PHP یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی است که علاقهمندان بسیاری دارد. اگر شما نیز در شروع مسیر یادگیری زبان PHP قرار دارید، یکی از بهترین روشها برای یادگیری این زبان برنامه نویسی انجام پروژههای کوچک و کاربردی است. پروژه ساخت ماشین حساب با PHP میتواند انتخابی عالی برای شروع یادگیری PHP باشد. انجام این پروژه رویکردی عملی برای یادگیری ارائه میدهد که مفاهیم برنامه نویسی و توسعه را با یکدیگر ترکیب میکند. بر همین اساس در این مطلب از مجله فرادرس نحوه ساخت ماشین حساب با PHP به صورت گامبهگام آموزش داده شده است.
با مطالعه این مطلب ضمن یادگیری فرایند توسعه ماشین حساب با PHP مفاهیم مهمی همچون متغیرها، عملگرها، توابع، ساختارهای شرطی و انتخابی در PHP را نیز فرا خواهید گرفت.
مراحل ساخت ماشین حساب با PHP کدامند؟
به منظور درک بهتر نحوه ساخت ماشین حساب با PHP نیاز است تا مراحل توسعه به گامهای کوچکتری تقسیم شوند. ساخت ماشین حساب با PHP از ادغام منطق PHP با یک فرم HTML حاصل میشود. بنابراین، نیاز است تا آشنایی مختصری با PHP و HTML داشته باشید.
به طور کلی ساخت ماشین حساب ساده در PHP شامل طراحی رابط کاربری و پیادهسازی عملکرد مربوط به هر کدام از عملگرهای حسابی نظیر ضرب، تقسیم، جمع، تفریق و سایر موارد است. مراحل اصلی ساخت ماشین حساب با PHP عبارتنداز:
- طراحی رابط کاربری با استفاده از HTML
- مدیریت دریافت ورودی از کاربر
- پردازش ورودی و انجام محاسبه با استفاده از کدهای PHP
- نمایش نتیجه در خروجی
در ادامه نوشته به بررسی هر کدام از مراحل ارائه شده در بالا خواهیم پرداخت و فرایند ساخت ماشین حساب با PHP را به صورت گامبهگام پیش خواهیم برد.
یادگیری PHP با فرادرس
PHP یکی از زبانهای برنامه نویسی است که بسیاری از علاقهمندان به حوزه برنامه نویسی در شروع مسیر یادگیری خود ممکن است نسبت به انتخاب آن اقدام کنند. این زبان برنامه نویسی در حوزه توسعه وب مورد استفاده قرار میگیرد و بر اساس آخرین آمارهای موجود بیش از ۸۰ درصد وبسایتهای موجود در جهان بر مبنای PHP توسعه پیدا کردهاند. بنابراین، یادگیری PHP میتواند موجب بهرهمندی از فرصتهای شغلی بسیار خوبی شود.
برای یادگیری PHP همانند هر زبان برنامه نویسی دیگری در گام نخست باید اصول و مفاهیم پایه برنامه نویسی همچون متغیرها، نوعهای داده، ساختارهای شرطی و کنترلی، توابع و آرایهها را درک کنید. سپس، باید محیط توسعه خود را فراهم کنید و با توجه به این که PHP یک زبان سمت سرور است، باید از یک نرمافزار شبیهساز وب سرور استفاده کنید. در گام بعدی باید سینتکس زبان PHP را فرا بگیرید و سپس، به سراغ کار با پایگاه داده بروید. برای یادگیری موارد ذکر شده شیوههای مختلفی وجود دارد، ولی استفاده از فیلمهای آموزشی آنلاین یکی از بهترین روشها برای یادگیری است که سرعت کار شما را نیز بیشتر میکند.
فرادرس به عنوان بزرگترین مرجع آموزش آنلاین در کشور فیلمهای آموزشی متعددی در زمینههای مختلف در اختیار علاقهمندان قرار داده است. برای شروع یادگیری PHP میتوانید فیلم آموزش برنامه نویسی PHP فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
این آموزش جامع در قالب ۳۰ درس به صورت کامل تمام مباحث زبان PHP از نصب و راهاندازی گرفته تا کار با پایگاه داده و کتابخانههای مختلف را شامل میشود. همچنین، در انتهای آموزش چندین پروژه کوچک و کاربردی برای تعمیق یادگیری انجام شده است.
آموزش ساخت ماشین حساب با PHP
در این بخش از نوشته به صورت گامبهگام مراحل ساخت یک ماشین حساب ساده با PHP آموزش داده خواهد شد. پیش از شروع کار و نوشتن کدهای PHP باید نسبت به فراهم بودن پیش نیازهای کد نویسی PHP اقدام کنید.
