«تابناک با تو» – در آینده، ممکن است برای درمان افسردگی، یک اسکن سریع مغز برای یافتن مؤثرترین درمان انجام شود.
تجزیه و تحلیل فعالیت مغز در هنگام استراحت و هنگام انجام وظایف خاص در گروه بزرگی از افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب، شش نوع متمایز از الگوهای فعالیت مغز، علائم و پاسخ به درمان را شناسایی کرده است.
محققانی از ایالات متحده و استرالیا که این پژوهش را انجام دادهاند همچنین درمانهایی را مشخص کردند که احتمالاً برای برخی از این دستهها مؤثر هستند. به این معنی که پزشکان به طور بالقوه میتوانند بیماران را با بهترین روشهای درمانی بر اساس نحوه عملکرد مغزشان درمان کنند.
لئوناردو توزی، عصبشناس دانشگاه استنفورد و همکارانش در مقاله منتشر شده خود مینویسند: «رویکرد تشخیصی غالب در روانپزشکی منجر به استفاده از گزینههای درمانی با آزمون و خطا میشود. به طوری که ۳۰ تا ۴۰ درصد از بیماران پس از انجام یک درمان به بهبودی نمیرسند.»
محققان ۸۰۱ شرکتکننده که بیشترشان دارویی نمیخورند و پیش از این اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال هراس، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس فکری-اجباری، یا اختلال استرس پس از سانحه یا ترکیبی از آنها داشتند را بررسی کردند. آنها همچنین شامل ۱۳۷ نفر بدون بیماری را به عنوان گروه کنترل وارد تحقیق کردند.
اسکنهای مغزی عملکردی MRI (fMRI) برای دستیابی به ۴۱ معیار فعالسازی و اتصال برای هر شرکتکننده، با تمرکز بر شش مدار مغزی که در افسردگی نقش دارند، استفاده شد. اسکن زمانی که شرکتکنندگان در حال استراحت بودند و سپس در پاسخ به وظایف مربوط به شناختی و احساسات گرفته شد.
یادگیری ماشینی برای دستهبندی افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب به شش نوع بر اساس مسیرهای مغزی خاصی که نسبت به یکدیگر و شرکتکنندگان گروه کنترل، بیش فعال یا کم تحرک هستند، شناسایی کرد.
سپس تیم به طور تصادفی ۲۵۰ شرکتکننده را برای دریافت یکی از سه داروی ضد افسردگی یا شرکت در گفتگو درمانی اختصاص دادند. داروی ضدافسردگی ونلافاکسین بر روی یک زیرگروه بهترین اثر را داشت: یعنی افرادی که نواحی شناختی مغزشان بیش از حد فعال بود.
گفتار درمانی برای افرادی که فعالیت بیشتری در بخشهایی از مغز مرتبط با افسردگی و حل مسأله داشتند، بهتر عمل کرد. از سوی دیگر، افرادی که فعالیت کم در مدار توجه مغز داشتند، از گفتار درمانی بهره کمتری بردند.
در سال ۲۰۲۳، برخی از همین تیم نوعی از افسردگی را شناسایی کردند که ۲۷ درصد از افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی را درگیر میکند. آنها نقایص شناختی – در توجه، حافظه و خودکنترلی – داشتند که اغلب با داروهای ضد افسردگی با هدف قرار دادن سروتونین درمان نمیشود.
در اوایل سال جاری، ویلیامز و همکارش از fMRI برای شناسایی افراد دارای همین بیوتیپ شناختی استفاده کردند و نشان دادند با این شیوه دقت تشخیص ۶۳ درصد میشود.
هدف این است که در همان زمان تشخیص اول بتوان موثرترین دارو را تجویز کرد.
منبع: یک پزشک
source