03 اسفند 1403 ساعت 16:21

مایکروسافت از چیپ Majorana 1 رونمایی کرد. این تراشه می‌تواند پیشرفت چشمگیری را در فناوری محاسبان کوانتومی به‌وجود بیاود.

رقابت تنگاتنگ شرکت‌های فناوری برای شکل‌دهی آینده محاسبات روزبه‌روز داغ‌تر می‌شود. مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که دستاوردی چشمگیر در زمینه محاسبات کوانتومی به دست آورده است که می‌تواند راه را برای استفاده از این فناوری در حل چالش‌های علمی و اجتماعی پیچیده هموار کند. این شرکت با معرفی چیپ کوانتومی Majorana 1 که با یک ماده جدید و نوآورانه ساخته شده، ادعا می‌کند که می‌تواند وظایف محاسباتی سطح بالا را با سرعت و دقت بیشتری انجام دهد.

چیپ Majorana 1 چه پیشرفت‌هایی را به همراه دارد؟

محققان مایکروسافت پس از ۱۷ سال تحقیق و توسعه، یک ماده و چارچوب جدید برای محاسبات کوانتومی ایجاد کرده‌اند که چیپ ماجورانا ۱ را تغذیه می‌کند. این چیپ به‌عنوان اولین پردازنده کوانتومی جهان با استفاده از کیوبیت‌های توپولوژیک، واحدهای اصلی محاسبات کوانتومی، معرفی شده است. مایکروسافت یافته‌های خود را در ژورنال معتبر Nature منتشر کرده است.

چیپ Majorana 1 مایکروسافت

برخلاف کامپیوترهای سنتی که داده‌ها را به‌صورت خطی پردازش می‌کنند، کامپیوترهای کوانتومی می‌توانند حجم عظیمی از داده‌ها را به‌صورت همزمان پردازش کنند و این پتانسیل را دارند که در حوزه‌هایی مانند علوم، پزشکی، انرژی و هوش مصنوعی انقلاب ایجاد کنند. با این حال یکی از چالش‌های اصلی این فناوری، ناپایداری کیوبیت‌ها و خطاهایی است که در نتیجه این ناپایداری ایجاد می‌شوند.

مایکروسافت اعلام کرده است که ماده جدیدش به نام «توپوکانداکتور» که ترکیبی از آرسنید ایندیوم (یک نیمه‌هادی) و آلومینیوم (یک ابررسانا) است، عملکردی سریع‌تر و دقیق‌تر از کیوبیت‌های سنتی ارائه می‌دهد. چیپ Majorana 1 طراحی شده تا ظرفیت خود را تا یک میلیون کیوبیت در یک چیپ کوچک افزایش دهد.

این خبر در حالی منتشر می‌شود که چندین شرکت فناوری برای پیشبرد محاسبات کوانتومی رقابت می‌کنند. برای مثال، در دسامبر گذشته گوگل چیپ کوانتومی جدید خود به نام Willow را رونمایی کرد و مدعی شد که می‌تواند یک چالش محاسباتی پیچیده را در ۵ دقیقه حل کند؛ چالشی که برای سریع‌ترین سوپررایانه‌های امروزی بیش از ۱۰ سپتیلیون سال زمان نیاز دارد.

مایکروسافت می‌گوید در مسیر ساخت اولین کامپیوتر کوانتومی مقیاس‌پذیر و مقاوم در برابر خطا در سال‌های آینده، نه دهه‌ها، قرار دارد. این تلاش بخشی از یک پروژه توسط DARPA (آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا) است که هدفش عملیاتی کردن محاسبات کوانتومی برای دنیای واقعی است.

چیپ Majorana 1 مایکروسافت

پیشرفت در محاسبات کوانتومی در آستانه انقلاب است

برایان هاپکینز، تحلیلگر ارشد در شرکت فورستر به CNET گفت:

محاسبات کوانتومی از مدت‌ها پیش وعده دستاوردهای انقلابی داده بود، اما پیشرفت در این زمینه کند بوده است. این اعلامیه‌ها را می‌توان به‌عنوان گام‌هایی در مسیر طولانی رسیدن به مزیت کوانتومی (نقطه‌ای که کامپیوتر کوانتومی از نظر تجاری کاربردی شود) در نظر گرفت.

اگرچه هنوز مشخص نیست کدام شرکت در این رقابت پیشتاز خواهد بود، اما این دستاورد برای مایکروسافت لحظه‌ای مهم است؛ چرا که اکنون این شرکت نیز در این میدان رقابتی حضور فعالی دارد. هاپکینز افزود: «در تاریخ، شاهد بوده‌ایم که پیشگامان اولیه راه را برای رقبا هموار کرده‌اند و سپس رقبا با بازاندیشی در فناوری، رقابت را به دست گرفته‌اند.» او در عین حال به نمونه‌ای مانند واتسون IBM اشاره کرد که با وجود پیشگامی در رابط‌های زبانی طبیعی، بعدها توسط گوگل دیپ‌مایند، اوپن‌ای‌آی و دیگران پشت سر گذاشته شد.

این پیشرفت مایکروسافت می‌تواند نویدبخش آینده‌ای باشد که در آن محاسبات کوانتومی به‌طور واقعی مشکلات پیچیده جهان را حل کند، اما همچنان راه زیادی برای اثبات عملی بودن و مقیاس‌پذیری این فناوری باقی است.

در گجت نیوز بخوانید:

source

توسط expressjs.ir