همان طور که میدانید PHP یک زبان اسکریپتی سمت سرور است که به منظور اجرا کدهای آن باید از یک نرمافزار وب سرور استفاده کنید. برای این منظور میتوانید یک سرور خریداری کنید یا از نرمافزارهای شبیهساز وب سرور نظیر XAMPP یا WAMP استفاده کنید که از نظر هزینه مقرون به صرفهتر هستند. برای یادگیری بیشتر در این خصوص میتوانید فیلم آموزش رایگان نصب XAMPP و WAMP فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
در گام بعدی برای نوشتن کدهای PHP باید از یک «ویرایشگر کد» (Code Editor) یا «محیط یکپارچه توسعه» (Integrated Development Environment | IDE) استفاده کنید. انتخاب ویرایشگر کد یا محیط یکپارچه توسعه بیشتر به سلیقه و نیاز شما بستگی دارد. اگر در انتخاب ابزار مناسب جهت توسعه کدهای PHP مردد هستید، میتوانید مطلب بهترین IDE برای PHP در سال ۲۰۲۴ مجله فرادرس را مطالعه کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
بعد از فراهم شدن موارد بالا بر اساس گامهای زیر فرایند ساخت ماشین حساب با PHP را دنبال خواهیم کرد.
گام ۱: راهاندازی پروژه
در نخستین گام باید یک دایرکتوری جدید برای پروژه ماشین حساب ایجاد کنید. برای نوشتن کدهای PHP باید یک فایل جدید با نامindex.php در این دایرکتوری ایجاد کنید. این فایل حاوی کدهای HTML و PHP مورد نیاز برای ساخت ماشین حساب خواهد بود.
گام ۲: طراحی رابط کاربری ماشین حساب
برای ارتباط با کاربر و دریافت مقادیر ورودی و نمایش نتیجه باید یک فرم HTML برای رابط کاربری پروژه ماشین حساب طراحی شود. در واقع، این فرم به کاربر امکان میدهد تا دو عدد را وارد کرده و با انتخاب عملیات مورد نظر نتیجه حاصل را در خروجی مشاهده کند. برای آشنایی بیشتر با HTML میتوانید فیلم آموزش مقدماتی طراحی وب با HTML فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
برای ایجاد فرم در HTML از تگ <form> و برای ایجاد فیلدها و دکمهها نیز از تگ <input> باید استفاده کنید. علاوه بر این، امکان تعیین ویژگیها، نحوه ارسال و پردازش داده نیز در فرم HTML وجود دارد. قطعه کد زیر یک فرم HTML با ۲ کادر ورود داده و ۴ عملگر اصلی را برای ما ایجاد میکند.
در ویژگیهای فرم متد ارسال اطلاعات از نوعpost تعیین شده است. همچنین، با تعیین مقدار$_SERVER[‘PHP_SELF’] برای متدaction پردازش اطلاعات در همین فایل انجام خواهد شد.
گام ۳: دریافت ورودی از کاربر
بعد از طراحی فرم اولیه باید اطلاعات ورودی کاربر را دریافت و ذخیره کنید. بهترین روش برای دسترسی به دادههای ارسال شده توسط کاربر استفاده از آرایه سراسری$_POST است که دادههای ارسال شده توسط متدPOST را در خود ذخیره میکند. علاوه بر این، باید صحت دادههای ارسالی مشخص شود و هیچ کدام از آنها نباید خالی یا نامعتبر باشند. برای آشنایی بیشتر با نحوه ارسال دادههای فرم در HTML و دانستن این که دادهها چگونه ارسال میشوند پیشنهاد میشود که مطلب ارسال دادههای فرم در HTML مجله فرادرس را مطالعه کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
قطعه کد زیر نحوه دریافت ورودی از کاربر را نشان میدهد.
در مثال بالا از توابعisset() وis_numeric() در PHP برای بررسی ورودی و نمایش پیغام خطا در صورت نیاز استفاده شده است. پیشتر در مطلب زیر از مجله فرادرس ۴۰ تابع مهم در PHP همراه با مثال و نمونه کد مورد بررسی قرار گرفتهاند.
گام ۴: انجام محاسبات
در این مرحله باید با توجه به ورودی کاربر و عملگر انتخابی (جمع، تفریق، ضرب یا تقسیم) محاسبات صورت گیرد. برای این منظور میتوان از ساختار switch برای ارزیابی عملیات و اجرای بلوک کد مربوطه استفاده کرد. علاوه بر این، شرایط خاص مانند تقسیم بر صفر نیز باید مدیریت شود، زیرا منجر به بروز خطای محاسباتی میشوند. در این شرایط میتوان از تابع die برای توقف اجرای اسکریپت و چاپ پیام استفاده کرد. قطعه کد زیر نحوه پیادهسازی محاسبات مربوط به ماشین حساب در PHP را با استفاده از ساختار انتخابی switch را نشان میدهد.
