به گزارش ایسنا، معرفی ۸ بسته حمایتی صندوق نوآوری خبر امروز علمی و دانشگاهی خبرگزاری بود که عنوان شد صندوق نوآوری و شکوفایی با ارائه ۸ بسته حمایتی، مسیر رشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان را هموار کرده است. این بستهها شامل حمایتهای مالی، تسهیلات تجاریسازی، توسعه بازار و سرمایهگذاریهای مخاطرهپذیر بوده و هدف آنها افزایش توان رقابتی شرکتهای نوآور در کشور است.
کمک هوش مصنوعی به مقابله با زوال عقل
برخلاف تصور کلیشهای رایج که زوال عقل را با استفاده از فناوریهای مدرن ناسازگار میداند، تحقیقات جدید دانشگاه بَث در انگلیس نشان داد که افراد مبتلا به زوال عقل میتوانند زندگی کاری پربارتری در عصر دیجیتال داشته باشند.
این مطالعه با عنوان«زندگی کاری با زوال عقل: چشم انداز آینده دیجیتال» اینگونه استدلال میکند که انقلاب دیجیتال خطر تشدید نابرابریها را در میان افراد دارای نیازهای مختلف به همراه دارد، اما سازمانها میتوانند و باید فناوری دیجیتال و محیط کاری را برای کمک به افراد مبتلا به زوال عقل توسعه، تطبیق و استقرار دهند تا آنها بتوانند به شغل خود ادامه دهند.
داستان ناگفته «پروژه ژنوم انسان»
«پروژه ژنوم انسان» یک پروژه مهم درباره بررسی ژنوم انسان بود.
توالی ژنتیکی که از پروژه ژنوم انسان پدیدار شد، همچنان به عنوان منبع اصلی زیستشناسی مدرن عمل میکند و به عنوان یک مرجع، همه جا توسط پزشکان و پژوهشگران برای شناسایی انواع ژنتیکی، توالی ژنومهای جدید و آزمایشهای کمکی به منظور تعیین خطرات ژنتیکی بیمار استفاده میشود. اگرچه ژنوم مرجع طی سالها دستخوش اصلاحات و مواد ژنتیکی جدید شده است، اما RP۱۱ همچنان در مرکز همه آنها قرار دارد و DNA او هنوز بیش از ۷۰ درصد جدیدترین نسخهها را تشکیل میدهد.
این گزارش به طور کلی یک داستان پیچیده را آشکار میکند مبنی بر این که چگونه DNA یک اهداکننده به سنگ بنای پروژه ژنوم انسان تبدیل شد و نگرانیهای اخلاقی و علمی مهمی را مطرح کرد. این امر پیامدهای تکیه کردن بر یک شخص را برای تهیه ژنوم مرجع نشان میدهد و نیاز به اقدامات فراگیرتر و شفافتر را در پژوهش پیرامون ژنوم برجسته میکند. اگرچه پروژه ژنوم انسان به دستاوردهای بزرگی دست یافت، اما افشای نقش مرکزی DNA متعلق به RP۱۱ بر محدودیتهای استفاده از یک مرجع در یک جمعیت بسیار متنوع تأکید میکند و بحثهای مداوم را درباره تنوع ژنتیکی و اخلاق در علم به وجود میآورد.
پروژه ژنوم انسان یک پروژه بزرگ گروهی بود که دانشمندان بسیاری در آن شرکت داشتند. با وجود تلاشهای دانشمندان از آن زمان تاکنون، هنوز رازهای بسیاری درباره ژنوم انسان وجود دارد که ناشناخته باقی ماندهاند و تلاشهای روزافزون دانشمندان را میطلبند.
ساماندهی چالشها و مشکلات با تغییر روش دفاع از پایاننامه در دانشگاه آزاد
رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی به بررسی تغییرات جدید در نحوه دفاع از پایاننامهها پرداخت و گفت: ایده ما این بود که پایاننامهها و پروپوزالها را به چالشهای واقعی جامعه و صنعت مرتبط کنیم. به همین منظور، برنامهای تحت عنوان “چالش استخراج” تدوین شد که به ما امکان داد تا پایاننامهها را بر اساس نیازهای کشور ساماندهی کنیم.
