نشانه های جمع در فارسی، «ها» و «ان» هستند و باید کلمات فارسی را با این دو نشانه جمع ببندیم. برای مثال برای جمع بستن واژه فارسی «دختر» باید آن را به شکل «دخترها» یا «دختران» بنویسیم. گاهی در زبان نوشتار یا گفتار و به اشتباه، از نشانه‌های جمع عربی مانند «ین، ات و ون» برای جمع بستن کلمات فارسی استفاده می‌کنیم. در این مطلب از مجله فرادرس، یاد می‌گیریم نشانه های جمع در فارسی چیست و چگونه کلمات فارسی را به شیوه درست، جمع ببندیم. در انتهای مطلب نیز پرسش‌هایی چهارگزینه‌ای آورده‌ایم که با استفاده از آن‌ها میزان یادگیری خود را بررسی کنید.

فهرست مطالب این نوشته
997696

نشانه های جمع در فارسی

نشانه‌های «ها» و «ان» نشانه های جمع در فارسی هستند که همه کلمات فارسی را می‌توانیم با حداقل یکی از این‌ها (نشانه «ها»)، جمع ببندیم. برای نمونه، واژه فارسی «کتاب» با «ان» قابل جمع‌بستن نیست زیرا تبدیل به «کتابان» می‌شود و این کلمه در زبان فارسی، کاربردی ندارد. اما همین واژه را می‌توانیم به‌صورت «کتاب‌ها» جمع ببندیم. در ادامه، نحوه صحیح جمع بستن کلمات فارسی با این دو نشانه را توضیح می‌دهیم و اشتباهات رایج در جمع بستن کلمات فارسی را نیز بررسی می‌کنیم.

پیشنهاد می‌کنیم برای یادگیری نشانه های جمع فارسی، فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه نهم فرادرس را تماشا کنید. لینک این آموزش را در کادر پایین آورده‌ایم.

مثال نشانه های جمع فارسی

در جدول زیر، مثال‌هایی از جمع بستن کلمات فارسی با نشانه های «ها» و «ان» را آورده‌ایم تا با کاربرد این نشانه‌ها آشنا شوید.

نشانه های جمع کلمه مفرد کلمه جمع
«ها» ستاره ستاره‌ها
ابر ابرها
ماه ماه‌ها
برج برج‌ها
«ان» کودک کودکان
مادر مادران
درخت درختان
دوست دوستان

نکته: همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، نشانه جمع «ها» با نیم‌فاصله یا بدون فاصله از کلمه قبلی خود نوشته می‌شود و نشانه جمع «ان» نیز، به کلمه قبل از خود می‌چسبد.

یادگیری جمع بستن فارسی با فرادرس

تا اینجا نشانه های جمع در فارسی را با مثال بررسی کردیم و با جمع بستن واژه‌های فارسی نیز آشنا شدیم. اما هر واژه‌ای که بخواهیم آن را به حالت جمع در بیاوریم، در زبان فارسی نقش‌هایی دارد که با گرفتن آن نقش‌های دستوری، در جمله‌های مختلف به کار می‌رود. همچنین قواعد ویراستاری دیگری نیز در نگارش زبان فارسی وجود دارند که برای درست‌نویسی، باید آن‌ها را یاد بگیریم. به همین دلیل در این بخش، برخی از فیلم‌های آموزشی فرادرس را آورده‌ایم که در این زمینه، مفید و کاربردی هستند.

مجموعه آموزش ادبیات فارسی متوسطه
برای تماشای مجموعه فیلم‌های آموزش ادبیات فارسی و نگارش دوره متوسطه فرادرس، روی عکس کلیک کنید.

همچنین برای یادگیری همه مباحث درس ادبیات در دوره متوسطه، می‌توانید از مجموعه آموزش زیر استفاده کنید.

انواع جمع در فارسی

در زبان فارسی یک حالت جمع صحیح وجود دارد که همان جمع بستن با «ان» و «ها» است. ولی ممکن است کلمات فارسی را به دو روش نادرست استفاده از نشانه‌های جمع عربی یا استفاده از جمع مکسر نیز جمع ببندیم. در این بخش، نشانه های درست جمع در فارسی را به طور جداگانه بررسی می‌کنیم و جمع بستن اشتباه را نیز با مثال توضیح می‌دهیم.

