هش کردن یکی از مهمترین مفاهیم موجود در دنیای برنامه نویسی است که به ویژه در زمان صحبت از ایمنسازی دادههای حساس مانند رمز عبور کابران اهمیت آن بیشتر نیز احساس میشود. در دنیای PHP انتخاب مناسبترین روش هش برای اطمینان از یکپارچگی و امنیت دادهها بسیار حائز اهمیت است. الگوریتمهای مختلفی برای هش در PHP وجود دارند که هر کدام نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. بنابراین، تشخیص بهترین متد هش در PHP برای توسعهدهندگان این زبان تبدیل به چالش بزرگی شده است. بر همین اساس در این مطلب از مجله فرادرس ابتدا مفهوم هش و سازوکار آن بیان شد و سپس، مهمترین متدهای هش در PHP همراه با مثال آموزش داده شدند.
در مجموع، چه به عنوان یک فرد تازه کار و چه به عنوان یک توسعهدهنده با تجربه مطالعه این مطلب به شما کمک میکند تا ضمن آشنایی با روشهای مختلف هش در PHP بتوانید بهترین متد هش در PHP را با توجه به نیازهای خود انتخاب کنید.
هش چیست؟
هشینگ یا هش کردن به فرایند تبدیل دادهها (متن، اعداد، فایل یا هر چیز دیگری) به یک رشته با طول ثابت از حروف و اعداد اشاره دارد. در این فرایند برای تبدیل دادهها از یک الگوریتم خاص با نام تابع هش استفاده میشود. بنابراین، هش تابعی است که دادههای ورودی را به رشتهای از کاراکترها با اندازه ثابت تبدیل میکند. در نتیجه، به این خروجی مقدار هش یا کد هش میگویند. کد هش معمولاً از ترکیب حروف و اعداد مختلف ساخته میشود.
به عنوان مثال، یک تابع هش را در نظر بگیرید که مقادیر هش با اندازه ۳۲ کاراکتر ایجاد میکند. این تابع همواره ورودی دریافتی را فارغ از نوع و اندازه آن به یک کد ۳۲ کاراکتری تبدیل خواهد کرد. در واقع، اندازه کد هش برای هر متغیر یا داده ورودی برابر ۳۲ خواهد بود.
هش در چه مواردی کاربرد دارد؟
امروزه توابع هش یکی از مفاهیم اساسی در علوم کامپیوتر محسوب میشوند و نقش بسیار مهمی در کاربردهای مختلف همچون ذخیرهسازی و بازیابی دادهها و رمزنگاری دارند. از جمله مهمترین کاربردهای هش به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- با استفاده از تابع هش میتوان تغییرات در دادهها را تشخیص داد و از یکپارچگی دادهها اطمینان حاصل کرد.
- در سیستمهای فایل و پایگاه دادهها میتوان به منظور شناسایی و مقایسه سریع دادهها از تابع هش استفاده کرد.
- با ذخیره مقادیر هش شده به جای اطلاعات اصلی میتوان از دادههای حساس مانند رمزهای عبور محافظت کرد.
- در حوزه ارزهای دیجیتال هشها بلوکهای داده را با امنیت بالا به یکدیگر پیوند میدهند. در نتیجه، از یکپارچگی و تغییرناپذیری بلاک چین اطمینان حاصل میکنند.
پیشتر در مطلب زیر از مجله فرادرس مفهوم هش در بلاک چین و نحوه کارکرد آن به زبان ساده توضیح داده شده است.
تفاوت هش و رمزنگاری چیست؟
رمزنگاری و هش دو متد بسیار مهم در حوزه امنیت سایبری هستند که برای حفاظت و یکپارچگی دادهها مورد استفاده قرار میگیرند. هر چند این دو متد برای اهداف تقریباً یکسانی مورد استفاده قرار میگیرند، ولی از نظر عملکردی و برخی جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. به منظور درک بهتر تفاوتهای هش و رمزنگاری باید این دو متد را در حوزههای زیر با یکدیگر مقایسه کرد.
- هدف
- فرایند
- خروجی
- موارد استفاده
در ادامه این بخش هش و رمزنگاری در حوزههای بالا با یکدیگر مقایسه خواهند شد.
هدف
هش بیشتر برای تایید یکپارچگی دادهها مورد استفاده قرار میگیرد. به زبان ساده در فرایند هش یک خروجی منحصر به فرد با طول ثابت از دادههای ورودی ایجاد میشود. هش به منظور بررسی تغییرات دادهها نیز مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا کوچکترین تغییر در دادههای ورودی هش متفاوتی ایجاد میکند.
