بسیاری از ناظران بر این باورند که سفر مسعود پزشکیان و هیئت همراه به نیویورک با هدف شرکت در سخنرانی سالانه سران کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل، می تواند فرصت مغتنمی را در اختیار دولت چهاردهم برای کلیدزدن گفت وگو های مدنظرش با غرب در راستای لغو تحریم ها قرار دهد. محتوا و درون مایه سخنرانی مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور جدید ایران و نیز دیدارهای جانبی او با مقامات دیگر کشورها، از جمله نکاتی است که نشان خواهد داد این دولت تا چه حد سعی دارد از فرصت سفر به نیویورک استفاده کند. در همین زمینه ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری روز گذشته (دوشنبه) خود با خبرنگاران و در پاسخ به پرسشی درباره حضور پزشکیان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، با بیان اینکه شرکت در این نشست همواره در دستور کار ایران بوده است، عنوان کرد: «ایران از فرصت حضور در مجامع بین المللی برای اعلام مواضع خود و انجام دیدارهای دیپلماتیک غفلت نمی کند و در صورت انجام سفر، سخنرانی و دیدارهای مختلف دوجانبه و دیپلماتیک در برنامه ها گنجانده خواهد شد».
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشور در بخش دیگری از نشست خبری، در جواب سوالی درباره احتمال دیدار جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات هسته ای با عباس عراقچی در نیویورک به این نکته اشاره کرد که «مجمع عمومی فرصت بسیار خوبی برای رایزنی های دیپلماتیک گسترده است و این فرصت بین طرفین از جمله اتحادیه اروپا وجود دارد و توافق بین عراقچی و بورل وجود داشته که این گفت وگوها را در آینده نزدیک داشته باشند و گمان می کنیم مجمع عمومی فرصت خوب برای این گفت وگو است». هرچند کنعانی اطلاع داد «الان برنامه قطعی شده ای در این ارتباط در اختیار ندارد»، ولی به گمان او «این گفت وگو حسب اعلام آمادگی مشترک طرفین در آنجا انجام خواهد شد».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی به پرسش دیگری درباره مذاکرات رفع تحریم و اینکه ایران پالس هایی را از سوی طرف های مقابل دریافت کرده است؟ این گونه پاسخ داد: «مواضع ایران کاملا روشن و واضح است. توافق، یک توافق جمعی بوده و ایران تنها عضوی بود که به تعهداتش به صورت کامل عمل کرد. احیای توافق مبتنی بر بازگشت طرف های مقابل به تعهدات خود در چارچوب برجام است. توافق زمانی می تواند احیا شود که همه طرف های متعاهد به تعهدات خود به صورت مسئولانه برگردند». دیپلمات ارشد کشورمان گفته های خود را با بیان این جملات ادامه داد: «ایران از میز مذاکرات فاصله نگرفته است. ما مذاکرات را به عنوان راهکار دیپلماتیک برای تحقق منافع خود محل توجه قرار داده ایم. برجام هم نمونه ای از موفقیت چندجانبه گرایی در حل وفصل موضوعات پیچیده بود. جای تعجب است که اعضای اروپایی و آمریکا اجازه تحقق و موفقیت این مسیر دیپلماتیک چندجانبه را برای پیشبرد امور ندادند. مسیر توافق می تواند باز باشد و فرصت برای احیای برجام وجود دارد؛ مشروط بر اینکه طرف های مقابل به صورت عملی و متعهدانه به شروط توافق پایبند باشند و اراده عملی را برای اجرای تعهدات در چارچوب برجام نشان دهند. فرصت دیپلماتیک پیش روی طرف ها وجود دارد». کنعانی به این نکته هم اشاره کرد که «گفت وگوی تلفنی خوبی بین عراقچی و بورل انجام شد و خوش بین هستیم فرصت های مناسبی برای گفت وگوهای مشترک در تحولات دیپلماتیک پیش رو بین ایران و اتحادیه اروپا دراین خصوص وجود دارد». این دیپلمات متذکر شد: «اگر اتحادیه اروپا اراده عملی برای برقراری مناسبات مبتنی بر منافع مشترک با ایران داشته باشد، امکان تحقق این همکاری سازنده و مشترک وجود دارد و چنین همکاری هایی میسر خواهد بود».