پیش از آن می‌توانید با تماشای فیلم آموزش ویراستاری و مهارت‌های درست‌نویسی فرادرس، با درست جمع بستن واژه‌های فارسی و اشتباهات رایج آن، آشنا شوید. لینک این آموزش را در کادر پایین آورد‌ه‌ايم.

جمع درست فارسی

تنها نشانه های جمع پذیرفته‌شده و کاملاً درست در زبان فارسی، «ها» و «ان» هستند که کلمه‌های فارسی یا قابل جمع بستن با هر دو آن‌ها هستند یا حداقل با یکی از این دو نشانه یعنی «ها»، جمع می‌شوند. معمولاً واژه‌هایی را که با «ان» جمع بسته می‌شوند، می‌توانیم با «ها» نیز جمع ببندیم اما برخی از واژه‌ها فقط با «ها» قابل جمع بستن هستند.

نشانه «ها»

نشانه «ها» پرکاربردترین نشانه جمع در فارسی است و تقریباً تمام کلمات فارسی را می‌توانیم با اضافه کردن این نشانه به انتهای آن‌ها، جمع ببندیم. نکته مورد توجه درباره نشانه «ها» این است که برای نگارش درست، باید این نشانه را با نیم‌فاصله به کلمه قبل از آن اضافه کنیم. برای مثال، حالت درست نوشتن جمع کلمه «مادر»، «مادرها» است نه «مادر ها». در جدول زیر، مثال‌های بیشتری از جمع بستن با نشانه «ها» را آورده‌ایم.

مفرد جمع
راننده راننده‌ها
ماشین بدون معاینه‌فنی ماشین‌های بدون معاینه‌فنی
آدم آدم‌ها
دکتر متخصص دکترهای متخصص
پایگاه پایگاه‌ها

نکته: همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، در ترکیب‌های وصفی که از یک اسم و صفات آن ساخته شده‌اند، فقط هسته یا همان موصوف، نشانه جمع می‌گیرد و نباید به صفت آن‌ اسم نیز، نشانه‌های جمع را اضافه کنیم. برای نمونه، اگر بخواهیم «ستاره طلایی» را جمع ببندیم، ترکیب «ستاره‌های طلایی‌ها» نادرست است و باید آن را به صورت «ستاره‌های طلایی» بنویسیم.

نشانه «ان»

نشانه «ان» نشانه جمع دیگری در زبان فارسی است که تقریباً همه کلماتی که با آن جمع بسته می‌شوند، با «ها» نیز، قابل جمع بستن هستند. ولی برای خوانش ساده‌تر و زیباتر بعضی کلمات، از نشانه «ان» استفاده می‌کنیم. در برخی از دستور زبان‌ها نیز، نشانه «ان» را مخصوص جمع جانداران می‌دانند. البته «ان» در زبان فارسی، کاربردهای دیگری مانند پسوند مکان‌ساز نیز دارد که نباید آن را با «ان» جمع اشتباه بگیریم. در جدول زیر، مثال‌هایی از جمع کلمات با نشانه «ان» را بررسی می‌کنیم.

مفرد جمع
گیاه گیاهان
ورزشکار ورزشکاران
چشم زیبا چشمان زیبا
نوازنده نوازندگان
مرد مردان

نکته: اگر حرف آخر کلمه‌ای که می‌خواهیم آن را جمع ببندیم، «ـه» باشد، قبل از نشانه جمع «ان» یک «گ» میانجی قرار می‌دهیم. برای نمونه، برای جمع بستن «سراینده» آن را به «سرایندگان» تبدیل می‌کنیم. کلمه «نوازنده» در جدول بالا نیز مطابق همین نکته ساخته شده است. اگر حرف آخر واژه مفرد، «مصوت بلند «آ»» باشد، باید قبل از «ان» جمع، «ی» میانجی قرار بدهیم.

کاربردهای دیگر «ان»

در جدول زیر، همه کاربردهای «ان» در زبان فارسی را آورده‌ایم تا بتوانیم «ان» جمع را از سایر انواع آن تشخیص بدهیم.