در نقطه مقابل، در رمزنگاری دادهها به قالبی طراحی شده تبدیل میشوند که فقط توسط شخص دارنده کلید رمزگشایی قابل خواندن خواهند بود. بر همین اساس، در رمزنگاری هدف حفظ محرمانگی است و اطمینان حاصل کردن از این که تنها کاربران مجاز به دادهها دسترسی داشته باشند.
فرایند
هش یک فرایند کاملاً یک طرفه است. این مورد بدین معنی است که پس از هش کردن دادهها امکان تبدیل آنها به شکل اولیه وجود ندارد. توابع هش یک ورودی دریافت و یک رشته با طول ثابت تولید میکنند که این رشته غیرقابل بازگشت است. بنابراین، امکان مهندسی معکوس هش وجود ندارد.
از سوی دیگر، رمزنگاری یک فرایند دو طرفه است. دادههای رمزگذاری شده را میتوان با استفاده از یک کلید به حالت اولیه برگرداند. الگوریتمهای مختلفی نیز برای رمزنگاری دادهها وجود دارد که امنیت دادههای رمزگذاری شده با این الگوریتمها به محرمانه بودن کلید مورد استفاده برای رمزگشایی بستگی دارد.
خروجی
خروجی تولید شده توسط تابع هش همواره طول ثابتی دارد و طول آن نیز ارتباطی با ورودی ندارد. در واقع، فارغ از اندازه ورودی دریافتی همواره خروجی با طول مشخصی توسط تابع هش تولید خواهد شود. به عنوان مثال، الگوریتم هش SHA-256 همواره یک کد هش ۲۵۶ بیتی تولید میکند. در نقطه مقابل، خروجی تولید شده توسط متدهای رمزنگاری بسته به نوع الگوریتم و اندازه دادههای ورودی مقدار متفاوتی خواهد داشت. دادههای رمزنگاری شده معمولاً از نظر اندازه بزرگتر از دادههای اولیه هستند.
موارد استفاده
توابع هش اغلب در ذخیرهسازی رمز عبور، بررسی یکپارچگی دادهها و امضاهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرند. در نقطه مقابل، از رمزنگاری برای محافظت از دادههای حساس مانند اطلاعات شخصی، پیامها و فایلها استفاده میشود تا از دسترسی غیرمجاز سایر افراد به این اطلاعات جلوگیری شود. پیشتر در مطلب زیر از مجله فرادرس امضای دیجیتال و نحوه کارکرد آن به زبان ساده مورد بررسی قرار گرفته است.
مهم ترین الگوریتم های هش کدامند؟
با توجه به اهمیت هش و کاربردهای مختلف آن در حوزههای امنیتی الگوریتمهای متعددی برای هشینگ معرفی شده است تا بهترین متد هش را انتخاب کنیم. برای یادگیری بیشتر در خصوص تابع هش و نحوه عملکرد آن میتوانید فیلم آموزش رایگان تابع هش جادی فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
از جمله مهمترین الگوریتمهای موجود به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- الگوریتم MD5
- الگوریتم SHA-1
- الگوریتم SHA-2
- الگوریتم SHA-3
- الگوریتم BLAKE2
- الگوریتم RIPEMD-160
- الگوریتم Whirlpool
در ادامه این بخش هر کدام از الگوریتمهای هش ارائه شده در بالا به صورت مختصر مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
الگوریتم MD5
MD5 یکی از شناخته شدهترین الگوریتمهای هش است که به صورت گسترده در حوزه امنیت اطلاعات و رمزنگاری داده مورد استفاده قرار میگیرد. این الگوریتم یک کد هش ۱۲۸ بیتی را از رشته ورودی تولید میکند. الگوریتم MD5 یکپارچگی و اعتبار دادهها را با ایجاد مقادیر هش منحصر به فرد برای مقادیر ورودی متمایز تضمین میکند. البته امروزه میزان استفاده از این الگوریتم به دلیل آسیبپذیری در برابر «حملات تصادم» (Collision Attack) به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کرده است و MD5 جای خود را به الگوریتمهای امنتر داده است.