این مقام مسئول در ادامه توضیح داد: ما اکنون یک روش جدید برای دفاع از پایاننامهها معرفی کردهایم. در این روش، افرادی که در حوزه برنامه علمی کار کردهاند و پروژههایشان مورد تأیید تیم ما قرار گرفته، در یک کنفرانس سخنرانی میکنند. در این کنفرانس، دو تیم از کمیته داوران حضور دارند که به ارزیابی علمی و منطقی سخنرانی میپردازند.
علیاکبری خاطرنشان کرد: اگر داوران و کمیته علمی با ارائه سخنرانی موافقت کنند، این کار برای چاپ در مجله آماده میشود. این مجله به عنوان پشتیبان کنفرانس، مقالهای که از این سخنرانی استخراج میشود را چاپ خواهد کرد.
تیکا و مهندسی نفوذ ترکیه در قفقاز؛ مدلی از دیپلماسی توسعهای
تیکا، بازوی دیپلماسی توسعهای ترکیه، با اجرای صدها پروژه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در آذربایجان و سایر کشورهای منطقه، نقش کلیدی در گسترش نفوذ آنکارا ایفا میکند. آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (تیکا)، که زیرمجموعه وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه است، به عنوان ابزاری کلیدی برای توسعه نفوذ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سطح بینالمللی عمل میکند.
استعفای رئیس دانشگاه آمریکایی در حمایت از فلسطین
رئیس دانشگاه کلمبیا به دلیل تداوم حملات دولت ترامپ به این دانشگاه و در حمایت از جنبش ضد صهیونیست استعفا کرد. کاترینا آرمسترانگ جایگزین مینوش شفیق، رئیس سابق دانشگاه کلمبیا شده بود که در ماه اوت استعفا داد. شرایط این روزها به قدری از سوی دولت ترامپ بر دانشگاه کلمبیا سخت گذشت که که آرمسترانگ هم مجبور به استعفا شد. او با این استعفا به یکی دیگر از مدیران دانشگاهی مبارز در برابر ظلم رژیم صهیونیستی تبدیل شد.
دانشگاه کلمبیا همچنان هدف دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و سایر جمهوری خواهان به دلیل مدیریت دانشگاه با فعالیتهای دانشجویی طرفدار فلسطین است.
نقش «انرژیهای پاک» در توسعه اقتصادی کشورها
انرژی همواره یکی از عوامل کلیدی در رشد اقتصادی جوامع بوده است. از زمان انقلاب صنعتی، استفاده از منابع انرژی، بهویژه سوختهای فسیلی مانند نفت، زغالسنگ و گاز طبیعی، بهطور فزایندهای افزایش یافته و موجب رونق اقتصادی بسیاری از کشورها شده است. با این حال، مصرف بیرویه این منابع باعث مشکلات زیستمحیطی متعددی مانند افزایش انتشار گازهای گلخانهای، گرم شدن زمین و آلودگی هوا شده است. این مشکلات سبب شده تا دانشمندان و سیاستگذاران به دنبال راهحلهایی برای کاهش وابستگی به این منابع و استفاده بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی، بادی و زیستتوده باشند.
در همین راستا، الهام نوبهار، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه تبریز، به همراه یکی از همکاران خود، پژوهشی را در این زمینه انجام داده است. آنها به بررسی رابطه بین مصرف انرژیهای تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر با رشد اقتصادی در دو گروه از کشورها، یعنی کشورهای درحالتوسعه و کشورهای پیشرفته، پرداختهاند.
این پژوهش با استفاده از دادههای مربوط به سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ و بهکارگیری روشهای آماری پیشرفته انجام شده است. محققان در این مطالعه از دو رویکرد علمی مختلف برای بررسی رابطه بین این متغیرها استفاده کردهاند تا بتوانند تأثیر مصرف انرژی بر رشد اقتصادی را در کشورهای منتخب تحلیل کنند.