کاربردهای «ان» مثال
پسوند سازنده صفت فاعلی (بن فعل مضارع + ان) سوزان، گریان، درخشان
پسوند زمان‌ساز بهاران، صبح‌گاهان
پسوند مکان‌ساز جویباران
پسوند شباهت‌ساز کوهان
نشانه جمع اسب‌ها
نشانه های جمع در فارسی

جمع اشتباه با نشانه های عربی

در زبان عربی، برای جمع بستن کلمات از نشانه‌های مخصوصی استفاده می‌کنیم. نشانه‌های «ون، ین و ات» برای جمع بستن کلمه‌ها در عربی به کار می‌روند. هرکدام از این نشانه‌ها برای کلمه‌های خاصی به کار می‌روند و قواعد مربوط به خود را دارند. نکته مهم در اینجا این است که جمع بستن کلمات فارسی با نشانه‌های جمع عربی، نادرست است. برای مثال اگر برای جمع بستن «گفتار» آن را به واژه «گفتارات» تبدیل کنیم اشتباه کرده‌ایم و حالت صحیح جمع این کلمه، «گفتارها» است.

مثال جمع اشتباه واژه فارسی با نشانه های عربی

در جدول زیر، مثال جمع نادرست کلمه‌های فارسی با نشانه‌های جمع عربی را آورده‌ایم و حالت صحیح آن‌ها را نیز قرار داده‌ایم.

مفرد جمع نادرست (با نشانه عربی) جمع درست
خیابان خیابانات خیابان‌ها
گزارش گزارشات گزارش‌ها
شهری شهریون شهری‌ها
استان استانات استان‌ها

نکته: اگر بخواهیم از واژه‌های عربی جمع در متن فارسی خود استفاده کنیم، بهتر است آن‌ها را با نشانه‌های جمع فارسی، جمع ببندیم. برای مثال با‌وجود عربی بودن واژه «صیاد»، بهتر است در زبان فارسی برای جمع بستن آن از «صیادون» یا «صیادین» استفاده نکنیم و «صیادان» یا «صیادها» را به کار ببریم که از نشانه جمع فارسی «ان» ساخته شده است.

جمع اشتباه مکسر

جمع مکسر نیز نوعی جمع عربی است که با شکست ساختار واژه‌ها، آن‌ها را به حالت جمع تبدیل می‌کند. برای نمونه، جمع مکسر کلمه عربی «سبب»، «اسباب» است. گاهی به اشتباه، واژه‌های فارسی را به روش مکسر جمع می‌کنیم که این روش، نادرست است و نباید کلمات فارسی را جمع مکسر ببندیم. در جدول زیر، نمونه‌هایی از جمع مکسر کلمه‌های فارسی را آورده‌ایم و جمع صحیح آن‌ها را نیز آورده‌ایم.

مفرد جمع مکسر نادرست جمع درست
بندر بنادر بندرها
استاد اساتید استادان
درویش دراویش درویشان

نکته: یکی از اشتباه‌های رایج دیگر در زبان فارسی، جمع بستنِ دوباره‌ جمع مکسر عربی است. برای مثال، «اسلحه‌ (مفرد: سلاح)»، «حروف (مفرد: حرف)»، «وجوه (مفرد: وجه)» و «حقوق (مفرد: حق)» جمع مکسر هستند و به کار بردن آن‌ها به صورت «اسلحه‌ها»، «حروف‌ها»، «وجوه‌ها» و «حقوق‌ها» نادرست است.

در مطلب زیر از مجله فرادرس، بایدها و نبایدهای استفاده از جمع مکسر در زبان فارسی را با مثال‌های متنوعی توضیح داده‌ایم.

