راهنمای خرید کتاب های فانتزی و علمی _ تخیلی

مقایسه کتاب های فانتزی و علمی_تخیلی

آثار ادبی مختلفی وجود دارند که هرکدام طرف‎داران خاص خود را دارند؛ اما امروزه دو ژانر فانتزی و علمی- تخیلی به‎گونه‎ای گسترش یافته‌اند که می‏توان گفت با جلب نظر بسیاری از کاربران علاقه‎‌مند به مطالعه، به پرطرف‏دارترین سبک‎های داستانی تبدیل شده‎اند.

برخی از افراد گمان می‎کنند این دو ژانرکاملاً یکسان هستند؛ اما این دو سبک علی‏رغم شباهت‎هایی که دارند، دو سبک مجزا بوده و تنها با خلاقیت برخی نویسندگان در برخی آثار، درهم ادغام شده و ترکیب جذابی حاصل شده است. جهت درک بهتر این موضوع در این مقاله سعی داریم با مقایسه کتاب‌های فانتزی و علمی-تخیلی، شما را با مهم‌ترین تفاوت‌های این دو ژانر آشنا کنیم.

کتاب‌های فانتزی چه ویژگی‌هایی دارند؟

بیش از هزار سال است که نویسنده‌های خلاق جهان، عناصر فانتزی مختلفی ازجمله موجودات افسانه‌ای را در روایت داستان‌های خود گنجانده و سعی کرده‎اند با چینش هوشمندانه این عناصر در داستان، دنیای فانتزی جذابی را برای خوانندگان خلق کنند؛ به‌طورکلی عناصر شامل موارد زیر می‌شوند:

قدرت‎های جادویی و ماورا طبیعی

در بسیاری از کتاب‌های فانتزی برخی از شخصیت‎های داستان قدرت‎های جادویی و منحصربه‎فردی دارند که هیچ ادله علمی نداشته و با هیچ منطقی توجیه نمی‎شوند.

موجودات افسانه‌ای

یکی از مهم‌ترین شاخصه‎های داستان‎های فانتزی، وجود موجودات افسانه‎ای و روایت روابط میان آن‎هاست. معمولاً این موجودات افسانه‌ای ویژگی‎هایی دارند که هیچ‌یک از آن‌ها را نمی‏توان در دنیای واقعی پیدا کرد و تنها در تصور نویسنده و خوانندگان می‎گنجند.

تلفیق با تاریخ و هنر

یکی از اساسی‎ترین حربه‎های نویسنده برای ملموس کردن فضای داستان فانتزی، تلفیق داستان با هنر و تاریخچه‎ای پیچیده است؛ به‎گونه‎ای که دنیای جدیدی که کاملاً حاصل تفکر خلاق نویسنده است با برش‎هایی از تاریخ و فرهنگ قدیم گره می‏خورد تا برای خوانندگان قابل‌درک باشد.

کتاب‎های علمی_تخیلی چه ویژگی‌هایی دارند؟

یکی از گسترده‌ترین و پرطرف‎دارترین ژانرها، ژانر علمی-تخیلی است که تا حدی با کتاب‌های فانتزی نیز شباهت دارد؛ اما تفاوت‎های اساسی میان این دو ژانر وجود دارد که تنها برای خوانندگان این سبک‎ها قابل‌درک است؛ به‎گونه‎ای که کتاب‎های علمی-تخیلی شامل مواردی می‎شوند که در این قسمت به آن‎ها اشاره کرده‎ایم.

علم

همان‎گونه که از نام این ژانر مشخص است، مهم‎‎ترین عناصر کتاب‎های علمی-تخیلی را عناصر علمی شامل می‎شوند. درواقع این عناصر علمی هستند که جلوه‎های بصری ویژه‎ای را خلق کرده و با تلفیق با تخیل نویسنده به اوج خود می‎رسند. یکی دیگر از ویژگی‎های داستان‎های علمی – تخیلی سلیقه و انتخاب نویسنده برای کمک گرفتن از برش‎های علمی است؛ به‎گونه‎ای که ممکن است یک نویسنده بر روایت علم دوران قبل از انقلاب صنعتی تأکید داشته باشد و دیگری بر کشفیات دوران مدرن.

تکنولوژی

یکی دیگر از شاخصه‌های رمان های علمی تخیلی، استفاده از تکنولوژی‎های پیشرفته است. معمولاً یکی از بهترین عناصر برای روایت این‎گونه داستان‎ها، تکنولوژی سفر در زمان و فضا است که تاکنون برای بسیاری از کاربران علاقه‎مند به این ژانر جذاب بوده است؛ به همین جهت نویسندگان این سبک با روایت داستان بر روی سیارات دیگر و همچنین سفینه‎هایی از آینده سعی کرده‎اند این بخش از داستان‎های علمی – تخیلی را به‎خوبی پوشش دهند تا بتوانند رضایت حداکثری کاربران را به آثار خود جلب کنند.

