۰۷:۳۸ – ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
بنابر آمار سالانه حدود ۹۰۰ هزارتن گوشت در داخل تولید و کسری ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزارتنی از طریق واردات تامین می شد که تولید ناشی از کشتار بی رویه دام های مولد در سال های قبل موجب شد تا میزان واردات افزایش یابد. از این رو مسئولان وزارت جهاد در راستای احیای دام های مولد و صنعت دامپروری نسبت به تولید قراردادی دام، توزیع بلندمدت نهاده های دامی و واردات دام مولد نژادهای اصیل اقدام کردند.
محمدحسن نژاد معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد گفت: وضعیت تولید گوشت ناشی از شرایط خشکسالی در سال ۱۴۰۰ و روانه شدن دامهای مولد به کشتارگاهها تحت تاثیر قرار گرفته بود، اما در شرایط کنونی وضعیت تولید بهبود یافته است. براین اساس واردات دام مولد نژادهای اصیل برای جبران عقب ماندگیهای چند سال گذشته ناشی از کشتار دامهای مولد از جمله برنامه های وزارت جهاد محسوب می شود.
معاون امور تولیدات دامی افزود: سالانه ۹۰۰ هزار تن گوشت در کشور تولید میشود که این امر سوپاپ اطمینانی برای تامین نیاز داخل است، هرچند گوشت از ۴۰ سال گذشته برای تامین نیاز بخش صنعت و عرضه گوشت یارانهای میانگین ۱۰۰ هزار تن در سال انجام شده که امسال میزان واردات از سنوات گذشته کمتر بوده است.
حسن نژاد ادامه داد: سال گذشته تعدادی دام دو منظوره برای جایگزین کردن در بخش دامهای شیری و گوشتی وارد شد که این سیاست در صورت نیاز ادامه خواهد داشت. لذا در سال ۱۴۰۲ با اقدامات صورت گرفته مبنی بر تأمین گسترده نهاده دامی و در اختیار قرار دادن این خوراک در دامداریها، وضعیت جمعیت دام مولد کشور را بهبود داد.
معاون وزیر جهاد گفت: در حال حاضر به رغم وضعیت مطلوب تولید گوشت قرمز،قیمت تمام شده این محصول پروتئینی بالاست که همین امر موجب شده تا مصرف کننده نتواند این محصول را خریداری کند. لذا بدلیل بالا بودن قیمت تمام شده گوشت قرمز باید یارانههایی در اختیار مردم قرار گیرند، کمااینکه در شرایط کنونی بخشی از این یارانه با توزیع گوشت گرم و منجمد دولتی به منظور تأمین گوشت و تعدیل قیمت در حال انجام است.
گرچه مسئولان وزارت جهاد با واردات گوشت گرم و منجمد بدنبال تنظیم بازار و واردات دام بدنبال خودکفایی در داخل هستند، اما مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران اذعان می کند که بنابر آمار سالانه ۹۰۰ هزارتن تا یک میلیون تن گوشت قرمز مورد نیاز است که براین اساس امکان تامین ۶۰۰ هزارتن گوشت قرمز از دام سنگین و مابقی دام سبک وجود دارد و تنها واردات بی رویه گوشت قرمز منجر به نابودی صنعت دامپروری می شود.
واردات دام پایه پروار راه حلی مناسب برای جبران عقب ماندگی تولید در سنوات اخیر
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بحث تولید و ناترازی در برخی استان ها خصوصا در گوساله موجب شد تا مسئولان طی برنامه ای دامپایه پروار با قیمت مناسب وارد و در اختیارمتقاضیان و دامداران خرد، متوسط و بزرگ قرار دهند تا براین اساس طی ماه های آتی شاهد رشد پروار گوساله باشیم که بخشی از این موضوع انجام شده است.
به گفته او، دام های پایه پروار که در اسفند وارد شد، اکنون با اوزان ۵۵۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم با نرخ ۱۷۵ هزارتومان در حال عرضه است و بخشی با اوزان ۲۰۰ کیلو وارد شده که در دامداری ها باید پرورش پیداکند تا طی ماه های آتی عرضه شود.
