جوان آنلاین: ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه روز پنجشنبه در کنفرانس خبری خود بار دیگر بر قدرت موشکهای اورشنیک این کشور تأکید و تصریح کرد که این موشکها غیر قابل انهدام هستند. وی همچنین غربیان را به چالش زورآزمایی در زمینه فناوری و یک دوئل موشکی دعوت کرد.
به گزارش فارس، پوتین گفت: «بسیار خوب، اگر آن کارشناسان غربی که شما میگویید اینطور فکر میکنند [که موشکهای اورشنیک قابل انهدام هستند]پیشنهاد ما به آنهایی که در غرب هستند و به ایالات متحده که هزینه تحلیلهای آنها را تأمین میکند انجام نوعی آزمایش فناوری و یک دوئل هایتک در قرن بیست و یکم است».
رئیسجمهور روسیه همچنین افزود: «آنها میتوانند یک هدف را مثلاً در کییف مشخص کنند؛ همه نیروهای دفاع هوایی و موشکیشان را آنجا متمرکز کنند. بعد ما آنها را با اورشنیک هدف قرار بدهیم ببینیم چه اتفاقی میافتد». موشک مافوقصوت اورشنیک میتواند در هر ثانیه حدود سه کیلومتر را طی کند. این موشک دارای چندین کلاهک (بین ۱۰ تا ۱۱) است که بهصورت چندگانه پرتاب میشوند. اورشنیک قابلیت پیمودن هزاران کیلومتر را دارد. بنا بر اعلام مقامات روسی، این موشک یک موشک بالستیک با برد متوسط است که میتواند به اهدافی با برد بین ۳۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر برسد.
ناتوانی سامانههای دفاع هوایی آمریکایی و اسرائیلی
الکساندر لئونکوف تحلیلگر نظامی در مصاحبه خود با رسانههای روسی تصریح کرده است که گرچه سیستم دفاع موشکی تاد (THAAD) آمریکا و سیستم دفاع موشکی ارو ۳ اسرائیلی (Arrow ۳) احتمالاً قادر هستند موشکهای مافوقصوت نسل اول روسی مانند کینژال (Kinzhal) و زیرکن (Zircon) را مورد حمله قرار دهند، اما برای رهگیری اورشنیک که یک سلاح مافوقصوت نسل دوم است؛ هیچ شانسی ندارند.
اورشنیک قدرتمندتر از پدافندهای اروپایی
این تحلیلگر و کارشناس نظامی تأکید کرده است که سامانههای دفاع هوایی مانند IRIS-T آلمان، SAMP-T فرانسه یا NASAMS آمریکایی-نروژی نیز حتی اگر تمامی مهمات خود را به سمت اورشنیک شلیک کنند؛ قادر نخواهند بود آن را منهدم کنند. لئونکوف بر ناتوانی سامانه پدافند هوایی پاتریوت نیز تأکید و تصریح کرد که این سامانه حتی در مقابل موشکهای مافوقصوت نسل اول کینژال هم موفق عمل نمیکند.
وی به نمونهای در این زمینه اشاره کرده است که یکی از این سیستمهای دفاع هوایی در کییف تمام ۳۲ رهگیر خود را به سمت موشک مافوقصوت کینژال شلیک کرده است، اما هیچ یک از اینها به هدف برخورد نکرده است و در نهایت این کینژال روسی بوده است که این پدافند را منهدم کرده است. پاتریوت یک سامانه دفاع هوایی موشکی است که توانایی مقابله با موشکهای بالستیک تاکتیکی، موشکهای کروز، و هواگردهای دشمن را در همه شرایط آبوهوایی و در هر ارتفاعی دارا است.
لئونکوف توضیح داده است که پدافندهای هوایی غربی میتوانند رهگیرهای خود را به سوی اهدافی که با سرعت حدود ۲.۵ماخ (حدود ۲۶۵۵ کیلومتر بر ساعت) پرواز میکنند؛ هدایت کنند این در حالی است که اورشنیک برای اصابت به هدف خود در ۱۲ ماخ (حدود ۱۲۷۴۶ کیلومتر بر ساعت) شیرجه میزند و در نتیجه این تسلیحات میتوانند اورشنیک را ببینند، اما هنوز نمیتوانند آن را منهدم کنند و کاری در مورد آن انجام دهند. این کارشناس تأکید کرده است که این واقعیت که اورشنیک در حین نزدیکشدن به هدف دائماً با سرعت مافوقصوت مانور میدهد؛ پیشبینی مسیر حرکت آن را عملاً برای پدافند هوایی دشمن غیرممکن میکند.
تقابل موشکهای دوربرد اوکراین و اورشنیک
اورشنیکها در واقع برگ برنده روسیه در ماههای اخیر به شمار میروند. این موشکها تمامی نقشههای اوکراین در استفاده از موشکهای دوربرد غربی را نقشبرآب کرد و موجب شد تا همچنان دست برتر جنگ با کییف باشد. ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین ماهها از متحدان غربی خود میخواست تا اجازه استفاده از موشکهای دوربرد را برای کییف صادر کنند. سرانجام پس از چندین بار مخالفت، آمریکا، انگلیس و فرانسه با این مسئله موافقت کردند، اما این تصمیم هم نتوانست روند جنگ را چندان به نفع اوکراین تغییر دهد.
این بار مسکو از اورشنیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای را هم دارد رونمایی کرد و اوکراین و متحدانش را بیشازپیش از سرنوشت این جنگ نگران ساخت. بسیاری از کارشناسان این موشکها را تهدیدی برای اروپا برشمردهاند. پاول بودویگ، محقق مؤسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل متحد در ژنو، در مصاحبهای در این مورد گفته است: «اورشنیک میتواند تقریباً تمام اروپا را نیز تهدید کند». روزنامه واشنگتنپست هم با تأیید این تحلیل، تصریح کرده است که اورشنیک تهدید هستهای مستقیم علیه اروپا است.
source