علی شریفی زارچی عضو هیئت علمی هوش مصنوعی و بیوانفورماتیک دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف و رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر است. او اهل تهران و اصالتاً یزدی (زارچ یزد) است و تحصیلات دانشگاهی خود را در ایران و در دانشگاه شریف آغاز کرد. شریفی زارچی دوره‌های دکتری و پسادکتری خود را در دانشگاه‌های آلمان و آمریکا تکمیل کرده است. او از سال ۱۳۹۰ در پژوهشگاه «رویان» و از سال ۱۳۹۵ در دانشگاه شریف، مشغول به کار است. در این مطلب از مجله فرادرس بررسی می‌کنیم علی شریفی زارچی کیست و بیوگرافی او، دلیل اخراج او از دانشگاه و زمینه‌های تحقیقاتی او همچون یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، پایتون و… را معرفی می‌کنیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

علی شریفی زارچی

علی شریفی زارچی در حال حاضر استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه شریف است و در زمینه‌هایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، بیوانفورماتیک و… تحقیق و تدریس می‌کند. مهم‌ترین حوزه‌های تحقیقاتی او، به‌کارگیری الگوریتم و هوش مصنوعی برای تحلیل داده‌های زیست‌پزشکی و بیوانفورماتیک است. شریفی زارچی به دلیل فعالیت‌های اجتماعی خود در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر نیز معروف است. مقام فعلی او در دانشگاه شریف، استادیاری بیوانفورماتیک علوم ریاضی است. در ادامه مطلب، بیوگرافی، زمینه‌های تحقیقاتی و آثار او را معرفی می‌کنیم.

بیوگرافی علی شریفی زارچی

در جدول زیر، بیوگرافی شریفی زارچی و مهم‌ترین اتفاقات زندگی او را مطابق با خط زمانی آورده‌ایم تا با این شخصیت علمی و اجتماعی بیشتر آشنا شوید.

بیوگرافی توضیح
تولد یزد / دهه ۶۰
مدال طلای المپیاد جهانی کامپیوتر ۲۰۰۰ میلادی
کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف
دکتری بیوانفورماتیک دانشگاه تهران
پسادکتری ماکس پلانک «Max Planck» آلمان و دانشگاه عمومی آمریکا «Colorado State University»
آغاز به کار در پژوهشگاه «رویان» از سال ۱۳۹۰
عضویت در هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف از سال ۱۳۹۵
ریاست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت دوران ریاست جمهوری حسن روحانی
بازگشت به دانشگاه و تدریس شروع سال تحصیلی ۱۴۰۳ (در ریاست جمهوری پزشکیان)

تدریس شریفی زارچی در زمینه یادگیری ماشین

در یادگیری ماشین «Machine learning» بدون دادن برنامه مستقیم به کامپیوتر و سیستم‌های کامپیوتری و با دادن الگوریتم‌های نمونه به او، انجام یک وظیفه را از آن ماشین (سیستم) می‌خواهیم. در واقع در این دانش، تلاش می‌کنیم تا سیستمی را طراحی کنیم که خودش بتواند یاد بگیرد و به همین دلیل به آن، یادگیری ماشین می‌گوییم.

برای شناخت یادگیری ماشین، می‌توانید فیلم آموزش جامع یادگیری ماشین در فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر پایین آورده‌ایم.

مباحث یادگیری ماشین

در فهرست زیر، مهم‌ترین سرفصل‌های مباحث تدریسی یادگیری ماشین شریفی زارچی را آورده‌ایم.

  • مفاهیم مقدماتی آمار و احتمال
  • ریاضیات برداری و جبری
  • تعریف انواع «Loss Function» ها
  • درخت تصمیم‌گیری «Decision Tree»
  • ارزیابی مدل‌ها
  • روش‌های «Ensemble» مانند «Random Forest» و «Bagging»
  • شبکه‌های عصبی تک لایه و چند لایه
  • شیوه Train کردن شبکه‌های عصبی
  • شبکه‌های عصبی پیچشی
  • مدل های پردازش توالی

با مطالعه مقاله‌ها و تماشای تدریس‌های علی شریفی زارچی می‌توانید مباحث فهرست بالا و بقیه مباحث یادگیری ماشین را یاد بگیرید.