الگوریتم SHA-1
این الگوریتم یک کد هش ۱۶۰ بیتی از دادههای ورودی تولید میکند. البته امروزه به دلیل آسیبپذیریهای کشف شده از این الگوریتم در برابر حملات مختلف کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. این الگوریتم از سال ۲۰۰۵ میلادی (۱۳۸۴ شمسی) ناامن تلقی میشود. غولهای فناوری همچون گوگل، مایکروسافت و اپل نیز از سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ شمسی) پذیرش گواهینامههای SSL مبتنی بر الگوریتم SHA-1 را به طور کامل در مرورگرهای خود متوقف کردهاند.
الگوریتم SHA-2
این الگوریتم هش مجموعهای از توابع هش مختلف همچون SHA-224، SHA-384،SHA-256،SHA-512 را شامل میشود که به طور گستردهای نیز در توسعه اپلیکیشنهای امن، گواهینامههای SSL و فناوری بلاک چین مورد استفاده قرار میگیرد.
الگوریتم SHA-3
این الگوریتم آخرین عضو از خانواده الگوریتمهای هش SHA است. SHA-3 به شیوه متفاوتی ساخته شده است که همین موضوع امنیت و کارآمدی آن را نسبت به نسخههای قبلی این الگوریتم افزایش داده است. در حقیقت شکسته شدن الگوریتمهای قبلی و ضعف آنها در برابر حملات مختلف منجر به پیدایش این الگوریتم شده است.
الگوریتم BLAKE2
این الگوریتم یک عملکرد هش سریع و ایمن را ارائه میدهد و نسبت به الگوریتمهای MD5 و SHA-2 امنتر و سریعتر است. BLAKE2 دارای دو نسخه با عنوان BLAKE2b و BLAKE2s است. نسخه BLAKE2b برای پلتفرمهای ۶۴ بیتی و نسخه BLAKE2s نیز برای پلتفرمهایی با معماری کوچکتر بهینهسازی شده است.
الگوریتم RIPEMD-160
این الگوریتم نیز ورودی دریافتی را به یک کد هش ۱۶۰ بیتی تبدیل میکند. هر چند این الگوریتم نسبت به SHA-2 محبوبیت کمتری دارد، ولی در برخی از برنامههای رمزنگاری همچنان مورد استفاده قرار میگیرد.
الگوریتم Whirlpool
این الگوریتم با استفاده از یک تابع هش قدرتمند یک کد هش ۵۱۲ بیتی تولید میکند. ساختار الگوریتم Whirlpool به طور کلی با سایر الگوریتمهای هش متفاوت است و از آن در برنامههای امنیتی مختلف استفاده میشود.
در مجموع هر کدام از الگوریتمهای هش معرفی شده اهداف مختلفی را دنبال میکنند که باید بر اساس الزامات امنیتی خاص برنامه انتخاب شوند. در بین الگوریتمهای معرفی شده SHA-2 و SHA-3 در حال حاضر گزینههای محبوبتری محسوب میشوند.
یادگیری تابع هش با فرادرس
امروزه توابع هش به شکل گستردهای در حوزههای مختلف امنیت سایبری مانند تطابق دادهها و اعتبارسنجی مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد توابع هش امکان پیشبینی دادههای اولیه از کد هش ایجاد شده بسیار دشوار است و همین موضوع امنیت بالای این توابع را تضمین میکند. برای تسلط یافتن بر توابع هش باید اصول اولیه آنها را درک کنید. سپس، باید در خصوص توابع هش مورد استفاده در حوزه رمزنگاری و غیر رمزنگاری تحقیق کنید. در ادامه نیز باید با کاربردهای توابع هش در حوزههای مختلف همچون یکپارچگی دادهها، رمزنگاری، فناوری بلاک چین و ساختارهای داده آشنا شوید.
یکی از بهترین روشها برای یادگیری توابع هش مشاهده فیلمهای آموزشی آنلاین و سپس تمرین عملی مفاهیم آموخته شده در قالب یک زبان برنامه نویسی محبوب است. به عنوان مثال، میتوانید چالشی برای خود با عنوان یافتن بهترین متد هش در PHP تعریف کنید و برای این موضوع یک پروژه ساده مدیریت رمز عبور با PHP با استفاده از الگوریتمهای مختلف هش طراحی کنید. برای شروع یادگیری هش میتوانید فیلم آموزش رایگان تابع هش جادی فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
با مشاهده این آموزش با فرایند هش و تفاوت آن با رمزنگاری به طور کامل آشنا خواهید شد و در قالب یک تمرین عملی هش کردن را خواهید آموخت. در ادامه مسیر یادگیری خود نیز میتوانید فیلم آموزش رایگان مروری بر توابع Hash فرادرس را مشاهده کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.
