شهر ژنو ۲۴ و ۲۵ دیماه (۱۲ و ۱۳ ژانویه) میزبان دور سوم گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) و همچنین معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست. گفتوگوهایی که دور نخست آن مهرماه در حاشیه هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و دور دوم هم نهم آذرماه در ژنو برگزار شد.
به گزارش فارس، یک روز قبل از آن یعنی پنجشنبه هشتم آذرماه نیز نشستی با حضور غریبآبادی و مجید تختروانچی معاونان وزیر خارجه ایران با انریکه مورا معاون مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.
اینها گفتوگوست و مذاکره نیست
گفتوگوهایی که اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۷ دیماه در نشست هفتگی خبرنگاران گفت که طیف گستردهای از موضوعات اعم از موضوعات منطقه، روابط دوجانبه با اتحادیه اروپا و موضوع هستهای بحث خواهد شد و افزود: این گفتوگوها ادامه روندی است که از قبل توافق شده بود و گام دیگری است در روند گفتوگو بین ایران و سه کشور اروپایی. موضوع هستهای و رفع تحریمها هم یکی از موضوعات مطرح در این گفتوگوهاست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی سوم دی ماه نیز اعلام کرد که اینها گفتوگوست و مذاکره نیست و افزود: گفتوگو به این معنا که درباره طیفی از موضوعات هم موضوعات بینالمللی و هم منطقهای صحبت خواهیم کرد. مطالبات و نگرانیهای خودمان را در رابطه با سیاستهای این کشورها هم در رابطه با منطقه و هم در رابطه با موضوعات دیگری که مورد نگرانی و علاقه مشترک طرفین است مطرح خواهیم کرد و موضوع هستهای یکی از این موضوعات است.
چین و روسیه هم در جریان گفتوگوها قرار گرفتند
در این دور از گفتوگوها علاوه بر گفتوگو با نمایندگان سه کشور اروپایی با انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچون دورههای قبل نیز گفتوگو انجام خواهد شد.
گفتوگوهایی که کاظم غریبآبادی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه میگوید که باید وارد گفتوگوها بشویم تا ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد. وی چهارشنبه ۱۲ دیماه در جمع خبرنگاران باز هم تأکید کرد که «اینها گفتوگو است، مذاکره نیست. برای تبیین موضوعات و رایزنیهای بیشتر تا ببینیم اگر قرار است مذاکراتی شکل بگیرد با چه روشی و چارچوبی و متدلوژی باشد.»
جمهوری اسلامی ایران پس از انجام این گفتوگوها دو عضو دیگر برجام یعنی چین و روسیه را نیز در جریان جزئیات گفتوگوها با سه کشور اروپایی قرار داد. پس از نیویورک این کار صورت گرفت و پس از گفتوگوهای ژنو نیز در سفری که مجید تختروانچی و کاظم غریبآبادی دو معاون عراقچی به مسکو و چین داشتند، این دو کشور نیز در جریان گفتوگوها قرار گرفتند.
آنچنانکه مجید تختروانچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه در گفتوگو با مجله ایتالیایی Affari Internazionali و رادیو رادیکاله به این نکته اشاره کرد: «ما با اعضای برجام که شامل سه کشور اروپایی و چین و روسیه است، در تماس هستیم.»
با آمریکا گفتوگویی نداریم
معاون سیاسی وزارت امور خارجه در این باره با بیان اینکه «اعلام کردهایم که در چارچوب برجام حاضر به گفتوگو هستیم؛ یعنی تعهدات برجامی در مقابل لغو تحریمها»، خاطرنشان کرد: «آمریکا به دلیل خروج از برجام طرف برجام محسوب نمیشود؛ بنابراین با آن گفتوگویی نداریم.»
معاون سیاسی وزارت امور خارجه اظهار داشت: ما اخیرا در طول چند ماه گذشته دو بار با سه کشور اروپایی گفتوگو کردیم. باز هم حاضر به گفتوگو هستیم، ولی باید مشخص باشد که گفتوگو فقط برای گفتوگو نباشد. بلکه باید نتیجه بخش باشد. موضع ما همین است و همین مسیر را ادامه خواهیم داد.
آمادگی ادامه مذاکرات را داریم
از سوی دیگر سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه نیز در گفتوگو با شبکه مصاحبه شبکه تلویزیون مرکزی چین (CCTV) گفت: ما همچنان آمادگی داریم که وارد مذاکرات سازنده و بدون تأخیر در خصوص برنامه هستهای خودمان شویم، مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است، اعتمادسازی در خصوص برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریمها.
وزیر خارجه با بیان اینکه ما بر همین مبنا آمادگی ادامه مذاکرات داریم و قرار است با سه کشور اروپایی بزودی گفتوگو انجام شود، درباره گفتوگو با آمریکا نیز اظهار داشت: در مورد آمریکا طبیعی است که دولت جدید باید سیاست خود را تدوین کند و ما بر اساس آن تصمیم خواهیم گرفت. چین و روسیه دو عضو مؤثر مذاکرات در گذشته بودند، از نظر جمهوری اسلامی ایران همچنان باید به نقش سازنده خودشان در این مذاکرات ادامه بدهند، این خواسته و اراده ما هست.
در سفر اخیر عراقچی به پکن هم یکی از مباحث مورد گفتوگو موضوع هستهای ایران بود آنچنانکه او در بدو ورود به پایتخت چین در جمع خبرنگاران گفت: بحث هستهای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز است مشورتهای بیشتری داشته باشیم.
اشاره عراقچی به وضعیت جدید در بحث هستهای ایران، با توجه به ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ و منقضی شدن قطعنامه ۲۲۳۱ است. اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه نیز پیش از این در این باره عنوان کرده بود: آنچه منقضی میشود قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است به این معنا که این قطعنامه به صورت خودکار بعد از انقضای زمان ۱۰ ساله منقضی خواهد شد و موضوع هستهای ایران از دستور کار شورای امنیت خارج خواهد شد.
source