نظر شریفی زارچی درباره هوش مصنوعی

هوش مصنوعی «Artificial intelligence» یکی از شاخه‌های علوم کامپیوتر است که در آن، با استفاده از برنامه‌‌نویسی و سیستم‌های کامپیوتری، سیستمی را می‌سازیم که خودش می‌تواند یادگیری، استدلال، تصمیم گیری و… را انجام بدهد. هوش مصنوعی در حوزه‌های بسیار زیادی کاربرد دارد و امروزه تقریباً به همه زمینه‌های زندگی انسان وارد شده است و به کار می‌رود.

برای یادگیری هوش مصنوعی می‌توانید فیلم آموزش رایگان نقشه راه یادگیری هوش مصنوعی از شروع را در فرادرس تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر زیر آورده‌ایم.

مباحث هوش مصنوعی

شریفی زارچی، دیدگاه خود نسبت به هوش مصنوعی را مشابه با دیدگاه مردمی می‌داند که برای اولین بار با لامپ الکترونیک ادیسون مواجه شدند. او تفکر و تصمیم‌گیری هوش مصنوعی را در بعضی از جنبه‌ها هوشمندانه‌تر از انسان می‌داند. سرفصل‌های هوش مصنوعی زارچی را در فهرست زیر آورده‌‌ایم.

در ادامه، یکی دیگر از مباحث تحقیقاتی زارچی را توضیح داده‌ایم. در مطلب زیر از مجله فرادرس نیز، هوش مصنوعی را بررسی کرده‌ایم و مباحثی چون کاربردهای هوش مصنوعی، آینده این رشته، تاریخچه و شاخه‌های آن، برنامه‌نویسی برای آن و… را توضیح داده‌ایم.

مغزی با یک نیمه طبیعی و یک نیمه الکترونیکی-علی شریفی زارچی

یادگیری علوم کامپیوتر با فرادرس

تا اینجا با علی شریفی زارچی و بیوگرافی و زمینه تحقیقاتی او آشنا شدیم . همانطور که متوجه شدید این استاد و محقق در زمینه علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر به تحقیق و تدریس مشغول است. مهندسی کامپیوتر شامل حوزه‌های گسترده‌ای چون برنامه‌نویسی به زبان‌های مختلف (مانند پایتون)، یادگیری ماشین، الگوریتم‌های انفورماتیک، بیوانفورماتیک، هوش مصنوعی، ساختمان داده و… است. یادگیری علوم کامپیوتر، حتی می‌تواند باعث ارتقا یا بهبود وضعیت شغلی افراد بشود. به همین دلیل در این بخش، برخی از آموزش‌های فرادرس را آورده‌ایم تا هم با حوزه تحقیقاتی شریفی زارچی آشنا شویم و هم از این دروس برای ارتقای دانش و مهارت‌های خود استفاده کنید.

مجموعه آموزش مهندسی و علوم کامپیوتر
برای تماشای مجموعه فیلم‌های آموزش‌ مهندسی و علوم کامپیوتر در فرادرس، روی عکس کلیک کنید.

همچنین برای دسترسی به آموزش‌های جامع‌تر می‌توانید از مجموعه آموزش‌های متنوع فرادرس که برخی از آن‌ها را در فهرست زیر آورده‌ایم، استفاده کنید.

نگاه شریفی زارچی به پایتون

پایتون «Python» یک زبان برنامه‌نویسی محبوب، شیء‌گرا، متن‌باز و همه‌منظوره است که برای توسعه نرم‌افزار، توسعه وب سمت سرور، ریاضیات و محاسبات علمی، تجزیه داده‌ها، هوش مصنوعی، اسکریپت‌نویسی سیستم و… کاربرد دارد. در ادامه مطلب ویژگی‌ها و تمایزهای پایتون از نظر علی شریفی زارچی را آورده‌ایم.

ویژگی های پایتون

در فهرست زیر، مهم‌ترین ویژگی‌های پایتون از نظر شریفی زارچی را آورده‌ایم.

  • یکی از زبیاترین و خواناترین زبان‌های برنامه‌نویسی از نظر نوشتاری: این زبان راحت نوشته و خوانده می‌شود بنابراین فهم آن برای انسان راحت است.
  • بهترین زبان برای هوش مصنوعی: بهترین مدل‌های هوش مصنوعی موجود در دنیا با زبان پایتون نوشته شده‌اند.
  • یکی از بهترین زبان‌ها برای مسئله‌های الگوریتمی
  • ساده بودن و مناسب برای شروع یادگیری: از مناسب‌ترین زبان‌ها برای شروع یادگیری برنامه‌نویسی

برای یادگیری زبان پایتون می‌توانید مجموعه فیلم‌های آموزش مقدماتی تا پیشرفته برنامه‌نویسی پایتون در فرادرس را تماشا کنید.

