جوان آنلاین: لندن، منچستر، بیرمنگام و دیگر شهرهای بزرگ انگلیس در یک سال گذشته شاهد برگزاری تظاهرات گستردهای بودند که هزاران نفر از مردم، دانشجویان و فعالان حقوق بشر تا خانوادهها و افراد عادی، در آن شرکت کرده و با سر دادن شعارهایی مانند «آتشبس فوری»، «توقف فروش سلاح به اسرائیل» و «پایان اشغالگری» خشم و نفرت خود را از جنایات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به نمایش گذاشتند.
در ماه نوامبر، تظاهرات بزرگی در میدان ترافالگار لندن برگزار شد که بیش از ۵۰ هزار نفر در آن شرکت کردند. در این تظاهرات، شرکتکنندگان پرچم فلسطین را برافراشتند و خواستار توقف همکاریهای نظامی و اقتصادی با رژیم صهیونیستی شدند. یکی از سخنرانان اصلی این تجمع، یک فعال حقوق بشری بود که گفت: «دولت انگلیس باید از حمایت از جنایتهای جنگی دست بردارد و به جای فروش سلاح، برای صلح و عدالت تلاش کند.»
محافل دانشگاهی در انگلیس نیز در این اعتراضات نقش فعالی ایفا کردند. دانشجویان دانشگاههای معتبر مانند کمبریج، آکسفورد و یوسیال با برگزاری میزگردها و نشستهای آگاهیبخش، سعی کردند افکار عمومی را نسبت به بحران انسانی در غزه حساستر کنند.
گروههای دانشجویی با انتشار بیانیههای مشترک از دولت انگلیس خواستهاند سیاستهای خود در قبال رژیم اسرائیل را بازنگری و فروش تسلیحات به این کشور را متوقف کند. در یکی از این نشستها، یک استاد علوم سیاسی به ایرنا گفت: «نسل جوان امروز، از سیاستمداران میخواهد که به جای منافع اقتصادی، به ارزشهای انسانی و اصول حقوق بشر پایبند باشند.»
همچنین سازمانهای حقوق بشری مانند عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر با حمایت از اعتراضات مردمی، از دولت انگلیس خواستهاند اقدامات مشخصی برای پایان دادن به خشونتها در غزه انجام دهد. یکی از مهمترین اقدامات این سازمانها، ارسال نامهای سرگشاده به نخستوزیر انگلیس بود که در آن از دولت خواسته شد نقش فعالتری در برقراری آتشبس در غزه ایفا کند. این نامه که توسط بیش از ۲۰۰ نهاد مدنی امضا شد، بازتاب گستردهای در رسانههای این کشور داشت.
همچنین طوماری با بیش از ۵۰۰ هزار امضا، که خواستار توقف فروش سلاح به اسرائیل بود، به پارلمان راه یافت و بحثهای جدی در میان سیاستمداران و رسانهها به وجود آورد. یکی از طراحان این طومار در مصاحبهای گفت: «این امضاها پیام روشنی به دولت ارسال میکند، مبنی بر اینکه مردم انگلیس نمیخواهند شریک خشونتها و نقض حقوق بشر باشند.»
تفاوت رویکرد حزب کارگر با محافظهکاران
حزب کارگر به رهبری کییر استارمر درانتخابات ژوئیه ۲۰۲۴، قدرت را از محافظهکاانر گرفت. این حزب که در جریان انتخابات وعده داده بود سیاستهای متوازنتری در قبال اسرائیل و فلسطین اتخاذ کند، با انتقاداتی جدی از سوی معترضان مواجه شده است.
در حالی که دولت سابق محافظهکار همواره از اسرائیل حمایت کرده و روابط نظامی و اقتصادی با این رژیم را گسترش داده بود، حزب کارگر در دوران انتخابات اعلام کرد که نقشی فعال در برقراری صلح ایفا کند. اما از زمان روی کار آمدن این حزب، بسیاری از معترضان عملکرد آن را ناکافی دانسته و نا امید شدهاند.
به گفته آنها، دولت جدید هنوز اقدامات ملموسی برای توقف فروش سلاح به رژیم اسرائیل یا حمایت از آتشبس در غزه انجام نداده است. یکی از معترضان در تظاهرات نوامبر گذشته به ایرنا گفت: «ما انتظار داشتیم که حزب کارگر صدای مردم باشد، اما تاکنون تغییر چشمگیری در سیاستهای آنها ندیدهایم.»
دولت حزب کارگر ادعا کرده که به دنبال راهحلهایی برای کاهش تنشها در خاورمیانه است. دیوید لمی وزیر امور خارجه انگلیس در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «ما به حمایت از حقوق بشر و برقراری صلح در منطقه متعهد هستیم. اما این یک مسئله پیچیده و نیازمند دیپلماسی دقیق و هماهنگی با دیگر کشورها است.»
با وجود وعدههای دولت، حامیان فلسطین اعلام کردهاند که به اعتراضات خود تا زمانی که تغییرات ملموسی در سیاستهای انگلیس و آتشبس در غزه ایجاد نشود، ادامه خواهند داد. یکی از برگزارکنندگان تظاهرات لندن میگفت: «ما از دولت میخواهیم که به جای وعدههای توخالی، اقدامات واقعی انجام دهد. مردم خواستار عدالت و صلح هستند و ما به تلاش خود ادامه خواهیم داد.»
تظاهرات در انگلیس در حالی صورت میگیرد که پلیس این کشور با اتخاذ تدابیر امنیتی سختگیرانه و گاه سرکوبگرانه تلاش کرده است تجمعات را محدود کند. با این حال مردم در یک سال گذشته نشان دادهاند که بر خلاف مواضع دولت این کشور، در کنار مردم فلسطین ایستاده و دربرابر جنایات رژیم اسرائیل سکوت نخواهند کرد.
در واقع، سال ۲۰۲۴ را میتوان سالی نمادین در تاریخ اعتراضات ضد اسرائیلی در انگلیس و نشاندهنده شکاف عمیق میان سیاستهای دولت و خواستههای مردم این کشور دانست. این اعتراضات، که از دانشگاهها تا خیابانها و پارلمان گسترش یافته، صدای جامعهای است که خواهان پایان خشونت و برقراری عدالت در فلسطین است.
منبع: ایرنا
source