فضاسازی ویران شهری

کتاب های فانتزی چه ویژگی هایی دارند؟

یکی دیگر از بارزترین ویژگی‎های داستان‎های علمی – تخیلی خلق فضاهای ویران شهری است که معمولاً به سبک سیاه‌وسفید و در یک کلان‌شهر توصیف می‎شوند. درواقع این‎گونه داستان‎ها جهان‎های دور را به نحوی توصیف می‏کنند که در عین تخیلی بودن، شباهت‎های بسیاری به دنیای واقعی ما داشته و ردپای چالش‎های اخلاقی و فلسفی زمان فعلی را می‏توان در دل این داستان‎ها پیدا کرد.

تفاوت‌های دو ژانر فانتزی و علمی‌تخیلی

همان‎طور که پیش‎تر نیز اشاره شد، کتاب‎های فانتزی و علمی – تخیلی تا حدی با یکدیگر شباهت دارند؛ اما تفاوت‎های اساسی‎ای نیز در دل این داستان‎ها وجود دارد که سبب تمایز این دو ژانر از یکدیگر شده و طرف‎داران این دو سبک را مجزا از یکدیگر کرده است. به‌منظور درک بهتر این موضوع در این قسمت به مقایسه کتاب های فانتزی و علمی-تخیلی پرداخته‌ایم.

ملموس بودن داستان

یکی از مهم‎ترین تفاوت‎های کتاب‎های فانتزی و علمی – تخیلی، میزان باورپذیری داستان‎ها است؛ به‎گونه‎ای که داستان‌های علمی – تخیلی به نحوی روایت می‎شوند که طی آن، عناصر دنیای مدرن توصیف و مقایسه شده و نویسنده همواره در تلاش است تا در طول خلق داستان، سیر پیشرفت این دنیا و تکنولوژی را نمایان سازد.

از سوی دیگر نویسندگان کتاب‎های فانتزی به‎واسطه استفاده از عناصر جادویی و ماورا طبیعی، به‎طورکلی ارتباط داستان با دنیای واقعی را از بین برده و به‎نوعی داستان را در غیرممکن‎ترین فضاها خلق می‎کنند؛ درحالی‎که در عمق داستان‎های علمی – تخیلی می‏توان ردپای منطق دنیای واقعی را پیدا کرد.

فضای داستان

یکی دیگر از تفاوت‎هایی که به هنگام مقایسه کتاب های فانتزی و علمی-تخیلی مشخص می‌شود، فضای روایت داستان است؛ چرا که غالب داستان‎های علمی- تخیلی در یک ویران شهر آغاز شده و توصیف‌کننده آینده‎ای بسیار پیشرفته‎تر از دنیای کنونی هستند؛ اما داستان‎های فانتزی در دنیایی از جادو و اتفاقات غیرطبیعی شکل‌گرفته که علی‎رغم شباهت‎هایی که ممکن است با دنیای ما داشته باشند، سراسر حاصل چیدمان هوشمندانه عناصر فانتزی و روابط آن‌ها هستند.

زمان و مکان داستان

از دیگر تفاوت‎های اصلی که به هنگام مقایسه کتاب های فانتزی و علمی-تخیلی نمایان می‎شود، زمان و مکان روایت داستان است. معمولاً برای خلق داستان‎های علمی – تخیلی از دنیای مدرن و آینده‎ای بسیار دور و پیشرفته استفاده می‏شود؛ درحالی‎که غالب داستان‎های فانتزی توصیفی از یک‌دنیای خیالی یا موازی هستند؛ به همین دلیل اکثر طرف‏داران کتاب‎های علمی – تخیلی علاقه‎مند به آگاهی از روند پیشرفت تکنولوژی بوده و طرف‎داران ژانر فانتزی از دنیای واقعی فراری و به‏نوعی شیفته ماجراجویی در دنیاهای خیالی هستند.

جمع‌بندی

امروزه دو ژانر فانتزی و علمی تخیلی از پرطرف‏دارترین ژانرهای کتاب محسوب می‎شوند که تاکنون نظر بسیاری از علاقه‎مندان به مطالعه کتاب را به خود جلب کرده‎اند. بسیاری از افراد نسبت به تفاوت‎های این سبک آشنا نبوده و گمان می‌‏کنند هر دو سبک داستان یکسان هستند؛ به همین جهت در این مقاله سعی کردیم با معرفی هر یک از این سبک‎ها و مقایسه کتاب های فانتزی و علمی-تخیلی، شما را به شناخت مطلوبی از این دو سبک برسانیم.

برای درک بهتر این موضوع و آشنایی بیشتر با این سبک‎های داستان‎نویسی می‌‏توانید به آثار فاخر به‌جامانده از نویسنده‎های فعال در این سبک‎ها مراجعه کنید. انتشارات کودک و نوجوان هفت و نیم تاکنون با ارائه کتاب‌ها مختلف ژانر فانتزی و علمی – تخیلی تأثیر بسیاری بر رشد و پرورش فرزندان ایران داشته است؛ بنابراین، شما نیز می‏توانید با مراجعه به وب‎سایت این مجموعه از آثار ادبی مفید آن بهره‎مند شوید.

source

توسط expressjs.ir