الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال یکی از انواع الگوهای بازگشتی است که در پایان روندهای نزولی در نمودار تشکیل میشود و فرصتهای معاملاتی قابل توجهی را برای باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ در اختیار تریدرها قرار میدهد. همانطور که از نام این الگو میتوان متوجه شد، در این الگو دو کمینه قیمتی در ناحیه حمایتی مهم در نمودار قیمت تشکیل میشود. اهمیت این الگوی تحلیلی از آن جهت است که ناحیهای از نمودار را نشان میدهد که در آن میزان تقاضا برای دو مرتبه از میزان عرضه بیشتر میشود. این موضوع به تریدرها کمک میکند تا بتوانند موقعیتهای مناسبی برای ورود به معامله پیدا کنند. در این مطلب از مجله فرادرس پس از ارائه توضیحات اولیه درباره این الگوی قیمتی، نحوه شناسایی این الگو در نمودار را شرح میدهیم و در ادامه کاربرد الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال و نحوه انجام ترید با این الگو را بیان میکنیم.
الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال چیست؟
«الگوی کف دوقلو» (Double Bottom Pattern) یکی از الگوهای برگشتی صعودی در تحلیل تکنیکال است که در انتهای روندهای نزولی تشکیل میشود و نشان دهنده کاهش قدرت فروشندگان است. این الگو شکلی شبیه به حرف W انگلیسی دارد که بیانگر تشکیل دو کمینه متوالی در این الگو است. علاوه بر این تکمیل این الگو در نمودار قیمت نشان دهنده تغییر روند نزولی به صعودی در نمودار مربوطه است.
یادگیری تحلیل تکنیکال با فرادرس
تریدرها برای اینکه بتوانند موقعیتهای مناسبی را برای ورود به معاملات پیدا کنند، لازم است تا از تحلیل تکنیکال استفاده کنند. برای این منظور تریدرها میتوانند با بررسی روندهای قبلی قیمت در نمودار موردنظر و پیدا کردن نواحی مهم قیمتی مانند حمایت و مقاومتها در نمودار مربوطه واکنشهای احتمالی قیمت را به این نواحی در آینده پیشبینی کنند.
بنابراین برای یادگیری تحلیل تکنیکال در ابتدا لازم است تا با نواحی حمایت و مقاومتی و تاثیر آنها در قیمت آشنا شوند. در ادامه با توجه به روندهای قیمتی که بین این نواحی در نمودار ایجاد میشوند، میتوانند پیشبینی بهتری از روندهای آتی در بازار مربوطه ارائه کنند.
پیشبینی روندهای آتی به تریدرها این امکان را میدهد تا بتوانند تارگتهای مناسبی را نیز برای خروج از معامله مربوطه انتخاب کنند. تمامی این موارد در نهایت باعث میشود تا تریدرها با استفاده از یادگیری تحلیل تکنیکال بتوانند معاملات سودآوری را تجربه کنند.
با توجه به اهمیت یادگیری تحلیل تکنیکال برای انجام معاملات موفق در بازارهای مالی، فیلمهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آنها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
برای دسترسی به فیلمهای آموزشی بیشتر در حوزه تحلیل تکنیکال میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
نحوه تشکیل الگوی کف دوقلو
با توجه به اینکه الگوی کف دوقلو در پایان روندهای نزولی در نمودار قیمت تشکیل میشود، دو کمینه قیمتی بهگونهای تشکیل میشوند که در روند نزولی ابتدا کمینه اولی تشکیل میشود و پس از برگشت قیمت به سمت بالا، دوباره قیمت به سمت پایین حرکت میکند و کمینه بعدی را تقریبا در همان سطح کمینه اولی تشکیل میدهد.
برای یادگیری تحلیل پرایس اکشن برای انجام معاملات بهتر میتوانید فیلم آموزش مقدماتی پرایس اکشن در بورس و بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.
