPFL سوئیس، موسسه فناوری ایتالیا و تیمی از دانشمندان مواد غذایی و سرآشپزان حرفهای محقق شده است.
این کیک خوراکی و نوآورانه در حال حاضر در نمایشگاه اکسپو 2025 ژاپن در شهر اوزاکا به نمایش گذاشته شده است.
رباتهای خوراکی در قلب روبوکیک
در قسمت بالا این کیک، دو ربات خرسی عروسکی کاملاً خوراکی و قابل حرکت قرار داده شدهاند.
بوکئون کواک (Bokeon Kwak) از پژوهشگران EPFL و سازندگان روبوکیک توضیح میدهد که این رباتها از ترکیب ژلاتین، شربت و رنگ ساخته شدهاند و با استفاده از یک سیستم پنوماتیک (بادی) داخل خود، توانایی حرکت دستها و سر دارند. این فعالیت زمانی انجام میشود که هوا وارد مسیرهای طراحی شده آنها شود.
به گفته محققان، این خرسها نه تنها خوراکی بلکه طعمی شبیه به پاستیل انار دارند.
ترکیب دانش و غذا برای کاهش ضایعات
داریو فلوریانو (Dario Floreano)، مدیر پروژه و هماهنگکننده پروژه روبوفود، میگوید ترکیب رباتیک و غذا میتواند مزایایی واقعی ایجاد کند؛ از جمله کاهش ضایعات مواد غذایی و زبالههای الکترونیکی.
این نوآوری برای اولین بار توانسته است این دو حوزه را با موفقیت ادغام کند.
باتریهایی که قابل خوردن هستند
در داخل روبوکیک، باتریهایی خوراکی قرار داده شده که محققان ادعا میکنند اولین باتریهای قابل شارژ خوراکی دنیا به شمار میروند.
این باتریها با استفاده از ویتامین B2، کورستین (quercetin)، کربن فعال و شکلات تلخ ساخته شدهاند. این باتریها کاملاً ایمن برای خوراکی هستند و قدرت کافی برای روشن کردن چراغهای LED بالای کیک را دارند.
والریو گالی (Valerio Galli)، دانشجوی دکتری، درباره طعم این باتریها میگوید: ابتدا طعم شکلات حس میشود و سپس یک طعم خاص و تیز ناشی از الکترولیت خوراکی ایجاد میشود که تنها چند ثانیه باقی میماند.
راهحل خوراکی برای زبالههای الکترونیکی
محققان باور دارند این باتریهای خوراکی فراتر از یک بیان ترفندی و در واقع راهحلی برای مبارزه با مشکل زبالههای الکترونیکی جهانی هستند که سالانه بیش از ۴۰ میلیون تن تولید میشود.
ایده ساخت حسگرها، منابع انرژی و سیستمهای رباتیک خوراکی پتانسیل زیادی برای ایجاد فناوریهای زیستتخریبپذیر و حتی قابل خوردن دارد.
کاربردهای واقعی روبوکیک
رباتهای خوراکی این توانایی را دارند که مواد غذایی یا داروها را به مناطق آسیبدیده از بلایای طبیعی منتقل کنند. همچنین این رباتها میتوانند کمککننده بیماران دارای مشکلات بلع باشند یا حسگرهای هضمپذیر ارائه دهند که وضعیت تازگی مواد غذایی را بررسی میکنند.
برای موفقیت روبوکیک، نه تنها ویژگیهای فنی بلکه طعم آن نیز بسیار مهم است.
ترکیب طعم و فناوری
پژوهشگران با همکاری سرآشپز متخصص شیرینیپزی، ژولین بوتونت (Julien Boutonnet)، کیکی طراحی کردند که ترکیبی از مهندسیهای دقیق با طعمها و بافتهای خوشایند است.
بوتونت میگوید: چالش اصلی، تأکید بر جنبه علمی در حالی که آن را خوشمزه نگه داریم بود. محصول نهایی، شیرینیای است که تکنیک، طعم و الکترونیک را با هم ترکیب کرده و تعاملی است. این یک عملکرد تازه و خوراکی است.
تأثیر روبوکیک بر رفتار غذایی
تیم تحقیقاتی باور دارد این پلتفرم رباتیک خوراکی میتواند رفتار انسانها را نیز تحت تأثیر قرار دهد و با کاهش تعامل سریع با غذا، مانع پرخوری شود.
فلوریانو خاطرنشان میکند: وقتی غذا تعاملی و هوشمند میشود، ارزش بیشتری پیدا میکند و تمایل کمتری برای هدر رفت آن وجود دارد.
source