جمع نادرست فارسی

نمونه سؤال نشانه های جمع در فارسی

حالا که دانستیم نشانه های جمع در فارسی چیست و شیوه‌های درست و نادرست جمع بستن کلمات فارسی را یاد گرفتیم می‌توانید در تمرین زیر شرکت کنید. برای انجام این تمرین، کافی است روی گزینه درست مورد نظر خود در هر سؤال کلیک کنید و سپس گزینه «مشاهده جواب» را بزنید تا پاسخ درست را مشاهده کنید. برای مطالعه پاسخ‌های تشریحی برخی از سؤال‌ها نیز، باید همین مراحل را انجام دهید. با هر پاسخ درست، یک امتیاز می‌گیرید و امتیاز نهایی خود را در پایان آزمون یعنی بعد از پاسخ به همه سؤال‌ها و با کلیک بر گزینه «دریافت جواب آزمون» مشاهده خواهید کرد.

۱. در کدام گزینه، همه نشانه‌های جمع در زبان فارسی وجود دارند؟

۲. در کدام‌یک از گزینه‌های زیر، جمع نادرست واژه‌های فارسی را مشاهده می‌کنید؟

ستارگان، واژه‌ها، داستان‌های فارسی، کتاب‌هایت

نیمکت‌های دانشگاه، صدای پاهای پدر، پرندگان جنگلی

معلم‌های مهربان ما، خوردشیدهای زندگی، مهمان‌ها

دوستی‌ها، مهرهای دست‌ساز، دوست‌دارین ادبیات

جمع واژه «دوست‌دار» به صورت «دوست‌دارین» یعنی استفاده از نشانه جمع عربی «ین» برای جمع بستن این کلمه فارسی، نادرست است.

۳. اگر بخواهیم واژه‌های زیر را به ترتیب به حالت جمع تبدیل کنیم، کدام گزینه درست است؟

«دیدار، باخِرَد، زن، آشنا، خواهر، دفتر»

ادیار، باخردان، زن‌ها، آشنایان، خواهران، دفاتر

دیدارها، باخردان، زنان، آشنایان، خواهران، دفترها

دیداران، باخردها، زن‌ها، آشناها، خواهرها، دفاتر

دیدارها، بااخراد، زنان، آشنایان، خواهران‌ها، دفترها

همه حالت‌های صحیح جمع بستن این واژه‌ها را در فهرست زیر آورده‌ایم.

  • دیدار: دیدارها 
  • باخرد: باخردان، باخردها
  • زن: زنان و زن‌ها
  • آشنا: آشنایان و آشناها
  • خواهر: خواهران و خواهرها
  • دفتر: دفترها

۴. در کدام گزینه، «ان» نشانه جمع است؟

ما در بامدادان به سمت قله‌های سبز و زیبای زاگرس حرکت کردیم.

سفر به استان‌های شمالی، در ماه آبان باعث می‌شود که جنگل‌های پاییزی زیبایی را ببینیم.

در جنگل‌های جنوب، درختان عجیبی وجود دارند.

صدای آواز پرنده‌های باغ‌های بهاران را می‌شنوی؟

نوع «ان» به کار رفته در همه گزینه‌های این سؤال را در فهرست زیر مشخص کرده‌ایم.

  • گزینه اول: بامدادان (پسوند زمان‌ساز: زمان بامداد)
  • گزینه دوم: استان (جزء ساختار خود کلمه مفرد) / آبان (جزء ساختار خود کلمه مفرد)
  • گزینه سوم: درختان (نشانه جمع: درخت + ان)
  • گزینه چهارم: بهاران (پسوند زمان‌ساز: زمان بهار، بهاری)

۵. در کدام گزینه، قواعد نوشتاری و فاصله‌گذاری نشانه‌های جمع، رعایت نشده است؟

فاصله‌های بین آدم‌ها را نمی‌شود همیشه با راهکارهای ساده از بین برد.

زمین های سرسبز و مزارع زیبای استان‌های مرزی کشور ما، بسیار دیدنی هستند.

ما در سال گذشته، منطقه‌های گردشگری زیادی را با خانواده‌های مختلف، تماشا کرده‌ایم.

پدر و مادرها نباید کودکان را مانند وسایل زندگی خود در نظر بگیرند.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۶. کدام گزینه درباره نحوه درست جمع بستن واژه‌های فارسی، درست است؟

جمع بستن واژه‌های فارسی با نشانه‌های «ون، ین و ات» درست است اما برای رعایت درست‌نویسی، بهتر است از آن‌ها استفاده نکنیم.

