جوان آنلاین: یک بار دیگر در آستانه تحلیف دونالد ترامپ، موجی از اعتراض امریکا را فرا گرفت. در شرایطی که دهها تظاهرات در شهرهای این کشور برنامه شماری شده بود، هزاران نفر به خیابانهای پایتخت آمدند و ناخرسندی خود را از روی کار آمدن وی فریاد زدند.
نام دونالد ترامپ، چهار سال پیش پس از شکست او در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری با یک آشوب بیسابقه یعنی حمله به کنگره امریکا گره خورد، حالا در شرایطی که ترامپ در سمت برنده رقابتهای انتخاباتی ایستاده است، با اعتراضات به کاخ سفید بدرقه خواهد شد. در بحبوحه تشدید تدابیر امنیتی و در شرایطی که واشینگتندیسی باید برای برگزاری مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید آماده شود، روز شنبه هزاران نفر در این شهر تجمع کردند تا به تحلیف دونالد ترامپ اعتراض کنند. این تظاهرات را که «راهپیمایی مردم» نام داشت، فعالان حقوق زنان، عدالت نژادی و سایر گروهها در اعتراض به سیاستهای آتی ترامپ که از دید معترضان، تهدیدی برای حقوق قانونی این اقشار است، برگزار کردند. یکی از معترضان، نوشتهای در دست داشت با این عبارت که «ما ایالت ۵۱ شما نیستیم» و به این ترتیب، اعتراض خود را علیه فشار ترامپ بر کانادا نشان داد. ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود هم با اعتراضات مردمی، دوره چهارساله را شروع کرد. گزارشها حاکی از این است که تجمع اعتراضی دیروز در مقایسه با تحلیف دور اول ریاستجمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۷ کوچکتر بود. پیشبینی میشد که ۵۰هزار نفر در این تظاهرات شرکت کنند، اما به گفته پلیس محلی، این تظاهرات با حضور ۲۵هزار نفر برگزار شد. این در حالی است که بیش از ۳۰۰ راهپیمایی دیگر در سراسر ایالات متحده برنامهریزی شده بود. رهبران حقوق مدنی گفتند که به تجمعات ادامه خواهند داد تا نشان دهند که عقبنشینی نخواهند کرد. همزمان با این تحرکات، روزنامه واشینگتنپست، با اعلام خبر تغییر مکان برگزاری مراسم تحلیف ترامپ به دلیل شرایط آبوهوایی نوشت که این اقدام، هزاران نفر از جمله شماری از مقامات دولتی این کشور را غافلگیر کرده است.
رکوردشکنی کمکهای مالی بزرگ
«برجستهترین رهبران تجاری در مراسم تحلیف دونالد ترامپ حاضر میشوند تا روابط با دولت آینده را گرم کنند.» «واشینگتناگزمینر» با انتشار این مطلب، به نقل از یک منبع آگاه نوشت: «با وجود تغییر برنامهها به دلیل سرمای شدید، ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رهبران غولهای فناوری از جمله متا، آمازون، گوگل، تسلا، تیکتاک، اپل، آلفابت و اُپناِیآی (OpenAI) در تحلیف شرکت میکنند. ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و یکی از مشاوران کلیدی ترامپ و حامی او در انتخابات اخیر، از حضور مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا و جف بزوس بنیانگذار آمازون در مراسم تحلیف ابراز خرسندی کرد. یک مشاور حزب جمهوریخواه به واشینگتناگزمینر گفت: «به رسمیت شناختن و استقبال از این دولت جدید از طرف غولهای فناوری خوب است زیرا این شرکتها با جمهوریخواهان بسیار ناعادلانه رفتار و اساساً سالها ما را سانسور کردهاند.» از نکات قابل توجه در این مراسم، حضور شو چو، مدیرعامل تیکتاک است. این شبکه اجتماعی روز یکشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که دولت امریکا رسماً تیکتاک را برای ۱۷۰میلیون کاربر مسدود کرده است. دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب امریکا اخیراً قول داده پس از حضور دوباره در کاخ سفید، تیکتاک را نجات دهد.
بر اساس آمار وبگاه استاتیسکا، بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه فناوری، اتومبیل، صنایع نظامی و… برای اهدای کمکهای عظیم مالی به مراسم تحلیف ترامپ صف کشیدند. به طوری که رکورد جمعآوری کمک مالی به مراسم تحلیف در تاریخ ایالات متحده در هر دو دوره تحلیف ترامپ شکسته شد. بنا بر آمار موجود، تا کنون بیش از ۱۷۰ میلیون دلار را شرکتهای بزرگی همچون آمازون، فورد، هیوندای، بویینگ و… به مراسم تحلیف اهدا کردهاند. طبق گزارش واشینگتن اگزمینر، مایکروسافت یک میلیون دلار برای مراسم تحلیف ترامپ کمک مالی کرد؛ این مبلغ دو برابر مشارکت این شرکت در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ است. گوگل هم قول کمک یک میلیون دلار را داده است. متا، آمازون، اوبر و اُپناِیآی هر کدام حداقل یک میلیون دلار به صندوق کمیته ویژه مراسم تحلیف ترامپ کمک کردند. به گفته منبع آگاه واشینگتن اگزمینر، ترامپ ۲۰۰ میلیون دلار برای مراسم تحلیف جمع آوری کرده است و رکوردهای قبلی را شکست.
مهاجران در تیررس تیم ترامپ
ترامپ به تازگی و در اشاره به یکی از وعدههای انتخاباتی خود، تأکید کرد که در اولین روز حضورش در کاخ سفید تغییرات گستردهای را از اخراج مهاجران تا برچیدن بخشهایی از دولت فدرال ایجاد خواهد کرد. روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش کرد که دولت ترامپ قصد دارد از روز بعد از مراسم تحلیف خود روند گسترده اخراج مهاجران غیرقانونی را آغاز کند و از روز سهشنبه، سرکوب گسترده مهاجران غیرقانونی دارای سابقه جنایت و تخلفات رانندگی در شهر شیکاگو آغاز خواهد شد. به دنبال این موضعگیری، نیروهای امنیتی مکزیک هم به یک اردوگاه مهاجران در نزدیکی مرز این کشور با امریکا حمله کردند که به آتش کشیده شدن این اردوگاه را به دنبال داشت. یک مقام ارشد مهاجرتی مکزیک گفته که هدف از این اقدام پلیس انتقال مهاجران به مرزهای جنوبی و بازگرداندن آنها به کشورهای مبدأ خود است.
source