جوان آنلاین: ۲۶ کشور فقیر جهان که خانه ۴۰ درصد از مردم فقیر هستند، بیش از هر زمان دیگری بدهکار شدند و این مورد از سال ۲۰۰۶ بیسابقه بوده و بهطور فزایندهای آنان را در برابر بلایای طبیعی و سایر شوکها آسیبپذیر کرده است.
نتایج این گزارش بانک جهانی نشان میدهد در حال حاضر این اقتصادها بهطور متوسط فقیرتر از آستانه همهگیری کووید-۱۹ شدند، حتی در شرایطی که بقیه جهان تا حد زیادی از پیامدهای همهگیری کووید-۱۹ بهبود یافته و مسیر رشد خود را از سر گرفته است.
این گزارش که یک هفته قبل از برگزاری نشستهای سالانه بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن منتشر شد، شکست بزرگ در تلاشهای بانک جهانی برای ریشهکن کردن فقر شدید را تایید میکند و بر تلاشهای انجمن توسعه بینالملل (IDA) بانک جهانی در سال جاری برای جمعآوری ۱۰۰ میلیارد دلار برای تکمیل صندوق مالی خود برای فقیرترین اقشار جهان تاکید میکند.
بانک جهانی اعلام کرد ۲۶ اقتصاد فقیر مورد ارزیابی که درآمد سرانه سالانه آنها کمتر از ۱۱۴۵ دلار است، بهطور فزایندهای به کمکهای مالی انجمن توسعه بینالملل و وامها با نرخ بهره نزدیک به صفر وابسته هستند، زیرا تامین مالی بازار تا حد زیادی از بین رفته است و متوسط نسبت بدهی آنها به تولید ناخالص داخلی ۷۲ درصد شده که در بالاترین میزان خود طی ۱۸ سال گذشته است و نیمی از این گروه یا در مشکل بدهی یا در معرض خطر بدهی بالا قرار دارند.
بیشتر کشورهای مورد مطالعه در جنوب صحرای آفریقا، از اتیوپی گرفته تا چاد و کنگو هستند، اما این فهرست شامل افغانستان و یمن نیز میشود.
در این گزارش آمده است که دو سوم از ۲۶ کشور فقیر یا در درگیریهای مسلحانه هستند یا به دلیل شکنندگی نهادی و اجتماعی که مانع از سرمایهگذاری خارجی و تقریبا ورود همه کالاهای صادراتی میشود، در حفظ نظم با مشکل مواجه هستند و آنها را در معرض چرخههای رونق و رکود مکرر قرار میدهد.
ایندرمیت گیل، اقتصاددان ارشد بانک جهانی در بیانیهای گفت در زمانی که بسیاری از جهان به سادگی از فقیرترین کشورها دور شدند، انجمن توسعه بینالملل راه نجات آنها بوده است و در طول پنج سال گذشته بیشتر منابع مالی خود را به ۲۶ اقتصاد کم درآمد سرازیر کرده و آنها را از طریق شکستهای تاریخی که متحمل شدند، سرپا نگه داشته است.
انجمن توسعه بینالمللی معمولا هر سه سال با کمک کشورهای سهامدار بانک جهانی تامین مالی میشود. در سال ۲۰۲۱ رکورد ۹۳ میلیارد دلار را ثبت کرد و آجی بانگا، رئیس بانک جهانی قصد دارد با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار تا ۶ دسامبر از این رقم فراتر رود.
بلایای طبیعی نیز تلفات بیشتری را در دهه گذشته بر این کشورها وارد کرده است. بانک جهانی گفت، بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۳، بلایای طبیعی با میانگین تلفات سالانه ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی، پنج برابر میانگین در میان کشورهای با درآمد متوسط پایین همراه بوده است که بر نیاز به سرمایهگذاری بسیار بالاتر اشاره دارد.
بیزنس نوشت، این گزارش همچنین توصیه کرد این اقتصادها که بخشهای غیررسمی بزرگی دارند و خارج از سیستمهای مالیاتی خود فعالیت میکنند، برای کمک به خود بیشتر تلاش کنند که شامل بهبود جمعآوری مالیات از طریق سادهسازی ثبتنام مالیاتدهندگان و اداره مالیات و بهبود کارایی هزینههای عمومی است.
source