چه توابعی برای هش در PHP وجود دارد؟
توابعی مختلفی برای انجام عملیات هش در PHP وجود دارد. مهمترین توابع هش در PHP به شرح زیر هستند.
- تابع ()hash
- تابع ()md5
- تابع ()sha1
- تابع ()password_hash
به منظور یافتن بهترین متد هش در PHP به بررسی توابع ارائه شده در بالا خواهیم پرداخت.
تابع ()md5
تابع md5 رشته ورودی دریافتی را به یک عدد هگزادسیمال ۳۲ کاراکتری تبدیل میکند که نشان دهنده مقدار هش رشته ورودی است. قطعه کد زیر نحوه هش رشته با استفاده از متد md5 در PHP را نشان میدهد.
در مثال بالا متغیر$data به عنوان ورودی به تابع md5 ارسال شده است و کد هش تولید شده توسط آن در متغیر$hash ذخیره خواهد شد. خروجی حاصل از اجرای قطعه کد بالا به صورت زیر خواهد بود.
Original Data: Hello, World! MD5 Hash: 65a8e27d8879283831b664bd8b7f0ad4
تابع ()sha1
تابع sha1 با استفاده از الگوریتم SHA-1 کد هش رشته ورودی را تولید میکند. کد هش تولید شده توسط این تابع یک عدد هگزادسیمال ۴۰ کاراکتری است. مثال زیر نحوه استفاده از تابع sha1 در PHP را نشان میدهد.
در ادامه خروجی حاصل از اجرای قطعه کد بالا آورده شده است.
Original Data: Hello, World! SHA-1 Hash: 0a0a9f2a6772942557ab5355d76af442f8f65e01
تابع ()hash
تابع hash در PHP امکان استفاده از طیف گستردهای از الگوریتمهای مختلف هش همچون SHA-256 و SHA-512 را فراهم میکند. با توجه به پشتیبانی از الگوریتمهای مختلف هش این تابع انعطافپذیری بیشتری نسبت به سایر توابع دارد. سینتکس پیادهسازی تابع hash به صورت زیر است.
با توجه به سینتکس ارائه شده در بالا، تابع hash در ورودی خود ۳ پارامتر دریافت میکند که به شرح زیر هستند.
- $algo : این پارامتر از نوع رشته است و الگوریتم هش مورد استفاده را مشخص میکند. الگوریتمهای SHA-256 و md5 برخی از رایجترین الگوریتمهای قابل استفاده در این تابع هستند. با اجرای تابعhash_algos() میتوان فهرست تمام الگوریتمهای پشتیبانی شده توسط این تابع را مشاهده کرد.
- $data : این پارامتر رشته ورودی را نشان میدهد که قرار است کد هش آن محاسبه شود.
- $raw_output : قرار دادن این پارامتر در هنگام فراخوانی تابع hash اختیاری است و مقدار پیشفرض آن نیز False است. در صورت تغییر مقدار این پارامتر به True خروجی تابع هش به صورت باینری خواهد بود.
قطعه کد زیر نحوه استفاده از تابع hash در PHP را نشان میدهد.
در مثال بالا تابع hash به عنوان ورودی ۲ پارامتر را دریافت کرده است. پارامتر اول الگوریتم هش مورد استفاده و پارامتر دوم رشته ورودی مورد نظر را مشخص میکند. در مثال بالا متغیر$data با الگوریتم SHA-256 هش شده است. خروجی حاصل از اجرای قطعه کد بالا به صورت زیر خواهد بود.
Original Data: Hello, World! SHA-256 Hash: dffd6021bb2bd5b0af676290809ec3a53191dd81c7f70a4b28688a362182986f
تابع hash را میتوان بهترین متد هش در PHP دانست، زیرا به توسعهدهندگان امکان میدهد تا از طیف وسیعی از الگوریتمهای هش استفاده کنند.
تابع ()password_hash
این تابع به طور خاص برای هش کردن رمز عبور طراحی شده است. تابع ()password_hash از الگوریتم قدرتمند و ایمن bcrypt برای هش کردن رمز عبور استفاده میکند. مثال زیر نحوه استفاده از این تابع برای هش کردن رمز عبور را نشان میدهد.
خروجی حاصل از اجرای قطعه کد بالا به صورت زیر خواهد بود.
