۲۳:۱۹ – ۱۹ آبان ۱۴۰۳
محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی در گفتوگوی ویژه خبری رسانه ملی گفت: حضور ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا آثار مستقیمی بر اقتصاد ایران ندارد چرا که همکاریهای تجاری، پولی و مالی با آمریکا و اروپا نداریم. اما به لحاظ اثرگذاری غیرمستقیم اقتصاد آمریکا بر تمام اقتصادهای جهان و بازارهای مالی اثرگذار میتواند باشد.
او میگوید: تعاملات منطقهای خود را زیاد کردیم و امروز وابستگیهای ما بسیار کم شده است. در بریکس نیز فعالیتهای خوبی را پیش بردهایم و برای شروع این دوران از قبل آمادگی لازم را کسب کردهایم. بخشی از همکاریهای ما با کشورهای عضو گروه بریکس عملیاتی شده و با برخی از کشورها دلار را از مبادلات تجاری میان خود حذف کردهایم.
فرزین گفت: سیاست اصلی ما سیاست تثبیت اقتصادی است و در بازارهای رسمی تلاش خود را میکنیم تا نیازهای ارزی را به خوبی تامین کنیم در دو سال اخیر هم به همین شکل روند را طی کردیم. یکی از ابزارهای ما برای تنظیم گری دو بازار طلا و ارز استفاده از مرکز مبادله ایران است. یک بخشی از تامین ارز مربوط به کالاهای اساسی و دارو است که با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین میشود و از ابتدای سال تا الان به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسیده است. بخش دیگر با ارز نیما و نرخ حدود ۵۰ هزار تومان تامین میشود که شامل ۵۰ درصد نیاز ارزی کشور است.
او افزود: با راه اندازی بازار ارز توافقی که در واقع بازار ارزی تجاری است تلاش خود را میکنیم که کل نیازهای واردات و صادرات به این بازار منتقل شود تا نرخ شکل بگیرد و به بازار علامت دهی داشته باشد. با راهاندازی بازار ارز توافقی، نرخ ارز بازار غیررسمی کاهش خواهد یافت.
رئیس کل بانک مرکزی میگوید: ما عضو صندوق بینالمللی پول و رئیس یک گروه متشکل از ۶ کشور هستیم و اکنون حدود ۵.۵ میلیارد دلار سرمایه داریم. سال گذشته افزایش سرمایه حدود ۵۰ درصدی در صندوق تعیین شد که ۷۵ درصد آن ارز ملی خودمان است و برای منافع ملی آن را پیگری میکنیم.
او میگوید: مهرماه نرخ تورم نقطه به نقطه به ۳۴.۵ درصد رسید. امیدواریم تا پایان سال به ۳۰ درصد برسد و در ادامه به کانال ۲۰ درصد کاهش پیدا کند. تورم تولید کننده ما به حدود ۲۴.۵ درصد کاهش یافته است. همچنین نرخ رشد نقدینگی را برای امسال حدود ۲۵ درصد تعیین کردیم.
او افزود: گواهی سپرده خاص را امسال با نرخ حدود ۲۵ درصد در بانکها طراحی میکنیم تا بنگاهها و طرحهای خاص از آن استفاده کنند.
او بیان کرد: در سال گذشته به بحث صندوقهای قرضالحسنه به دلایل مشکلاتی که وجود داشت ورود کردیم و اکنون تقریبا تمام صندوقهای قرضالحسنه کشور را شناسایی کردیم. بر اساس اطلاعات اکنون ۳ هزار و ۵۰۰ صندوق قرضالحسنه داریم که هزار و ۸۶۰ صندوق اطلاعاتش در سیستم بانکی است، ۹۰۰ صندوق غیرفعال است و ۷۵۰ صندوق حساب آنها به اسم اعضای هیات مدیره بوده و کوچک است. صندوقهای بالای ۶۰ میلیارد بزرگ محسوب میشوند و صندوقها را دسته بندی کردیم. ما قصد داریم صندوقهای قرضالحسنه در کشور توسعه پیدا کند و ایجاد آنها تسهیل شود.
او افزود: نظارت بر بسیاری از صندوقهای قرض الحسنه را به نهادهای بیرون از بانک مرکزی واگذار میکنیم.
فرزین همچنین گفت: ما به سبب این که در چرخه دلار تحریم هستیم به دنبال این هستیم که دلار را از تجارت حذف کنیم. در اولین گام از پیمانهای پولی، گام دوم اتصال کارتهای بانکی و در گام سوم از حذف سوئیفت در مبادلات متقابل استفاده میکنیم. در بریکس تصمیم گرفتیم که از سوئیفت استفاده نکنیم.
source