یکی از اصول پایهای در تحلیل تکنیکال این موضوع را بیان میکند که زمانی که دو کمینه، سطحی قیمتی را لمس کنند، این سطح به حمایت تبدیل میشود. این موضوع باعث میشود تا فروشندگان نتوانند بهراحتی از ناحیه حمایتی عبور کنند و از سویی دیگر فرصتی را به خریداران میدهد تا بتوانند باعث برگشت قیمت و حرکت آن به سمت سطوح بالاتر قیمتی شوند. به این ترتیت الگویی که دارای دو کمینه متوالی است و شکلی شبیه به W دارد در نمودار قیمت ایجاد میشود.
از سویی دیگر بیشینهای که بعد از تشکیل اولین کف قیمتی در این الگو ایجاد میشود، نشان دهنده سطح قیمتی مهمی در این الگو است که عبور قیمت از آن پس از تشکیل کمینه دوم، بیانگر تکمیل الگو و سیگنالی برای تغییر روند نزولی به صعودی است. بنابراین خطی افقی که از این بیشینه قیمتی رسم میشود برای تریدرها مهم است و آن را خط گردن میگویند.
با توجه به اینکه دو کمینه به سختی میتوانند در یک سطح قیمتی تشکیل شوند، بنابراین زمانی که تریدرها دو کمینه متوالی که تقریبا در یک سطح قیمتی تشکیل شدهاند را در نمودار قیمت مشاهده میکنند، منتظر کامل شدن الگوی کف دوقلو و دریافت سیگنال تغییر روند میشوند.
با توجه به اینکه الگوی کف دوقلو با روندی نزولی شروع و به روندی صعودی ختم میشود، بنابراین این الگو یکی از انواع الگوهای برگشتی صعودی در تحلیل تکنیکال است. این الگو زمانی فعال میشود که قیمت بتواند خط گردن را بشکند و کندل قیمتی در بالای آن بسته شود. این موضوع باعث میشود تا احتمال تغییر روند نزولی به روندی صعودی که در آن بیشینهها و کمینههای بالاتری نسبت به گذشته تشکیل میشود، در نمودار قیمت افزایش پیدا کند.
تاثیر فاصله زمانی بین دو کف قیمتی
در صورتی که فاصله زمانی بین تشکیل دو کف قیمتی در این الگو کوتاه باشد، معمولا این موضوع را نشان میدهد که روند نزولی مربوطه قوی است و احتمال ادامه روند نزولی قبلی پس از تشکیل کمینههای قیمتی افزایش مییابد. بنابراین الگوهای کف دوقلو زمانی اعتبار بیشتری پیدا میکنند که فاصله زمانی کوتاهی بین تشکیل دو کمینه قیمتی در آنها وجود نداشته باشد.
نقاط قوت و ضعف الگوی کف دوقلو
الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای پرقدرت برگشتی محسوب میشود. اما با توجه به اینکه این الگو از دو کمینه قیمتی تشکیل شده است بنابراین الگوی متداولی در نمودار نیست. با وجود این زمانی که این الگو در نمودار قیمت ظاهر شود، سیگنالی مهم برای پیشبینی تغییر روند قیمتی محسوب میشود.
یکی از نقاط قوت این الگو در مشخص کردن سطوحی معین برای انجام معاملات است. در این الگو با استفاده از سطح مربوط به خط گردن تریدرها میتوانند سطوح مربوط به تیک پروفیت را در نمودار قیمت مشخص کنند. البته توجه به این موضوع دارای اهمیت است که تریدرها برای استفاده بهینه از این الگو نیاز دارند تا این الگو را بهطور درست در نمودار قیمت رسم کنند.
نقطه ضعف اصلی الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال این است که الگویی برعکس روند است. بنابراین نباید فراموش کرد که روند کلی در نمودار نزولی است و با استفاده از این الگو تریدرها سعی میکنند تا برخلاف روند نزولی در بازار موردنظر وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شوند. با توجه به این موضوع همواره این ریسک وجود دارد که بازار به روند نزولی قبلی خود ادامه دهد. بنابراین ضروری است در کنار استفاده از این الگو از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال همانند انواع اندیکاتورها برای تایید سیگنال مربوطه استفاده کنیم.