در مثال بالا از ساختار انتخابی switch در PHP برای تشخیص عملگر و انجام محاسبات استفاده شده است.
گام ۵: نمایش نتیجه
در آخرین گام از ساخت ماشین حساب با PHP باید نتیجه محاسبات انجام شده را به کاربر نمایش داد. از دستور echo در PHP برای چاپ نتیجه در خروجی میتوان استفاده کرد. قطعه کد زیر خروجی حاصل از انجام محاسبات را به کاربر نمایش میدهد.
برای کاربرپسندتر کردن نمایش خروجی میتوان از تگهای HTML برای قالببندی و زیباتر کردن نتیجه استفاده کرد.
گام ۶: آزمایش کردن ماشین حساب در PHP
بعد از تکمیل کد نویسی مرورگر خود را باز کنید و از طریق لوکال هاست فایلindex.php را اجرا کنید. در این حالت باید بتوانید دو عدد را به عنوان ورودی به ماشین حساب داده و با انتخاب عملگر حسابی نتیجه را مشاهده کنید.
چگونه مهارت برنامه نویسی PHP خود را تقویت کنیم؟
بهبود مهارت برنامه نویسی PHP ترکیبی از آموزش، تمرین و استفاده از منابع با کیفیت است. بعد از یادگیری اصول و مفاهیم پایه در زبان برنامه نویسی PHP یکی از بهترین روشها برای تقویت مهارت کد نویسی و حل مسئله انجام پروژههای واقعی است. انجام پروژههای مختلف به شما کمک میکنند تا مفاهیم آموخته شده رو در عمل به کار برید و یادگیری خود را عمیقتر کنید. علاوه بر این، در مسیر انجام این پروژهها چالشها و اشکالات متعددی ممکن است رخ دهد که در نهایت به تقویت مهارتهای اشکالزدایی شما منجر خواهد شد.
به منظور انجام پروژه سعی کنید در شروع کار پروژههای سادهتری همچون ساخت ماشین حساب ساده، فرم ورود و ثبت نام یا وبلاگ شخصی ساده را برای پیادهسازی انتخاب کنید. بعد از کسب تجربه به سراغ پیادهسازی پروژههای پیچیدهتر بروید. یکی از بهترین منابع برای این رویکرد استفاده از فیلمهای آموزشی پروژه محور است. خوشبختانه در پلتفرم فرادرس آموزشهای پروژه محور متعددی در زمینه زبان برنامه نویسی PHP منتشر شده است که میتوانید با استفاده از این آموزشها تجربه واقعی توسعه یک پروژه به زبان PHP و چالشهای مرتبط با آن را به دست آورید. آموزشهای پروژه محور PHP در مجموعه فیلمهای آموزش برنامه نویسی PHP فرادرس قابل دسترسی هستند که لینک مربوط به آن در ادامه آورده شده است.
آموزشهای موجود در این مجموعه تمام سطوح یادگیری از مقدماتی تا پیشرفته را شامل میشوند. در ادامه تعدادی از فیلمهای آموزشی پیشنهادی در این مجموعه آورده شده است.
جمعبندی
در این مطلب از مجله فرادرس سعی شد تا نحوه ساخت ماشین حساب با PHP به صورت گامبهگام آموزش داده شود. این پروژه همچنان جای کار دارد و میتوانید با افزودن ویژگیهای بیشتری همچون عملیات بیشتر، تاریخچه محاسبات، رابط کاربری بهتر و استفاده از فریمورکهایی همچون بوت استرپ آن را کاملتر کنید. برای یادگیری بیشتر در خصوص فریمورک بوت استرپ میتوانید از مجموعه فیلمهای آموزش بوت استرپ فرادرس استفاده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
ساخت پروژه ماشین حساب درک شما از زبان برنامه نویسی PHP را بهبود میبخشد و پایهای عالی برای ساخت برنامههای پیچیده را فراهم میکند. در واقع، انجام پروژههای سادهای همچون ساخت ماشین حساب توانایی حل مسئله شما را بهبود میبخشد و به شما در پیادهسازی پروژههای پیچیدهتر کمک میکند.
دانلود PDF مقاله
حسین نوری کادیجانی دانش آموخته مهندسی کامپیوتر است و به برنامهنویسی، علوم کامپیوتر و توسعه فردی علاقه دارد. او سالها به عنوان مربی و مدرس در حوزه آموزش برنامهنویسی فعالیت داشته است. همچنین، در مجله فرادرس آموزشهای برنامهنویسی را مینویسد.
source