پوریان ادامه داد: بعد از آسیب دیدگی صنعت دام ناشی از کشتار دام های مولد، واردات دام پایه پروار جهت مقاوم سازی صنعت پروار گوساله وارد شده است و همواره در استان هایی که ناترازی تولید وجود دارد، در اختیار دامداران قرار می گیرد تا آنها به تولید ادامه دهند. حال انتظار می رود این طرح در دولت جدید هم در راستای توسعه صنعت دامپروری استمرار یابد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با بیان اینکه گوشت گوساله بیشترین سبد را در سبد گوشت قرمز خانوار دارد، افزود: سیاست دولت سیزدهم برآن بود تا با واردات مقادیر زیادی گوساله پایه پروار و توزیع گسترده در دامداری ها، این صنعت مجدد احیا شود تا از این طریق تولید گوشت قرمز افزایش یابد به طوریکه مازاد تولید به بازارهای هدف صادر شود. گفتنی است بخشی از دامداری ها مملو و بخش دیگر خالی است که برای احیا نیاز به حمایت دارد.
بنابر آمارهای اعلامی مسئولان وزارت جهاد، طی سنوات اخیر سالانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تن گوشت قرمز از طریق واردات تامین می شود، اما اعتقاد ما برآن است که در داخل کشور ژن هایی وجود دارد که از طریق پرورش و بکارگیری حداکثر ظرفیت، امکان خودکفایی در دام سبک و سنگین وجود دارد.
واردات دام راهکار احیای صنعت دامپروری نیست
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه با تکیه بر واردات خوداتکایی گوشت هم محقق نمی شود، گفت: دستیابی به امنیت غذایی پایدار نیازمند حمایت همه جانبه از تولید است و همواره با تکیه بر واردات، امنیت غذایی محقق نمی شود.
او با بیان اینکه واردات گوشت و دام پایه پروار ضربه مهلکی به تولید داخل می زند، افزود: با اتخاذ برخی سیاست ها باید تکیه بر تولید داخل باشد چراکه با واردات به خوداتکایی هم نمی رسیم، کمااینکه ایا طی ۱.۵ سال گذشته این حجم واردات نتوانست آثار سال گذشته را جبران کند و تنها ضربه مهلکی به تولید داخل وارد کرده است.
صدردادرس با اشاره به راهکارهای احیای صنعت دامپروری افزود: راهکار این است که با اتخاذ برخی سیاست ها میزان مصرف گوشت در داخل ترویج یابد به طوریکه گوساله نر انباشت و گاوهای ماده کشتار شود. اما بدلیل آنکه وزارت جهاد به وظایف قانونی خود مبنی بر خرید حمایتی عمل نمی کند، صنعت دامداری با چالش هایی روبروست.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک ادامه داد: علی رغم افزایش هزینه های تولید و بالا بودن قیمت تمام شده شیر، دولت اجازه افزایش قیمت را نمی دهد و از طرفی با وجود نبود خریداربرای گوساله نر در بازار، وزارت جهاد به وظیفه قانونی خود مبنی بر خرید حمایتی عمل نمی کند. براین اساس واردات گوساله و عدم پشتیبانی و حمایت لازم منجر به کشتار دام های وارداتی خواهد شد که بدین ترتیب مسئولان باید ریشه مشکل را پیدا و مرتفع کنند.
او با اشاره به راهکار خودکفایی گوشت قرمز گفت: تا زمانیکه سیاست های فعلی استمرار یابد، خودکفایی محقق نخواهد شد چراکه خودکفایی تنها با تولید داخل بدست می آید. لذا در راستای حمایت از تولید داخل باید گوشت قرمز تولید داخل جزء اقلام کالابرگ الکترونیک قرار بگیرد تا قدرت خرید مردم افزایش یابد، درغیراین صورت با واردات دام زنده پایه پروار، گوشت و دام مولد امکان رسیدن به خودکفایی ۱۰۰ درصدی در داخل وجود ندارد.
خبرنگار: آزاده محبی
source