دوره بیوانفورماتیک شریفی زارچی

بیوانفورماتیک علمی میان‌رشته‌ای است که در آن، از تحلیل‌های ریاضی و با استفاده از نرم‌افزارهای رایانه‌ای برای تحلیل مسائل زیست‌شناسی و داده‌‌های زیستی استفاده می‌کنیم. نتایج بیوانفورماتیک برای علم پزشکی ارزش‌ زیادی دارد. برای مثال با استفاده از این علم می‌توان پیش‌بینی‌هایی را در عرصه پزشکی انجام داد. بیوانفورماتیک تنها یکی از شاخه‌های کاربردی علوم کامپیوتر است.

پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری بیوانفورماتیک، فیلم آموزش مقدماتی و کاربردی بیوانفورماتیک فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر پایین آورده‌ایم.

شریفی زارچی در زمینه بیوانفورماتیک و انفورماتیک، تحقیقاتی انجام داده است. همچنین این مباحث را به‌صورت واحدهای درسی دانشگاهی تدریس کرده و می‌کند. مباحثی چون یادگیری ماشین برای بیوانفورماتیک و الگوریتم‌های بیوانفورماتیک از مباحث تحقیقی او در این زمینه هستند. در واقع بیشترین فعالیت علمی شریفی، استفاده از هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، زبان‌های برنامه‌نویسی و… برای تحلیل داده‌های پزشکی و زیستی است.

آثار زارچی

علی شریفی زارچی مقاله‌های زیادی را در حوزه علوم کامپیوتر منتشر کرده است که در این بخش با برخی از مهم‌ترین آن‌ها آشنا می‌شویم تا بتوانید از این مقالات برای تحقیقات خود استفاده کنید.

  • ارائه یک روش جدید انطباق چندگانه توالی‌های دی‌ان‌ای و پروتئین بر اساس الگوریتم‌های تکاملی، همراه با الهام پروین‌نیا و دیگران، فصل‌نامه دانش و تندرستی، ۱۴۰۰
  • آنالیز افتراقی داده‌های ریزآرایه برای سه گونه پرنده مهاجر و یک گونه غیرمهاجر به‌عنوان کاندیدهای پرندگان مهاجر و غیرمهاجر، همراه با زهرا مهدوی و دیگران، فصل‌نامه محیط زیست جانوری، ۱۴۰۰
  • Comparative expression of ncRNAs in Pisoriasis Plaque by bioinformatics method، چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره ملی ژنتیک، ۱۳۹۹
  • Expression and function of C1or132 long-noncoding RNA, in breast cancer cell lines and tissues، چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره ملی ژنتیک، ۱۳۹۹
  • A piRNA as a biomarker for the HER2 status in breast cancer، چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره ملی ژنتیک، ۱۳۹۹
  • Comparative Expression of microRNA in Young-Cardiomyocyte and hESC- Cardiomyocytes by bioinformatics methods، سومین کنگره بین‌المللی و پانزدهمین کنگره ملی ژنتیک ایران، ۱۳۹۷
  • cancer detection as a First Step of Personalized Medicine Using Circulatig microRNAs in Peripheral Blood، اولین کنگره پزشکی شخصی، ۱۳۹۵
  • Personalized Breast Cancer Screening Using Circulating microRNAs as Potential Biomarker in Whole Blood، اولین کنگره پزشکی شخصی، ۱۳۹۵

جمع بندی

در این مطلب از مجله فرادرس بررسی کردیم علی شریفی زارچی کیست و بیوگرافی او را آوردیم. همچنین به بررسی دلایل اخراج او از دانشگاه شریف و بازگشت او به دانشگاه، پرداختیم. زمینه‌های تحقیقاتی او مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و پایتون و… را نیز معرفی کردیم. در انتها نیز مهم‌ترین مقاله‌های او را با مشخصات آن‌ها آوردیم.

دانلود PDF مقاله

فاطمه نصیری
فاطمه نصیری (+)

فاطمه نصیری فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، گرایش نظریه و نقد ادبی، است و در حال حاضر مطالب آموزشی ادبیات فارسی مجله فرادرس را می‌نویسد.


source

توسط expressjs.ir