شناسایی الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال
شناسایی و رسم الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال اهمیت بالایی دارد. در تصویر زیر نمودار USD/CAD را در تایمفریم ساعتی مشاهده میکنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید قیمت در روند نزولی خود برای عبور از خط حمایتی تلاش میکند. با وجود این خریداران توانستهاند با عبور از خط گردن و بالا بردن قیمت تمامی کاهش قیمت گذشته را جبران کنند.
در این مثال میتوانیم دو کمینه قیمتی که در حدود ۱/۳۰ دلار هستند را در نمودار زیر مشاهده کنیم. از سوی دیگر رفتار قیمتی در این مثال دو بیشینه تقریبا یکسان را در نمودار ایجاد کرده است. ایجاد این دو بیشینه در نمودار قیمت به تریدرها کمک میکند تا بتوانند خط مقاومتی مربوط به خط گردن را با متصل کردن بیشینههای قیمتی در این نمودار رسم کنند.
البته بسیاری از تریدرها قبل از فعال شدن این الگو به اشتباه وارد پوزیشن معاملاتی لانگ میشوند. اما همواره به این نکته توجه کنید که این الگو تنها زمانی میتواند برای باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ در نمودار مربوطه مناسب باشد که قیمت از خط گردن به سمت بالا عبور کند و کندل قیمتی در بالای آن بسته شود.
کاربرد الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال
تا اینجا درباره خصوصیات الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال توضیح دادیم و درباره نحوه تایید این الگو در تحلیل تکنیکال مواردی را بیان کردیم. در این قسمت قصد داریم درباره کاربرد الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال توضیحاتی را بیان کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که چگونه میتوان از این الگو برای کسب سود در انجام معاملات استفاده کرد.
برای آشنایی با تحلیل تکنیکال برای ترید در بازارهای مالی میتوانید فیلم آموزش تحلیل تکنیکال در سرمایه گذاری بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.
اولین موضوعی که برای استفاده از این الگو در ترید میبایست به آن توجه کنیم، پیدا کردن موقعیت مناسب برای ورود به معامله با استفاده از این الگو در نمودار قیمت است. در مواردی تریدرها در زمان شکست معتبر خط گردن در این الگو سعی میکنند تا وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شوند. ولی انتخاب بهتر برای ورود به معامله با استفاده از این الگو زمانی است که پس از شکست معتبر خط گردن، نمودار به این خط پولبک میزند. در تصویر زیر نمونهای از پولبک به خط گردن را مشاهده میکنیم.
در تصویر بالا به این موضوع دقت کنید که چگونه پس از عبور نمودار از خط گردن، این خط به نوعی حمایت برای نمودار تبدیل میشود. پولبک به خط گردن موقعیت مناسبی را برای ورود به معامله و باز کردن پوزیشن معاملاتی لانگ در اختیار تریدرها قرار میدهد. در این حالت تریدرها با توجه به تغییر روند قیمتی میتوانند با خیال آسودهتری وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شوند.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنیم در این مثال در ابتدا منتظر شدهایم تا نمودار به خط گردن به عنوان خط حمایتی در نمودار مربوطه پولبک بزند. برای این منظور میتوانیم با توجه به رفتار قیمت این موضوع را بررسی کنیم که تا چه اندازه نمودار میتواند این سطح را به عنوان سطحی حمایتی حفظ کند.
در این مثال همانطور که مشاهده میکنید نمودار مربوطه پس از پولبک به خط گردن توانسته است در یک روند صعودی به سمت سطوح بالاتری حرکت کند.