نتایج بهدستآمده از این تحقیق نشان میدهند که در کشورهای درحالتوسعه، رابطه مستقیمی بین مصرف انرژیهای تجدیدناپذیر (مانند نفت و گاز) و رشد اقتصادی وجود ندارد. به عبارت دیگر، این کشورها برای توسعه اقتصادی خود همچنان به منابع سنتی انرژی وابستهاند، اما افزایش مصرف این منابع الزاماً باعث رشد اقتصادی آنها نمیشود. با این حال، مشاهده شده است که با افزایش رشد اقتصادی در این کشورها، تمایل به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نیز افزایش مییابد.
فناورینانو در درمان هایپرپیگمنتیشن؛ پیشرفتهای علمی و چالشهای اطلاعات نادرست
مطالعات جدید نشان میدهند که فناورینانو میتواند جذب مواد فعال در درمانهای هایپرپیگمنتیشن را بهبود بخشیده و حساسیتهای پوستی را کاهش دهد. این یافتهها امیدهای جدیدی برای اثربخشی بیشتر درمانهای پوستی به همراه آوردهاند؛ اما در عین حال، اطلاعات نادرست در رسانههای اجتماعی میتواند ایمنی مصرفکنندگان را به خطر بیندازد.
همکاری راهبردی برای توسعه ذخیرهسازی و انتقال هیدروژن با گرافن
همکاری جدید میان شرکت سوئدی گرافماتک (Graphmatech) و استارتاپ بریتانیایی لویدیان (Levidian) برای توسعه مواد پلیمری مبتنی بر گرافن، تحولی نوین در صنعت هیدروژن ایجاد خواهد کرد.
دستگیری یک دانشجوی دیگر توسط نیروهای امنیتی آمریکا
در تازهترین محدودیتهای اعمال شده توسط دانشجویان خارجی در دانشگاههای آمریکا، دانشگاه مینهسوتا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که یکی از دانشجویان بینالمللی این دانشگاه چند روز پیش توسط ماموران اداره مهاجرت و گمرک ایالات متحده در یک اقامتگاه خارج از دانشگاه بازداشت شد.
این دانشگاه در ادامه اعلام کرد که اطلاعات یا جزئیات بیشتری در مورد این وضعیت ندارد. آنها همچنین اعلام کردند که هیچ اطلاع قبلی از وقوع این بازداشت نداشتند و هیچ اطلاعاتی را نیز از قبل با ماموران فدرال در میان نگذاشته بودند. هنوز نام، ملیت، نوع ویزا و وضعیت این دانشجو اعلام نشده است. در مقابل، نه اداره مهاجرت و گمرک و نه وزارت امنیت داخلی آمریکا در این باره توضیحی ارائه نکردهاند.
اثرپذیری نظنز از سامانه گسلی قم-زفره
به اعتقاد استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله منطقه نطنز تحت تاثیر سامانه گسلی قم- زفره قرار دارد و تحقیقات باستان شناسان نشان میدهد که تمدن سیلک با زمینلرزه بزرگی نابود شده است.
زعفران ارگانیک؛ محصولی باکیفیتتر و دوستدار محیط زیست
اعظم گیدسکی، پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان جنوبی و همکارانش، در پژوهشی به بررسی روشهای کشت ارگانیک زعفران و تأثیر آن بر کیفیت محصول پرداخته است. این تحقیق، با هدف معرفی راهکارهای پایدار و بررسی تأثیر حذف نهادههای شیمیایی بر سلامت خاک و بازارپسندی زعفران انجام شده است.
برای انجام این پژوهش، محققان مطالعات مختلفی را در زمینه تأثیر روشهای کشاورزی ارگانیک بر زعفران بررسی کردهاند. این تحقیق، ضمن بررسی اثرات زیستمحیطی و اقتصادی کشت ارگانیک، به معرفی تکنیکهای جایگزین برای کودها و سموم شیمیایی پرداخته است.
نتایج نشان میدهند که حذف کودها و سموم شیمیایی و جایگزینی آنها با مواد طبیعی مانند کودهای آلی و زیستی، باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود کیفیت زعفران میشود. همچنین، تناوب زراعی با گیاهان تثبیتکننده نیتروژن و مدیریت طبیعی علفهای هرز، از بروز آفات و بیماریها جلوگیری کرده و عملکرد مزارع را بهبود میبخشد.