Original Password: mySecurePassword Hashed Password: $2y$10$fMakDUqb6p7sEGzYRXaS0ecO73SB3/GTR.r7QJjMbbdtQBVvt.HQm
دلیل هش کردن رمز عبور کاربران چیست؟
هش کردن رمز عبور یکی از مهمترین اقدامات امنیتی است که در هنگام طراحی هر برنامه یا سرویسی باید در نظر گرفته شود. ذخیره رمز عبور کاربران به حالت اولیه و بدون ایجاد کد هش این ریسک را ایجاد میکند که در صورت بروز مشکل برای پایگاه داده تمامی کلمات عبور کاربران برنامه افشا شود. این مورد نه تنها موجب دسترسی غیرمجاز به حسابهای کاربری در برنامه مورد نظر میشود، بلکه در صورت استفاده از رمز عبور یکسان توسط کاربران در سایر سرویسها امکان دسترسی به حسابهای آنها در سایر سرویسها و برنامهها نیز وجود دارد.
اعمال یک الگوریتم هش بر روی رمز عبور کاربران و ذخیره کد هش تولید شده در پایگاه داده به میزان زیادی امنیت برنامه را بهبود میبخشد. با توجه به یک طرفه بودن فرایند هش تشخیص رمز عبور برای هر مهاجمی کار دشواری خواهد بود.
چرا متدهای هش md5 و sha1 برای رمز عبور مناسب نیستند؟
متدهای هش md5 و sha1 در زمره قدیمیترین و پرکاربردترین الگوریتمهای هش قرار دارند که اتفاقاً بسیار سریع و کارآمد نیز طراحی شدهاند. با این حال امروزه متخصصان و کارشناسان امنیتی استفاده از این متدها برای هش کردن کلمات عبور را پیشنهاد نمیکنند.
دلایل ذکر شده برای نامناسب بودن این متدهای هش برای رمز عبور به شرح زیر است.
- سرعت بالا
- آسیبپذیریهای شناخته شده
- عدم امکان افزودن داده اضافی یا salt
- استفاده گسترده
- توصیههای امنیتی
در ادامه این بخش به بررسی هر کدام از دلایل ارائه شده در بالا برای نامناسب بودن متدهای هش md5 و sha1 خواهیم پرداخت.
سرعت بالا
سرعت بالا یکی از مهمترین نکاتی است که در طراحی الگوریتمهای md5 و sha1 به چشم میخورد. الگوریتمهایی که سرعت بالایی دارند با استفاده از تکنیکهایی همچون «جداول رنگین کمان» (Rainbow Tables) و «حملات دیکشنری» (Dictionary Attacks) برای مهاجمان قابل دسترسی هستند. در واقع، مهاجمان میتوانند با استفاده از تکنیکهای ذکر شده به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. امروزه توابع هش مدرن در نظر گرفته شده برای رمزهای عبور همچون Argon2 ،bcrypt و PBKDF2 به صورت عمدی کند طراحی شدهاند تا این خطر را کاهش دهند.
آسیبپذیریهای شناخته شده
هر دو متد md5 و sha1 آسیبپذیریهای شناخته شدهای دارند که امکان ایجاد هش یکسان از ورودیهای مختلف را فراهم کرده است. این مورد بدین معنا است که رمزهای عبور مختلف میتوانند کد هش یکسانی داشته باشند و یکپارچگی ذخیرهسازی رمز عبور را با مشکل مواجه کنند.
عدم امکان افزودن داده اضافی یا salt
هیچ کدام از متدهای هش md5 و sha1 مکانیزمی برای افزودن دادههای اضافی به ورودی تحت عنوان salt را ندارند. در واقع، منظور از salt دادههای تصادفی هستند که به ورودی قبل از هش اضافه میشوند. استفاده از salt برای مقابله با حملات جدول رنگین کمان بسیار مهم است. وجود salt تضمین میکند که کد هش تولید شده برای رمزهای عبور مشابه نیز خروجی متفاوتی داشته باشد.
استفاده گسترده
یکی دیگر از دلایل مناسب نبودن الگوریتمهای md5 و sha1 برای هش کردن رمز عبور استفاده گسترده و محبوبیت بالای آنها است. به دلیل محبوبیت بالا و استفاده گسترده از این الگوریتمها بسیاری از مقادیر هش مربوط به آنها از قبل محاسبه شده است. همین عامل کار را برای مهاجمان آسانتر میکند تا با مهندسی معکوس کدهای هش رمز عبور اصلی را شناسایی کنند.
توصیههای امنیتی
بسیاری از سازمانهای امنیتی و کارشناسان این حوزه توصیه میکنند که از الگوریتمهای هش md5 و sha1 برای اهداف رمزنگاری کلمه عبور استفاده نشود. در عوض الگوریتمهای قدرتمندتری همچون bcrypt، scrypt و Argon2 برای مدیریت کلمههای عبور توصیه میشوند.