نشانه‌های جمع فارسی، یا به واژه مفرد، می‌چسبند یا با نیم‌فاصله کنار آن واژه قرار می‌گیرند.

در مواردی خاص، استفاده از روش جمع مکسر برای ساخت جمع فارسی، درست است.

نباید واژه‌های فارسی را با نشانه‌های جمع عربی مانند «ون و ین» جمع ببندیم.

۷. در کدام گزینه، بیشتر از گزینه‌های دیگر، نشانه‌های جمع فارسی وجود دارد؟

سپهدار ترکان دو دیده پرآب
شگفتی فروماند ز افراسیاب
(فردوسی)

دل‌ها همه در چاه زنخدان انداخت
وانگه سر چاه را به عنبر بگرفت
(حافظ)

امروز خندان آمدی، مفتاح زندان آمدی
بر مستمندان آمدی، چون بخشش و فضل خدا
(مولانا)

برادران و بزرگان نصیحتم مکنید
که اختیار من از دست رفت و تیر از شست
(سعدی)

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۸. واژه‌های جمع بسته شده در بیت زیر، در کدام گزینه درست آمده است؟

 از بوسه‌ها بر دست او وز سجده‌ها بر پای او
وز لورکند شاعران وز دمدمه هر ژاژخا
(مولانا)

بوسه‌ها / سجده‌ها

بوسه‌ها / سجده‌ها / دمدمه

بوسه‌ها / سجده‌ها / شاعران

۹. در کدام گزینه، جمع مکسر اشتباهی وجود دارد؟

اعمال‌های هوشمندانه مردم، باعث رشد جامعه خواهد شد.

معلم‌ها باید کردار و رفتار خود را در کلاس درس، بیشتر مدیریت کنند.

علمای فیزیک، در زمینه‌های مختلفی چون فیزیک هسته‌ای فعالیت می‌کنند.

ما در جمع‌آوری کتب مدرسه به هم کمک می‌کنیم.

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

۱۰. در کدام مورد از گزینه‌های زیر، هیچ واژه جمع نادرستی وجود ندارد؟

بچه‌ها، جمع‌ها، شهرها، ایرانیان، گربه‌ها

نمونه‌ها، برزیلیون، مادران، برادرها، سایه‌ها

اسکله‌ها، بیابان‌ها، میمون‌ها، بازرگانان، قواعدها

نشانه‌ها، دروس‌ها، لیوانان، مدرسه‌ها 

مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

جدول خلاصه نکات نشانه های جمع در فارسی

در این مطلب از مجله فرادرس یاد گرفتیم نشانه های جمع در فارسی چیست و هرکدام در چه شرایطی به کار می‌روند. همچنین انواع جمع در فارسی را از نظر درست و نادرست بودن با مثال‌های متنوعی توضیح دادیم و نحوه صحیح جمع بستن کلمات فارسی را بررسی کردیم. در انتهای مطلب نیز پرسش‌هایی چهارگزینه‌ای طرح کردیم که با پاسخ دادن به آن‌ها تمرین کرده و یادگیری خود را ارزیابی کنید. در جدول زیر، مهم‌ترین نکته‌های بیان شده در این مطلب را به شکلی خلاصه آورده‌ایم اما برای یادگیری کامل این مبحث، حتماً کل مطلب را مطالعه کنید.

۱. نشانه‌های جمع فارسی «ها»: همه واژه‌های فارسی را می‌توانیم با «ها» جمع ببندیم. / ساده: ساده‌ها
«ان»: تلفظ و خوانش جمع برخی واژه‌ها با «ان» بهتر از جمع با «ها» است. / خردمند: خردمندان
۲. انواع جمع در فارسی جمع درست: با «ها» و «ان»
نادرست: جمع واژه فارسی با نشانه‌های جمع عربی (ون، ین، ات)
نادرست: جمع واژه فارسی با روش جمع مکسر

دانلود PDF مقاله

فاطمه نصیری
فاطمه نصیری (+)

فاطمه نصیری فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، گرایش نظریه و نقد ادبی، است و در حال حاضر مطالب آموزشی ادبیات فارسی مجله فرادرس را می‌نویسد.


source

توسط expressjs.ir