نحوه تعیین هدف
برای تعیین اهداف برای انجام معاملات در ابتدا باید سطوح حمایت و مقاومتی در نمودار را رسم کنیم و در تعیین اهداف معاملاتی برای تیک پروفیت به آنها توجه کنیم. این موضوع بدون توجه به نوع الگوی قیمتی برای ترید دارای اهمیت است و میبایست آن را درنظر گرفت.
علاوه بر توجه به سطوح حمایت و مقاومتی در نمودار مربوطه تریدرها میتوانند در زمان ترید الگوی کف دوقلو هدف قیمتی را با توجه به فاصله بین کمینهها و خط گردن انتخاب کنند. برای این منظور پس از تعیین این فاصله میتوانند هماندازه با آن را از خط گردن به سمت بالا برای تعیین تارگت در نظر بگیرند.
در تصویر بالا مشاهده میکنید که فاصله بین سطح مربوط به کمینهها و خط گردن برابر با ۱۷۰ پیپ است. بنابراین برای تعیین تارگت در این مثال میتوانیم سطحی که ۱۷۰ پیپ بالاتر از خط گردن است را در نمودار موردنظر انتخاب کنیم.
مثال ترید الگوی کف دوقلو
از همان مثال قبلی میتوانیم برای نشان دادن نحوه ترید با استفاده از الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم. در این مثال میتوانیم تاثیر شکست نامعتبر خط گردن در ترید این الگو را متوجه شویم. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید در مدت کوتاهی بعد از تشکیل دومین کمینه قیمتی در نمودار مربوطه قیمت توانسته است با حرکتی سریع خود را به سطوح قیمتی مربوط به بیشینههای قبلی در این الگو برساند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ترید روزانه میتوانید مطلب ترید روزانه ارز دیجیتال چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.
اما با توجه به اینکه قیمت در ادامه به محدوده پایینتر از خط گردن برگشته است، بنابراین شکست خط گردن معتبری انجام نشده است. در این مثال لزوم داشتن صبر در انجام معاملات را بهخوبی متوجه میشویم. در این مثال با شکست نامعتبر شاهد ریزش قیمت هستیم. این موضوع نشان میدهد که برای استفاده از الگوی کف دوقلو در تحلیل تکینکال برای ترید لازم است تا کندل مربوطه در بالای خط گردن بسته شود تا بتوانیم به معامله ورود کنیم.
شکست نامعتبر خط گردن باعث ریزش دوباره قیمت شده است و فروشندگان توانستهاند دوباره از خریداران برتری پیدا کنند. البته در این مثال با تقویت دوباره خریداران، نمودار مربوطه درنهایت توانسته است در سطح ۱/۳۱ دلار از خط گردن عبور کند و به سمت سطوح بالاتری حرکت کند.
ورود به معامله و قرار دادن حد ضرر
در این مثال میتوانیم در سطح ۱/۳۱۱ به معامله ورود کنیم. این سطحی است که در آن کندل نمودار USD/CAD برای اولین بار در بالا خط گردن بسته میشود. تریدرها میتوانند کمی پایینتر از خط گردن را برای قرار دادن حد ضرر در این معامله درنظر بگیرند تا فضای کافی برای نوسانات قیمتی در صورت نزدیک شدن دوباره قیمت به خط گردن وجود داشته باشد.
انتخاب دقیق سطح مربوط به حد ضرر بستگی به میزان تحمل ریسک تریدرها و استراتژی مدیریت ریسک انتخابی برای انجام معاملات دارد ولی معمولا بین ۱۵ تا ۳۰ پیپ در زیر خط گردن میتوان حد ضرر را قرار داد. به این نکته توجه کنید که در زمان ترید با استفاده از الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال هر گونه حرکت قیمت به زیر خط گردن و بسته شدن کندل در زیر این خط، باعث بیاعتبار شدن الگوی کف دوقلو برای انجام معاملات میشود.
