جوان آنلاین: از سال میلادی که سپری شد می‌توان به عنوان نقطه‌عطفی برای مشروعیت‌زدایی صهیونیست‌ها در عرصه جهانی یاد کرد، به خصوص که زمینه‌ساز وضعیتی بود تا با آغاز سال ۲۰۲۵، دامنه رشته اقدامات قضایی علیه وابستگان این رژیم به برزیل، شیلی و آرژانتین هم کشیده شود. حالا در شرایطی که هنوز آینده تبادل اسرای در اختیار حماس مشخص نیست، نگرانی از وضعیت نظامیان این رژیم در نقاط مختلف جهان هم به نگرانی‌های خانواده‌های ساکن در اراضی اشغالی افزوده شده است. 

سال ۲۰۲۴، تکلیف کشمکش‌ها درباره مشروعیت صهیونیست‌ها را روشن کرد. آنچه ریچارد فالک، کارشناس حقوق بین‌الملل آن را «جنگ مشروعیت» می‌نامد به دنبال بیش از یک سال جنایت در باریکه غزه معنا پیدا کرد و امروزه، عده زیادی از مردم جهان، نه‌تن‌ها ادعای «دفاع از خود اسرائیل» برای توجیه خشونت نظامی صورت گرفته پس از طوفان الاقصی را زیر سؤال برده‌اند، بلکه بسیاری در مورد مشروعیت تل‌آویو هم دچار تردید شده‌اند. گزارش پایگاه امریکایی «تروت‌آوت» به یکی از بارزترین این موارد اشاره دارد مبنی بر اینکه واشینگتن رهبری اقلیت کوچکی از کشور‌های عضو مجمع عمومی سازمان ملل را بر عهده دارد که با قطعنامه‌هایی که اقدامات اسرائیل را محکوم می‌کنند، مخالف هستند. این پایگاه امریکایی، حمله اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳، را به چند دلیل واقعه‌ای تاریخی می‌داند و یک مورد به وحشی‌گری تمام و کمال در حمله اسرائیل مربوط می‌شود که کارشناسان آن را «شدیدترین، مخرب‌ترین و مرگبارترین درگیری برای غیرنظامیان» در قرن حاضر می‌نامند. این سال، به دلیل طغیان اعتراضاتی که در ایالات متحده به راه انداخت نیز قابل‌توجه است. روزنامه «تایمز اسرائیل» هم از زاویه‌ای دیگر به موضوع مشروعیت‌زدایی پرداخت و نوشت که آمار پایان سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهد، با کاهش رشد جمعیت، خروج اسرائیلی‌ها افزایش یافته است. بنابر اطلاعات اداره مرکزی آمار، ۸۲ هزار و ۷۰۰ اسرائیلی برای مهاجرت ثبت‌نام کرده‌اند که این وضعیت در بحبوحه جنگ طولانی به کاهش شدید رشد جمعیت و آشفتگی سیاسی داخلی منجر خواهد شد. 

 

 موضعی قوی علیه جنایتکاران

افول مقبولیت صهیونیست‌ها در عرصه جهانی وضعیت را برای آنها به گونه‌ای رقم زده که حالا نظامیان صهیونیست مانند افسران نازی در امریکای لاتین تحت پیگرد قرار می‌گیرند. پس از اقدام قضایی آفریقای جنوبی علیه سران صهیونیست، برای نخستین بار و در پی شکایت بنیاد «هند رجب» به عنوان یک نهاد حقوق‌بشری، دادگاهی در برزیل به پلیس این کشور دستور داد یک سرباز رژیم صهیونیستی را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در غزه مورد بازجویی قرار دهد. گزارش‌ها حاکی از این است که سرباز یادشده تحت عنوان گردشگر در برزیل به سر می‌برد و متهم است که در ویرانی منازل غیرنظامیان که بخشی از کارزار نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در نوار غزه به شمار می‌رود، نقش داشته است. وکیل این بنیاد با اشاره به فیلم‌ها و تصاویر مرتبط با مورد اتهامی گفت: «این فرد به صورت فعالانه به تخریب منازل و محل سکونت غیرنظامیان فلسطینی مبادرت ورزیده است.» این بنیاد همچنین خواستار دستگیری فوری فرد مظنون شد و هشدار داد که شاید او از برزیل خارج شود و شواهد را از بین ببرد. پس از آن، دادگاه قانون رویه‌های کیفری برزیل را اجرا و دستور بازجویی فوری از این نظامی صهیونیست را داد. «دیاب ابویحیی»، رئیس بنیاد هند رجب گفت: «این یک اقدام تاریخی است. این اقدام، بیانگر موضع قدرتمند برای مسئول دانستن جنایتکاران جنگی است.» هند رجب، یک دختر شش‌ساله فلسطینی اهل محله تل‌الهوا در شهر غزه، تنها بازمانده آتش یک تانک اسرائیلی به خودرویی بود که او به همراه شش تن از بستگانش با آن در حال فرار بودند و البته بعداً ارتش رژیم صهیونیستی هند رجب را نیز به شهادت رساند. 

