آدامس ممکن است بیشتر از تازه کردن نفس شما عمل کند. بر اساس یک مطالعه اخیر، هر تکه آدامس می‌تواند صدها یا حتی هزاران ذره میکروپلاستیک را در دهان شما آزاد کند.

این بدان معناست که همراه با طعم نعنایی، ممکن است مقدار زیادی پلاستیک نیز وارد دهان شما شود.

این یافته‌ها از تحقیقات دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس (UCLA) به دست آمده است. آن‌ها اخیراً مطالعه‌ای مقدماتی انجام داده‌اند تا میزان میکروپلاستیک آزاد شده در هنگام جویدن آدامس را بررسی کنند. هدف آن‌ها ایجاد نگرانی نبود، بلکه می‌خواستند منبعی از مواجهه روزمره با پلاستیک را که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است، بررسی کنند.

«هدف ما ترساندن کسی نیست»، سانجی موهانتی، محقق اصلی این پروژه و استاد مهندسی در UCLA گفت.

«دانشمندان هنوز نمی‌دانند که میکروپلاستیک‌ها برای انسان مضر هستند یا نه. هیچ آزمایش انسانی انجام نشده است. اما می‌دانیم که در زندگی روزمره در معرض پلاستیک هستیم، و این چیزی است که می‌خواستیم آن را بررسی کنیم.»

بیشتر از آنچه فکر می‌کنید پلاستیک مصرف می‌کنید

میکروپلاستیک‌ها – ذرات ریزی که اندازه آن‌ها بین ۱ میکرومتر تا ۵ میلی‌متر است – در مواد غذایی، نوشیدنی‌ها، بسته‌بندی‌ها، لباس‌ها و حتی در هوایی که تنفس می‌کنیم وجود دارند. اما آدامس، با وجود این که بسیار رایج است، تا کنون به عنوان منبع میکروپلاستیک‌ها چندان مورد توجه قرار نگرفته بود.

آدامس معمولاً از یک پایه لاستیکی همراه با شیرین‌کننده‌ها و طعم‌دهنده‌ها ساخته می‌شود. برخی از آدامس‌ها از لاستیک مصنوعی که از پلاستیک‌های نفتی تولید شده‌اند، ساخته می‌شوند، در حالی که برخی دیگر از پایه‌های طبیعی مانند شیره درختان استفاده می‌کنند.

تیم UCLA می‌خواست بررسی کند که آیا جویدن هر دو نوع آدامس، میکروپلاستیک‌ها را آزاد می‌کند یا نه.

لیزا لو، دانشجوی تحصیلات تکمیلی در UCLA و ارائه‌دهنده این مطالعه، گفت:
«فرض اولیه ما این بود که آدامس‌های مصنوعی مقدار بیشتری میکروپلاستیک آزاد می‌کنند، زیرا پایه آن‌ها از نوعی پلاستیک ساخته شده است.»

نحوه انجام آزمایش‌ها

محققان ده برند مختلف آدامس را انتخاب کردند – پنج مورد با پایه مصنوعی و پنج مورد با پایه طبیعی. برای کنترل متغیرها، تمام نمونه‌های هر برند توسط یک فرد جویده شد.

در یک آزمایش، این فرد هر تکه آدامس را به مدت چهار دقیقه جوید و هر ۳۰ ثانیه نمونه بزاق گرفت. سپس، دهان خود را با مایع خاصی شست‌وشو داد و این مایع به نمونه اضافه شد.

در آزمایش دیگر، بزاق هر چند دقیقه تا ۲۰ دقیقه جمع‌آوری شد. سپس این نمونه‌ها زیر میکروسکوپ و با روش طیف‌سنجی بررسی شدند تا ذرات پلاستیکی شناسایی شوند.

به طور میانگین، هر گرم آدامس حدود ۱۰۰ ذره میکروپلاستیک آزاد کرد. برخی نمونه‌ها حتی تا ۶۰۰ ذره در هر گرم آزاد کردند.

از آنجایی که وزن بیشتر تکه‌های آدامس بین دو تا شش گرم است، یک آدامس بزرگ ممکن است تا ۳۰۰۰ ذره میکروپلاستیک را هنگام جویدن آزاد کند. و با توجه به این که افراد به طور میانگین ۱۶۰ تا ۱۸۰ تکه آدامس در سال می‌جوند، این می‌تواند منجر به بلعیدن حدود ۳۰ هزار ذره پلاستیکی در سال شود.

نه فقط آدامس‌های مصنوعی

لو توضیح داد:
«به طور شگفت‌انگیزی، هم آدامس‌های مصنوعی و هم آدامس‌های طبیعی مقدار مشابهی میکروپلاستیک آزاد کردند.»

هر دو نوع آدامس حاوی پلاستیک‌های مشابهی بودند – پلی‌اولفین‌ها، پلی‌اتیلن ترفتالات‌ها، پلی‌آکریل‌آمیدها و پلی‌استایرن. رایج‌ترین آن‌ها پلی‌اولفین‌ها بودند که شامل پلاستیک‌های متداولی مانند پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن می‌شود.

بیشتر میکروپلاستیک‌ها در دو دقیقه اول جویدن آزاد شدند. اما این موضوع به دلیل تجزیه شدن توسط آنزیم‌های بزاق نبود، بلکه به دلیل حرکت سایشی جویدن بود.

موهانتی گفت:
«پلاستیکی که وارد بزاق می‌شود، تنها بخش کوچکی از کل پلاستیکی است که در آدامس وجود دارد.»

در واقع، تا دقیقه هشتم، ۹۴٪ از ذرات پلاستیکی قابل شناسایی، آزاد شده بودند.

چه کاری می‌توان انجام داد؟

در این مطالعه تنها ذرات پلاستیکی با اندازه ۲۰ میکرومتر یا بزرگ‌تر بررسی شدند، زیرا محدودیت‌های دستگاه اجازه تشخیص ذرات کوچک‌تر را نمی‌داد. اما این احتمال وجود دارد که ذرات پلاستیکی حتی ریزتری (در مقیاس نانو) نیز آزاد شده باشند که ممکن است به راحتی توسط بدن جذب شوند.

برای درک میزان این ذرات نانویی و اثرات بالقوه آن‌ها بر سلامتی، تحقیقات بیشتری لازم است.

اگر نگران این موضوع هستید، جویدن یک تکه آدامس برای مدت طولانی‌تر، به جای مصرف چندین تکه در مدت کوتاه، ممکن است میزان مواجهه با میکروپلاستیک‌ها را کاهش دهد.

علاوه بر نگرانی‌های احتمالی برای سلامتی، آدامس‌هایی که به طور نامناسب دور ریخته می‌شوند، باعث آلودگی پلاستیکی محیط زیست نیز می‌شوند. موهانتی هشدار داد:
«پس لطفاً به محیط زیست توجه کنید و آدامس را در خیابان نیندازید یا به دیوار نچسبانید.»

دفعه بعد که سراغ یک تکه آدامس می‌روید، به این فکر کنید که چگونه جویدن و دور انداختن آن ممکن است از آنچه تصور می‌کنید، مهم‌تر باشد.

جزئیات این مطالعه در نشست بهاری انجمن شیمی آمریکا ارائه خواهد شد.

source

توسط expressjs.ir