قرار دادن هدف قیمتی
برای قرار دادن هدف قیمتی در زمان ترید با استفاده از الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال تریدرها میتوانند همان اصول مربوط به تعیین تارگت برای الگوی سر و شانه در نمودار قیمت را استفاده کنند.
برای این منظور در ابتدا لازم است تا فاصله بین خط گردن و خط حمایتی گذرنده از کمینههای الگو اندازهگیری شود. سپس همین اندازه را میتوانیم از نقطه مربوط به شکست خط گردن به سمت بالا برای قرار دادن تارگت در زمان ترید با استفاده از این الگو در نمودار قیمت استفاده کنیم.
در این مثال با قرار دادن تارگت پس از مدتی قیمت به سطح موردنظر برای تیک پروفیت که برابر با ۱/۳۱۸ است در نمودار مربوطه رسیده است. در این مثال با قرار دادن حد ضرر و تارگت بهگونهای عمل شده است تا سودی نزدیک به ۷۰ پیپ با تحمل ریسک ۱۵ الی ۳۰ پیپ حاصل شود که دارای نسبت ریسک به ریوارد قابل قبولی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نسبت ریسک به ریوارد میتوانید مطلب ریسک به ریوارد چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.
الگوی کف دوقلو در بازار کریپتو
الگوی کف دوقلو در نمودارهای مربوط به ارزهای دیجیتال در بازار کریپتو نیز تشکیل میشود. این الگو در این بازار نیز همانند سایر بازارهای مالی بیانگر احتمال برگشت روند از نزولی به صعودی است. بنابراین زمانی که الگوی کف دوقلو در نمودارهای مربوط به ارزهای دیجیتال تشکیل میشود این موضوع را نشان میدهد که از قدرت فروشندگان برای کاهش قیمت کم شده است و قیمت پس از دوبار برخورد به ناحیه حمایتی نتوانسته از آن عبور کند.
در این حالت با شکست خط گردن الگوی کف دوقلو در بازار مربوطه کامل میشود و تریدرها میتوانند همانند سایر بازارهای مالی وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شوند. البته در استفاده از الگوی کف دوقلو در بازار ارزهای دیجیتال نیز همانند سایر بازارهای مالی نیاز است تا از سایر ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال مانند اندیکاتور حجم تعادلی نیز برای تایید سیگنالهای دریافتی استفاده کنیم.
علاوه بر این برای انجام معاملات موفق در بازار کریپتو لازم است تا علاوه بر توجه به تحلیل تکنیکال به عوامل تاثیرگذار در شکلگیری روندهای قیمتی در بازار مربوطه مانند رویدادهای مربوط به پروژههای رمزارزی و توکنومیک رمزارز موردنظر نیز توجه کرد.
برای آشنایی با نحوه سرمایهگذاری و عوامل تاثیرگذار در رشد قیمت ارزهای دیجیتال فیلمهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آنها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
برای مشاهده فیلمهای آموزشی بیشتر در این حوزه میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
جمعبندی
در ابتدای این مطلب از مجله فرادرس الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال را شرح دادیم. سپس نحوه تشکیل این الگو در نمودار را بیان کردیم و درباره تاثیر فاصله زمانی بین دو کف قیمتی توضیحاتی را ارائه کردیم. نقاط قوت و ضعف الگوی کف دوقلو را شرح دادیم.
سپس توضیحاتی درباره شناسایی الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال بیان کردیم. با توجه به اینکه تریدرها با استفاده از الگوی کف دوقلو میتوانند موقعیتهای مناسبی را برای ورود به معاملات پیدا کنند، بنابراین در ادامه کاربرد الگوی کف دوقلو در انجام معاملات را شرح دادیم.
برای این منظور نحوه تعیین هدف با استفاده از این الگو در نمودار قیمت را بیان کردیم. سپس با ارائه مثالی ترید با این الگو را توضیح دادیم. در پایان نیز الگوی کف دوقلو در بازار کریپتو را شرح دادیم.
source