 

 شکست سیاسی بزرگ 

این اقدام قضایی، نگرانی خانواده‌های نظامیان صهیونیست را درباره پیگرد سربازان این رژیم در سراسر جهان به دنبال داشته است، به ویژه که شکایت دیگری در شیلی و آرژانتین علیه یک نظامی صهیونیست ثبت شده است. خانواده سربازان ارتش رژیم، انگشت اتهام را به سمت دستگاه قضایی گرفته‌اند و با انتقاد از تضعیف دستگاه قضایی و خطراتی که سرباز‌ها در خارج از اراضی اشغالی و در دادگاه‌های بین‌المللی با آنها مواجه هستند، سران سیاسی و امنیتی این رژیم را مسئول حمایت قانونی از فرزندان خود دانستند. خانواده نظامیان، در پیامی شدیداللحن خطاب به «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «هرتزی هالوی» رئیس ستاد ارتش این رژیم نوشتند: «ارتش وارد یک جنگ فرسایشی طولانی شده و این اجازه نفوذ ایدئولوژی افراطی به درون آن را داده است. بار‌ها نسبت به خطر دادگاه‌های بین‌المللی برای سرباز‌ها هشدار داده‌ایم، اما کابینه کاری را که برای حمایت از آنها کافی باشد، انجام نمی‌دهد. سران نیرو‌های ذخیره نیز نسبت به بازداشت سرباز‌ها خارج از اسرائیل هشدار دادند، به ویژه که استقلال ساختار قضایی ما آسیب دیده است.» یائیر لاپید، رهبر مخالفان کابینه رژیم صهیونیستی در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس در این مورد نوشت: «این واقعیت که یک سرباز ذخیره اسرائیلی مجبور شد نیمه‌شب از برزیل فرار کند تا از دستگیری به خاطر جنگ در غزه جلوگیری کند، یک شکست سیاسی بزرگ برای یک دولت غیرمسئول است که به سادگی نمی‌داند چگونه کار کند.» وی اذعان کرد: «به وضعیتی رسیده‌ایم که فلسطینی‌ها از نظر بین‌المللی در جایگاه بهتری از دولت اسرائیل قرار دارند و سربازان ما از ترس دستگیری از سفر اجتناب می‌کنند.» لاپید اضافه کرد: «چگونه به وضعیتی رسیده‌ایم که فلسطینی‌ها در عرصه بین‌المللی بهتر از دولت اسرائیل عمل می‌کنند؟ تشکیل یک کمیته تحقیق ملی که از ما از نظر حقوقی محافظت کند و یک سامانه اطلاع‌رسانی کارآمد و هماهنگ می‌توانست مانع بروز چنین مواردی شود. نباید چنین باشد که سربازان، چه در خدمت فعال و چه در ذخیره، از سفر به خارج از کشور به دلیل ترس از دستگیری بترسند.»

 

 وحشت از آینده اسرا

در چنین شرایطی، روزنامه «یدیعوت‌آحارونوت» با اشاره به تحولات مذاکرات آتش‌بس، از وجود شکاف‌ها به رغم پیشرفت در روند مذاکرات آتش‌بس و تبادل اسرا، خبر داد و نوشت که میانجیگران دنبال یافتن راه‌حلی درباره خواسته اسرائیل درخصوص ارائه فهرست اسامی اسیران هستند. این روزنامه نوشت: کابینه نتانیاهو آماده مذاکره برای عقب‌نشینی از محور فیلادلفیا در مراحل بعدی توافق تبادل اسرا است. پیش‌تر، هیئت خانواده‌های اسرای صهیونیست اعلام کرد ۱۰۰ اسیر باقیمانده فرصتی برای انتظار عملیات ارتش رژیم اشغالگر که آنها را در معرض خطر قرار می‌دهد، ندارند. لاپید در واکنش به فیلمی که جنبش حماس از «لیری الباج» زن اسیر صهیونیستی منتشر کرد که از ۴۵۰روز پیش در نوار غزه اسیر است، نوشت: «اسیران ما هر روز در سرما و رطوبت تونل‌ها از گرسنگی و ناامیدی می‌میرند.» در این فیلم الباج خطاب به «اسرائیل کاتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی می‌گوید: «به چشمان پدرم نگاه کن و به او و مادرم بگو هرگز دخترشان را در آغوش نخواهند گرفت.» او در پیام دیگری خطاب به کابینه «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت: «اگر عزیزان شما اسیر شده بودند، باز هم جنگ ادامه می‌یافت؟»

source

توسط expressjs.ir