منظور از salt در هش چیست؟
منظور از salt در هش دادهای است که همراه با رشته ورودی به متد هش ارسال میشود تا امکان مهندسی معکوس و شکستن الگوریتم هش را کاهش دهد. استفاده از salt امکان جستجوی خروجی در فهرست کدهای هش از پیش محاسبه شده را از بین میبرد. به زبان ساده، salt یک داده اضافی است که شکستن کد هش را به میزان قابل توجهی دشوارتر میکند.
سایتهای بسیاری وجود دارند که فهرستی از کلمههای عبور و کد هش محاسبه شده آنها را ارائه میکنند. بنابراین، استفاده از salt در الگوریتمهای هش به منظور افزایش امنیت آنها ضروری است. تابع password_hash یکی از بهترین متدهای هش در PHP است که به صورت خودکار داده salt را به صورت تصادفی تولید میکند. همچنین، امکان اضافه کردن salt به صورت دستی نیز در این الگوریتم وجود دارد. تصویر زیر نحوه قرارگیری داده salt در کد هش شده را نشان میدهد.
چگونه PHP را یاد بگیریم؟
PHP یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی جهان است که کاربردهای متعددی نیز در حوزه توسعه وب و طراحی سایت دارد. همچنین، متخصصان PHP امکان بهرهمندی از فرصتهای شغلی متعدد موجود در این حوزه را نیز دارند. بنابراین، دور از انتظار نیست که بسیاری از افراد همانند شما به دنبال یادگیری زبان محبوب و پرتقاضا PHP باشند. خوشبختانه امروزه برای یادگیری زبان برنامه نویسی PHP روشهای مختلفی وجود دارد، از روشهای سنتی همچون مطالعه کتابهای چاپی گرفته تا دیدن فیلمهای آموزشی آنلاین همگی میتوانند به شما در یادگیری این زبان برنامه نویسی کمک کنند. در این بین دیدن فیلمهای آموزشی آنلاین به دلیل مزایای این روش همچون کاهش هزینهها، فرصت مرور چندباره و انعطاف در زمان یادگیری میتواند گزینه بهتری نسبت به سایر روشها باشد.
بر همین اساس در پلتفرم فرادرس به عنوان بزرگترین مرجع آموزش آنلاین کشور فیلمهای آموزشی متعددی برای یادگیری مهارت گوناگون از جمله زبان برنامه نویسی PHP منتشر است. به عنوان مثال، مجموعه فیلمهای آموزش برنامه نویسی PHP فرادرس یکی از همین مجموعههای آموزشی است که لینک آن در ادامه آورده شده است.
در این مجموعه فیلمهای آموزشی متعددی مرتبط با زبان PHP در سطوح مختلف از مبتدی گرفته تا حرفهای قرار دارد. به منظور استفاده از حداکثری از ویدیوهای موجود در این مجموعه بهتر است ابتدا مسیر یادگیری خود را مشخص کنید. برای این منظور میتوانید دورههای پیشنهادی زیر را به ترتیبی که ارائه شده است، مشاهده کنید.
جمعبندی
در مجموع انتخاب بهترین متد هش در PHP به نیازهای خاص برنامه همچون امنیت، سرعت و یکپارچگی دادهها بستگی دارد. زبان PHP با ارائه گزینههایی همچون متدpassword_hash برای ذخیره رمز عبور و متدhash برای هش کردن با الگوریتمهای مختلف راهحلهای قدرتمندی برای رفع نیازهای مختلف در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. درک نحوه کار متدهای هش و آشنایی با کاربردهای آنها برای توسعهدهندگان PHP ضروری است، زیرا به آنها امکان میدهد تا امنیت برنامه خود را افزایش دهند. بر همین اساس در این مطلب از مجله فرادرس ضمن آشنایی با مفهوم هش راهکارهایی نیز برای انتخاب بهترین متد هش در PHP ارائه شد.
در این مطلب سعی شد تا ابتدا مفهوم هش به طور کامل توضیح داده شود و تفاوتهای آن با رمزنگاری نیز مورد بررسی قرار گرفت. سپس، مهمترین الگوریتمهای هش موجود معرفی شدند. در ادامه نیز پرکاربردترین متدهای هش در PHP همراه با مثال آموزش داده شدند تا در نهایت بتوانید بهترین متد هش را انتخاب کنید.
source