جوان آنلاین: شواهد حاکی از آن است که با روی کار آمدن ترامپ، احتمال میانجیگری امریکا در جنگ اوکراین تقویت خواهد شد. کییف در شرایطی که مسکو هم اعلام کرده، در صورت ارائه پیشنهادی از جانب واشینگتن، آن را بررسی خواهد کرد، بزرگترین حملات پهپادی خود علیه مسکو را صورت داد تا با هزینه آخرین تیرهای موجود در ترکش برای اعمال قدرت، چنانچه موضوع مذاکره با طرف مقابل جدی شود، از موضع برتر پای میز مذاکره حاضر شود.
در پی حملات ارتش اوکراین دستکم ۳۲ پهپاد اوکراینی به مسکو، پایتخت روسیه رسیدند. دیروز، سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو از انهدام دو هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی در منطقه شهری رامنسکی خبر داد و تصریح کرد که پهپادها در مناطق کولومِنسکی و دوموددِوو هم منهدم شدند. این بزرگترین حمله پهپادی اوکراین به پایتخت روسیه محسوب میشود که به بسته شدن موقت دو فرودگاه بزرگ مسکو منجر شد. منطقه رامنسکویه در حدود ۴۵کیلومتری جنوب شرق کرملین قرار دارد و در ماه سپتامبر هدف حمله اوکراین قرار گرفت. حمله یادشده در آن مقطع، بزرگترین حمله پهپادی ارتش کییف علیه مسکو بود که پدافند هوایی روسیه در مجموع ۲۰پهپاد را سرنگون کرد. این حملات در شرایطی صورت گرفت که از یک سو، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای «گروه مرکز» ارتش روسیه در ادامه پیشرویهای خود کنترل شهرک وولچنکا در جمهوری خلق دونتسک را به دست گرفتند و از سویی دیگر، صداهایی از امریکا به گوش میرسد که حاکی از آن است که دولت جدید امریکا رویکرد جدیدی را در برابر اوکراین در پیش خواهد گرفت. دونالد ترامپ در زمان تبلیغات انتخابات، چند بار از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین تحت عنوان «بزرگترین تاجر تاریخ» به خاطر اینکه توان بالایی در «تیغزدن دهها میلیارد دلار از دولت جو بایدن داشته» یاد کرده است. جونیور، پسر بزرگ ترامپ هم با انتشار مطلبی در شبکههای اجتماعی به زلنسکی کنایه زد مبنی بر اینکه ممکن است به زودی «مستمری» خود را از دست دهد. حملات شدید پهپادی کییف علیه روسیه اقدامی است که زلنسکی با دستاویز قرار دادن آن میخواهد در مذاکرات احتمالی آتی، دست برتر را داشته باشد و از موضع قدرت وارد مذاکره با مسکو شود.
کریمه از دست رفت
روزنامه تلگراف روز یکشنبه امکان ایجاد منطقه حائل بین نیروهای روسیه و اوکراین را مطرح کرد. جیمز استاوریدیس، ژنرال بازنشسته نیروی دریایی ارتش امریکا و از فرماندهان سابق ناتو میگوید که رئیسجمهور جدید، احتمالاً اوکراین را تحت فشار قرار خواهد داد تا از بخشی از قلمرو خود صرفنظر کند. وی در این مورد گفت: «من فکر میکنم که ترامپ به هر دو طرف فشار خواهد آورد تا به میز مذاکره روی بیاورند و روسیه با کنترل بخشی از سرزمینهای اوکراین به کار خود پایان دهد.» وی اضافه کرد، همزمان ترامپ مسیر را برای «پیوستن اوکراین به ناتو» باز خواهد کرد و اوکراین طی سه تا پنج سال عضوی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی میشود. استاوریدیس خاطرنشان کرد: «من فکر نمیکنم این بدترین نتیجه باشد و در نهایت همین مسیر احتمالاً پیش خواهد رفت.» در همین راستا، برایان لانزا، استراتژیست جمهوریخواه در امریکا و مشاور ترامپ در کمپین انتخاباتی او نیز به تازگی در مصاحبه با بیبیسی با اعلام اینکه کریمه از دست رفته است، گفت که دولت ترامپ از زلنسکی درخواست خواهد کرد که چشماندازی واقعبینانه برای صلح ارائه دهد. او در این باره توضیح داد: «زمانی که زلنسکی میگوید که ما تنها وقتی مبارزه را متوقف میکنیم و تنها زمانی صلح برقرار میشود که کریمه بازگردانده شود، ما برای رئیسجمهور زلنسکی خبری داریم، کریمه از دست رفته است.»
لزوم اقدام عملی
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه هم به این اخبار چراغ سبز نشان داد و تأیید کرد، مقامات مسکو آمادگی دارند به پیشنهادهای رئیسجمهور جدید امریکا، برای حلوفصل اوضاع اوکراین گوش فرا دهند. او یادآور شد که مسکو رویکردی بسیار دقیق، محتاط و مسئولانه نسبت به نظریات کشورهای مختلف در این رابطه اتخاذ میکند. ریابکوف گفت: «اگر سیگنالهای واشینگتن در مورد ایدههایی برای حرکت به سوی حلوفصل و عدم کمک به کییف برای شکست استراتژیک روسیه وجود داشته باشد، طرف روسی هر کاری که ممکن است برای تجزیه و تحلیل و ارائه پاسخ دقیق به آنها انجام خواهد داد.» معاون وزیر خارجه در عین حال تأکید کرد که با وجود موضعگیریهای مختلف ایالات متحده در مورد مناقشه اوکراین، لازم است اقدام عملی صورت گیرد. این دیپلمات روس با اشاره به اینکه برخی از وعدههای ترامپ در مورد حل بحران موجود، شعارهایی برای جلب توجه در طول مبارزات انتخاباتی بود، تصریح کرد: «به همین دلیل ارزیابیها در مسکو پس از تصمیمات مشخص از سوی دولت آینده امریکا صورت خواهد گرفت.»
source