از بورل تا کالاس
در حالی دولت چهاردهم نیم نگاهی جدی به کلیدزدن گفت وگوها با غرب در نیویورک و از مسیر اتحادیه اروپا با نقش آفرینی جوزپ بورل دارد که وی کمتر از سه ماه دیگر جای خود را به کایا کالاس، نخست وزیر سابق استونی خواهد داد. از این رو طیفی از تحلیلگران با توجه به عقبه و همچنین پایگاه سیاسی کالاس در قیاس با بورل، این احتمال را می دهند که دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم شرایط سخت تر و پیچیده تری را برای مذاکرات با اتحادیه اروپا خواهد داشت. هرچند طیفی دیگر بر این باورند که نکته حائز اهمیت، ناظر بر جدیت و عزم سیاسی تهران و میزان تلاش های دولت جدید برای کلیدزدن گفت وگوها و به نتیجه رساندن آن است و در این میان تغییر مقامات ارشد اروپایی و مشخصا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات هسته ای، کمترین میزان تاثیر را در موفقیت یا عدم موفقیت مذاکرات ایران و غرب خواهد داشت.
البته یورونیوز نیز در گزارشی به تحلیل قیاس دیدگاه های فردی چوزپ بورل و کایا کالاس در قبال ایران پرداخت و نوشت: «خانم کالاس 47 سال دارد و سیاست مداری لیبرال است؛ در حالی که آقای بورل یک سوسیالیست کهنه کار و 77 ساله بود. برهمین اساس، در نگاه نخست، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ابتدای دسامبر 2024 با چابکی بیشتری پیگیری خواهد شد. اما این همه داستان نیست؛ چرا که خانم کالاس که در سال 2021 به عنوان نخستین نخست وزیر زن استونی آغاز به کار کرد، یکی از اولین رهبران اتحادیه اروپا بود که زنگ خطر را درباره طرح های توسعه طلبانه ولادیمیر پوتین به صدا درآورد. او بارها به رهبران اروپایی به ویژه شرقی ها درباره گرفتار آمدن در تله روابط تجاری خوب با روسیه هشدار داد. بنابراین گروهی از کارشناسان معتقدند خانم کالاس گزینه مناسبی برای راهبری سیاست خارجی اتحادیه اروپا ست، به ویژه در دوره ای که تمرکز اتحادیه بر تقویت توان دفاعی در برابر روسیه متمرکز خواهد بود. در نتیجه به نظر می رسد اولویت اصلی خانم کالاس به عنوان دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، اطمینان از آمادگی اروپایی ها برای جلوگیری از پیشرفت های آتی روسیه خواهد بود. او ارائه دهنده طرح پیشنهادی اعطای وام اتحادیه اروپا به کشورهای عضو برای تقویت توان دفاعی شان است؛ طرحی که با وجود جلب حمایت فرانسه، برای نهایی شدن با مخالفت آلمان مواجه است». در ادامه این مطلب می خوانیم: «نخست وزیر سابق استونی زاویه ویژه ای نسبت به رویکرد اخیر اتحادیه اروپا در قبال ایران ندارد. او بارها از این کشور به دلیل آنچه از آن به عنوان حمایت از روسیه در جریان تجاوز به خاک اوکراین نام می برد، انتقاد کرده و از اعمال تحریم ها علیه ایران حمایت کرده است».
در مجموع، چنین نتیجه گیری می شود که «در حالی که طیفی، تلاش های بورل را برای ایجاد توازن بین مواضع متضاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مناقشه های مختلف ستایش می کنند، برخی دیگر بر این باورند که در طول دوره مسئولیت جوزپ بورل، اعتبار اتحادیه اروپا به ویژه در خاورمیانه خدشه دار شده است. بنابراین از کایا کالاس انتظار می رود افزون بر فائق آمدن بر شکاف موجود میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره مسائلی همچون حمایت نظامی از اوکراین و نیز راهکار حل مسئله اسرائیل و فلسطینی ها، بتواند در تقویت جایگاه اتحادیه اروپا در حل مناقشه های بین المللی به عنوان قدرتی جهانی بهتر از دوران پنج ساله جوزپ بورل عمل کند».