ایران اکسپو ۲۰۲۵ سکوی پرتاب صادرات غیرنفتی ایران به جهان
هفتمین دوره نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵، به عنوان بزرگترین رویداد تجاری ایران، فرصتی طلایی برای توسعه صادرات غیرنفتی، جذب سرمایهگذاران خارجی و گسترش همکاریهای بینالمللی فراهم میکند و شرکت های دانش بنیان برای حضور در این رویداد تا ۱۶ اردیبهشت برای ثبتنام فرصت دارند.
فرمولی ساده برای چک سلامت قلب با ساعت هوشمند
در پژوهشی جدید در همین حوزه، دانشمندان دانشگاه نورثوسترن ایالات متحده، بررسی کردند که چگونه میتوان از دادههای ساعتهای هوشمند برای پایش سلامت قلب استفاده کرد.
آن ها با تحلیل دادههای نزدیک به ۷۰۰۰ فرد بزرگسال در آمریکا که از دستگاههای مچی هوشمند موسوم به Fitbit استفاده کرده بودند، رابطهای بین نرخ ضربان قلب در هر گام و برخی مشکلات قلبی پیدا کردند. این دادهها در مجموع شامل ۵.۸ میلیون روز ثبتشده و ۵۱ میلیارد گام بود.
محققان دریافتند که افرادی که شاخص «ضربان قلب در هر گام» یا به اختصارDHRPS آنها در بالاترین ربع خود قرار داشت، دو برابر بیشتر از سایرین در معرض دیابت نوع دو، ۱.۷ برابر بیشتر در معرض نارسایی قلبی، ۱.۶ برابر بیشتر در معرض فشار خون بالا و ۱.۴ برابر بیشتر در معرض تصلب شرایین کرونری (انسداد عروق قلبی) قرار داشتند.
این نتایج نشان داد که شاخص DHRPS نسبت به تعداد گامهای روزانه یا ضربان قلب بهتنهایی، ارتباط قویتری با مشکلات قلبی دارد. همچنین، در گروه کوچکتری از افراد که تحت تست استرس ورزشی روی تردمیل قرار گرفتند، این شاخص ارتباط قویتری با توانایی متابولیکی قلب نسبت به سایر شاخصها داشت.
عوامل تأثیرگذار بر وابستگی به اینترنت در نوجوانان
زهره رافضی، استادیار روانشناسی بالینی دانشگاه علامه طباطبایی، به همراه یکی از همکاران خود، پژوهشی را در این زمینه انجام دادهاند. آنها در این مطالعه، به بررسی تأثیر چشمانداز زمانی و الگوهای روابط اجتماعی بر میزان وابستگی دانشآموزان به اینترنت پرداختهاند. هدف این پژوهش، درک بهتر از این موضوع بوده است که چگونه سبکهای فکری و ارتباطی افراد میتوانند زمینهساز اعتیاد به اینترنت شوند.
برای انجام این پژوهش، محققان از ۳۱۱ دانشآموز دختر مقطع متوسطه اول در تهران دعوت کردند تا در این مطالعه شرکت کنند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامههای استاندارد ارزیابی میزان اعتیاد به اینترنت، چشمانداز زمانی و سبکهای روابط اجتماعی بود. سپس، دادههای بهدستآمده با استفاده از روشهای آماری بررسی شد تا مشخص شود که کدامیک از این عوامل بیشترین تأثیر را بر وابستگی به اینترنت دارند.
نتایج این تحقیق نشان دادند که برخی از انواع چشماندازهای زمانی، مانند تمرکز بیشازحد بر لذتهای لحظهای یا نگرش منفی نسبت به گذشته، میتوانند احتمال اعتیاد به اینترنت را افزایش دهند. افرادی که بیشتر به لذتهای کوتاهمدت توجه دارند و کمتر به آینده فکر میکنند، بیشتر در معرض استفاده افراطی از اینترنت قرار دارند. از سوی دیگر، کسانی که نگاه هدفمند و مثبتتری به آینده دارند، کمتر دچار وابستگی به اینترنت میشوند.
انتهای پیام