دیپلماسی دولت چهاردهم در نیویورک باید در فعال ترین حالت ممکن باشد
در تحلیل آنچه عنوان شد، علی بیگدلی در گفت وگویی با «شرق» بر این باور است که «سفر مسعود پزشکیان به همراه وزیر امور خارجه به نیویورک، مهم ترین فرصتی خواهد بود که دولت چهاردهم بتواند از طریق دیدارهای جانبی، مسیر مذاکرات مدنظر خود را طراحی کند». بر این اساس، این استاد دانشگاه در یادآوری نکته مهم تری، تصریح می کند: «آنچه در نیویورک می تواند حائز اهمیت باشد، این است که دیپلماسی دولت چهاردهم در نیویورک باید در فعال ترین حالت ممکن باشد تا بتواند مسیر مذاکرات پیش رو را ترسیم کند». تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل گفته های خود را این گونه ادامه می دهد: «حضور مسعود پزشکیان به عنوان یک چهره تحصیل کرده، در کنار عباس عراقچی که ظرفیت لازم را برای مذاکره با غربی ها دارد، می تواند نقطه شروع بسیار مناسبی را در نیویورک کلید بزند تا شرایط برای گفت وگوهای بعدی در وین یا جاهای دیگر فراهم شود». بیگدلی با تغییر زاویه نگاه خود، از منظری دیگر مذاکرات پیش روی دولت پزشکیان با اروپایی ها و مشخصا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را واکاوی می کند و در تبیین اهمیت این مذاکرات به ذکر چند نکته می پردازد که نخستین مورد ناظر بر آن است که «اگر ایران به دنبال تنش زدایی در مناسبات با غرب است، باید در گام اول روابط با اتحادیه اروپا و سه کشور کلیدی آلمان، فرانسه و انگلستان را در دستور کار قرار دهد و تحت هر شرایطی تهران نباید پنجره روابطش با اروپا را ببندد».
در نکته دیگری، این مفسر حوزه سیاست خارجی تاکید دارد: «هرگونه مذاکره با آمریکایی ها تنها و تنها از مسیر بهبود روابط با اروپا به عنوان طرف میانجیگر می گذرد». بنابراین از منظر او، «در فرصت چندماهه باقی مانده تا تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و روی کار آمدن دولت جدید در کاخ سفید از ژانویه 2025، باید ایران بتواند مناسبات خود را با اروپا ترمیم کند». این استاد دانشگاه در یادآوری نکته دیگری، مهم ترین اختلاف کنونی بین ایران و اروپایی ها را ناظر بر تحولات جنگ اوکراین می داند و خطاب به دولت پزشکیان می گوید باید هرچه زودتر مسیر سه سال گذشته در دیپلماسی ایران پیرامون جنگ اوکراین اصلاح شده و تغییر معناداری پیدا کند که بتواند حداقلی از اعتماد برای آغاز گفت وگوها با اروپا شکل بگیرد. بیگدلی در ارزیابی میزان تاثیرگذاری تغییر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و روی کار آمدن کایا کالاس که به نظر می رسد سیاست های ضدایرانی پررنگ تری نسبت به اسلاف خود دارد، بر این باور است که «این تغییرات در ساختار اتحادیه اروپا کمترین میزان تاثیر را بر روند گفت وگوهای احتمالی بین ایران و اتحادیه اروپا خواهد داشت»؛ چرا که به گفته این تحلیلگر ارشد حوزه بین الملل، «مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واقع پیش برنده و منعکس کننده راهبردها و سیاست های اعضای این اتحادیه (اروپا) و مشخصا دستور کار سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان خواهد بود». لذا اگرچه بیگدلی بر نگاه ضدایرانی فردی همچون کایا کالاس اذعان دارد، اما هم زمان یادآور می شود «نگاه های شخصی و فردی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ترسیم و پیشبرد مذاکرات، کمترین اثر را خواهد داشت».
در تکمیل آنچه گفته شد، کارشناس ارشد مسائل اروپا چنین نتیجه می گیرد: «اکنون سطحی از اجماع داخلی و چراغ سبز برای کلیدزدن مذاکرات دولت چهاردهم با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا شکل گرفته است». در نتیجه این مفسر ارشد حوزه سیاست خارجی بر این باور است که «در دیدارها و هماهنگی های مرسوم رئیس جمهور و وزیر امور خارجه پیش از عزیمت به نیویورک، احتمالا دستور کارهایی برای دیدار با مقامات ارشد اروپایی و به خصوص کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا داده خواهد شد». از این رو، بیگدلی مجددا تصریح می کند: «آنچه می تواند تعیین کننده سمت و سوی مذاکرات با غربی ها و میزان موفقیت دولت پزشکیان در تنش زدایی با اروپایی ها باشد، به جدیت تهران بازمی گردد، نه تغییر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا».
source